DMO (dětská mozková obrna)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Věková období – jejich zvláštnosti
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Osoby s handicapem Mgr. Terezie Pemová.
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Vypracovala: Hana Zecková
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
EPILEPSIE Vypracoval: Josef Kočárek, IVETA SLAVÍKOVÁ, SIMONA LIŠKOVÁ
POSTIŽENÍ MEZI NÁMI Mgr. Michal Oblouk.
Miroslava Puszkarová Kazuistika osob s dětskou mozkovou obrnou (spastický typ), vývoj, edukace a péče.
Liga vozíčkářů Žijte podle svých představ, podpoříme vás.
Invalidní důchody Mgr. Pavel Kantořík lhg.
Klinická propedeutika
Narušená komunikační schopnost
Výchova mládeže s více vadami
Přehled jednotlivých postižení
Poliomyelitis anterior acuta
Poranění míchy Olga Bürgerová.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Mízní soustava odvod mízy zpět do krve části:
Somatopedie Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sluchové vnímání a jeho fyziologie, patologie sluchového analyzátoru, klasifikace sluchových vad, vlastnosti zvuku.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_636_NERVOVÁ SOUSTAVA Téma: ČINNOST NERVOVÉ SOUSTAVY,
APA u osob s tělesným postižením
Poruchy autistického spektra (PAS) Pervazivní vývojové poruchy
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Dětská mozková obrna (DMO, morbus Little)
Příčiny SPU.
D EGENERATIVNÍ ONEMOCNĚNÍ MOZKU Zpracovaly Zlata Adamušková Miroslava Divišová Michala Priatková.
DMO OLGA BÜRGEROVÁ.
Nervová a neuropsychická oslabení
Etiologie vad a poruch sluchu novorozenců a dětí
KOMUNIKACE S KLIENTEM MENTÁLNĚ RETARDOVANÝM
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Psychomotorický vývoj a jeho poruchy Kurz Pediatrie
DMO Olga Bürgerová.
Specifické poruchy školních dovedností
Dítě se sluchovým postižením
HIPOTERAPIE A CANISTERAPIE
Vývojová dysfázie.
Pedagogika II. Lekce 8: Poruchy učení a chování
Jan Laczó Neurologická klinika UK 2. LF a FN Motol
HANDICAPOVANÍ MEZI NÁMI Mgr. Michal Oblouk. ZDRAVÍ = stav úplné fyzické, duševní a sociální pohody a) fyzické – tělesný stav zdraví b) mentální – stupeň.
Postižení mezi námi Název projektu: OP VK
DEMENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_ Jméno autora: Mgr. Jana Matěnová Datum, období kdy byl.
Škodlivé faktory v těhotenství II.část. Anotace: Prezentace je další částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Jsou zde uvedeny základní škodlivé.
SOMATOPEDIE PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.. UVEDENÍ DO PROBLEMATIKY zabývá se výchovou, vzděláváním a přípravou pro pracovní a společenské začlenění jedinců.
Somatopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s poruchami hybnosti, dlouhodobě nemocnými a zdravotně oslabenými.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_12B_14_Nervová soustava - mozek Téma:
Z DRAVOTNÍ POSTIŽENÍ ? Odchylka ve zdravotním stavu člověka, která ho omezuje. Zákon č.108/2006 Sb. O sociálních službách Zákon č. 435/2004 Sb. O zaměstnanosti.
MENTÁLNÍ RETARDACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Informovanost veřejnosti o afázii
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Vývojové poruchy motoriky © Tom Vespa.
PORUCHY ŘEČI V DĚTSKÉM VĚKU
Lymská borelióza.
DMO dětská mozková obrna
Seminář ke speciální pedagogice 1
ŠABLONA 32 Centrální nervová soustava
Základní škola a Praktická škola, Jičín
Vyšetření sluchu u nejmenších dětí
SPŘ u dětí s MO přímá je souvislost mezi poruchami hybnosti – porucha centrálního neuronu, v souvislosti s celkovým motorickým vývojem dítěte můžeme již.
Pedie Co mají společné?.
Bolestivé stavy pohybového aparátu
Základní pojmy speciální pedagogiky
Projekty na podporu handicapovaných uživatelů knihoven
Poranění páteře a míchy
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

DMO (dětská mozková obrna)

CHARAKTERISTIKA: Dětská Mozková Obrna (DMO; Infantilní Cerebrální Paréza, ICP; Cerebral Palsy, CP) je skupina chronických onemocnění charakterizovaných poruchou centrální kontroly hybnosti objevuje se v prvních letech života, v průběhu života se nezhoršuje dětská = období, kdy nemoc vzniká mozková = příčina poruchy je v mozku obrna = nemoc způsobující poruchu hybnosti těla nepatří sem poruchy hybnosti způsobené onemocněním svalů ani periferních nervů

ETIOLOGIE: Získaná DMO - je následkem poškození mozku v několika prvních měsících až letech života Příčiny - mozková infekce (bakteriální meningitida = zánět mozkových blan) - virová encefalitida (zánět mozku) - mozkové poranění (při porodu, následkem pádu, dopravní nehody nebo týrání dítěte)   

ETIOLOGIE: Vrozená DMO – prenatální, perinatální a postnatální Příčiny - infekce během těhotenství (zarděnky = rubeola, toxoplasmóza) - dětská žloutenka - Rh inkompatibilita - cévní mozkové příhody

PROJEVY: opožděný vývoj tělesná neobratnost (zejména jemná motorika) nedokonalost vnímání a nedostatečná představivost opožděný vývoj řeči a vady řeči střídání nálad a výkyvy v duševní výkonnosti nesoustředěnost, těkavost zvýšená pohyblivost a neklid

FORMY: Spastická forma - svaly jsou v postižených partiích ztuhlé a trvale stažené; paréza (oslabení) nebo plegie (ochrnutí) Atetoidní (dyskinetická) forma -mimovolní pomalé kroutivé pohyby Mozečková forma – porucha vnímání rovnováhy (špatná pohybová koordinace, chůze je nestabilní, atd.) Smíšené formy

SPASTICKÁ FORMA: diparéza / diplegie (postižené jsou obě dolní končetiny) hemiparéza / hemiplegie (postižené jsou končetiny na jedné polovině těla) triparéza / triplegie (postižené jsou obě dolní a jedna horní končetina) kvadruparéza / kvadruplegie (postižené jsou všechny čtyři končetiny)

Zdravotní postižení provázejí DMO: mentální postižení epilepsie hydrocefalus růstové problémy poruchy zraku a sluchu abnormální pocity a poruchy citlivosti

LÉČBA: nedá se vyléčit, avšak léčba může často zlepšit životní možnosti dítěte léky pro léčbu epilepsie léky uvolňující svalové spasmy (botulotoxin, myorelaxancia) nootropika (léky ovlivňující metabolismus mozku) různé dlahy a ortézy kompenzující svalovou nerovnováhu operační léčba mechanické pomůcky k překonání handicapu uspokojování emocionálních a psychologických potřeb rehabilitace, pracovní terapie, logopedická péče a výchova