Vzdělávací a výcvikové středisko Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Projekt časné KPR a časné defibrilace v Jihočeském kraji Verze dokumentu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy první pomoci.
Advertisements

Zdravotníci Bolevec tel.: ; ;
Nadace Jihočeské cyklostezky Aktivity Nadace Jihočeské cyklostezky Seminář: Rozvoj cykloturistiky v jižních Čechách, Třeboň,
Spolupráce ZZS s obecními samosprávami a perspektivy jejího rozvoje
Základní kardiopulmonální resuscitace
Základní neodkladná resuscitace
Webové stránky jihočeských knihoven Lída Švíková.
ABLS Základní neodkladná resuscitace dospělých /Adult Basic Life Support (ABLS) pro studenty 3. ročníku před nácvikem Tomáš Janota Koronární jednotka.
Projekt vzdělávání pedagogů v oblasti prevence úrazů dětí
První pomoc Úrazy ve škole.
(J)SDH Boskovice I Bc. Josef Jeniš.
Jednotný postup při poskytování první pomoci
Mobilní elektronická podpora ZZSHMP.
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
První pomoc při poranění elektrickým proudem
Resuscitace pro sestry dle guidlines 2005
Algoritmus použití AED
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_OSVZ_ON Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
zpracovaný v rámci projektu
Automatizovaný externí defibrilátor
První pomoc při zástavě krevního oběhu
Krajský úřad Vysočina, ul. Žižkova 57, Jihlava
Spolupráce Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje s dobrovolníky nestátních neziskových organizací Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje mjr.
Základní škola Bohutín, okres Příbram, Bohutín 37,
Úvod do první pomoci. Právní odpovědnost 40/2009 Sb. - trestní zákoník § 150 Neposkytnutí pomoci (1)Kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky.
bezvědomí a resuscitace Guidelines 2005
Laická první pomoc.
Zdravotnická záchranná služba příspěvková organizace
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Letecká záchranná služba
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Zásady první pomoci Lenka Kraváčková.
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Neodkladná resuscitace
Zdravotní záchranná služba
Demonstrace použití ZOLL AED Plus Přizpůsobeno ERC Guidelines 2005
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Školení první pomoci
Traumatologický plán ÚSZS
Neodkladná resuscitace
Anotace: ČR – Jihočeský kraj Vzdělávací oblast: Zeměpis 8. ročník Autor: Mgr. Kosík Lukáš Jazyk: český Očekávaný výstup: Žák vyhledá a zapíše do pracovního.
Zdravotnická záchranná služba (dále jen ZZS)
PRVNÍ POMOC MUDr.Pertl Martin.
Poskytování laické první pomoci do převzetí vzniklé situace profesionály záchranného systému a podpora prevence Barbora Zuchová, Martin Sebera Radek Turin,
Postup užití ZOLL AED Plus výhody a nabídka AED Komplet © Ing
INTEGROVANÝ ZÁCHRANNÝ SYSTÉM. Co to je IZS? Integrovaný záchranný systém je systém pro koordinaci záchranných a likvidačních prací při vzniku mimořádných.
Taktické postupy a organizace řízení českých záchranných složek integrovaného záchranného systému na místě mimořádné události Plk.Ing.Martin Sviták Náměstek.
Účelová neinvestiční dotace z rozpočtu MV – GŘ HZS ČR na výdaje jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí plk.Mgr. Jaromír Lebeda.
První pomoc nejen při úrazech v TV VY_32_INOVACE_03_36.
Lukáš Vais. Page  2  Duben 2011, první nakopnutí od MP  Nabídka KÚ ÚK – financování projektu a nákup defibrilátorů  KAM ? CO ?JAK ?  KAM ? (lokalita)
MUDr. Marek Slabý předseda AZZS ČR. Zdravotnická záchranná služba je zdravotní službou dle zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách, v jejímž rámci.
Customer Contact Praha
Dotace Jihomoravského kraje Vodní záchranné službě Českého červeného kříže 10. srpna 2011.
Čísla integrovaného systému
AED … tři písmena, která zachraňují!
Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina,p.o.
Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina,p.o.
VY_32_INOVACE_187 Tomáš Nový osmý kraje ČR
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Vliv časné defibrilace na přežití náhlé zástavy oběhu
Digitální učební materiál
HORSKÁ SLUŽBA ČR First Responders Bc. Michal Janďura, DiS. Prášily 2018 Horská služba ČR, o.p.s. Tel.:
Kurz základní resuscitace
Vyjmenuj okresní města Jihočeského kraje VY_32_INOVACE_05
VY_12_INOVACE_Rů_II_15 JIŽNÍ ČECHY Název projektu: OP VK
Místní akční plány vzdělávání Martin Plucha, sekretariát RSK JK
Resort zdravotnictví Liberec,
Transkript prezentace:

Vzdělávací a výcvikové středisko Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Projekt časné KPR a časné defibrilace v Jihočeském kraji Verze dokumentu:

Systém AED v Jihočeském kraji First responder First responder je poučený laik nebo člen jednotek IZS, který na žádost operačního střediska Zdravotnické záchranné služby vyráží poskytovat první pomoc před příjezdem posádky zdravotnické záchranné služby Registr AED AED je v majetku fyzických a právnických osob K registr obsahuje 72 přístrojů Registr postupně rozšiřujeme (Př.: Teplárna ČB, Zimní stadion ČB, Husitské muzeum TA, …)

