Lití - klasika Lití je způsob výroby polotovarů a součástí, kdy se roztavený materiál vlije nebo vtlačí do formy. Po ztuhnutím materiálu ve formě vznikne.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TEPELNÉ ZPRACOVÁNÍ.
Advertisements

Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
PORCELÁN A KERAMIKA.
Technické železo Surová železa nekujná Železa kujná Litiny Oceli
Při výrobě železa se využívají také redoxní reakce
Žáruvzdorné materiály a výrobky
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorBc. Magda Sudková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tato prezentace byla vytvořena
Strojírenství Strojírenská technologie Metalurgie (ST10)
Tato prezentace byla vytvořena
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
přehled základních technologii zpracování kovů
SOLI VE STAVEBNICTVÍ.
Digitální učební materiál
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Prášková metalurgie Spékané materiály.
Slévárenství.
Kontrolní práce č. 6 ST – 1SD
Tato prezentace byla vytvořena
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Strojírenství Strojírenská technologie Odlévání (ST32)
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Strojírenství Strojírenská technologie Výroba spékaných výrobků (ST30)
SOLI Stavební materiály
Tepelné zpracování v praxi
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
SK1 - Odlitky.
Tato prezentace byla vytvořena
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru Strojírenství a Ekonomika podnikání.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 1. ročník oboru Strojírenství a.
CO MÁ VĚDĚT KONSTRUKTÉR O TEPELNÉM ZPRACOVÁNÍ - žíhání Otakar PRIKNER – tepelné zpracování kovů U Letiště 279, Martínkovice Tel.,fax (1)
ŽÍHÁNÍ Je způsob tepelného zpracování. Podle teploty žíhání rozlišujeme žíhání na : a. S překrystalizací – nad 727°C. b. Bez překrystalizace.
MATERIÁLY PRO VÝROBU MODELŮ, JADERNÍKŮ A JADER OB21-OP-STROJ-TE-MAR-U
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky plastů ve stavebnictví. všechny.
Keramika Zbožíznalství 1. ročník Keramika – suroviny a) základní - tvárlivé jíly (kamenité) - hlíny (hrnčířské,kameninové) - kaolin b) ostatní - ostřiva,
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Sklo, keramika, stavební pojiva. Sklo Vzniká roztavením a opětovným ztuhnutím nerostných surovin Nemá pravidelnou krystalovou strukturu = je amorfní Pevný.
Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M Rozdělení ocelí a litin.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
TECHNOLOGIE VÝROBY FOREM PRO TLAKOVÉ LITÍ KOVŮ OB21-OP-STROJ-TE-MAR-U
KONSTRUOVÁNÍ ODLITKŮ, VÝKOVKŮ A SVARKŮ
Železo Autor: Mgr. Alena Víchová Škola: Střední umělecká škola v Ostravě Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo dum: VY_32_INOVACE_CHE_1_57 Název.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH09 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
VÝROBA A ZNAČENÍ LITIN Litiny jsou slitiny Fe s C + další prvky,
VÝROBA ŽELEZA A OCELI - VYSOKÁ PEC
Keramika.
MODELY A JÁDRA OB21-OP-STROJ-TE-MAR-U MODELY A JÁDRA OB21-OP-STROJ-TE-MAR-U
KONSTRUKCE FOREM PRO TLAKOVÉ LITÍ KOVŮ
Základy slévárenské technologie a výroby odlitků
SLITINY ŽELEZA NA ODLITKY vypracovala: Ing
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Lití - klasika Lití je způsob výroby polotovarů a součástí, kdy se roztavený materiál vlije nebo vtlačí do formy. Po ztuhnutím materiálu ve formě vznikne.
Lití do kokil kokila je trvalá, drahá forma
Kování klasika Kování je tváření materiálu za tepla. Materiál ohřátý na kovací teplotu se působením tvářecí síly tvaruje, aniž se poruší jeho soudržnost.
Kovy a slitiny s nízkou teplotou tání
Odlitky.
Tepelné zpracování v praxi. Tepelné zpracování Druhy tepelného zpracování: 1. Žíhání 2. Kalení 3. Popouštění Druhy chemicko tepelného zpracování: 1. Cementace.
Speciální kování velkých výkovků na velkém bucharu
Transkript prezentace:

Lití - klasika Lití je způsob výroby polotovarů a součástí, kdy se roztavený materiál vlije nebo vtlačí do formy. Po ztuhnutím materiálu ve formě vznikne odlitek. Forma má tvar odlitku.

