Predmet: Technológia prípravy pokrmov

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
Advertisements

Projektový den - vaření
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Pokrmy z těstovin.
Pokrmy z brambor.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.15 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Projekt Leonardo da Vinci NAEP Speciality slovenské kuchyně
 INGREDIENCE:  125 g másla (v kostce), 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce nastrouhané citrónové kůry, sůl, bylinky  POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo necháme povolit,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Příprava vánoční večeře. Kapr s pivní omáčkou. Ingredience 1,5 kilogramu kapra bez vnitřností a šupinbez 1 velkou cibuli 1 mrkev 1 lžíci másla 1 lžíci.
Mexická kuchyně.
Příprava Vánoční večeře
VÁNOČNÍ KUCHAŘKA.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
NákypyNákypy Jednoduché restaurační moučníky. Jablková žemlovka Nakrájené žemle na plátky, zvlhčíme mlékem s rozšlehanými žloutky Očištěná jablka nakrájíme.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb a.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Recept jak udělat krtkův dort…
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Guláše z jatečného masa
Ingredience Brokolice 1/2 kg Brambory 4 ks Cibule střední 1 ks Česnek 2 stroužek Tavený sýr - trojúhelníček 2 ks Pomazánkové máslo velká, vrchovatá 1 lžíce.
ZAPÉKÁNÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Vaření vepřového masa Vařením nejčastěji upravujeme hlavu, koleno a bůček.
SALÁM PRO MLSNÉ JAZÝČKY Recept Tento recept je originální, to znamená, že není z internetu,ale vymyslela jsem ho já spolu s mojí maminkou. Asi se ptáte.
Štědrovečerní večeře.
Lasaně zapečené se zeleninou
Technologie pokrmů 1.Ročník obor kuchař s maturitou 26.hodina
Pečení na anglický způsob
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Omáčky.
SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ 1 říjen 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130211
Mramorová bábovka Od babičky.
CHARČO PANÍ MANČO (Paní Man č o) 24/05/15 | Recept | GruzieGruzie
DOLMEH (Pichak) 29/07/15 | Recept | ÍránÍrán
Recept – těstovinový salát VY_32_INOVACE_2C_18 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Práce v domácnosti Mateřská škola, Základní škola a Praktická.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Brambory Vypracoval: Lukáš Karlík.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 18 Název školy: Střední průmyslová.
Kachní salát s nudlemi 01/01/15 | Recept | Vietnam
Příprava pokrmů ze skopového masa
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Zdravý oběd VY_52_INOVACE_31
DUM - Digitální Učební Materiál
Sada 3 Práce v domácnosti MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
OMÁČKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Eva Pospíšilová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Příprava drůbeže vařením, dušením
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
Regionálne recepty D.Hudžíková 8.A.
Kniha receptov s využitím tradičnej Rómskej kuchyne
Laboratórne cvičenie 1.HA 1.Skupina 2016/2017.
Kuracie prsia so zemiakmi a zeleninou
Vypracovala Mgr. Margita Jakubčová Marec 2011
AK MÁTE CHUŤ A TROŠKU ČASU NAVIAC, MÔŽETE SKÚSIŤ VYTVORIŤ TAKÝCHTO ANJELIKOV SEBE PRE RADOSŤ, ALEBO PRE INÝCH NA OBDAROVANIE.
Ochutnávame svet s KABOU Žiaci II.HA 2. skupina.
Autor: Ludmila Lipárová
II.HA 2. skupina 2017/2018 Bc. Soňa Humená
Polročné skúšky 2.HA 2. skupina
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník – kuchař
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
Transkript prezentace:

Predmet: Technológia prípravy pokrmov Polročná skúška 1.HA 2. skupina 2016/2017 Predmet: Technológia prípravy pokrmov Vyučujúci: Bc. Soňa Humená

