Výsledky měření ozonu pasivními dosimetry Ogawa

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Přírodopis, Atmosféra Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název.
Advertisements

Téma: Využití Accessu pro tvorbu evidence našeho podnikání Vypracovala: Jana Wasserbauerová.
Rozbor procesů II. Parametrizace procesů – Výroba sterilních injekcí JKTP přepracované
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_12 Název materiáluSublimace.
Odměrná analýza – volumetrie určení množství analytu na základě spotřeby titračního činidla je nutné znát stechiometrické poměry v reakci v bodě ekvivalence.
Snímače teploty Pavel Kovařík Rozdělení snímačů teploty Elektrické Elektrické odporové kovové odporové kovové odporové polovodičové odporové polovodičové.
Redukce lůžek Existuje prostor pro redukci lůžek akutní péče?
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : leden.
Oxidy Názvosloví oxidů Některé významné oxidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_08_FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ RYCHLOST CHEMICKÉ REAKCE TÉMA: FAKTORY.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Srovnání sodných a vápenatých sorbentů pro suché čištění spalin ze zařízení na energetické využití odpadu Boleslav Zach, Michael Pohořelý, Michal Šyc,
1 Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Ing.Mirjam Civínová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10C_18_Tlak_plynu_z_hlediska_molekulové_.
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ing. Kateřina Lichtenberková
Základní škola Lednice Břeclavská 510
Témata: Klasifikace podnebí Globální změny klimatu Předpověď počasí
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-02
Rozpočet přímých NIV na rok 2013
Vlastnosti plynů.
Půda a její charakteristiky ve vztahu k fotosyntéze rostlin a fotosyntetické produkci M. Barták Jaro 2015.
Marketingový výzkum. Marketingový výzkum Organizace marketingového výzkumu Cíl výzkumu Typ výzkumu Příprava výzkumného projektu Sběr dat Analýza výsledků.
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Základní škola, Hradec Králové
„Svět se skládá z atomů“
Testování vysokoteplotní sorpce CO2 v laboratorní fluidní aparatuře
Hra k zopakování a procvičení učiva (Test znalostí)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_01_20_Chemické rovnice, úpravy rovnic
Základy zpracování geologických dat testování statistických hypotéz
Program – – → 1. blok – dotazy posluchačů k prezentaci z minulého semináře, poskytování informací o dítěti, informovaný souhlas.
Lékařská chemie Podzimní semestr 2014/2015.
EU_32_sada 2_13_PV_Kartografie_Duch
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Základy zpracování geologických dat testování statistických hypotéz
Lékařská chemie Podzimní semestr 2011/2012.
Polymerase chain reaction Polymerázová řetězová rekce
Přídavná zařízení.
Srážecí metody.
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Josef Keder Český hydrometeorologický ústav
Změny skupenství Výpar, var, kapalnění
Meteorologický preprocesor CALMET a jeho využití pro objektivizaci konstrukce větrných růžic Radostovice Hana Škáchová, OME.
Kostra příspěvku: Historie sledování chemického složení srážek
Iva Hůnová Pasivní dosimetry Ogawa pro měření koncentrací přízemního ozonu: zkušenosti s aplikací a výsledky měření ve vybraných horských.
Senzorická řešení pro monitorování kvality ovzduší.
VÝVOJ PŘÍZEMNÍHO OZÓNU V LETNÍCH MĚSÍCÍCH NA JIŽNÍ MORAVĚ
Měření škodlivin v ovzduší a osvětová kampaň na ochranu ovzduší ve vybraných lokalitách Zlínského kraje.
Emise jemných částic Helena Hnilicová.
9. Atmosféra Vzdušný obal Země
Nový koncept řízení dopravy pomocí informací z dopravních senzorů a senzorů životního prostředí Tomáš Tichý URBIS
Měření ozonu v Novohradských horách pasivními dosimetry
Výsledky měření na dopravní AMS
Vlastnosti plynů.
Z. Bartáčková, I. Brožová ČHMÚ CLI Praha
Neživá příroda - vzduch
Základní chemické veličiny
Porovnání modelů SYMOS’97 a ATEM Emisní model MEFA
VY_32_INOVACE_
Dvacáté století – začátek století a první světová válka
nízkoteplotního plazmového výboje
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
Molekulová fyzika 4. prezentace.
Český hydrometeorologický ústav Praha
Výstrahy ČHMÚ DISTRIBUCE
Vývoj prostorové struktury sídel a komunikací Příklad využití starých map a nástrojů GIS Geografické aspekty středoevropského prostoru Brno,
Transkript prezentace:

