Tovaryšstvo Ježíšovo Mgr. Jiří Žilka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kultura francké říše Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Advertisements

KAREL IV. a jeho doba Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Co se ti vybaví?. 16. století Hnutí, které usilovalo o reformu (nápravu) církve.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Cyril a Metoděj – apoštolové Slovanů
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Česká románská kultura
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_08_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Kočovní Maďaři a vznik uherského státu
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Přínos české kultury 1. část.
Národní obrození - úvod Mgr. Ludmila Růžičková
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Český stát za vlády Lucemburků
Vznik Svaté říše římské
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Z.Šupková Název šablonyIII/2.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (VIII. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Literatura doby pobělohorské Mgr. Ludmila Růžičková.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
VY_32_INOVACE_3D.9.14 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
VY_32_INOVACE_1D.9.10 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ České knížectví v století Název sady: Raný.
Středověk - opakování Autor: Mgr. Martina Fišerová Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa RUDOLF II. - CÍSAŘ A KRÁL Rudolf II. Rudolf II. byl veliký milovník umění. Známá.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.2 Franská říše za vlády Karla Velikého Název sady: Raný.
Jan Amos Komenský Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
R OMÁNSKÉ MALÍŘSTVÍ Mgr. Jiří Žilka. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_4.DE.02 2.Číslo.
V IKTORIÁNSKÁ A NGLIE Mgr. Jiří Žilka. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_5.DE.17 2.Číslo.
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
JAKUB KRESA SMRŽICE – BRNO VÝZNAMNÝ ČESKÝ JEZUITA, PEDAGOG, MATEMATIK, DIPLOMAT A INTELEKTUÁL 17. STOLETÍ SEMINÁŘ U PŘÍLEŽITOSTI.
Literatura období baroka Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
 Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT  Pořadové číslo: 26  Autor:
Jezuité z české provincie v Mexiku Oldřich Kašpar Martina Elicarová, Veronika Volfová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
NÁRODNÍ OBROZENÍ PO ROCE 1815
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Války o rakouské dědictví
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
ČESKÉ ZEMĚ PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Ve školních lavicích Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Svitavské památky – kostel svatého Jiljí
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč
Velké západní schizma Mgr. Jiří Žilka.
Novověk – Marie Terezie, osvícenství
Svitavské památky– dům U Mouřenína
Dějiny Francie v letech 1848 – 1851
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Francie za Ludvíka IV.. Francie za Ludvíka IV.
PATRISTIKA II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Transkript prezentace:

Tovaryšstvo Ježíšovo Mgr. Jiří Žilka

ANOTACE Kód DUMu: VY_32_INOVACE_3.DE.18 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0114 Vytvořeno: leden 2014 Ročník: Vyšší stupeň osmiletého gymnázia a čtyřleté gymnázium (RVP-G) Anotace: Vzdělávací oblast Člověk a společnost Vzdělávací obor Dějepis Tematický okruh Počátky novověku Materiál slouží k seznámení žáků s problematikou vzniku a podoby jezuitského řádu – jednoho z nejvýznamnějších a nejvlivnějších katolických církevních řádů v historii. Zaměřuje se především na osobnost zakladatele řádu, Ignáce z Loyoly, na vykreslení vzniku řádu a nastínění jeho dějin až do současnosti. Součástí materiálu je také zachycení činnosti řádu v českých zemích. Na závěr je připojena část seznamující s některými významnými osobnostmi řádu. Materiál je určen především pro výkladovou část hodiny, ale i pro opakování a upevňování poznatků. Obrazový materiál je vhodný jako pomůcka pro osvětlení některých událostí. Pomůcky: interaktivní tabule, dataprojektor, učebnice.

Tovaryšstvo Ježíšovo

Societas Iesu, zkratka za jménem SI nebo SJ Jezuitský řád Jeden z největších a nejvýznamnějších řeholních řádů římskokatolické církve Jeho členové známí jako jezuité Činnost řádu se soustřeďuje zejména na pastorační a misijní činnost a na oblast vědy a vzdělávání Tovaryšstvo Ježíšovo je mužský řád bez paralelní ženské větve V současné době má řád přibližně 20 200 členů

1. Znak řádu obtočený řádovým mottem Ad maiorem Dei gloriam

Ignác z Loyoly 1491 – 1556

rodným jménem Íñigo López de Loyola Narodil se na hradě Loyola poblíž města San Sebastian v Baskicku do urozené rodiny Nejmladší ze 13 dětí Když mu bylo sedm let, zemřela mu matka V mládí vedl rozmařilý život 2.

1517 vstoupil do armády 1521 utrpěl vážné zranění nohy (dělovou koulí) při obraně Pamplony před Francouzi Několik měsíců se léčil na otcově hradě Léčba se moc nedařila a Ignác byl dokonce zaopatřen svátostí umírajícího Během rehabilitace si krátil čas čtením knih o Ježíši Kristu a životopisů svatých Četba na něj zapůsobila natolik, že se rozhodl oddat duchovnímu životu

Březen 1522-únor 1523 prožil mystickou přeměnu Během léčení v Manrese Vznikl první náčrt Exercitia spiritualia, knížky duchovních cvičení Na pouti do Svaté země (červen 1523-leden 1524) plán stát se knězem Absolvoval latinskou školu v Barceloně (1524/26) Filosofická studia v Alcale a Salamance (1526/27) Několik pronásledování od španělské inkvizice, pro kterou byl podezřelý

teologická studia v Paříži (1528-1535) seskupil kolem sebe kruh přátel; byli to Petr Faber, František Xaver, Jakub Laynez, Alfons Salmeron, Šimon Rodriguez a Mikuláš Bobadilla S nimi složil 15.srpna 1534 na Montmartru slib chudoby a čistoty a k tomu připojili další, působit jako misionáři ve Svaté zemi, a kdyby to do roka nebylo možno, dát se bezpodmínečně k dispozici papeži pro splnění jakéhokoli církevního úkolu Pařížské studium dokončil dosažením diplomu magistra filosofie a teologie 24.6.1537 kněžské svěcení 1537 odchází se svými druhy do Říma k papeži

Vznik řádu

1537 navštívila skupina zakladatelů řádu Itálii Chtěli požádat papeže o schválení řádu Chtěli vytvořit společenství Compañía de Jesús Papež Pavel III. schválil řád v roce 1539 ústně 27. září 1540 vydal Pavel III. papežskou bulu Regimini militantis Ecclesiae – zakládací listinu řádu jezuitů Spolubratři zvolili Ignáce za prvního představeného Tovaryšstva Od té doby zůstával v Římě, věnoval se svému úkolu a jeho řád rychle rostl

První Tovaryšstvo Tovaryšstvo působilo i v mnoha oblastech vědy, kultury, umění a školství V náboženské činnosti řád vždy zaměřoval svoji pozornost především na pastorační a misijní činnost Jezuité se stali záhy oblíbeným a rozšířeným řádem po celém tehdy známém světě Terč závisti a kritiky Na naléhání západoevropských královských dvorů byl řád v roce 1773 papežem Klimentem XIV. zrušen Tato první etapa se označuje jako první Tovaryšstvo

Druhé Tovaryšstvo Tovaryšstvo se udrželo přechodně v Rusku, kde ve třech kolejích a několika rezidencích působili členové i nadále 1804 byl papežem Piem VII. řád obnoven pro Neapolské království 1814 obnoven řád pro celý svět – bulou Sollicitudo omnium ecclesiarum Od té doby se hovoří o druhém Tovaryšstvu

Jezuité v českých zemích

Do Čech přišel řád v dubnu 1556 Prvních 12 příslušníků se usadilo na místě zpustlého dominikánského kláštera v Praze na Starém Městě u kostela sv. Klimenta Ještě před založením prvního domu vstoupilo do řádu 12 mužů z Čech 3. Klementinum

Z Prahy se postupně šířil řád i do ostatních koutů království První domy patřily ještě pod rakouskou provincii Od té se oddělily poté, co přečkaly vypovězení z království v roce 1619 Od roku 1623 existovala samostatná česká provincie, která zahrnovala Čechy, Moravu a Slezsko Česká provincie existovala až do zrušení řádu v roce 1773

Činnost 1556 v koleji Klementinum řád zřídil gymnázium Byly konány zkoušky z filosofie a teologie 1562 dal král koleji právo udílet z těchto věd doktorské grady, čímž ji postavil na úroveň universitě Vyučovalo se zprvu latinsky Po příchodu českých příslušníků řádu se výuka počeštila Postupně byly zakládány jezuitské koleje v Českém Krumlově, Jindřichově Hradci, Chomutově, Kladsku, Olomouci, Brně a Opavě

Jezuité se angažovali v kazatelské činnosti Nejprve latinsky a německy, později česky Po bitvě na Bílé hoře byla hlavní náplní činnosti řádu rekatolizace 1622 byla Tovaryšstvu Ježíšovu svěřena výuka na Karlově univerzitě 1773 řád zrušen i u nás, po roce 1814 návrat Řádové domy České provincie Tovaryšstva Ježíšova dnes existují v Brně, Českém Těšíně, Děčíně, Kolíně, Olomouci a Praze a na moravských poutních místech Hostýn a Velehrad

Osobnosti řádu

Sv. Ignác z Loyoly 4. 5.

