prof. Alois Zlatník * Dvůr Králové nad Labem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EKOLOGIE.
Advertisements

Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
Abiotické podmínky prostředí
bioregion geologické podloží půdní typ, půdní druh
KRAJINA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Základní ekologické pojmy
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
37.1 Ekologie – vztah organismus x prostředí
JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM
Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí
Péče o biodiverzitu Jan Plesník
Ekologické aspekty liniových staveb
REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE ČESKÉ REPUBLIKY I
Charakteristika ekosystému
, Brno Připravila: Hana Habrová
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
Složky krajiny a životní prostředí
BIOSFÉRA – TYPY EKOSYSTÉMŮ
ŽP – základní pojmy Ekologie … věda o vztazích mezi organismy a jejich životním prostředím a mezi organismy navzájem (Ernest Haeckel 1866) Environmentalistika.
Lesnická fytocenologie a typologie
Fytocenologická plocha a zápis
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Principy fytoindikace
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Úvod do ekologie.
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm Ing. Jolana Juřicová Modernizace výuky odborných předmětů Reg. č. projektu: CZ.1.07/1.1.08/
Biosféra Úvodní část Jan Dušek.
Hlavní světové ekosystémy (biomy)
Životní prostředí - vše co nás obklopuje - přírodní - příroda
Rostlinná společenstva
EKOSYSTÉM L E S Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Zařazování do klasifikačních systémů
Krajina a životní prostředí
Ochrana přírody.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Ekologie.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
E KOSYSTÉMY Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Působení ekologických faktorů
Ekosystém Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Abiotické faktory Výukový materiál EK
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
CHKO BROUMOVSKO Smírčí kříž Radek DRLIČKA, V. Zk, Brno 2004.
Působení ekologických faktorů
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
B IOSFÉRA Magdaléna Vičarová. 1.O RGANISMY A JEJICH ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Na zemi žije velké množství různých druhů mikroorganismů, rostlin (flóra) a živočichů.
Stavba, funkce a typy EKOSYSTÉMŮ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Metody geografického výzkumu Fyzicko-geografická část Pedogeografie a pedologie Lukáš Dolák.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Mgr. L. Bernátová. Ekosystém je soustava živých a neživých složek životního prostředí na určitém území, jež se navzájem ovlivňují V naší přírodě se nachází.
TYPY HORNIN A JEJICH CHEMIZMUS
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
Název prezentace (DUMu): Společenstva
Název prezentace (DUMu): Organismy a prostředí
Fytocenologická plocha a zápis
Biota ČR - Prezentace s výkladem
Ekologické pojmy.
Ekosystém Pětilístek: Prostředí
Působení ekologických faktorů
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
8 SYNEKOLOGIE Společenstva.
Geobiocenologický klasifikační systém
Geobiocenologie Kontakt: Ing. Tomáš Koutecký, Ph.D.
Lesnický typologický klasifikační systém (LTKS)
Ekoelement (ekologický prvek)
Transkript prezentace:

prof. Alois Zlatník * 9.11. 1902 Dvůr Králové nad Labem + 30. 6. 1979 Brno „Výzkum přírody nelze bez ochrany přírody“ 1921-25: Přírodovědecká fakulta UK 1923-24: stáž v Montpellier u Braun-Blanqueta 1928: příchod na Lesnickou fakultu do Brna 1934: absolvent Lesního inženýrství Od roku 1925 - 1938 průzkum přirozených lesů na Podkarpatské Rusi První pokusy o vymezení vegetačních jednotek jakožto rámců produkce – počátek typologie Postupný oklon od fytocenologické školy a příklon k typologické škole V. N. Sukačeva

Během války tvorba vegetační mapy pro vodohospodářský plán (nedokončeno) Po roce 1945: výuka botaniky, fytocenologie, dendrologie, krátce i pěstění lesů, mikrobiologie, fytopatologie a anatomie dřeva, 1946: titul profesor 50. léta: Práce na první verzi typologického sytému. Zpracovány jednotky pro Karpaty i Čechy a Moravu 1956: učebnice Pěstění lesa – 1. verze systému pro území ČR 55 „skupin lesních typů“ V 60. letech spolupráce s Geografickým ústavem ČSAV v Brně 1966: tvorba biogeografických map – 2. verze systému pro území ČR 60 „skupin přírodních geobiocenóz“ 1976: Zprávy GÚ ČSAV – tabulka 244 „skupin typů geobiocénů“ 1999: Buček a Lacina: Geobiocenologie II – 170 jednotek (STG)

Květena versus vegetace „Jen se smějte, smějte, pošetilé rostliny lidskému neštěstí. Styď se, hloupá květeno!“ (král Já I. 1954) Květena (flóra) = soupis druhů daného území (např. květena katastru Horní Lhoty) = publikace popisující druhy zájmové oblasti (např. Květena ČR) Vegetace (rostlinstvo) = fytocenózy daného území (např. lesní společenstva Brna a okolí)

Ekoelement (ekologický prvek) - třídění druhů dle jejich vztahu k charakteristikám prostředí  Základ fytoindikace Druhy stenoekní Druhy euryekní Ubiquisté – všudybylové

Vztahy k jednotlivým faktorům: 2. vlhkost Hydrofyty (vodní rostliny) Nympheidy (koření ve dně, ale vzplývají) Elodeoidy (koření a jsou pod hladinou) Lemnoidy (plavou na hladině) Persicaria amphibia je mezi nympheidem hygrofytem Hygrofyty Druhy vodou ovlivněných stanovišť Mezofyty Normální hydrické podmínky (bez vláhového deficitu i přídatná voda) Xerofyty Snášejí vysychání (např. psamofyty, petrofyty)

Vztahy k jednotlivým faktorům: 3. světlo Heliofyty světlomilné druhy (často druhy otevřené krajiny) Sciofyty druhy stinné (typické druhy lesní) Heliosciofyty (druhy lesní i otevřené krajiny)

Vztahy k jednotlivým faktorům: 4. Vztah k půdní reakci Acidofyty druhy kyselých substrátů Druhy středně až mírně kyselých půd většina druhů, pH 4,5 – 6,5 Neutrofyty půdy s pH 6,5 – 7,2 Alkolofyty půdy s pH nad 7,2 halofyty, hadcoví specialisté

Vztahy k jednotlivým faktorům: 5. Zásobenost živinami Oligotrofofyty druhy chudých půd Mezotrofofyty druhy středně bohatých půd Eutrofofyty druhy bohatých půd Megatrofofyty druhy velmi bohatých půd 6. vztahy ke konkrétnímu prvku Druhy kalcifilní (fobní), nitrofilní (fobní…)

Ekosystém: Geobiocenóza Funkční soustava živých a neživých složek životního prostředí, jež jsou navzájem spojeny výměnou látek, tokem energie a předáváním informací a které se vzájemně ovlivňují a vyvíjejí v určitém prostoru a čase. Geobiocenóza Společenstvo organizmů (biocenóza) se vzájemnými vztahy s abiotickými složkami prostředí (ekotopem).

Geo bio cenoza Geo = ekotop Klimatop Edatop Morfotop Hydrotop Geobiocenóza Společenstvo organizmů (biocenóza) se vzájemnými vztahy s abiotickými složkami prostředí (ekotopem). Biocenóza = společenství živých organizmů fytocenoza+zoocenoza+edafon