Výsledky měření ozonu pasivními dosimetry Ogawa Iva Hůnová, ČHMÚ

Obsah prezentace Pasivní dosimetrie Samplery Ogawa Lokality Časové aspekty Předběžné výsledky

Pasivní dosimetrie Relativně nová metoda, velmi vhodná pro indikativní měření a pro rozšíření stávajících monitorovacích sítí (USA, západní Evropa) Princip metody: sledovaná látka se pohybuje volnou difuzí k filtru, tam zachycována absorbčním médiem, analytická koncovka: spektrometrie, chromatografie Výhody: jednoduchost, nízké náklady Nevýhody: značná citlivost vůči meteorologickým parametrům (vítr, atmosférické srážky, relativní vlhkost), průměrná koncentrace za delší časové období (24hod-měsíc) Vždy je důležitý účel měření

Samplery Ogawa Samplery vyvinuté v USA pro měření základních plynných škodlivin (SO2, NO2, O3) – využívané běžně pro měření koncentrací přízemního ozonu v NP USA (řada publikací), v Evropě (projekt Karpaty) Princip: filtr naimpregnovaný dusitanem a uhličitanem sodným a draselným v přítomnosti glycerolu, methanolu a vody, dusitany jsou oxidovány ozonem ve venkovním ovzduší na dusičnany NO2- + O3  NO3- + O2 Reakce specifická pro ozon Validace metody Koutrakis et al., 1993 Udává se, že změny relativní vlhkosti (10 – 80 %) a teploty (0oC – 40oC) neovlivňují chování sampleru při běžných koncentracích O3 v ovzduší (40–100 ppb).

CPASS = MV*(MWO3/MWNO3-) Výpočet koncentrace CPASS = MV*(MWO3/MWNO3-) S*K(MWO3)*T (1)   CPASS průměrná koncentrace ozonu [ppb] M koncentrace NO3- [µg/ml] V objem extrakčního roztoku = 5 [ml] MWx molekulární hmotnost [µg/µmol] S rychlost odběru [cm3/min] * [m3/106 cm3] K 0,0409 [µmol/ppb*m3] T délka expozice [min]

SE = M*V(MWO3/MWNO3-) CTRUE*T   SE experimentální rychlost odběru [cm3/min] CTRUE skutečná průměrná koncentrace ozónu [µg/cm3]

Lokality 3 oblasti: CHKO Orlické hory (navázáno na AIM Šerlich) (odběry P-ČHMÚ Hradec K.) PP Novohradské hory (navázáno na AIM Hojná Voda) (odběry ÚŽP PřF UK) NP České Švýcarsko (navázáno na AIM Děčínský Sněžník) Celkem 15 samplerů (každý může nést 2 paralelní filtry)

Časové aspekty Únor a březen 2004 – výběr odběrových lokalit, duben 2004 – osazení lokalit samplery Záměr: Měřit v letním období 2004 (duben – říjen 2004) 14–denní intervaly (stejná doba výměny jako u pasivních dosimetrů pro měření koncentrací SO2 a NO2) Ve skutečnosti: Začátek měření 4.5.2004 1. měřené období delší (necelý měsíc 4.5.-31.5.), další 2 týdny neměřeno, od 15. 6. dosud pravidelné výměny samplerů (4.10. ukončení) U každé série odběrů – 1-2 blanky

Postup Filtry nakoupeny naimpregnované – laboratoř ČHMÚ– sestavení patrony, analýza filtrů Chemické analýzy (laboratoř ČHMÚ Praha-Libuš – odzkoušení metodiky, laboratoř P-ČHMÚ Ostrava) Zasílání filtrů k analýze do laboratoře a připravených patron z laboratoře poštou Výsledky spočteny pro období 4.5.– 31.5., 15.6.–29.6.2004 (pro červenec a srpen jsou výsledky z laboratoře, není však koncentrace O3 v databázi, nebyl proveden přepočet)

Předběžné výsledky

Shrnutí Výsledky postupně přepočítávány (souvisí s naplněním databáze ISKO) Předběžné výsledky velmi slibné Metoda velmi přesná (srovnání paralelních měření) Srovnání výsledků z pasivních dosimetrů s AIMem velmi dobré

Poděkování P-ČHMÚ Hradec Králové Studenti ÚŽP Laboratoř ČHMÚ Libuš Laboratoř P-ČHMÚ Ostrava Z. Dostálová NPČŠ