Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Opakování Co je to litosféra? Co víš o litosférických deskách?
Advertisements

Vypracovali: Matouš Švec Radim Švanda
SOPEČNÁ ČINNOST Mgr. Helena Tlapáková.
DRUHY ZEMĚTŘESENÍ (podle původu)
I S L A N D ostrov ledu a ohně.
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 6.
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Sopečná činnost 1.divergentní desková rozhraní (středooceánské hřbety a kontinentální riftové zóny)  2. horké skvrny 3. konvergentní desková rozhraní.
Kontinenty v pohybu.
VULKANISNUS A ZEMĚTŘESENÍ
VZNIK A VÝVOJ LITOSFÉRY Vnitřní geologické děje
Schéma vzniku a průběhu
Sopky Sopky jsou nejviditelnějším projevem energetických procesů uvnitř planety Země a jsou také klíčem k poznání jejího vývoje, neboť vulkanická.
Zemětřesení a sopečná činnost
Zemětřesení a vulkanismus
Sopečné jevy.
Sopečná činnost Jan Dušek.
Magma je převážně alumino-silikátová tavenina, která obsahuje sopečné plyny. Magma vzniká v oblastech zemského pláště a nebo tavením z hornin spodní zemské.
POHOŘÍ VZNIKNE SOPEČNOU ČINNOSTÍ ZEMĚTŘESENÍM TAJFUNEM.
Zemětřesení a sopečná činnost
Vulkanismus je souhrn projevů vnitřní energie planety, který se projevuje sopečnou činností,zemětřesením, tepelnou metamorfózou či případně dalšími projevy,
Endogení geologické děje
1. Během jednoho oběhu kolem Slunce se Země otočí
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
LITOSFÉRA Obr. 1. LITOSFÉRA Litosféra je pevný obal Země Litosféra je pevný obal Země Tvoří j i : Tvoří j i : –z emská kůra –z emský plášť –z emské jádro.
Sopečná činnost Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , leden.
Sopečná činnost.
Sopky a sopečná činnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Litosféra I – úvod Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Litosféra a sopečná činnost Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing Věra Kubová Předmět: ZEMĚPIS 8 Název: PŘÍRODNÍ PODMÍNKY - SOPEČNÁ ČINNOST Číslo.
SOPKY A ZEMĚTŘESENÍ Sopečná činnost. SOPEČNÁ ČINNOST Při pohybu litosférických desek (podsunutí) se horniny z. kůry dostanou do velkých hloubek – roztaví.
Sopečná činnost a zemětřesení
Vzdělávací materiál: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních.
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Název vzdělávacího materiálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Zemětřesení a sopečná činnost TÉMATICKÝ.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
VULKANISNUS SOPKY A ZEMĚTŘESENÍ Animace: SOPKY
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Sopky a sopečná činnost
Schéma vzniku a průběhu
Vzdělávací materiál: Litosféra a litosférické desky Operační systém:
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Digitální učební materiál:
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_08_ZEMĚPIS
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název : VY_32_INOVACE_01_13B_09_Sopečná činnost
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
zpracovaný v rámci projektu
Digitální učební materiál:
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
VULKANISNUS A ZEMĚTŘESENÍ
LITOSFÉRA zemětřesení
Sopky a sopečná činnost
Schéma průřezu sopkou.
LITOSFÉRA sopečná činnost
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Střední Itálie – Pompeje a Vesuv
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková
Transkript prezentace:

Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Irena Šeneková Vytvořeno dne: 21.11.2013 Název: VY_32_INOVACE_11A_Z6_04_Sopečná činnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3534 Vzdělávací oblast: Zeměpis Téma: Litosféra Ročník: 6.ročník Klíčová slova: sopka, sopouch, magma, láva

Anotace Sopečná činnost Žáci se seznámí s jednotlivými částmi sopky, s projevy sopečné činnosti a dozví se, jak a kde vznikají gejzíry.

Sopečná činnost

Při západním pobřeží Jižní Ameriky se stýkají 2 litosférické desky. Přečti z obrázku, jak se jmenují. Deska Nazca se ohýbá a ponořuje do hloubky. Směrem do nitra Země stoupá teplota a horniny se začnou tavit. Víš, jak se říká těmto rozžhaveným a roztaveným horninám? Najdi na obrázku, kde se magma hromadí. Jak se jmenuje cesta, kterou vystupuje magma na povrch? V místě, kde žhavé magma dosáhne povrchu, vzniká sopka. Magmatu rozlévajícímu se z kráteru říkáme láva. (sopouch)

Jak si představuješ její výbuch? Popiš sopku. Jak si představuješ její výbuch? Slyšel jsi někdy o výbuchu sopky někde na zeměkouli a jaké měl následky na krajinu a obyvatelstvo? Co dalšího kromě magmatu vyvrhuje sopka při výbuchu do ovzduší? (sopouch)

Zopakujeme si: Kde se magma hromadí? Jak se jmenuje cesta, kterou vystupuje magma na povrch? Jak říkáme magmatu rozlévajícímu se z kráteru? Co dalšího kromě magmatu vyvrhuje sopka při výbuchu do ovzduší? Co vzniká nad místem, kde k povrchu vystupuje magma?

Popiš části sopky sopečný popel láva sopečný kráter sopečný kužel sopouch magma Sopečná činnost je také projevem pohybů litosférických desek (podsouváním nebo pohybem od sebe).

Gejzír Strokkura na Islandu Ke vzniku gejzírů dochází jen na několika místech na Zemi. Jsou v blízkosti sopek, jelikož žhavé magma pod povrchem dodává vodě teplo potřebné k přehřátí a vzniku gejzíru. Voda se vsakuje systémem trhlin do podzemí do hloubky okolo 2000 metrů, kde se dostává do kontaktu s horkými horninami, což vede k zahřátí a explozivnímu vytlačení vody a páry na povrch a vzniku gejzíru.

