EVROPSKÝ PILÍŘ SOCIÁLNÍCH PRÁV

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropa 2020 Integrované směry
Advertisements

Revize Nového přístupu
Zákon o obětech trestné činnosti Tisková konference
Nová směrnice o energetické účinnosti
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Moravská asociace podnikatelek a manažerek PODPORA PODNIKÁNÍ JAKO MECHANISMU PRO SOCIÁLNÍ ZAČLENĚNÍ DOPORUČENÍ VZEŠLÁ Z MEZINÁRODNÍHO PARTNERSTVÍ TASE.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Evropský sociální fond v ČR
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Evropská regulace pracovněprávních vztahů v sociální oblasti MUDr. Milan Cabrnoch poslanec Evropského parlamentu.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA Cesta k informační společnosti Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Úvodní seminář 22. září.
“Vaše Evropa Poradenství” Mgr. Michaela Suchardová, LL.M. Eurocentrum České Budějovice „Studuj, pracuj, cestuj v EU. Volný pohyb bez překážek?“
1 Hledisko OECD na rodičovskou péči Prezentace pro „Konferenci o rodičovské péči o děti a politice zaměstnanosti: Kolize nebo komplementarita?" Praha,
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Institucionální a politická dimenze sociálního vyloučení.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
Politika sociální inkluze v Evropské unii
Sociální zabezpečení Sociální služby
Chudoba jako sociální problém
Evropská sociální politika (?) Evropský sociální model (ideová, hodnotová a programová rovina) Harmonizace systémů sociální politiky (praktická rovina,
Evropské environmentální právo Osnova Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP + legislativní.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 11. května 2015.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Evropská občanská iniciativa
LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ INTEGRACE
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v EU – prameny ke studiu
Základy pracovního práva a sociálního zabepzečení v ES Přednáška č. 5.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.
Konference SLAĎOVÁNÍ PRACOVNÍHO, RODINNÉHO A SOUKROMÉHO ŽIVOTA: VÝZVA SOUČASNOSTI 3. února 2015.
VLÁDNÍ STRATEGIE PRO ROVNOST ŽEN A MUŽŮ V ČR NA LÉTA Radan Šafařík Oddělení rovnosti žen a mužů, Sekce pro lidská práva Úřad vlády ČR.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Sektorový operační program ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ Rozvoj regionu Jihomoravského kraje Znojmo 13. května 2003 Mgr. Pavel Vicherek, MPSV ČR.
Rovné příležitosti ve veřejné správě PhDr. Eva Ferrarová, Ph.D. Odbor řízení lidských zdrojů Ministerstvo vnitra.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Sociální zabezpečení v EU
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Přeshraniční poskytování zdravotní péče
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Digitální učební materiál
Rozvoj inovací v EU.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Role SVAZU při podpoře městské mobility
Rovné příležitosti a přístup na trh práce
Transkript prezentace:

EVROPSKÝ PILÍŘ SOCIÁLNÍCH PRÁV #SocialRights

„Nadešel čas učinit konkrétní krok „Nadešel čas učinit konkrétní krok. Lidé už mají dost teoretického diskutování o sociální Evropě. Rádi by viděli konkrétní kroky.“ Jean-Claude Juncker na konferenci k Evropskému pilíři sociálních práv, 23. ledna 2017

Co je Evropský pilíř sociálních práv? Referenční rámec pro další konvergenci 20 zásad a práv Opírá se o stávající sociální právo EU Srovnávací přehled ukazatelů zaměstnanosti a sociálních ukazatelů Několik konkrétních iniciativ

Prvky sociálního balíčku z 26. dubna 2017 Pilíř Předběžné sdělení Doporučení Komise s 20 zásadami Totožný návrh společného prohlášení Evropského parlamentu, Rady a Komise SWD: krátké informace ke každé zásadě SWD: srovnávací přehled ukazující vývoj ukazatelů zaměstnanosti a sociálních ukazatelů SWD: zpráva o konzultaci Rovnováha mezi pracovním a osobním životem Přístup k sociální ochraně Směrnice o písemném prohlášení Směrnice o pracovní době Doprovodné iniciativy Doporučení o investicích do dětí: SWD k realizaci Doporučení o aktivní inkluzi: SWD k realizaci Další prvky Diskusní dokument o rozvíjení sociálního rozměru Evropy

