Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Hygienická problematika ve školním stravování
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Ochrana spotřebitele v České republice seminář Senát ČR
Fakulta veterinární hygieny a ekologie
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Kontrola dodržování podmínek prodeje tabákových výrobků
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Aktuální úkoly celní správy v oblasti práva duševního vlastnictví
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Postupy k ověřování účinného fungování HACCP=
Legislativní předpisy, přístup ke kontrole
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Ing. Martin Klanica odbor kontroly, laboratoří a certifikace
Potravinová politika.
Konference „ Farmářské trhy – módní výstřelek nebo vzkříšená tradice?“ Národní zemědělské muzeum Praha MVDr. Jan Váňa Státní veterinární správa.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
Aktuální nedostatky ochrany českých spotřebitelů
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Potravinová bezpečnost z pohledu Státní veterinární správy
Hygiena a bezpečnost při práci
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Účinná kontrola kvality pohonných hmot © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
133. Žofínské fórum České zemědělství a potravinářství v době rozpočtových škrtů Státní zemědělská a potravinářská inspekce Ing. Jindřich Pokora.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Dozor státní veterinární správy v zařízení stravovacích služeb
Větrný Jeníkov MVDr. Eva Cipínová
Regionální potravina a novinky v legislativě
Nejčastější závady v označování
stavby pro veřejné stravování a cestovní ruch
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 Marian Jurečka ministr zemědělství.
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 České Budějovice MUDr. Viera Šedivá.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
24. září 2016 Regionální potravina 2016 Mgr. Ing. Eva Trávníčková Státní zemědělské a potravinářské inspekce
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Regionální potravina Konzultační seminář Olomouc
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Cross-compliance v oblasti výroby a skladování krmiv a s tím souvisejících.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
ZÁKON O OCHRANĚ OVZDUŠÍ A LOKÁLNÍ TOPENIŠTĚ Kurt Dědič – odbor ochrany ovzduší MŽP Enviro Ostrravice,
30 let Státní zemědělské a potravinářské inspekce Ing. Martin Klanica, ústřední ředitel SZPI.
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Poznatky z kontrol agentur práce
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
HACCP.
Seminář MZe pro vodoprávní úřady Skalský Dvůr, 19. –
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Gastronomická zařízení - Hygienické zásady
Problematika potravinových odpadů v ČR
Hygienické předpisy v gastronomii
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Úřad vlády České Republiky
Česká zemědělská a potravinářská inspekce
Transkript prezentace:

Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Novela zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích Výrazné posílení dozoru ve společném stravování Větší důraz na případy falšování potravin, klamání spotřebitele Zaměření na původ surovin (např. lihoviny) © SZPI

Rozšíření kompetencí SZPI Zákon o potravinách a tabákových výrobcích: „Státní zemědělská a potravinářská inspekce vykonává státní dozor při výrobě a uvádění na trh potravin včetně pokrmů při poskytování stravovacích služeb.“ © SZPI

Rozdělení působnosti Podle zákona orgány dozoru vzájemně spolupracují a koordinují své kontroly v souladu s kontrolním řádem. 70 000 zařízení společného stravování Mezirezortní jednání mezi MZe a MZd MZd: působnost zejména ve společném stravování uzavřeného typu MZe (SZPI): široké spektrum zařízení společného stravování otevřeného typu © SZPI

Kontroly SZPI ve společném stravování 1. 1. – 31. 3. 2015 3 170 kontrol provozoven společného stravování 1/3 kontrol - zjištěno porušení platných právních předpisů Systematická kontrola hygienických požadavků Nesplnění požadavků nařízení (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin - nejčastější nevyhovující zjištění SZPI

Kontrola hygienických požadavků 68 uzavřených provozoven 55 uzavřených provozoven společného stravování (stav k 31. 3. 2015) Důvod: nesplnění elementárních hygienických požadavků! © SZPI

Nejčastější případy hrubého porušení hygienických podmínek Provozovna není udržována v čistotě a dobrém stavu – celkově dlouhodobě zanedbávaný úklid, nánosy prachu, mastnoty, zbytky potravin a pokrmů Chybějící přívod teplé tekoucí vody (umyvadla určená k mytí rukou zaměstnanců, dřezy určené k mytí potravin a nádobí) – alarmující frekvence tohoto zjištění v provozovnách společného stravování © SZPI

Zaplísněné prostory © SZPI

Masivní výskyt škůdců a jejich exkrementů © SZPI

Nefunkční a znečištěné ledničky a mrazáky © SZPI

Nevyhovující podmínky úchovy potravin Skladování potravin přímo na zemi, přerušení chladicího řetězce, skladování v otevřených nádobách © SZPI

Nevyhovující podmínky úchovy potravin

Výsledky kontrol SZPI signalizují závažné problémy se znalostí a splněním základních požadavků potravinového práva u významné části provozovatelů otevřeného stravování neregistrované provozovny nedostatečná ochrana spotřebitelů nerovné podmínky pro podnikání Vize SZPI: účinné vymáhání potravinového práva – využití všech prostředků ke sjednání nápravy – dialog s PPP a jejich sdruženími, osvěta - zvýšení úrovně znalosti potravinové legislativy, medializace. © SZPI

Potraviny na pranýři Web spravovaný SZPI, spuštěn 2012 2012 – sekce „Potraviny“ - informace o falšovaných, nejakostních nebo nebezpečných potravinách 2013 – přidána sekce „Rizikové weby“, spuštěny mobilní aplikace 2014 – Facebook, Twitter „Potraviny na pranýři“

Potraviny na pranýři 2015 – sekce „Provozovny“ Sekce obsahuje přehled provozoven nebo částí provozoven, jejichž užívání bylo inspektorem zakázáno z důvodů nesplnění podmínek, které umožňují uchovat bezpečnost potravin.

Potraviny na pranýři 1. 4. 2015 spuštěna nová sekce „Provozovny“ Zveřejnění přehledu uzavřených provozoven od 1. 1. 2015 Cílem úprav PnP je zajistit snadný přístup k informacím, které provozovny byly uzavřeny. Každý má nyní možnost prohlédnout si na mapě své okolí a rychle získat přehled, které provozovny byly uzavřeny z důvodů nevyhovujících hygienických provozních podmínek.

Děkuji za pozornost