Zapekané halušky s tvrdým syrom a plátkami krkovičky od Miroslavy Ficovej

Suroviny na 2 porcie: Suroviny na 4 porcie: Halušky- 150g polohrubej múky - 1ks vajce -1/2 KL soli -50ml vody Halušky- 300g polohrubej múky - 1ks vajce -1 KL soli -100ml vody 240g krkovičky 100g tvrdý syr 75g slanina 75ml smotana na šľahanie pažítka (na ozdobenie) 480g krkovičky 200g tvrdý syr 150g slanina 150ml smotana na šľahanie pažítka (na ozdobenie)

Pracovný postup: Polohrubú múku si zmiešame s vajíčkom a soľou, pridávame postupne vodu, tak aby cesto nebolo ani príliš riedke ani husté. Do hrnca si dáme variť vodu so štipkou soli. Keď voda zovrie cez haluškár dáme do vody cesto. Varíme približne 15minút. Keď halušky vyplácajú na vrch hrnca tak ich precedíme. Krkovičku si umyjeme a nakrájame na plátky, jemne naklepeme(1plátok=120g).Plátky uložíme do pácu. Pác pripravíme z: cesnaku, korenia ,soli ,červenej papriky a oleja. Čím dlhšie bude v páce tým bude šťavnatejšie. (V tomto recepte sme ho nechali odstáť od večera do rána).Plátky krkovičky restujeme na panvici. Haluškami ktoré sme si už pripravili vystelieme hlboký pekáč (prípadne zapekacie misy). Halušky zalejeme smotanou na šľahanie. Tvrdý syr nastrúhame a posypeme ním halušku. Poriadne premiešame. Na vrch halušiek poukladáme plátky mäsa a spolu zapekáme 30 minút. Na panvici si restujeme slaninu. Po dopečení, uložíme slaninku na tanier s haluškami (prípadne uložíme na vrch mäsa)servírujeme a podávame.

Poschodový mrežovník od Andrei Štefánikovej

Suroviny: 600 g polohrubej múky 1 bal. vanilínový cukor 300 g masla 250 g práškového cukru 3 ks. vajec 1 bal. prášok do pečiva 1 bal. vanilínový cukor 2000 g jabĺk 2 g škorice 300 g slivkového lekváru 1 bal. lieskových orechov

Pracovný postup: Ako prvé si urobíme cesto. Dáme do misky 600g polohrubej múky, 300g masla, 250g práškového cukru, 3 vajcia, 1balík prášku do pečiva a 1 balík vanilínového cukru. Miesto zamiesime, prikryjeme utierkou a necháme na chvíľu si ''oddýchnuť''. Zatiaľ si nastrúhame 2kg jabĺk (cca 12 ks) a posypeme ich škoricou. Cesto si rozložíme na plech, dáme naň jablká, ďalšiu tenkú vrstvu cesta a na to slivkový lekvár. Dáme si do rúry lieskové orechy 1balík na 5 minút. Potom ich vyberieme, očistíme a podrvíme. Posypeme koláčik orechmi, urobíme si zo zvyšného cesta mriežky a koláčik dáme piecť na 25-30 min na 200°C

Eskimo rezy od Barbory Sýkorovej

Suroviny: Plnka: 400-500 ml mlieka 2 bal. Kokosového pudingu 125 g masla 100 g práškového cukru 250  ml kyslej smotany Ovocie na ozdobenie 2 hrnčeky hladkej múky 1 hrnčeky kryštálového cukru 1 bal. Kypriaceho prášku 1 bal. Vanilínového cukru 2 ks. vajec 1/2 hrnčeka oleja 1 hrnček mlieko 2 PL Kakaa

Pracovný postup: V hlbšej mise vyšľaháme všetky suroviny na cesto a vylejeme ho na plech vyložený papierom alebo vymastený a vysypaný, pečieme vo vyhriatej rúre. Na krém uvaríme hustý puding ale bez cukru, necháme vychladnúť za stáleho miešania. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom a postupne za šľahávame puding a smotanu. Krém natrieme na vychladnutý korpus. Necháme stuhnúť, podávame dobre vychladnuté.

