Regionální informace jako přidaná hodnota katalogu krajské knihovny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seriály v Souborném katalogu ČR Miroslava Kendeová 6. listopadu 2015.
Advertisements

Integrovaný registr znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Eliška Klimentová, CVTI SR. - obohacují bežný knihovnický katalog o různé prvky - intuitivní rozhraní (které se nemusí nikdo dlouho učit) - vyhledávání.
Školení AACR2 – staré tisky pro účastníky SK ČR Národní technické muzeum Praha Běla Moravcová Národní knihovna ČR.
PŘEHLED ZAJÍMAVOSTÍ Z KONFERENCE INTERNET VE STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ 2013 Mgr. Tomáš Lechner, VŠE v Praze.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R12_ Měřítko TEMA: Matematika 7. ročník.
Akvizice a knihovny muzeí a galerií Aleš Brožek Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem.
Název materiálu: Služba Edu Live Anotace: Výklad nového učiva Autor: Iveta Pasterňáková, 2013 Ověření ve výuce , 4.třída Vyučovací předmět: Informatika.
37. seminář knihovníků muzeí a galerií září 2013 Eva Svobodová - Miroslava Kendeová Národní knihovna ČR.
Seriály v Souborném katalogu ČR Knihovny současnosti Seč 2004 Danuše Vyorálková.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Co nového ve VVIS Tereza Černá
Zpřístupňování informačních zdrojů včetně šedé literatury v Zeměměřičské knihovně Jiří Drozda, Veronika Synková Výzkumný ústav geodetický, topografický.
Databáze © Mgr. Petr Loskot
PROJEKT ISTI INFORMAČNÍ SYSTÉM TECHNICKÉ INFRASTRUKTURY VEŘEJNÉ SPRÁVY
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Věcné autority v roce 2016
Irena Baranayová Knihovna společenských věd T.G. Masaryka
Seriály v Souborném katalogu ČR
Smlouva o spolupráci na Souborném katalogu ČR
EIZ - bilance Profesionální informační zdroje
31. Seminář knihovníků muzeí a galerií ČR Cheb
WorldCat Obsahuje bibliografické záznamy různých druhů dokumentů (knihy, články, CD, video, …) z více než knihoven z celého.
INTERNET Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
TIPY A RADY PRO PRÁCI S DATABÁZÍ SCOPUS
Windows – WordPad VY_32_INOVACE_32_649
Sémantické aspekty katalogizace VI
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky 2013
Seriály v Souborném katalogu ČR
UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI
Pracovnělékařské služby
Projekt „Vazby národní politiky ČR a EU se zaměřením na politiku HSÚS“
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích
Městská knihovna Znojmo
Plný text publikačních záznamů
Sémantické aspekty katalogizace. IX. Pravidla a formáty
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Seriály v Souborném katalogu ČR
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-18
Elektronické informační zdroje pro obor pedagogika
Centrální adresář knihoven a informačních institucí v ČR
Významné normy Bibliografické citace - obsah, forma, struktura ČSN ISO 690 Úprava písemností psaných strojem nebo zpracovávaných textovými editory ČSN.
WORD Vkládání obrázků a klipartů
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Příprava koncepce národní analytické bibliografie
GDPR: ochrana osobních údajů
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Jak přispívat do Souborného katalogu ČR
Jednotná informační brána jako studnice informací pro lékaře
Základy práce s informačními zdroji ZUR163
Lexikon veřejné správy ČR
Portál PUBLIKACE jako nástroj evidence výsledků vědeckovýzkumných aktivit Situace ke konci roku 2016 Cíl na rok 2017 – z nástroje dílčích sběrů vytvořit.
PRACOVNÍ SCHŮZKA EKONOMŮ NEŠKOLSKÝCH PŘÍSPĚVKOVÝCH ORGANIZACÍ
OECD iLibrary Mgr. Alena Filipová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Řešení AKS pro muzea a galerie
1. výzva k předkládání žádostí o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu „MAS Lípa pro venkov – IROP – Kulturní dědictví“ VAZBA NA VÝZVU.
ProQuest Central Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Matriční úřad.
ARTOTÉKA - rosteme s uměním
Seminář AMG, Písek 2018 GDPR.
WorldCat Obsahuje bibliografické záznamy různých druhů dokumentů (knihy, články, CD, video, …) z více než knihoven z celého.
Souborný katalog ČR a báze ANL
ProQuest Central Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Řešení AKS pro muzea a galerie
Informační systém základních registrů
WorldCat Obsahuje bibliografické záznamy různých druhů dokumentů (knihy, články, CD, video, …) z více než knihoven z celého.
Výstrahy ČHMÚ DISTRIBUCE
Transkript prezentace:

Regionální informace jako přidaná hodnota katalogu krajské knihovny Jiří Mika Středočeská vědecká knihovna v Kladně

Obsah prezentace Poznámky k terminologii Ohlédnutí do historie Regionální fond, kartotéky, databáze Automatizované systémy v krajských knihovnách Integrace regionálních informací do knihovního systému Řešení SVK v Kladně Struktura dat (příklady) Vazby uvnitř systému a ven (příklady) Výstupy (příklady)

Poznámky k terminologii 1 Regionální informace v knihovnách Všeobecné informace se vztahem k určitému regionu, poskytované v rámci veřejných informačních služeb Regionální bibliografie, osobnosti, historie, kultura, přírodní zajímavosti, společenský život… (v menší míře informace veřejné správy) Katalog – v širším pojetí: Automatizovaný knihovní systém zahrnující online katalog, bibliografii, soubory autorit

Poznámky k terminologii 2 Přidaná hodnota Termín „vypůjčený“ z ekonomie (viz např. Holman, R. Ekonomie. Praha, 2005, s. 429–430) Hodnota přidaná zpracováním, v našem případě zpracováním vstupních informací (dokumentů z knihovního fondu a dalších informačních zdrojů) Hodnota informace Informace získává hodnotu až s existencí subjektu, který ji využívá (Cejpek, J. Informace, komunikace a myšlení. Praha, 1998, s. 23) Viz využití regionálních informací + uživatelé v závěru prezentace

Zpracování regionálních informací v krajských knihovnách Zákon č. 257/2001 Sb. – knihovní zákon: Krajská knihovna zpracovává a zpřístupňuje regionální informační databáze a zabezpečuje koordinaci krajského bibliografického systému (§ 11, odst. 2) Historicky: Tvorba regionálního fondu – z hlediska obsahového, autorského, provenienčního (místo vydání)… Katalog regionálního fondu Regionální povinné výtisky Bibliografické ročenky (Středočeský kraj v tisku) Výstřižky, kartotéky (regionální osobnosti, události, památky…)

Regionální databáze Samostatné databáze obsahující regionální informace Systém CDS/ISIS Databáze regionálních osobností REOS – na počátku 90. let v Kladně, pak distribuována do dalších knihoven v Čechách, ale i na Slovensku REGO – vznikla paralelně v Olomouci, postupně záznamy osobností z celé Moravy a Slezska Databáze článkové bibliografie – cca od r. 1992 ve všech krajských knihovnách Databáze regionální faktografie – r. 1997 v Kladně jako rozšíření databáze REOS o záznamy památek

Integrace dat v automatizovaném systému knihovny Od konce 90. let nové knihovní systémy (Aleph, Rapid Library / ARL, Clavius, KpSys / KpWin) Začlenění regionálních databází do těchto systémů Soubory autorit + regionální osobnosti / faktografie Katalog + katalog regionálního fondu Regionální článková bibliografie

Integrace dat v rámci kooperace knihoven Soubor Národních autorit – autority knihoven (propojeny číslem záznamu) Souborný Katalog ČR – katalogy knihoven (odkaz ze SK do lokálního katalogu) Databáze ANL – článková bibliografie v knihovnách (dávkové importy) Protokol Z39.50 – sdílená katalogizace Dvojí požadavek: Umožnit výměnu dat – jednotná struktura (UNIMARC / MARC 21) + jednotný zápis Neztratit regionální informace – specifické pro každou knihovnu

Řešení SVK v Kladně Katalog SVK (včetně regionálního fondu) Databáze regionální literatury Záznamy článků se vztahem ke SČ kraji (článková bibliografie) Záznamy knih s regionálním obsahem (souborná databáze dokumentů z fondů cca 20 středočeských knihoven) Záznamy seriálů vydávaných ve SČ kraji od konce 19. stol. do poloviny 20. stol. Autority a regionální faktografie Autority osobních jmen + osobnosti z celého SČ kraje Autority korporací + památky zatím 9 okresů SČ kraje Autority geografických názvů + místopis zatím 9 okresů SČ kraje Další typy autorit (bez regionálních informací)

Interní pole pro regionální informace („přidaná hodnota“) Standardní pole MARC 21 Interní pole pro regionální informace („přidaná hodnota“) Číslo záznamu národní autority Odkazy na další záznamy

Záznam regionální osobnosti Odkazy na další záznamy

Záznamy korporací / regionálních památek

Náhledy fotografií

Záznam článku Odkaz na záznam časopisu Posel z Budče v katalogu SVK

Záznam knihy

Záznam seriálu

Záznam seriálu v katalogu dokumentů SVK Odkaz na digitální kopii dokumentu v systému Kramerius

Kramerius: článek J. Žofky ve Věstníku Městského musea na Kladně

Využití regionálních informací Online přístup z webu knihovny (http://www.svkkl.cz/) – katalog a databáze prohlížení, tisk, uložení do souboru, e-mail Výstupy pro uživatele rešerše kalendárium, „památka měsíce“ Články, publikace, výstavy

Publikace vydaná knihovnou

Výstava v Malé galerii knihovny návštěvníci výstavy ~ uživatelé regionálních informací Výstava v Malé galerii knihovny

Děkuji za pozornost! Jiří Mika, mika@svkkl.cz Středočeská vědecká knihovna v Kladně http://www.svkkl.cz/