Základní komponenty počítače

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POČÍTAČ.
Advertisements

Identifikátor materiálu: EU
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
HARDWARE 1 STAVBA PC 7. ročník verze H.
 Typický osobní po č íta č m ůž eme rozd ě lit na t ř i č ásti:  Po č íta č ová sk ř í ň  Monitor  Další vstupn ě -výstupní za ř ízení (klávesnice,
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Počítačová sestava – Základní hardware I.
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
HardwareMgr. Karel Fischer1 Hardware počítače Jsou to fyzické komponenty počítače. Sestava počítače se skládá ze tři částí: Počítač Počítač Vstupní zařízení.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_04.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_224 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Informatika pro 5. ročník Úvod do světa počítačů - Hardware.
Informatika pro 8. ročník Hardware. 5 druhů počítačů.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Hardware1 (EUPŠInf2),
MATURITNÍ OTÁZKA Č.6 ORIENTACE V PRINCIPECH, MOŽNOSTECH A PRAKTICKÉM VYUŽITÍ POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Základní deska Slouží k mechanickému upevnění komponent počítače. Propojuje veškeré komponenty počítače pomocí sběrnic a zajišťuje jejich napájení. Svými.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_225 AutorMgr. Romana Rybiařová.
Vzdělávací oblast: Stupeň základního vzdělávání: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Autor: Období vzniku: Určeno pro ročník: Anotace: 1. INFORMAČNÍ.
1.3 Sběrnice (bus). sběrnice  sběrnice = skupina vodičů  slouží pro propojení a komunikaci jednotlivých obvodů a přídavných karet  činnost na sběrnicích.
Technologie počítačů 4. Sběrnice © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● ISA, EISA, VL-BUS,
Parametry počítačových zdrojů Jaký typ zdroje máme: AT či ATX (AT se dnes již nepoužívá) Výkon zdroje – určuje nám jaký maximální odběr el. proudu nám.
HARDWARE. Co je to hardware? Hardware (z anglického významu „železářské zboží“ nebo také „nářadí“, počítačový hardware je pak „computer hardware“) označuje.
Vnitřní HW architektura počítače. Vzájemně propojuje většinu důležitých vnitřních součástek počítače (zejména procesor a operační paměť) a tyto součástky.
Počítač zepředu a zezadu
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
INFORMATIKA - Test č.2 VY_32_INOVACE_05
Počítačové skříně, zdroje a kabely
Osnova Počítačové bedny Druhy PC beden
VY_32_INOVACE_HW_17 Číslicový počítač.
Hardware číslicové techniky
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
Technické vybavení počítače - Počítač PC
Informatika pro 5. ročník
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
Software počítače – opakování
RAM, rozšiřující karty NÁZEV ŠKOLY
Inf Operační systémy a jejich funkce
1. Tlačítko START 2. Podrobnější hledání 3. Zařízení a tiskárny 4
Informatika HARDWARE I. ISŠ SEMILY Zpracoval: Vít Rutkovský
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
Části počítače NÁZEV ŠKOLY
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Bezpečnost práce s počítačem
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Jazyk: čestina
Paměti počítače, rozdělení
Paměti typu ROM.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Počítač a jeho příslušenství
Programovatelné automaty (Programmable logic controllers – PLC)
Název školy: Základní škola Městec Králové
Opakování učiva pro 9. ročník
Komponenty v PC (napsat do sešitu).
Přídavné karty.
Exercise 1.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Předmět: Informatika Ročník: VI. Tématický celek: Základy práce s PC
Software Mgr. Václav Chvál.
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Jitka Nacházelová, DiS. Název materiálu: VY_32_INOVACE_01.
Digitální učební materiál
Portál - role studenta v informačním systému STAG
Základní ovládání „Windows“
Opakování učiva pro 7. ročník
Opakování učiva pro 9. ročník
Co se skrývá uvnitř skříně?
Transkript prezentace:

Základní komponenty počítače Michal Dáňa

Hardware x Software Veškeré fyzicky hmatatelné počítačové vybavení. Programové vybavení počítače.

Základní externí komponenty PC

Základní externí komponenty PC

Základní externí komponenty PC

Vybraný hardware

Základní jednotka („skříň“) počítače Case = skříň počítače 2 typy: tower, desktop Tlačítko pro vypnutí a zapnutí PC, • tlačítko pro restart PC. Obvykle ještě 2 diody, které světélkují, blikají.

Uvnitř skříně počítače ? Základní deska (Motherboard) Procesor Pevný disk (Harddisk) Operační pamět (RAM) Přídavné karty ( grafická, síťová, zvuková, televizní…) Optické mechaniky (CD, DVD - R, RW) Zdroj napájení Ventilátor

Bližší popis základních komponentů 1. Motherboard (základní deska) je na ní umístěno velké množství součástek, integrovaných obvodů, vodivých spojů, konektorů a slotů - tvoří nám vlastně páteř propojující jednotlivé komponenty 2. Sběrnice (jako součást základní desky) rozumíme tím svazek vodičů, kterými proudí informace, řídící signály nebo adresy mezi jednotlivými komponenty počítače - je to centrální dálnice mezi mikroprocesorem a okolím

Bližší popis základních komponentů 3. Procesor zodpovídá prakticky za všechno, co se v počítači děje (např. pohyb myši, zobrazování oken, zadávání příkazů, vykreslování, hraní her atd..) 4. Harddisk (Pevný disk) slouží k trvalému ukládání dat, je to tedy paměť, ve které jsou uloženy jak všechny programy, tak i datové soubory - je to trvalá paměť (tzn. nesmaže se po vypnutí PC!!!)

Bližší popis základních komponentů 5. Operační paměť (RAM) slouží pro velmi rychlé ukládání a znovunačtení dat - při vypnutí PC či restartování se celá paměť RAM smaže!!! - platí čím větší RAM, tím lépe, tím bude PC rychlejší 6. Sloty je to konektor uvnitř PC, který slouží k vložení dalších přídavných karet a ty pak rozšiřují možnosti PC o další funkce - sloty slouží jako "prostředník" mezi základní deskou a sběrnicí

Bližší popis základních komponentů 7. Optická mechanika CD,DVD - R, RW mechaniky - jejich princip zápisu je založen na tom, že úzce směřovaný laserový paprsek světla čte či zaznamenává data z optického disku • DISK CD-R a DVD-R umožňují pouze jeden zápis • DISK CD-RW a DVD-RW umožňují zápisy opakovaně 8. Zdroj Počítač bude fungovat jen když bude pod proudem a k tomu nám slouží napájení - čili zdroj - zdroj je to co vám "hučí v bedně PC" a to co vyrábí teplo - proto musí být zdroj ochlazován připojeným ventilátorem!!!

Heslo Slouží k ověření uživatele Heslo kombinace znaků Gesto Otisk prstu, sítnice

Síla hesla Minimálně 8 znaků Kombinace znaků: velká, malá písmena + číslice Nepoužívat všude stejná hesla Nemělo by mít logiku (slovo ve slovníku, logická posloupnost, přezdívka, uživatelské jméno apod.)

Opravdu silné heslo

Bezpečné zapnutí počítače a přihlášení do sítě