Animace ukazující vznik vodní páry a následného výtrysku a opětovného naplnění rezervoáru. Vodní erupce nastávají vždy, když dojde k potřebné akumulaci vody v podzemních přívodových cestách a jejímu přehřátí.

Výtrysk gejzíru Steamboat Steamboat Geyser je nejvyšší známý aktivní gejzír na Zemi nacházející se v Yellowstonském národním parku ( Wyoming, USA). Dosahuje výšky okolo 90 metrů a za posledních 20 let soptil přibližně desetkrát. Gejzír vyvrhuje vodu zcela nepravidelně a nepředvídatelně, doba jednoho výtrysku se pohybuje mezi 3 až 40 minutami. V minulosti byl nejvyšší gejzír na Novém Zélandu dosahující výšky okolo 160 m, ale některé výtrysky vyvrhly vodu až do výšky 460 m. Tento gejzír je ale od roku 1904 neaktivní.

Vesuv Sopka se vypíná 1 279 metrů nad Neapolským zálivem. Je jedinou činnou sopkou na evropské pevnině. Vesuv Slyšel jsi někdy o katastrofální vulkanické erupci, která pohřbila město Pompeje a zaclonila slunce v pravé poledne ?

Sopka Vesuv vybuchla v roce 79 n. l Sopka Vesuv vybuchla v roce 79 n.l. Pod jejím popelem byla pohřbena města Pompeje a Herculaneum. Najdi tuto sopku v atlasu. V roce 1997 byly Pompeje zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO. Nedaleko trosek starověkých Pompejí se nachází současné město Pompei. Fórum v Pompejích Vulkanický popel, který města zasypal, dokonale zakonzervoval budovy a předměty a umožnil nám tak poznat vzhled starořímského města střední velikosti a život jeho obyvatel.

Tak vznikla podivuhodná sbírka umírajících Pompejanů, neuvěřitelně bizarní sochy, které odhalují krutou katastrofu. Hledíme na lidi, ze kterých nezbylo vůbec nic - jen výraz jejich tváře a zkroucená poloha těla, v níž je zastihla smrt. Je to až příliš pochmurná podívaná.

Kráter Vesuvu z výšky

ETNA - oblast Valle de Bove v noci během sopečné činnosti

Etna je nejvyšší činná sopka v Evropě. Nachází se v Itálii – na východním pobřeží ostrova Sicílie. Etna, letecký pohled (3329 metrů nad mořem)

Erupce Etny z blízka.

Exploze sopky. Úžasná podívaná, že? Ale nebezpečná…..

Sopečná činnost zápis do sešitu Sopka – místo, kde roztavené a rozžhavené horniny ( magma ) vystupují na povrch Z. Magmatu vytékajícímu z kráteru říkáme láva. Gejzíry – jsou výrony horké vody v blízkosti sopek SOPKA PŘÍVODNÍ KANÁL (SOPOUCH) MAGMATICKÝ KRB LÁVA MAGMA Obrázek-vlastní tvorba

Citace: FREDIK. Wikipedie [online]. [cit. 21.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Destructive_plate_margin.png WKNIGHT94. Wikipedie [online]. [cit. 21.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Forum_in_Pompeii_2.jpg FENNERS. Wikipedie [online]. [cit. 21.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pompeii.jpg AUTOR NEUVEDEN. http://cestovani.idnes.cz [online]. [cit. 21.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cestovani.idnes.cz/na-navsteve-v-nejstarsim-nevestinci-evropy-fex-/kolem-sveta.aspx?c=A080818_132635_igsvet_tom

RENALIAS, Josep. Wikipedie [online]. [cit. 21. 11. 2013] RENALIAS, Josep. Wikipedie [online]. [cit. 21.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:EtnaAvi%C3%B3.JPG GIUSEPPE FROM ITALIA. Wikipedie [online]. [cit. 21.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Valle_del_Bove_(1999552567).jpg AUTOR NEUVEDEN. http://galerie.gymjil.cz [online]. [cit. 21.11.2013]. Dostupný na WWW: http://galerie.gymjil.cz/zahradnik/litosfera/endogenni_vnitrni_krajinotvorne_procesy.htm TILLE, Andreas. Wikipedie [online]. [cit. 21.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:GeysirEruptionNear.jpg

EE MACKIN. Wikipedia. org [online]. [cit. 23. 11. 2013] EE MACKIN. Wikipedia.org [online]. [cit. 23.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Steamboatgeyser1.jpg ЮК. Wikipedia.org [online]. [cit. 23.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Geyser_animation.gif FABRICIUS. Wikipedia.org [online]. [cit. 23.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Etna.png FINIZIO, Massimo. Wikipedia.org [online]. [cit. 23.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vesuvius_from_Naples_at_sunset.jpg

PASTORIUS. Wikipedia. org [online]. [cit. 23. 11. 2013] PASTORIUS. Wikipedia.org [online]. [cit. 23.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vesuvius_from_plane.jpg {{Information |Description=Vesuvius from plane |Source= own photo |Date= 7.8.2007 |Author= Pastorius |Permission= . |other_versions= }} AUTOR NEUVEDEN. http://www.prirodovedci.cz [online]. [cit. 23.11.2013]. Dostupný na WWW: http://www.prirodovedci.cz/zeptejte-se-prirodovedcu?action%5Bfaq%5D=detail&faqID=218 Schéma sopky. Zdroj Wikimedia Commons, autor Sémhur, licence Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported. BRYCHTOVÁ, Šárka; BRINKE, Josef. Planeta Země. Praha: Fortuna, 2001, ISBN 80-7168-475-9