Sv. František Xaverský Francisco de Jaso y Azpilicueta 1506 – 1552 navarrský katolický kazatel a misionář spoluzakladatel Tovaryšstva Ježíšova označován za apoštola Dálného východu Byl průkopníkem misijního úsilí na Dálném východě podnikl misijní výpravy v oblasti Indie, Zadní Indie a Japonska Zemřel na cestě do Číny Je považován za jednoho z největších misionářů všech dob 6.

Sv. Petr Canisius 1521 – 1597 významný jezuitský teolog a kazatel autor prvních katolických katechismů jedna z hlavních postav katolické reformy kolem Tridentského koncilu 1556 přivedl do Prahy 12 spolubratří a založil s nimi jezuitskou kolej 1925 byl prohlášen učitelem církve 7.

Čeští jezuité, které možná znáte Martin Středa (1587– 1649) Bedřich Bridel (1619– 1680) Bohuslav Balbín (1621– 1688) Antonín Koniáš (1691– 1760) Adolf Kajpr (1902–1959) Tomáš Špidlík (1919– 2010) 8.

Papež František Jorge Mario Bergoglio SJ Narozen 1936 v Buenos Aires První papež pocházející z amerického kontinentu První papež z Tovaryšstva Ježíšova První mimoevropský papež od 8. století sv. Řehoř III. (+ 741) pocházející ze Sýrie 9.

Závěrečné opakování Se kterou osobností je spjat vznik Tovaryšstva Ježíšova? Za pomoci obrázku a internetových zdrojů se pokuste vysvětlit, co by mohla znamenat písmena IHS ve znaku řádu. Kterého roku a který papež schválil vznik řádu? Vysvětlete, co znamenají pojmy První Tovaryšstvo a Druhé Tovaryšstvo. Za vlády kterého českého krále k nám jezuité přišli? Kde bylo jejich první sídlo? Za pomoci internetových zdrojů napište krátký medailonek některé z významných osobností jezuitského řádu.

Zdroje LÓPEZ, Pere. wikimedia.org [online]. [cit. 3.2.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jesu%C3%AFtes_de_Sarri%C3%A0_- _ad_maiorem_Dei_gloriam.jpg ANONYMNÍ. wikimedia.org [online]. [cit. 3.2.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ignatius_Loyola.jpg ERGANE. wikimedia.org [online]. [cit. 3.2.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:038_Klementinum.JPG RUBENS, Peter Paul. wikimedia.org [online]. [cit. 4.2.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:St_Ignatius_of_Loyola_%281491- 1556%29_Founder_of_the_Jesuits.jpg RUBENS, Peter Paul. wikimedia.org [online]. [cit. 4.2.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vision_of_St._Ignatius_of_Loyola.jpg MURILLO, Bartolomé Esteban. wikimedia.org [online]. [cit. 4.2.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:FranciscusXavier.jpg AUTOR NEUVEDEN. wikimedia.org [online]. [cit. 4.2.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:P_Canisius_1546.jpg VOPŘADA, David. wikimedia.org [online]. [cit. 4.2.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tom%C3%A1%C5%A1_%C5%A0pidl%C3%ADk.jpg CASA ROSADA. wikimedia.org [online]. [cit. 4.2.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pope_Francis_in_March_2013.jpg

Literatura ČORNEJOVÁ, Ivana. Tovaryšstvo Ježíšovo : jezuité v Čechách. 2. vyd. Praha : Hart, 2002. 264 s. ISBN 80-86529-30-4. Dějiny zemí koruny české I. Od příchodu Slovanů do roku 1740. 4. vyd. Praha: Paseka, 1997, 315 s. ISBN 80-718-5096-9. KANTOREK, Pavel; SOCHROVÁ Marie. Dějepis I. v kostce pro střední školy. 1.vyd. Fragment, 2008. ISBN 978-802-5306-055. KVIRENC, Jan a Eliška KUNSTOVÁ. České dějiny do roku 1914: historie v dokumentech. Vyd. 1. Liberec: Dialog, 2006, 207 s. ISBN 80-867-6143-6. KVIRENC, Jan. Evropa do roku 1914: historie v dokumentech. Vyd. 1. Liberec: Dialog, 2007, 232 s. ISBN 978-808-6761-701. ŠTĚPÁNKOVÁ, Alena a Zdeněk ŠAŠINKA. Odmaturuj! z dějepisu 1. Vyd. 1. Brno: Didaktis, c2006, 232 s. ISBN 80-735- 8059-4.

Konec