Stručný přehled 20 zásad a práv Rovné příležitosti a přístup k pracovnímu trhu Vzdělávání, odborná příprava a celoživotní učení Rovnost pohlaví Rovné příležitosti Aktivní podpora zaměstnanosti Spravedlivé pracovní podmínky Bezpečné a adaptabilní zaměstnání Mzdy Informace o pracovních podmínkách a ochrana pro případ propuštění Sociální dialog a začlenění pracovníků Rovnováha mezi pracovním a osobním životem Zdravé, bezpečné a dobře přizpůsobené pracovní prostředí Přiměřená a udržitelná sociální ochrana Péče o děti a podpora dětí Sociální péče Podpora v nezaměstnanosti Minimální příjem Příjem ve stáří a důchody Zdravotní péče Začlenění osob se zdravotním postižením Dlouhodobá péče Ubytování a pomoc pro osoby bez domova Přístup k základním službám

Realizace pilíře: společné úsilí Aktualizace právních předpisů EU, intenzivní prosazování Financování Evropský semestr Sociální dialog Občanská společnost

První iniciativy Rovnováha mezi pracovním a osobním životem: Směrnice + politická opatření Rovnováha mezi pracovním a osobním životem: Konzultace sociálních partnerů Přístup k sociální ochraně: Konzultace sociálních partnerů ohledně směrnice o písemném prohlášení (91/533/EHS) Právo pracovníků na informace: Pokyny právního charakteru ve směrnici 2003/88/ES Pracovní doba:

1. Rovnováha mezi pracovním a osobním životem: legislativní opatření Otcovská dovolená: 10 pracovních dní, zaplacené stejně jako nemocenská Rodičovská dovolená: 4 měsíce, nepřevoditelná mezi rodiči, zaplacené stejně jako nemocenská, flexibilní využívání, do 12. roku dítěte Pečovatelská dovolená: 5 pracovních dní ročně na pracovníka k postarání se o dítě nebo o příbuzného závislého na pomoci ostatních, zaplacené nejméně tak jako nemocenská Flexibilní uspořádání pracovní doby: Právo rodičů dětí do 12 let nebo pečovatelů požadovat flexibilní uspořádání pracovní doby Ochrana před propuštěním / antidiskriminace: pro dovolené a flexibilní pracovní úvazky

2. Přístup k sociální ochraně Potřebujeme nová pravidla? Flexibilnější uspořádání pracovní doby poskytne další pracovní příležitosti Ale také riziko nových nejistot a nerovností Jako poskytnout co největšímu množství lidí nárok na dávky sociálního zabezpečení?

3. Směrnice o písemném prohlášení (91/533/EHS) Zajišťuje, že pracovníci dostanou podstatné informace o svých pracovních podmínkách Mohla by se zlepšit účinnost Pracovní podmínky nejsou vždy potvrzeny nebo dostatečně vysvětleny včas Příležitost vstoupit do debaty o minimálních zárukách ve velmi flexibilních nebo nejistých pracovních místech

4. Směrnice o pracovní době Interpretační sdělení – pokyny právního charakteru Cíle: nabídnout větší jistotu a srozumitelnost vnitrostátním orgánům; lépe pomoci uplatňovat ustanovení směrnice ve smyslu nových a flexibilních pracovních úvazků; zajistit účinné prosazování existujících minimálních standardů EU, a tak podporovat lepší ochranu zdraví a bezpečnosti pracovníků.

Sledování společenského vývoje Referenční rámec ke komplexnímu sledování výsledků členských států v oblasti zaměstnanosti a ve sociální sféře 12 oblastí postavených na třech dimenzích „společenského vývoje“: Rovné příležitosti a přístup na trh práce Dynamické trhy práce a spravedlivé pracovní podmínky Veřejná podpora, sociální ochrana a inkluze 14 hlavních a 21 vedlejších ukazatelů Podle stávajících údajů například z šetření pracovních sil EU, statistik EU v oblasti příjmů a životních podmínek, zjišťování struktury výdělků a průzkumu PISA provedeného organizací OECD Použije se v rámci Evropského semestru, konkrétně ve společné zprávě o zaměstnanosti Sociální srovnávací přehled

Utváření sociálního rozměru Evropy Bílá kniha o budoucnosti Evropy Budoucnost finančních prostředků EU Rozvíjení sociálního rozměru Evropy Prohlubování hospodářské a měnové unie Využití globalizace Budoucnost obrany Evropy Reflektování klíčových trendů a jejich důsledků Pět scénářů pro cestu kupředu do roku 2025

A co nyní? Březen 2017 Bílá kniha o budoucnosti Evropy 17. listopad 2017 Sociální summit na téma spravedlivých pracovních míst a růstu 15. června 2017 Rada EU (EPSCO) 26. dubna 2017 Návrh pilíře + diskusní dokument o sociální Evropě 23. října 2017 Rada EU (EPSCO) 14.–16. prosince 2017 Evropská rada