Časticové zloženie látok

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
O historii poznatků o stavbě atomu
Advertisements

Atom Složení a struktura atomu Jádro atomu, radioaktivita
Částicové složení látek - atom a prvek
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Tato prezentace byla vytvořena
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Struktura atomů.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Složení a vlastnosti látek a jejich částic
Model atomu.
Struktura atomu.
ELEKTRONOVÝ OBAL ATOMU I
Jan Čebiš Vývoj modelu atomu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_18.
Stavba atomu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
VÝVOJ PŘEDSTAV O STAVBĚ ATOMU
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 9 Autor: Lenka Poláková
VY_52_INOVACE_02/1/6_Chemie STAVBA ATOMU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Od Démokrita po kvantově mechanický model atomu
Stavba atomu.
Chemicky čisté látky.
MODEL ATOMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ŠablonaIII/2číslo materiálu387 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
ATOM (NUCLEUS) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
OSOBNOSTI ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 283, zpracovala Marie Kupková.
Historie elektronového obalu atomu
Elektrické vlastnosti látek
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F18/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Atom aneb co o něm už vím.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_346
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_STAVBA.
Molekula, atom, ion Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0101.
Stavba atomového jádra
Modely atomů Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0115.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Model atomu (Učebnice strana 45 – 47)
Didaktický učební materiál pro ZŠ
Stavba látek.
Vysvětlení? problém vnitřní struktury atomů- kladný a záporný (elektrony) náboj - radioaktivita, rozpady - kolik elektronů v atomu - rozložení náboje -
Hmota se skládá z malých, dále nedělitelných částic – atomů (atómós = nedělitelný) Tvar atomů – podle živlů Myšlenky - ověřeny za2500let.
6. ročník Látky a tělesa Složení látek.
Složení atomů a „PSP“ ??? Bohrův model Rutherfordův model
ATOM (NUCLEUS) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
stavba atomu – historie 1
Model atomu.
MODEL ATOMU Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_32.
Model atomu. Elektrování těles. Vypracoval: Lukáš Karlík
Vývoj názorů na atom Mgr. Kamil Kučera.
Částicové složení látek
Částicové složení látek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Model atomu.
Stavba atomu.
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Stavba atomu.
Základní pojmy fyziky atomu
Elektrické vlastnosti látek
Atómy, ich zloženie a štruktúra.
Väzbová energia jadra Kód ITMS projektu:
Atómy, ich zloženie a štruktúra. Molekuly.
Atómy, ich zloženie, štruktúra
PaedDr. Jozef Beňuška
PaedDr. Jozef Beňuška
V ä z b y Chemická väzba.
Stavba atomového jádra
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.43_Atom_a_molekula Datum:
Transkript prezentace:

Časticové zloženie látok Atóm, Stavba atómu

História Pred asi 2400 rokmi grécky filozof DEMOKRITOS nazval najmenšie častice látok atómami (grécky „atomos“ – nedeliteľný). Vyslovil názor, že všetko je zložené z maličkých častíc – atómov.

V roku 1808 anglický chemik J V roku 1808 anglický chemik J. DALTON vypracoval vedeckú predstavu o zložení látok z atómov a experimentálne potvrdil existenciu atómov.

Koncom 19.st. fyzici objavili v atóme menšie častice – elektróny Atóm bol považovaný za najmenšiu nedeliteľnú časticu. Koncom 19.st. fyzici objavili v atóme menšie častice – elektróny Začiatkom 20.st. sa experimentálne dokázalo, že v atóme je atómové jadro - v ňom objavili mikročastice – protóny a neutróny

Zloženie a štruktúra atómu Atóm je základná stavebná častica chemickej látky zložená z: Jadro – kladne nabité Elektrónový obal – záporne nabitý Jadro je malé ale ťažké. obal jadro

Jadro atómu je zložené z protónov a neutrónov. Obal atómu je zložený z elektrónov.

Elektróny sa navzájom odpudzujú. Pokusmi sa zistilo, že Elektróny sa navzájom odpudzujú. Protóny sa navzájom odpudzujú. Elektróny a protóny sa navzájom priťahujú.

O časticiach, ktoré navzájom na seba pôsobia elektrickými silami, hovoríme, že majú elektrické vlastnosti, alebo tiež že majú elektrický náboj. Neutrón je mikročastica bez elektrického náboja. ( n 0) Protón je mikročastica s najmenším kladným elektrickým nábojom ( p +) Elektrón je mikročastica s najmenším záporným elektrickým nábojom ( e - )

Atóm VODÍKA Protón a elektrón majú rovnako veľké náboje. 1 1 1 V elektricky neutrálnom atóme sa počet elektrónov v obale rovná počtu protónov v jadre.

Napr.: uhlík 6C obsahuje 6p+ a 6e- kyslík 8O obsahuje 8p+ a 8e- Úloha: Koľko p+ a e- obsahuje: a) vápnik 20 Ca b) horčík 12 Mg

Modely atómu

Thomsonov model: ( pudingový model ) J.J.Thomson, 1907 atómy sú guľôčky z kladne nabitej látky, v ktorej sú rozložené elektróny tak, aby celok bol stabilný a elektricky neutrálny. Tento model si možno jednoducho predstaviť tak, že kladne nabitú hmotu nám predstavuje puding a záporne elektróny budú hrozienkami. Odtiaľ názov pudingový model atómu.

Rutherfordov model: ( Planetárny ) V strede atómu sa nachádza veľmi malé jadro, okolo ktorého obiehajú "v prázdnom priestore" elektróny. Model nazvali podľa pohybu planét (elektróny) okolo Slnka (jadro) - planetárny model atómu Hlavný nedostatok: Elektróny sú záporne nabite, jadro je kladne nabite. Aby elektróny "nespadli" do jadra, musia okolo neho rotovať. Pri tomto pohybe však elektróny vyžarujú do okolia energiu. Tým strácajú energiu, dostávajú sa bližšie k jadru až kým doňho nespadnú.

BOHROV MODEL Elektróny obiehajú okolo jadra len po kruhových dráhach Môže skákať medzi dráhami Ak skočí z vyššej na nižšiu – vyžiari energiu Ak preskočí z nižšej na vyššiu – prijme energiu

SOMMERFELDOV MODEL Elektróny sa pohybujú po elipsovitých dráhach V strede je jadro

KVANTOVO – MECHANICKÝ MODEL Nemožno vypočítať dráhu a rýchlosť elektrónu Má duálny charakter: Častica Vlna ORBITAL – priestor, kde sa s 99,99% pravdepodobnosťou vyskytuje

Ste šikovní a ja vám prajem pekný deň  Ďakujem za pozornosť 