Severní Amerika – Kanada 2

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KANADA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Advertisements

VY_32_INOVACE_20 Jižní Amerika - Karibské, Andské, Laplatské státy
Kanada.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Kanada.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
AMERIKA Kanada – přírodní poměry III2-Z7-I-08
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
AMERIKA.
Kanada Canada hlavní město: Ottawa počet obyvatel: 32,5 mil úřední jazyk: angličtina, francouzština měna: kanadský dolar státní zřízení:
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
Téma hodiny: Kanada – obyvatelstvo a hospodářství, dokumentární film o americkém severu Předmět: Zeměpis Ročník: 2. ročník Klíčová slova: Obyvatelstvo,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
CANADA.
KANADA Je rozlohou druhá největší země světa.
Severní Amerika zcela na západní a severní polokouli
VY_52_INOVACE_03/02/03_ZEMĚPIS Státy Severní Ameriky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladan Chlumský ŠABLONA: V/2.
Kanada.
VY_32_INOVACE_12 Amerika - Kanada
USA – hospodářský obr.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
KANADA Lenka Lebdušková.
Mimoevropské regiony – Severní Amerika Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
Kanada Název: Canada Český název: Federativní stát Kanada
KANADA ZEMĚ JAVOROVÉHO LISTU.
Radek Šiška and Miloslav Macůrek
Austrálie.
Kanada. Administrativa Kanada je 2. největším státem světa (po RUS) s rozlohou 10 mil km 2 Je federací tvořená 10 provinciemi a 3 teritorii (Nunavut)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
PROVINCIE A TERITORIA Kanada je federálním státem skládá se z 10 provincií a 3 teritorií. Nejlidnatější provincií je Ontario s největším městem Kanady.
PETRA horňáková PREZENTACE PRO 9. TŘÍDU ZÁKLADNÍ ŠKOLY ZEMĚPIS
KANADA Státní uspořádání: F _ _ _ _ _ _ E _ _ provincií a _ teritoria
KANADA.
Martin VRZALA. * 1. Obyvatelstvo * 2. Hospodářství, těžba * 3. Průmysl * 4. Zemědělství * 5. Doprava * 6. Hlavní oblasti.
HOSPODÁŘSKÁ KLASIFIKACE KANADY
Kanada.
KANADA.
KANADA.
Kanada Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Kanada.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : září 2012 Název :VY_52_INOVACE_5.2.5.
KANADA Obr.1. KANADA - Rozloha: km² - Počet obyvatel: Hustota zalidnění: 3,26 ob. / km² - Státní zřízení: federativní konstituční.
S pomocí atlasu se pokuste doplnit: hlavní město: …………………… státní zřízení: ………………………………………………… měna: ……………………………… rozloha: …………………………………… (2. největší.
Kanada Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Šablona. Anotace : výkladová prezentace věnující se Kanadě jako státu Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovnává a přiměřeně.
S EVERNÍ A MERIKA - K ANADA. Autor: Hana Brýdlová.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Faiková NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_ ZEMĚPIS 7. ROČNÍK TEMA: Kanada ČÍSLO PROJEKTU:
K A N A D A Druhá největší země světa VY_32_INOVACE_08_35 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této.
Jiří Korec Sexta 2008/2009. VENEZUELA Hlavní město: Caracas Rozloha: km² Nejvyšší bod: Pico Bolivar- 5007m.n.m Počet obyvatel: Hustota.
VY_32_INOVACE_Fi_I_04 Název Kanada Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_02_03B_Kanada Téma: Zeměpis Ameriky a Asie.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
Kanada AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_17_Z7_Skála
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název učiva: Amerika severní
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_05
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Kanada NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Kanada Obr. 1 – Mapa Kanady
Vzdělávací materiál: Kanada Operační systém: Windows XP Professional
Severní Amerika – Kanada
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_KANADA
Severní Amerika - Kanada
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Kanada.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Transkript prezentace:

Severní Amerika – Kanada 2 upraveno pro sekundy 2018

Obyvatelstvo Asi 33 milionů Původní obyvatelé – Inuité ( teritoria), Indiáni (První národ, první lidé) – asi 4% Přistěhovalci z Evropy – Britové, Francouzi Úřední jazyk: Angličtina, Francouzština (Quebec) – asi 25% obyvatel Kanady Omezení pro imigraci, přesto každý rok asi 100 000 imigrantů, hl. z Asie a Karibiku

Tvrdé přírodní podmínky, 90 % obyvatelstva žije v 300 km širokém pásu podél hranice s USA Nejhustěji zalidněné oblasti Žlutá – anglicky mluvící Hnědá – francouzsky mluvící Bílá – hustota menší než 0,4 obyv./km²

Největší kanadská města 1 Toronto 4 700 000 2 Montreal 3 400 000 3 Vancouver 2 000 000 4 Ottawa 1 000 000 5 Calgary 951000 6 Edmonton 937 000 7 Quebec City 682 000 8 Winnipeg 671 000 9 Hamilton 662 000 Kolik je v Kanadě milionových měst? Co mají společného největší kanadská města? Doplň provincie, ve kterých leží.

Hospodářství Kanady Jaké má Kanada přírodní zdroje? Jaké nevýhody vyplývají z geografické polohy Kanady? Jak se jmenuje nejvyšší hora Kanady, kde leží a jakou má nadmořskou výšku? Ve kterých podnebných pásech Kanada leží? Kolik časových pásem je v Kanadě, kolik hodin je v hlavním městě Kanady, když je u nás 8 hodin ráno?

