DUŠEVNÍ VLAStNICTVÍ Kateřina Dušáková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zápisy právních vztahů k nemovitostem
Advertisements

OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU
Ochrana průmyslového vlastnictví a patentové informace
Seminář Inovační potenciál ČR a programy EUREKA a Eurostars Evropský patent – aktuální vývoj ochrany Mgr. Petr Novotný 11. září 2013.
FIT ČVUT v Praze Právo a informatika Mgr. František Šejnost
Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:VY_32_INOVACE_DUM51_10 Sada:VY_32_INOVACE_DUM51 Autor: Mgr. Jaroslav HASIL Ročník/předmět:6. – 9.ročník,
Ekonomická gramotnost Vlastnictví. Komu co patří  Ten, komu něco patří, se nazývá majitel neboli vlastník. Různé věci mohou patřit různým lidem, skupinám.
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ
Nehmotné statky a průmyslová práva: jejich ochrana, oceňování a komerční využití European Commission Enterprise and Industry.
FIT ČVUT v Praze Právo a informatika Mgr. František Šejnost
Strategické plánování při zakládání spin-off
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právo v oblasti duševního vlastnictví Ročník:1.a.
Úvod do autorského práva Když se nerozhodneš, buď nerozhodný, když se však rozhodneš, buď rozhodný.. L.N.Tolstoj FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele.
HMOTNÉ A DUŠEVNÍ VLASTNICTVÍ
Poslední přednáška Výběr ze zbývajících kapitol. Co nám zbývá Inovace Operační management CRM.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_PLÁNOVÁNÍ.
Autorské právo a Open Access
KVARTÉR - VĚDA A VÝZKUM. Interaktivní graf výdajů na vědu a výzkum.
1 Práva související s právem autorským  Práva výkonného umělce (tvůrčí, § 67 a násl AutZ )  Právo výrobce zvukového záznamu (netvůrčí, § 75 a násl. )
Základní literatura PISTORIUS, Vladimír. Jak se dělá kniha. Praha/Litomyšl, TELEC, Ivo – TŮMA, Pavel. Přehled práva duševního vlastnictví 1. Brno:
FIT ČVUT v Praze Právo a informatika Mgr. František Šejnost
Riziko a jeho řízení v MSP
Typy duševního vlastnictví a jejich ochrana
Právo na informace Tereza Danielisová,
Vzdělávání pracovníků v oboru právo ve vědě a výzkumu – ano či ne? JUDr. Blanka Vítová, Ph.D., LL.M.
ÚŘAD PRŮMYSLOVÉHO VLASTNICTVÍ Domů Helpdesk Mail Hledání Mapa stránek 13 Duben, 2008Elektronické podávání Průmyslová práva Zahraniční patentové úřady Formuláře.
Ochrana duševního vlastnictví
Modul C1 - Systémy právní ochrany duševního vlastnictví
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Ing. Silvie Ševčíková VŠB-TU Ostrava
Produkt Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Právo duševního vlastnictví PRÁVO PRŮMYSLOVÝCH VZORŮ
Směrem k jednotnému digitálnímu trhu - harmonizace práv duševního vlastnictví JUDr. Jiří Čermák Baker & McKenzie, v.o.s., advokátní kancelář 12. září 2012.
Práva k nehmotným statkům. Evropský patent. Licenční smlouvy. JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
Je jejich stahování legální nebo nelegální??. Autorská práva (copyright) Zabývá se právními vztahy uživatelů a tvůrců autorských děl. Je součástí tzv.
„Autorská práva související s používáním fotografií, obrázků a map“ Mgr. Karel Švercl, právník Odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Krajského.
Ochrana duševního vlastnictví architektonická a urbanistická díla, počítačové programy a databáze Ludmila Tichá, Michaela Morysková Ústřední knihovna ČVUT,
PRÁVO DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ PRÁVO ZLEPŠOVATELSKÉ.
Gymnázium Šternberk Petra Hudáková, Lucie Brablecová, Aneta Jelínková, Martin Michalík
ANOTACE Zjistit, co je majetek, jaké jsou druhy majetku a jak ho lze získat. Vysvětlit žákům, co to je vlastnictví a kdo může být vlastníkem. Objasnit.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Podnik Ročník / obor studia: II. – III. r./ Hotelnictví.
Práva duševního vlastnictví 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
VÝCHOVA K OBČANSTVÍ VLASTNICTVÍ. DRUHY VLASTNICTVÍ veřejné, soukromé, duševní.
Obchodní rejstřík. Firemní právo Mgr. Monika Tichá Základy obchodního práva.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO31 Název.
Nadace, nadační fond Definice Zřízení – písemnou smlouvou, zakládací listinou Vznik – dnem zápisu do nadačního rejstříku Zakládací dokument – nadační listina,
Ochranné známky První směrnice č. 89/104/EHS, kterou se sbližují právní předpisy členských států o ochranných známkách Zákon č. 441/2003 Sb. o ochranných.
Vlastnictví Mgr. Michal Oblouk.
PATENTY ANEB CO DĚLAT, KDYŽ ČLOVĚKA NĚCO NAPADNE….
Státní pozemkové vlastnictví - prameny právní úpravy -
Občanské výchova 7.ročník
Autorské právo.
PRÁVO DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ
Ochrana průmyslového vlastnictví
Publikace versus patenty, úskalí licencování
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
SOUČASNOST KN OCMB David Slavata.
Inovace a Patenty Bc. Kateřina Dušáková.
PODNIKÁNÍ Podnikatel Občanská nauka 1. M.
Úvod do ochrany výsledků tvůrčí činnosti a práva autorského
Mezinárodní patentové třídění (MPT, IPC)
Šedá literatura - patenty
Transkript prezentace:

DUŠEVNÍ VLAStNICTVÍ Kateřina Dušáková

vynález Výsledek duševní činnosti, který je průmyslově využitelný a znamená světový pokrok.

PAtent Forma ochranného dokumentu, s kterým jsou spojena vlastnická práva na vynález Umožňuje majiteli patentu: realizovat patent využívat a nakládat s ním např. poskytovat jiným subjektům prodat

ÚŘAD PRO PRŮMYSLOVÉ VLASTNICTVÍ – Sídlo ? Registrace patentu Dle autorského zákona č. 121/2000 Sb. Dle zákona o vynálezech a zlepšovacích návrzích č. 527/1990 Dle zákona o řízení ve věcech vynálezů a průmyslových vzorů č. 550/1990 Sb. ÚŘAD PRO PRŮMYSLOVÉ VLASTNICTVÍ – Sídlo ?

Autorské dílo § 2 autorského zákona Počítačový program (§ 65 a násl.), databáze Kinematografické, grafické, sochařské, architektonické Vědecké, literární hudební, pantomimické, dramatické dílo Vznik – okamžik, kdy je dílo vyjádřeno v objektivně vnímatelné podobě Trvání – po dobu autorova života a 70 let po jeho smrti.

AUTORSKÝ DÍLEM NENÍ Myšlenka, postup, princip, metoda, vědecká teorie, matematický a obdobný vzorec Úřední dílo – právní předpis, rozhodnutí, veřejná listina atd. Autor – FO, která dílo vytvořila  

Školní dílo § 60 Zaměstanecké dílo § 58 Vlastník díla: firma, ve které dílo bylo vytvořeno pro potřeby organizace Autor díla: zaměstnanec, který dílo vytvořil Školní dílo § 60 Vlastník díla: škola, ve které bylo dílo vytvořeno pro potřeby vzdělávání Autor díla: žák, který dílo vytvořil

Patent na vynález Na vynálezy uděluje Úřad průmyslového vlastnictví patenty. Vznik – zápisem do patentového rejstříku Platnost – 20 let, poplatek 1x za rok. Jsou jimi: Objevy vědecké teorie a matematické metody Estetické výtvory Plány pravidla a způsoby vykonávání duševního vlastnictví, hraní her nebo vykonávání obchodní činnosti, i programy počítačů

ZÁNIK PATENTU Uplynutím doby platnosti Nezaplacení poplatků za udržování patentu Vzdání se patentu (písemně Úřadu)

LICENCE Právo majitele patentu k využití vynálezu (za úplatu) Provádí Úřad pro průmyslové vlastnictví Jedná se o tzv. nabídku licence Vznik – zápisem do patentového rejstříku

PRŮMYSLOVÝ VZOR Ochrana: Vzhled výrobků, jeho části – linie, obrysy, barvy, tvary, materiály, zdobení Také – součástky, obal, úprava, grafický symbol, typografický znak Platnost 5 let, max. 25 let Poplatek Vznik – zápisem do rejstříku u Úřadu pro průmyslové vlastnictví

PŘEKÁŽky registrace patentu Administrativní zátěž Někdy je vhodnější patent zatajovat než patentovat Orientace firem na zisky v krátké době, ochrana duševního vlastnictví se projeví až ve střednědobém nebo dlouhodobém horizontu Nedostatečné průmyslově právní povědomí širší odborné veřejnosti

VÝHODY REGISTRACE Ochrana vlastnictví (duševního) přinášející budoucí zisky Konkurenční výhoda oproti jiným podnikům, která přináší zisky

D O T A Z Y ?

Literatura Kotulič, Ekonomické a sociální inovace. Praha: VŠEM, 2014. Prezentace VŠEM Autorské právo a průmyslové právo, Ostrava: Sagit, 2014. ISBN 978-80-7488-073-5.