Forma Dutina formy má tvar budoucího odlitku, rozměr je větší o smrštění materiálu. Formovací směsi ostřivo pojivo Křemičitý písek Bentonit Šamot Korund Zirkon Magnezit Hlína Jíl Vodní sklo (CT písky) Sádra Cement Pryskyřice Tuky Oleje Druhy forem: Netrvalé - pískové, skládající se z ostřiva a pojiva. Polotrvalé - keramické. Trvalé - kovové = kokily.

Dělící rovina forem Dělící rovina je rovina, která rozděluje horní a dolní polovinu formy. Může být rovná nebo lomená.

Vtoková soustava Vtoková soustava je soustava kanálků, kterými proudí roztavený kov do formy. Vtoková soustava pro ocel Vtoková soustava pro litinu

Postup formování do dvou rámů Na modelovou desku položíme ½ modelu Posypeme slévačským práškem Vložíme rám Posypeme modelářským jemným pískem = líc formy Nasypeme výplňový písek, upěchujeme Obrátíme o 180° Nasadíme 2.polovinu modelu + model vtokové soustavy a výfuků Nasadíme 2. rám Posypeme slévačským práškem, modelovým pískem a výplňovým pískem Rámy spojíme čepy, kolíky Uděláme průduchy Formu rozevřeme, vyjmeme modely Formu složíme, zajistíme kolíky a můžeme odlévat

Formování - zhotovování formy Spojovací kolíky, čepy spojují a zajišťují formu proti přesazení.

Jádro k vytvoření dutiny v odlitku Je ze stejného materiálu jako forma + výztuž. Vyrábí se v jadernících. Známka = výstupek na jádru, který slouží k jeho uložení ve formě.

Formování = zhotovování formy Druhy formování: Ruční – pěchovačkou. Strojní - pomocí strojů se provádí pěchování, zhušťování směsi : lisy střásací stroje metací stroje

Úkoly: Využijte obrázek k popisu technologie klasického lití. Způsob výroby formy. materiály odlitků, formy. Funkci vtokové soustavy, výfuku atd.

Formování pomocí střásacího stroje

Formování lisováním a metáním Písková směs se pěchuje klidnou silou lisu. Pro ploché a jednoduché odlitky. Hodí se pro větší odlitky, hluboké formy. Používá se například pro výrobu zvonů.

Výroba forem pomocí šablon Rotační šablona Posuvná šablona

Druhy odlitků Surový odlitek = SO odlitek vytažený z formy Hrubý odlitek = HO HO = SO – vtoky - výfuky Čistý odlitek = HO – přídavky na obrábění

Sušení forem a jader Odlévání kovů do formy Sušením se zvyšuje pevnost, prodyšnost a odstraní se nežádoucí vlhkost formy. Sušení znamená zpomalení a zdražení výroby odlitků. Sušíme jen ty formy a jádra, která to nezbytně potřebují. Teplota 160 - 600℃ podle formovací směsi. Tekutý kov se dopravuje z tavírny(pece) na místo odlévání v licích pánvích, Jejichž velkost je závislá na velikosti odlitku, podle toho rozdělujeme pánve na: Ruční – malé odlitky Jeřábové – velké odlitky

Vytloukání a čištění odlitků = rozbití formy po odlití čištění odlitků: Ruční - ocelový kartáč, štětec Strojní : Omílací bubny tryskače Omílací bubny Používají se pro malé odlitky, Které se spolu s omílacími tělísky „převalují“ v bubnu a čistí se jeden o druhý. Tryskače Zařízení, kde je odlitek bombardován jemným brusivem, hodí se pro velké odlitky.

Tepelné zpracování odlitků Některé odlitky se tepelně zpracovávají: Žíháním na odstranění vnitřního pnutí Žíhání na měkko - pro zlepšení obrobitelnosti Žíhání normalizační – odstraňuje nerovnoměrnou, nestejnozrnnou strukturu s různými mechanickým vlastnostmi Žíhání spočívá v ohřevu na teplotu žíhání, výdrži a pomalém ochlazování většinou na vzduchu.

Úkoly: Jaký je rozdíl mezi surovým a hrubým odlitkem? Jaké způsoby strojního formování znáte? Jaké jsou rozdíly v použití jednotlivých způsobů?