U kterého města a ve které provincii leží Toronto? Toronto –CN Tower 553,33m – nejvyšší stavba světa

Parlament v Ottawě Montreal Olympijský stadion - Montreal

Předpoklady hospodářského vývoje Obrovské nerostné bohatství – suroviny Velká rozloha lesů – dřevozpracující průmysl Velká rozloha kvalitní orné půdy na 1 obyvatele Oceán – možnost rybolovu Kvalifikované a vzdělané obyvatelstvo Rozmanité přírodní podmínky, nevýhodou je drsné klima, tundra a permafrost na severu země.

Základní charakteristiky hospodářství Kanada je jedním z nejbohatších států světa s vysokými příjmy na jednoho obyvatele. Je členem skupiny G8. V minulém století růst výroby, těžby a služeb přeměnil ekonomiku ze zemědělsky zaměřeného státu na urbanizovaný průmyslový stát. V kanadské ekonomice dominuje sektor služeb - zaměstnává tři čtvrtiny Kanaďanů. Mezi rozvinutými zeměmi je však Kanada neobvyklá v míře důležitosti primárního sektoru v čele s těžbou dřeva a nerostných surovin.

Je jedním z několika málo vyspělých států světa, jež energii vyváží Je jedním z několika málo vyspělých států světa, jež energii vyváží. Má velmi velké zásoby zemního plynu při východním pobřeží a velké zásoby ropy. V Quebecu, Britské Kolumbii, Newfoundlandu, Labradoru, Ontariu a v Manitobě je k dispozici velmi levná energie z vodních elektráren. Je největším světovým vývozcem niklu (25%) , zinku (20% svět. těžby) a uranu (30%). a předním světovým vývozcem zlata, aluminia, olova, železné rudy. Mnoho sídel v severní části země existuje jen díky těžařství minerálních surovin nebo dřeva.

Zásoby a těžba ropy Ropné písky v Albertě a Saskatchewanu

Zásoby a těžba železné rudy (červená barva), barevných kovů (fialová) a vzácných kovů (modrá)

Nejvýznamnější průmyslové obory Strojírenství – automobily, letadla Petrochemie Barevná metalurgie – výroba hliníku (1.) Dřevozpracující – papír(4.), celulózy (1.), nábytku, řeziva

Zemědělství Kanada je jedním z nejdůležitějších světových dodavatelů zemědělských produktů, v zemědělství pracuje ale jen každý 33. Kanaďan. Kanadské prérijní provincie - Alberta, Manitoba - jsou dnes jedněmi z nedůležitějších oblastí pěstování pšenice a ostatních obilovin. Kanada pravidelně vypěstuje 6% světové produkce pšenice a přes polovinu své úrody vyváží, což představuje 16% světového vývozu pšenice - přepravuje do přístavů na pobřeží Tichého oceánu železnicí. Kromě pěstované pšenice se v prérijních oblastech chová skot. Orná půda zabírá jen 5 % území, pastviny – 3%, lesy – 54%.

Kanadsko-pacifická železnice Železniční doprava je v Kanadě nejdůležitější při přepravě surovin. Sýpka na obilí

Kanada je ve vysoké míře závislá na mezinárodním obchodu, zvláště se Spojenými státy. Bilaterální dohoda mezi Kanadou a USA z roku 1989 (FTA) a především Severoamerická dohoda o volném obchodu (NAFTA) z roku 1994 zahrnující i Mexiko spustila dramatický růst míry ekonomického propojení s USA.

Opakování Odpověz na otázky: Jak se dnes správně říká Eskymákům? 1. Nunavut je velké teritorium na severu země, je samosprávným územím Eskymáků. Odpověz na otázky: Jak se dnes správně říká Eskymákům? b) K jaké rase tuto skupinu obyvatel řadíme? c) Odkud se dostali do Ameriky? 2. Poznáš podle charakteristiky kanadské řeky? a) Velká řeka vytékající z Velkého Otročího jezera teče směrem na sever a vlévá se do Severního ledového oceánu: ……………………………. b) Tato známá kanadská řeka vytéká z jezera Ontario a teče do zálivu, který nese její jméno: ………………………………………………………………………

3. Poznej největší kanadská města:

4. Kde leží hlavní jádrová oblast Kanady? 5. Co znamená pojem „transkontinentální doprava“ ? Odkud kam v Kanadě vede a k čemu se především využívá? 6. Které provincie Kanady mají nejvýznamnější zemědělství? Vysvětlete, proč právě tyto provincie: 7. Jak vysvětlíte, že Kanada má jen 5 % orné půdy z rozlohy země a přesto patří mezi největší vývozce zemědělských produktů? 8. Vyberte si některou z provincií Kanady, vyhledejte si o ni informace a představte ji v podobě stručného encyklopedického hesla. 9. Co znamená pojem „politicky korektní“? Uveď konkrétní příklady z Kanady.

Kanada [online]. 2014 [cit. 2014-11-29]. Dostupné z: http://cs E PLURIBUS ANTHONY. Geopolitical map of Canada.png [online]. 2006 [cit. 2014-11-29]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Geopolitical_map_of_Canada.png A topographic map of Canada [online]. 2006 [cit. 2014-11-29]. Dostupné z: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d7/Canada_topo.jpg MGR. MIROSLAV NAVRÁTIL. Kanada – pracovní list [online]. 2011 [cit. 2014-11-29]. Dostupné z: http://dum.rvp.cz/materialy/kanada-pracovni-list.html ANDĚL, Jiří, Ivan BIČÍK a Tomáš HAVLÍČEK. Makroregiony světa: regionální geografie pro gymnázia. 1. vyd. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, 2010, 148 s. ISBN 978-808-6034-782. ANTONIE JAROŠOVÁ. Kanada - prezentace [online]. 2014 [cit. 2014-11-29]. Dostupné z: http://slideplayer.cz/slide/1953237/