Propojování sítí (1) Propojování sítí je možné realizovat, např. pomocí: Repeater: zesilovač, který předává veškeré informace z jedno-ho síťového segmentu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SÍŤOVÉ PROTOKOLY.
Advertisements

SÍŤOVÉ SLUŽBY DNS SYSTÉM
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačové sítě – služba WWW Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum: Jazyk: čeština.
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Manažerské informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
Analýza síťového provozu
„ EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Informatika Internet.
Internet, WWW, HTML a spol.. Hlavní zásady inženýrství reprodukovatelnost měřitelnost a parametrizovatelnost přenositelnost typizace a standardizace dokumentace.
Podnikání na Internetu organizace internetu letní semestr 2004 Jana Holá II.
Technologie sítě Internet. Technologie Internetu jsou v dnešní době široce používány a představují často rozhodující faktor úspěšnosti firem. Nejpoužívanější.
Internet.
Protokoly a adresy na internetu
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
Služby internetu internet nabízí několik standardních služeb, jejichž prostřednictvím fungují jednotlivé uživatelské aplikace k používání jednotlivých.
INTERNET.
Firewall.
„ EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Otázka č.10 INTERNET ALENA POLEDNOVÁ,4.A.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ ADRESA. Identifikace v síti  IP adresa - je jednoznačná identifikace konkrétního zařízení (typicky počítače) v prostředí sítě (Internetu).
Datové sítě Ing. Petr Vodička.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_166_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Základy informatiky část 6
Shrnutí Chceme–li připojit PC k Internetu musíme: 1.Zadat adresu DNS serveru (začne pracovat převod IP adresa  symbolické jméno), prakticky začne fungovat.
1 Seminář 9 MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu na spoji. MAC adresu v paketu čte switch.
Internet.
Internet.
Seminář 12 Obsah cvičení Transportní služby Utilita nestat
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 NázevVY_32_INOVACE_182_Deleni_poc.siti_teorie.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vzdálená správa Tomáš Kalný.
INTERNET.
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-16.
Principy fungování sítě Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
PB169 – Operační systémy a sítě Protokoly aplikační vrstvy Marek Kumpošt, Zdeněk Říha.
Základy informatiky část 6. 6 Počítačové sítě Počítačová síť Skupina počítačů navzájem propojených, resp. připojených k centrálnímu počítači (serveru)
Internet a informace MIS - Manažerské informační systémy Internet a informace Ing. Jan Luhan
Aktivní prvky ochrany sítí ● Filtrace, proxy, firewall ● Filtrace přenosu, zakázané adresy, aplikační protokoly ● Proxy, socks, winsocks ● Překlad adres.
Počítačové sítě ● Síťové architektury ● Internet – historie a současnost ● Místní a rozsáhlé sítě ● Síťové prvky ● Adresace v sítích TCP/IP ● URI ● Síťové.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Inf WWW – World Wide Web. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Internet (služby Internetu, WWW) Služby Internetu WWW (World Wide Web) – dnes nejrozšířenější služba; spoustě lidí splývá s Internetem jako takovým WWW.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_inf3_web01 Označení materiálu web01_uvod.pptx Název školy Gymnázium Kladno Autor.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_18_POCITACOVA_SIT.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Internet – pojmy, služby
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Základní pojmy při používání Internetu
Tato prezentace byla vytvořena
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Příklad topologie sítě Adresace v internetu MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu.
Základní příkazy OS UNIX (1)
TELNET, FTP.
Síť Internet Celosvětová počítačová síť
Adresace v Internetu (1)
(6) byl původně určen pro zasílání pouze textových zpráv
Anonymní FTP Anonymní FTP:
Operační systémy.
WWW (1) WWW (World Wide Web) je dnes zřejmě nejpoužívanější služba sítě Internet Reprezentuje síť odkazů na hypertextové do-kumenty označované též jako.
IP adresa a MAC Michaela Imlaufová.
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Propojování sítí (1) Propojování sítí je možné realizovat, např. pomocí: Repeater: zesilovač, který předává veškeré informace z jedno-ho síťového segmentu na druhý používá se k prodloužení síťového segmentu Router (směrovač): zařízení předávající informace z jedné sítě do druhé v závislosti na jejich adrese má za úkol poskytnout cestu ze síťového uzlu na uzel v jiné síti 22/09/2018

Propojování sítí (2) # # # # # # # # # může být realizován běžným počítačem, popř. spe-cializovaným zařízením 40 32 115 50 E # # # # B 147.251.50.0 147.251.48.0 # # A G 1 10 19 14 Router 10 1 D # 62 147.251.52.0 61 # # C 147.251.61.60 5 211 22/09/2018

Služby sítě Internet (1) Síť Internet poskytuje celou řadu služeb, kte-ré dovolují uživateli získávat a prezentovat informace Pro práci s jednotlivými službami je zpravid-la nezbytné, aby uživatel měl na svém počí-tači nainstalovaný program - tzv. client Client musí být schopen komunikace se ser-verem, který službu poskytuje a zpřístupnit ji tak uživateli 22/09/2018

Služby sítě Internet (2) Pokud některý počítač má plnit úlohu serve-ru pro určitou službu, musí být na tomto po-čítači spuštěn program - server, který umožní navázání spojení a následnou komunikaci s clienty Client CuteFTP Client MSIE ftp Server IIS http http ftp Client Netscape Client ftp 22/09/2018

URL (1) Pro zpřístupnění určitého dokumentu (zdro-je) na Internetu je nezbytné znát jeho jedno-značnou identifikaci Tato jednoznačná identifikace je dána pro-střednictvím URL (Uniform / Universal Resource Locator) „URL má následující obecný tvar“: protocol://username:password@address:port/ path/file kde: 22/09/2018

URL (2) protocol: poskytuje informaci o komunikačním protokolu, který bude při přenosu dokumentu (zpřístupnění zdroje) použit. Např.: http, https (Hypertext Transfer Protocol) ftp (File Transfer Protocol) gopher mailto news, newsrc telnet wais file 22/09/2018

URL (3) username: uživatelské jméno, které může být vy-žadováno jestliže dokument (zdroj) není veřejně dostup-ný libovolnému uživateli password: heslo uživatele, který k dokumentu přistupuje address: adresa serveru na němž se daný doku-ment nachází. Jedná se zpravidla o adresu v do-ménovém tvaru, popř. IP adresu port: specifikuje hodnotu použitou k rozlišení mezi několika aplikacemi, které mohou vlastnit spojení s jediným počítačem 22/09/2018

URL (4) path: posloupnost adresářů, která specifikuje umístění dokumentu na daném serveru file: jméno zpřístupňovaného dokumentu Upozornění: systémy UNIX v částech path a file rozlišují velká a malá písmena V závislosti na na použité službě (protokolu) může být URL doplněno o některé další pa-rametry a nebo naopak některé části mohou (musí) být vypuštěny 22/09/2018

Telnet (1) Telnet (Teletype Across a Net): zajišťuje terminálovou emulaci pro přihlášení se do sítě ze vzdáleného místa pomocí služby telnet lze provádět emulaci pouze znakového terminálu (nikoliv grafického) URL: telnet://username:password@address:port/ část username:password@ je nepovinná a většinou se neuvádí není-li uvedena část :port, použije se implicitně port 23 v systémech UNIX je možné ji spustit pomocí příkazu telnet 22/09/2018

Telnet (2) ve Windows 95 (98, NT, 2000) lze službu telnet využívat prostřednictvím programu telnet.exe příklad použití: telnet anxur.fi.muni.cz nejdříve se pomocí DNS serveru převede jméno anxur.fi.muni.cz na IP adresu (147.251.48.3) následuje pokus o navázání spojení s příslušným po-čítačem jestliže se spojení úspěšně naváže, dojde k vytvoření virtuálního terminálu a uživatel může na daném po-čítači pracovat (po úspěšné autentifikaci, která je většinou vyžadována) 22/09/2018

Telnet (3) službu telnet je možné použít i pro komunikaci s jinými službami k takovéto komunikaci je však nezbytné znát číslo portu, na kterém daná služba pracuje a její komunikační protokol, který uživatel musí sám obsluhovat telnet je používaný zejména k přihlášení se na počítače pracující se systémy UNIX 22/09/2018