Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Struktura daní v ČR.
Advertisements

Daně.
Silniční daň.
Struktura daní v ČR.
DAŇOVÝ SYSTÉM České republiky. Daňový systém České republiky je ve svých hlavních znacích podobný systémům většiny vyspělých zemí Daňový systém České.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Silniční daň Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_04A10 Autor Ing. Yvona Fidzinská Období vytvoření listopad.
Úprava vedení účetnictví a daňové evidence zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví ve znění pozdějších předpisů zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2014.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_09 NázevDaně Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekDaňový systém AnotaceVysvětlení.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 3. prosince 2014.
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 11 Daň z nemovitostí.
Daňová soustava Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (II) – Daň silniční 1.Poplatník daně. 2.Předmět daně. 3.Základ daně. 4.Sazby daně.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 27. listopadu 2013.
Důchodové daně Petr Mrkývka.
Osvobození od DPH U plnění, která jsou předmětem DPH, přichází v úvahu pouze 3 možnosti: Uplatnění DPH podle příslušné sazby DPH a to u plnění, která nejsou.
Druhá fáze reformy veřejných rozpočtů - prorůstové daňové změny - Ministerstvo financí ČR
DPH Je hlavní nepřímou daní v ČR, Upravena zákonem č. 235/2004 Sb., o DPH (dále ZDPH), přijatým v souvislosti se vstupem ČR do EU, Je vybírána plátci DPH.
Zdanění motorových vozidel Michal Radvan. Typy daní na motorová vozidla Registrační daň Registrační daň Pravidelně placená daň Pravidelně placená daň.
Daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (II) – Daň silniční 1.Poplatník daně. 2.Předmět daně. 3.Základ daně. 4.Sazby daně.
Daň z příjmů právnických osob DPPO je samostatně upravena v ZDP § 17 – 21, Poplatníky DPPO jsou obecně osoby, které nejsou fyzickými osobami, organizační.
Daň z příjmů právnických osob Michal Radvan
Silniční daň zákon 16/1993 Sb. Předmět daně – silniční motorová vozidla a jejich přípojná vozidla, která jsou: registrovaná a používaná v ČR; používána.
Právnické výpočty Adam Ptašnik 2006
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
zákon č. 16/1993 Sb., o dani silniční Ing.Pavla Kvapilová
DPH Je hlavní nepřímou daní v ČR, Upravena zákonem č. 235/2004 Sb., o DPH (dále ZDPH), přijatým v souvislosti se vstupem ČR do EU, Je vybírána plátci DPH.
Zdanění motorových vozidel Michal Radvan. Typy daní na motorová vozidla Registrační daň Registrační daň Pravidelně placená daň Pravidelně placená daň.
Silniční daň Problematika silniční daně je upravena samostatným zákonem č. 16/1993 Sb., o dani silniční, Silniční daň se týká výhradně silničních motorových.
Odměňování pedagogických pracovníků
ZPŮSOBY FINANCOVÁNÍ A ZPOPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ DANĚ Kristýna Nevolová Lucie Krausová C2A.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jitka Jirmanová Název materiálu:
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 30. listopadu 2015.
Zápatí prezentace Majetkové daně – motorová vozidla Michal Radvan.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_259_TÉMA_ Daň z příjmu Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
PRAVIDELNÉ TECHNICKÉ PROHLÍDKY SILNIČNÍCH VOZIDEL.
Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
 Daň – je zákonem stanovená a zpravidla pravidelně se opakující platba do státního rozpočtu  Využití daní – pro financování potřeb státu – školství,
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Silniční daň zákon 16/1993 Sb. Předmět daně: Silniční motorová vozidla a jejich přípojná vozidla, která jsou: registrovaná a používaná v ČR; používána.
Daň silniční a daň z hazardních her
DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.
Daň silniční 25. listopadu 2015 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
zákon č. 16/1993 Sb., o dani silniční
Autor diplomové práce: Bc. Eva Slabší
VY_62_INOVACE_ , silniční daň Ing. Blanka Kožíšková
DPH Je hlavní nepřímou daní v ČR,
Silniční daň Problematika silniční daně je upravena samostatným zákonem č. 16/1993 Sb., o dani silniční, Silniční daň se týká výhradně silničních motorových.
Majetkové daně – motorová vozidla Michal Radvan
Silniční daň Problematika silniční daně je upravena samostatným zákonem č. 16/1993 Sb., o dani silniční, Silniční daň se týká výhradně silničních motorových.
Silniční daň Problematika silniční daně je upravena samostatným zákonem č. 16/1993 Sb., o dani silniční, Silniční daň se týká výhradně silničních motorových.
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 30. října 2017
Daně z motorových vozidel Michal Radvan
Daň z nabytí nemovitých věcí, daň silniční a daň z hazardních her
Silniční daň Předmět silniční daně
Zdanění motorových vozidel Michal Radvan
Spotřební a energetické daně
Ing. Jiří Kalenský Odbor drážní a vodní dopravy
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Daň silniční 2011 Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

Charakteristika a právní úprava z. č. 16/1993 Sb., o dani silniční, ve znění pozdějších předpisů z.č. 56/2001 Sb. o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů - vyhláška č. 243/2001 Sb., o registraci vozidel, ve znění pozdějších předpisů Charakteristika: daň majetkového typu - přímá daň - rozpočtové určení daně – výnos daně plyne do Státního fondu dopravní infrastruktury Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

Předmět daně Pozitivní vymezení: silniční motorová vozidla, která jsou registrována v ČR, provozována na území ČR, používána k podnikání nebo jiné samostatně výdělečné činnosti nebo v přímé souvislosti s podnikáním Silniční motorová vozidla, která jsou registrována v ČR, provozována na území ČR, používaná poplatníky, kteří nejsou založeni nebo zřízeni za účelem podnikání k činnostem, z nichž plynoucí příjmy podléhají dani z příjmů, silniční motorová vozidla registrovaná v ČR s největší povolenou hmotností nad 3,5 tuny určená výlučně pro přepravu nákladů, a to bez ohledu na to, zda jsou používána k podnikání Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

Negativní vymezení: předmětem daně nejsou např.: zemědělské a lesní traktory a jejich přípojná vozidla a další zvláštní vozidla dle z.č. 56/2001 Sb. vozidla, kterým byla připojena zvláštní registrační značka např. vozidla pro zkušební účely speciální pásové automobily např. rolby k úpravě sněhu na horských svazích Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

Subjekt daně - poplatník provozovatel vozidla registrovaného v ČR a je zapsán v technickém průkazu uživatel – např. v technickém průkazu je jako provozovatel zapsána osoba, která zemřela, zanikla nebo byla zrušena zaměstnavatel – vyplácí-li svému zaměstnanci cestovní náhrady za použití osobního automobilu, pokud daňová povinnost nevznikla již provozovateli vozidla stálá provozovna nebo jiná organizační složka osoby se sídlem nebo trvalým pobytem v zahraničí Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

Osvobození od daně např. vozidla zpravidla s méně než čtyřmi koly zapsaná v technickém průkazu jako kategorie L vozidla diplomatických misí a konzulárních úřadů, pokud je zaručena vzájemnost vozidla Policie ČR, vozidla požární ochrany, zdravotnické, důlní a horské záchranné služby a poruchové služby plyn. a energ. zařízení, pokud jsou vybavena zvláštním zvukovým a světelným zařízením vozidla zabezpečující linkovou osobní vnitrostátní dopravu (za podmínky zákonem stanovené procentní kvóty km za rok) Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

Základ daně diferenciovaný podle druhu zdaňovaných vozidel osobní automobily – zdvihový objem motoru v cm3 u návěsů – součet největších povolených hmotností na nápravy v tunách a počet náprav u ostatních druhů vozidel – např. autobusy – největší povolená hmotnost v tunách a počet náprav Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

Sazba daně základní sazbou je roční sazba, která se v některých specifických případech snižuje nebo zvyšuje příslušné sazby stanoví zákon (u osobních automobilů odstupňovány dle zdvihového objemu motoru, u ostatních vozidel dle počtu náprav a hmotnosti) roční sazba daně se zjišťuje pro každé jednotlivé vozidlo dle údajů v technických dokladech k příslušnému vozidlu Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

Snížení a zvýšení sazby - § 6 Snížení sazby: např. snížení sazby daně o 25% u vozidel, které jsou určena pro činnosti výrobní povahy v rostlinné výrobě sazba daně podle odstavců se u vozidel snižuje o 48 % po dobu následujících 36 kalendářních měsíců od data jejich první registrace, o 40 % po dobu následujících dalších 36 kalendářních měsíců, o 25 % po dobu následujících dalších 36 kalendářních měsíců Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

- bez ohledu na datum první registrace se sazba daně u všech vozidel s výjimkou osobních automobilů snižuje o 100 % u nákladních vozidel vč. tahačů, nákladních přívěsů a nákladních návěsů s největší povolenou hmotností nad 3,5 tuny a méně než 12 tun, pokud tato vozidla nejsou používána k podnikání nebo v přímé souvislosti s podnikáním nebo k činnostem, z nichž plynoucí příjmy jsou předmětem daně z příjmů anebo nejsou provozována pro cizí potřeby a jsou-li používána nepodnikatelskými subjekty, jako vozidla autoškol nebo osobami fyzickými. Obdobně používaná vozidla s hmotností vyšší než 12 tun mají nárok na slevu ve výši 48 %. Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

Sleva na dani u vozidel používaných v kombinované dopravě tj.přepravě zboží v přepravní jednotce nebo v nákladním automobilu, přívěsu, návěsu s tahačem i bez tahače, při které se využije také železniční nebo vodní přeprava, pokud úsek po železnici nebo vodní cestě přesahuje vzdálenost 100 km vzdušnou čárou a pokud její počáteční nebo konečný úsek tvoří přeprava po pozemní komunikaci sleva se uskutečňuje podle počtu jízd jedním vozidlem v kombinované dopravě za rok, a to zákonem stanoveným procentním odpočtem z daně sleva se uplatňuje v daňovém přiznání a prokazuje se přepravními doklady Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

Správa daně správa daně je vykonávána finančními úřady daň se platí ve čtvrtletních zálohách (splatných do 15.4., 15.7., 15.10. a 15.12) zdaňovací období je kalendářní rok daňové přiznání se podává do 31. ledna za předchozí kalendářní rok Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie