Operační systém Windows

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rychlejší ovládání počítače
Advertisements

Pracovní plocha Pracovní plocha : Tlačítko start
WINDOWS. Po spuštění se objeví pracovní plocha. Pracovní plocha – má barvu, kterou můžeme měnit. Můžeme na ni dát i obrázek.
MS Windows.
Zkratky.
Počítač – základní ovládání Název materiálu: VY_INOVACE_xxx_pocitac_ovladani Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Vzdělávací oblast: Informační a komunikační.
Michal Votrubec.  Stroj zpracovávající data zadaná uživatelem.  Nejčastější typy PC: stolní počítač, notebook (laptop, netbook), server, …  Můžeme.
Základy počítačů a kancelářský software
Základy práce s počítačem – lekce V. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
Windows - základy Jiří Beran Windows - základní Jiří Beran.
ZAČÍNÁME PRACOVAT S WORDEM 2007
IT začátečníci - Word Modul 3.
Modul 2 : Práce s počítačem a správa souborů. Rada úvodem - Internet ví všechno, zkuste a
Základy práce s počítačem – lekce II. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.12 Téma: Zkratky pro Windows.
Základní pojmy v informatice –II.
Průzkumník Program pro práci se soubory. Otevření Buď přímo na ploše, nebo otevřít libovolnou složku (např. dokumenty) a kliknout na záložku „složky“.
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
OS Windows 7 I. Úprava a nastavení PC Práce se složkami a soubory
VY_32_INOVACE_48_OS_Windows_7_II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Výukový program:Obchodní akademie Název programu: Program PowerPoint Vypracoval : Ing. Jiří Durďák Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Základní operace v OS 2011.
Textový procesor (MS Word) Ing. Jan Roubíček. Kopírování a přesun VY_32_INOVACE_10_2_05_AP.
10.1 Průzkumník – správa dat
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows Základní operace.
T1: Základy práce s počítačem
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Základy práce s počítačem Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Práce s operačním systémem
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Martina Braunerová.  nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem.
Přepínání klávesnice Umístění jednotlivých znaků se na klávesnici může měnit v závislosti na tom, jakou klávesnici používáme.U nás se samozřejmě nejčastěji.
UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ MS POWERPOINT
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
POWER POINT 1 Základní pojmy Power Point - základní pojmy.
Operační systém Windows
Pracovní prostředí počítače
HROMADNÉ PŘEJMENOVÁNÍ SOUBORŮ POMOCÍ PROGRAMU TOTAL COMMANDER Vytvořil: Petr Šolín.
Textový procesor (MS Word) Ing. Jan Roubíček. Práce s dokumenty VY_32_INOVACE_10_2_02_AP.
Základy práce s počítačem – lekce III. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
Základy ovládání operačního systému Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Tlačítko START Pro žáky šestého ročníku předmětu Informatika.
Základy práce s OS Windows
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 kopírování a vkládání
SOFTWARE I Operační software. BIOS Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci celého počítače Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Operační systém Číslo DUM: III/2/VT/2/2/21 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Ovládání aplikací (9). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Název školy Střední škola hotelová aslužeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název DUMuINF S.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zpracování a využití informací pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_04_Malování-kopírování.
ÚVOD DO PŘEDMĚTU INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE. OPERAČNÍ SYSTÉM Je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zpracování a využití informací pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_01_Základní pojmy,
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Inf Složky, soubory a objekty. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Informační a komunikační technologie 11. WIN - pracovní plocha Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.
Přejmenování, mazání, kopírovaní, přesun, vysypání koše
Přepínání mezi programy
Správa dat, operace s adresáři, vytvoření složky
Důležité pojmy pro práci s operačním systémem Windows
Operační systémy soubory, zkratky
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov, příspěvková organizace
Informační a komunikační technologie
Operační systém Windows
Pracovní prostředí počítače
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII.
Opakování učiva pro 7. ročník
Malování - uložení a otevření obrázku
Použití pravého a levého tlačítka myši
Transkript prezentace:

Operační systém Windows pro 5. ročník

Plocha IKONA NABÍDKA START HLAVNÍ PANEL

Aplikace a Store APLIKACE

Proč Windows?

Okno – Průzkumník souborů MINIMALIZOVAT __ MAXIMALIZOVAT ⬜ ZAVŘÍT OKNO ❌ PÁS KARET

Klávesové zkratky ⊞ Win ⊞ Win D ⊞ Win Tab ↹ ⊞ Win PrtScr Klikne na Start ⊞ Win D Zobrazí plochu ⊞ Win Tab ↹ Přepne mezi programy ⊞ Win PrtScr Uloží snímek obrazovky mezi obrázky

Soubory a složky Školní výlet Selfíčka Videa Jana krvácí Učitel prudí Holky na WC Videa Sedmáci tučné, deváťáci všechny. Duckface Jsem borec Pro miláčka Pepa se topí Miloš prdí

Soubory a složky ➡ ⬇ Sedmáci tučné, deváťáci všechny.

Typy souborů Ikonka Typ souborů Přípony obrázky, fotografie JPG GIF video, film AVI MP4 hudba, hlas MP3 program EXE Sedmáci tučné, deváťáci všechny.

Práce se soubory Sedmáci tučné, deváťáci všechny. KOPÍROVAT VYJMOUT

Klávesové zkratky CTRL C Kopírovat do schránky CTRL V Vložit ze schránky CTRL X Vyjmout / Přesunout CTRL A Vybrat vše DEL Odstranit F2 Přejmenovat

Schránka (Clipboard) Dočasná paměť pro jeden objekt: Text, obrázek, zvuk… Soubor, složka (nebo více souborů a složek, pokud je zkopírujeme současně). Pamatuje si jen jednu věc. Po zkopírování/nahrání nové věci se předchozí věc vymaže.

Soubory a složky Pomocí ⌨WIN+PrtScr vytvořte snímek plochy. Snímek najdete ve složce Obrázky. Pojmenujte ho Moje plocha. Obrázek zkopírujte. Ve složce Dokumenty vytvořte složku s názvem měsíce. Vložte do složky zkopírovaný obrázek. Ve složce Obrázky smažte celou složku Snímky obrazovky. Sedmáci tučné, deváťáci všechny.

Zástupce Symbol zástupce Zástupce je pouze zkratka / cesta k pravému souboru. Smazáním zástupce nesmažeme pravý soubor!

Zástupce Zástupce používáme hlavně na ploše. Najdeme je ale rovněž v nabídce .

Co je operační systém? Software - Program Program programů – král Ví o veškerém hardware a software Zjednodušuje ovládání počítače Jednotné prostředí Např. tiskneme vždy stejně, ať máme jakoukoliv tiskárnu Flashdisk vypadá stejně jako složka

Nastavení Windows

Mobilní operační systémy Android od firmy Google nejrozšířenější nejméně bezpečný iOS od firmy Apple pouze v iPhonech a iPadech

Mobilní operační systémy poznáte, který je který? 1 2

Test

Test

Test

Test

Test