Bravčové medailóniky z panenky s bazalkovou omáčkou od Michaely Romančíkovej

Suroviny na 2 porcie: Suroviny na 4 porcie: 250g bravčovej panenky 2-3 PL oleja Omáčka: 25g masla 1-2 strúčiky cesnaku 1/2PL hladkej múky 50ml vývaru na podliatie 100ml mlieka 1-2PL kyslej smotany 50g tvrdého strúhaného syru 1PL čerstvej bazalky pár kvapiek citrónovej šťavy štipka soli biele mleté korenie Zemiaky: 250g zemiaky olej trochu cesnakovo-bylinkovej soli trochu zmesi na pečené zemiaky 500g bravčovej panenky 4-5PL oleja Omáčka: 50g masla 2-3 strúčiky cesnaku 1PL hladkej múky 100ml vývaru na podliatie 200ml mlieka 2-3PL kyslej smotany 100g tvrdého strúhaného syru 2PL čerstvej bazalky pár kvapiek citrónovej šťavy štipka soli biele mleté korenie Zemiaky: 500g zemiaky olej trochu cesnakovo-bylinkovej soli trochu zmesi na pečené zemiaky

Pracovný postup: Bravčovú panenku umyjeme, osušíme. Mäso odblaníme a narežeme na 3,5cm bochníčky. Každý bochníček jemne roztlačíme prstami. Posypeme steakovým korením a jemne osolíme. Omáčka: V hrnci rozpustíme maslo a pridáme prelisovaný cesnak. Na miernom ohni ho restujeme a poprášime lyžicou múky. Opäť restujeme cca 2 minúty. Opäť restujeme cca 2 minúty a podlejeme vývarom. Odstavíme z ohňa. Prilejeme mlieko, pridáme smotanu a dobre premiešame. Vrátime na oheň, necháme zovrieť. Ochutíme soľou, bielym mletých korením a citrónovou šťavou. Ak by bola omáčka veľmi riedka, tak môžeme ešte 1/2 PL hladkej múky rozmiešať v troche vody a ešte zahustiť. Nakoniec pridáme nastrúhaný syr a bazalku, zamiešame, necháme krátko prejsť varom a odstavíme z ohňa. Zemiaky: Najprv si ošúpem a umyjem zemiaky. Ošúpané a umyté zemiaky vložíme na premastený plech, pokapeme olejom, posypeme cesnakovo-bylinkovou soľou a zmesou na zemiaky. Potom ich vložím do rúry na cca 40-50 minút. Niekedy aj premiešam.

Divina so šípkovou omáčkou a gnocchi od Zuzany Výbornej

Suroviny na 2 porcie: Suroviny na 4 porcie: 300 g diviny                                                600 g diviny 1-2 mrkvy                                                   2-4 mrkvy 1/2 zeleru                                                   1 ks zeler 100 g šípkového džemu                           200 g šípkového džemu 100 g slivky sušené                                    200 g slivky sušené 50 g cukru                                                  100 g cukru 300 ml červeného vína                             600 ml červené víno 200 g gnocchi                                           400 g gnocchi olej                                                               olej   

Pracovný postup: Šípkovú omáčku si pripravíme nasledovne: Na masti si restujeme nakrájanú zeleninu. Pridáme vývar a necháme variť aby zelenina zmäkla. Pridáme šípkový džem a rozmixujeme. Mäso dva dni vopred naložíme do pácu aby zmäklo. Vložíme do zapekacej nádoby a dáme piecť do rúry na 180°C . Keď mäso zmäkne dáme ešte na chvíľku zapiecť na 150°C. Slivky dáme do hrnčeka, pridáme víno a cukor, a dáme variť až kým omáčka nie je lesklá – vyredukovaná na polovicu. Gnocchi uvaríme vo vode s trochou oleja. A naservírujeme.