First Responder – zapojené jednotky 10 jednotek požární ochrany – Soběslav – JPO I. – České Velenice – JPO II. – Suchdol nad Lužničí – JPO II. – Bechyně – JPO III. – Netolice – JPO III. – Nová Bystřice– JPO III. – Nová Včelnice– JPO III. – Nové Hrady– JPO III. – Slavonice – JPO III. – Velešín– JPO III. Horská služba – Zadov – Kvilda – Nová Pec – Kramolín

Plán zapojení na rok jednotek PČR OOP Lišov OOP Hluboká nad Vltavou OOP Lipno nad Vltavou OOP Zvíkovské Podhradí OOP Protivín OOP Čimelice OOP Horní Vltavice OOP Volyně OOP Radomyšl OOP Veselí nad Lužnicí 12 jednotek HZS České Budějovice – Pražská České Budějovice – Suché Vrbné Český Krumlov Křemže Prachatice Strakonice Tábor Jindřichův Hradec Písek Dačice Kaplice Blatná

Plán zapojení na rok 2018 Rozšíření spolupráce s VZS – Dolní Vltavice – Modřín – Orlík AED Kleť – AED veřejně dostupné – v boxu na horní stanici lanovky Zapojení MěP a JSDHO které mají svoje vlastní AED a chtějí fungovat jako FR

Vybavení First Responderů AED LifePak 1000 s defibrilačními elektrodami Zdravotnický batoh Resuscitační vak s příslušenstvím Sada hotových obvazů ( 3ks) Jednorázové sterilní rukavice (5 ks) Jednorázová žiletka (1ks) Ručník nebo buničina

Školení First Responderů Vstupní školení Periodická prolongace každé 2 roky Obsah školení Rozpoznání náhlé srdeční zástavy Laická resuscitace dospělého a dítěte Resuscitace dospělého s použitím AED Použití resuscitačního vaku Zástava masivního krvácení  Vše teoreticky a prakticky

Aktivace First Responderů V případě nahlášení bezvědomí s náhlou srdeční zástavou na linku tísňového volání zdravotnického operačního střediska ZZS JčK a zahájení telefonicky asistované neodkladné resuscitace a dojezdu First Respondera kratšího než dojezdu posádky ZZS JčK Aktivace probíhá cestou zdravotnického operačního střediska ZZS JčK nebo ve spolupráci s příslušným operačním střediskem (u HZS a PČR si ZOS vyžádává spolupráci prostřednictvím NISu)

Práce First Responderů na místě zásahu FR zahajuje úkony k záchraně života postižené osoby – Ověření vědomí a dýchání – Zástava život ohrožujícího krvácení – Zahájení nepřímé srdeční masáže – Připojení AED – Dýchání pomocí samorozpínacího resuscitačního vaku – Postupuje podle pokynů AED Pokračuje do příjezdu výjezdové skupiny ZZS JčK Předává pacienta posádce ZZS JčK Po dohodě zůstávají na místě a spolupracují s posádkou

Zhodnocení roku 2017 Projekt byl spuštěn do provozu od Bylo proškoleno 208 hasičů z 10 jednotek požární ochrany Rozšíření spolupráce s horskou službou Šumava Identifikace 60 stacionárních AED zařazených do registru FR byli aktivováni 3x, z toho 2x byl pacient předáván posádce ZZS s obnovenou srdeční činností a při vědomí

Kazuistika Volání na tísňovou linku v 10:18 Na ulici v Českých Velenicích leží muž,86 let, nereaguje, nedýchá Call-taker zahajuje TANR Dispečer na místo vysílá RZP a RLP z Třeboně a LZS a aktivuje FR z Českých Velenic (nejbližší posádka Suchdol nad Lužnicí je nedostupná, dojezd z Třeboně je přibližně 30 minut, dolet LZS z Bechyně taktéž kolem 30 minut)

Kazuistika FR Výzva 10:21 Výjezd 10 : 22 Na místě 10: 24 Předání ZZS 10: 47 -> rozdíl ZZS a FR na místě je 23 minut Posádky ZZS Výzva 10: 21 Výjezd 10: 22 Na místě 10: 47

Kazuistika FR po příjezdu na místo pokračují v resuscitaci Nalepují elektrody AED Vstupní rytmus byl fibrilace komor

Kazuistika Do příjezdu posádek ZZS byly podány 3 výboje

Kazuistika Při příjezdu posádky ZZS se pacient probírá k vědomí Pacient si stěžuje na bolest hrudníku -> susp. fraktura žeber Pacient prochladlý, neklidný, naříká ( fraktura žeber již při příjezdu FR na místo- FR popisují že je hrudník měkký a vlní se )

Kazuistika Pacient předán k transportu LZS K13 Transport do nemocnice České Budějovice – Kardiologická ambulance Pacient podstoupil koronarografii a PCI pro IM Pacient zemřel na komplikace KPR a následné léčby (fraktura sterna, fraktura IV -VI žebra vpravo, fraktura II – VI. vlevo -> masivní hemothorax )

DĚKUJEME ZA POZORNOST DOTAZY? Vzdělávací a výcvikové středisko ZZS JčK B. Němcové 1931/6, České Budějovice tel.: Kontakt na přednášející: Kateřina Stoklasová, DiS. tel.: