Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Významné oxidy Autor: Ing. Světlana Hřibalová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Názvosloví oxidů Některé významné oxidy
Advertisements

PRAKTICKY VÝZNAMNÉ OXIDY
Vlastnosti oxidů. Vlastnosti oxidů CO2 OXID UHLIČITÝ plynná, nedýchatelná látka Obrázek č.1 plynná, nedýchatelná látka ( má větší hustotu než vzduch)
NĚKTERÉ VÝZNAMNÉ OXIDY
OXIDY Ch_092_Oxidy_Oxidy
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Oxidy nejen v mineralogii oxid hlinitý oxid křemičitý
ZÁSTUPCI OXIDŮ.
Významné oxidy Mgr. Helena Roubalová
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět :Chemie Ročník : 8. Téma.
Příčiny Spalování fosilních paliv, kterým vzniká oxid uhličitý.
OXIDY O-II oxygenium (latinsky) = kyslík
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_79.
OXIDY Ch_092_Oxidy_Oxidy
Významné oxidy Oxid uhličitý- CO2: -vzniká dokonalým spalováním,
Příprava a vlastnosti dvouprvkových sloučenin
Významné oxidy 1 Chemie VY_32_INOVACE_227, 12. sada, CH ANOTACE
Oxidy CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2306_CH8 Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou Mgr. Eva Živná, 2011.
VY_52_INOVACE_02/1/35_Chemie OXIDY SÍRY A DUSÍKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Vlasta Havránková Název.
Oxidy důležité pro stavebníky a malíře
Oxidy Richard Horký. VlastnostiNázvosloví 2Názvosloví 1ReaktivitaPojmy
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem a využitím oxidu vápenatého,
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
VY_52_INOVACE_02/1/36_Chemie PEVNÉ OXIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
13.1 Vím, co jsou dvouprvkové sloučeniny .
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda, Chemie Název: Opakování vlastností oxidů Autor: Zdeněk Fikejs Datum, třída: , 9.roč. Stručná anotace: Opakovací.
Křemík Mgr. Jitka Vojáčková.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Oxidy Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
VLIV PRŮMYSLU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o oxidech
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Vlasta Havránková Název.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda, Chemie Název: Oxid siřičitý a dusičitý Autor: Zdeněk Fikejs Datum, třída: , 9.roč. Stručná anotace: Seznámení.
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné nekovy Sloučeniny uhlíku Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník.
Oxidy.
Oxidy 1 Oxidy, které ovlivňují životní prostředí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Oxidy důležité pro stavebníky, malíře a jako drahokamy
Zástupci oxidů RZ
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – chemické prvky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Nejvýznamnější oxidy Autor: Mgr. Iveta Studená Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_18_Oxidy Téma: Chemie 8.
OXIDY. Co to jsou oxidy? Oxidy jsou dvouprvkové sloučeniny kyslíku s jinými prvky. Dříve se označovaly jako kysličníky V oxidech má kyslík oxidační číslo.
Anotace: Prezentace je určena k výkladu a procvičení učiva chemické sloučeniny, hydroxidy v 8. ročníku a opakování učiva v 9. ročníku. Období: září - prosinec.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: VY_32_Inovace_ – Oxidy (zástupci) Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu:
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Minerály – přehled Použité zdroje a materiály.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 19 TEMA: Chemie 8 – Oxidy dusíku.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Jitka Malíčková NÁZEV: Význam a použití oxidů VI TÉMATICKÝ CELEK:
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o uhlíku a jeho oxidech. Klíčová slova:
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Halogenderiváty Autor: Ing. Světlana Hřibalová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
VY_32_INOVACE_Slo_II_07 Oxidy 3, Sulfidy ppt.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_20
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
VY_52_INOVACE_06 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová VÝZNAMNÉ.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Halogeny Autor: Ing. Světlana Hřibalová Název.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Uhlík VY_32_INOVACE_29_593 Projekt.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Významné oxidy Oxid uhličitý CO2 nedýchatelný bezbarvý plyn
Transkript prezentace:

Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Významné oxidy Autor: Ing. Světlana Hřibalová Název a číslo materiálu: VY­_52_INOVACE_32/III.SADA Anotace: Prezentace je určena žákům 8. ročníku, slouží k výkladu učiva Oxidy Období: leden až květen 2012

Významné oxidy

Přehled Oxid siřičitý SO2 Oxidy dusíku Oxidy uhlíku Oxid vápenatý CaO Oxid hlinitý Al2O3 Oxid křemičitý SiO2

Oxid siřičitý SO2 Bezbarvý ostře páchnoucí plyn Vzniká hořením síry na vzduchu S + O2 Do ovzduší se dostává především spalováním hnědého uhlí, je hlavní příčinou vzniku tzv. „kyselých dešťů“ Dá se tomu předejít stavbou odsiřovacích zařízení Použití: výroba papíru, bělení bavlny a vlny, výroba kyseliny sírové → SO2

Oxidy dusíku Oxid dusný N2O – „ rajský plyn“ dříve používán jako anestetikum Oxid dusnatý NO ( bezbarvý plyn) a oxid dusičitý NO2- unikají do ovzduší z výfukových plynů aut, podílejí se na vzniku „ kyselých dešťů“, jsou jedovaté a zdraví škodlivé

Oxidy uhlíku Oxid uhelnatý CO Bezbarvý prudce jedovatý plyn Vzniká při nedokonalém spalování ( při nedostatku kyslíku) Váže se na hemoglobin v červených krvinkách Je součástí svítiplynu, výfukových plynů i cigaretového dýmu

Oxid uhličitý CO2 Bezbarvý nedýchatelný plyn, těžší než vzduch Je přirozenou součástí vzduchu – asi 0,03% objemu Vzniká dýcháním organismů Je výchozí látkou fotosyntézy V pevném stavu je označován jako tzv.“ suchý led“ Je součástí perlivých nápojů Používá se jako náplň pěnových hasících přístrojů

Oxid vápenatý CaO neboli pálené vápno Vyrábí se ve vápenkách tepelným rozkladem vápence ( což je v podstatě uhličitan vápenatý CaCO3) Používá se ve stavebnictví na výrobu hašeného vápna Ca(OH)2, při výrobě kovů, skla a vápnění půdy Výroba vápna: CaCO3 → CaO +CO2 Hašení vápna: CaO + H2O→ Ca(OH)2

Oxid Hlinitý Al2O3 V přírodě je součástí druhého nejtvrdšího minerálu korundu ( vzácné odrůdy korundu jsou modré safíry a rudé rubíny) Je základní surovinou pro výrobu hliníku Dále se používá při výrobě porcelánu, barev, zubních cementů…

Oxid křemičitý SiO2 Pevná neobyčejně odolná látka Použití: stavebnictví ( písek), hutnictví ( výroba žáruvzdorných materiálů), sklářství V přírodě se vyskytuje nejčastěji jako křemen Barevné odrůdy křemene se používají jako vzácné kameny např.: růžový růženín, fialový ametyst, čirý křišťál

Kontrolní otázky Oxid vápenatý je triviálním názvem? Hašené vápno má vzorec? Který oxid uhlíku je jedovatý? Který oxid uhlíku je výchozí látkou fotosyntézy? Které oxidy se podílejí na vzniku kyselých dešťů? Pálené vápno Ca(OH)2 Oxid uhelnatý Oxid uhličitý Oxid siřičitý a oxidy dusíku

Zdroje: Veškeré obrázky z www.Office.com MAREČEK, Aleš a Jaroslav HONZA. Chemie pro čtyřletá gymnázia: 1.díl. 3. opravené. Olomouc: Nakladatelství Olomouc s.r.o., 2004. ISBN 80-7182- 055-5. BENEŠ Pavel, PUMPR Václav BANÝR Jiří. Základy chemie: 1.díl. 1.dotisk. Praha: Fortuna, 1993. ISBN 80-7168-043-5. Citováno 1.4.2012