SUSHI od Kristíny Varsovej

Suroviny na 2 porcie: Suroviny na 4 porcie: 100 g údený losos 3 ks riasy 250 g ryža 3 PL ryžový ocot 1,5 PL hnedý cukor 1 štipka solí wasabi sójová omáčka 200 g údený losos 6 ks riasy 500 g ryža 6 PL ryžový ocot 3 PL hnedý cukor 1 štipka soli wasabi sójová omáčka

Pracovný postup: Do hrnca si dáme variť ocot s cukrom a soľou, kým sa cukor nerozpustí a celé to neprejde varom. Potom to dáme vychladnúť. Medzitým si prichystáme ryžu. V hrnci ju 4-5 krát prepláchneme, aby sa zbavila nečistôt a prachu. Potom ju zalejeme 300 ml vody a pol hodinu necháme stáť. Potom dáme hrniec s ryžou na prudký oheň, prikryjeme a keď začne vrieť, plameň stíšime. Takto ryžu bez odkrývania varíme 10 minút. Potom oheň vypneme a ryžu necháme ešte 10 minút stáť. Následne ju vysypeme do sklenenej nádoby a polievkovou lyžicou ju rovnomerne polejeme vychladeným nálevom. Vezmeme drevenú varešku a sekanými pohybmi premiešame ryžu s nálevom, aby sa dostal všade. Na podložku si pripravíme riasy, na ktoré navrstvíme ryžu tak, aby v hornej časti zostal kúsok riasy voľný. Na ryžu v spodnej časti naukladáme pásiky údeného lososa a opatrne zrolujeme. aby sa nám ryža nelepila na ruky, je dobré si ich máčať v studenej vode. Rolku potom prekrojíme na poly, znovu na poly a každú časť ešte raz na poly, dostaneme tak z každej rolky 8 kúskov sushi. Namiesto lososa môžeme sushi plniť tuniakom, kaviárom, avokádom a podobne. Podávame so sójovou omáčkou a wasabi.

Pečené kuracie prsia na zelerovo od Romany Stupákovej

Suroviny na 2 porcie: Suroviny na 4 porcie: 400 g kuracích pŕs 2 lyžice masla 1cibuľa 150 g zeleru morská soľ čierne korenie 100 ml kuracieho vývaru 75 ml smotany na šľahanie 100 g zemiakov čerstvý rozmarín olivový olej 4 strúčiky cesnaku 800 g kuracích pŕs 3 lyžice masla 2 cibule 300 g zeleru morská soľ čierne korenie 200 ml kuracieho vývaru 150 ml smotany na šľahanie 200 g zemiakov čerstvý rozmarín olivový olej 8 strúčikov cesnaku

Pracovný postup: Cibuľu nasekáme nadrobno a orestujeme v hrnci na 1 lyžici masla. Po chvíli pridáme 200 g nadrobno nakrájaného zeleru a krátko orestujeme (zeler ani cibuľa nesmú zhnednúť). Ochutíme soľou, čiernym korením a podlejeme kuracím vývarom. Dusíme pod pokrievkou približne 20 minút domäkka. Potom prilejeme smotanu a rozmixujeme tyčovým mixérom. K rozmixovanému zeleru pridáme uvarené a prepasírované zemiaky a dôkladne premiešame. Na záver pridáme 1 lyžicu masla. Umyté a osušené kuracie prsia ochutíme z oboch strán soľou a čiernym korením. Orestujeme ich na rozpálenej panvici na troche olivového oleja dozlatista. Chvíľu pred dokončením pridáme čerstvý rozmarín a rozpučené strúčiky cesnaku. Kuracie prsia preložíme na pekáč spolu s rozmarínom, cesnakom a výpekom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 150 °C približne 10 – 12 minút.