Mineralogický systém II. Halogenidy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Advertisements

Základní škola Rosice, okres Chrudim
Mineralogický systém Halogenidy (halovce)
Alkalické kovy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
HALOGENY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_26.
Název sady materiálů: Přírodopis 9 Název materiálu: VY_32_INOVACE_Př_9_1801_Přehled_nerostů_I._ prvky_halogenidy Autor: RNDr. Josef Snopek Anotace: projekce.
Halogenidy, sulfidy Mineralogie vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Kameny Dělíme na NEROSTY a HORNINY Mají jedno chemické složení. Se skládají z několika nerostů. SŮL KAMENNÁ (NaCl)ŽULA ČESKÝ GRANÁTPÍSKOVEC KŘEMENVÁPENEC.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_16_Bezkyslíkaté kyseliny Autor Melicharová Jana.
Kyslíkaté kyseliny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název sady materiálů: Přírodopis 9 Název materiálu: VY_32_INOVACE_Př_9_1803_Přehled_nerostů_III._ uhličitany_sírany_dusičnany Autor: RNDr. Josef Snopek.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_20_Halogenidy Téma: Chemie.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: NEŽIVÁ PŘÍRODA
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Hmotnost
Mineralogický systém III. Sulfidy
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
Další jižní ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
HALOGENIDY.
Kyslíkaté kyseliny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
VY_32_INOVACE_09_Činnost litosféry na Zemi Autor: Mgr. Milan Javůrek
Halogeny Obr. 1 fluor Obr. 2 chlor brom jod
VY_52_INOVACE_08 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová  
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Mineralogický systém IV. Oxidy
Základní škola Rosice, okres Chrudim
CHARAKTERISTIKA HORNIN A NEROSTŮ
HRA CITACE PRAVIDLA HRY Info o perském zálivu
Sacharóza – výroba cukru
Chemie pro 9.ročník ZŠ Karboxylové kyseliny.
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_16_Halogeny
Autor: Stejskalová Hana
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Obecná a anorganická chemie
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měsíční fáze
Základní škola Rosice, okres Chrudim
VY_32_INOVACE_PŘZOO.16 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Základní škola Rosice, okres Chrudim
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Mineralogický systém IV. Oxidy
17 skupina.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Mineralogický systém III. Sulfidy
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Mineralogický systém IV. Oxidy
Základní škola Rosice, okres Chrudim
MINERÁLY PŘÍRODOPIS 9.
HALOGENIDY MINERÁLY.
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Halogeny.
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Základní škola Rosice, okres Chrudim
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Transkript prezentace:

Mineralogický systém II. Halogenidy Sůl kamenná (halit), fluorit

Halogenidy Halogenidy jsou sloučeniny fluoru (F), chloru (Cl), bromu (Br) a jodu (I) s kovy. Mají slanou nebo hořkou chuť, většinou jsou dobře rozpustné ve vodě a jejich vodné roztoky vedou velmi dobře elektrický proud. Nacházejí se v rozpuštěném stavu v mořské vodě. Během geologického vývoje Země vznikla vysycháním mořských zálivů obrovská ložiska soli. Minerály: halit (sůl kamenná), fluorit.

Halit (sůl kamenná) Složení: chlorid sodný, NaCl Vznik: vypařováním mořské vody Výskyt: Slovensko (Solivar u Prešova), Polsko (Wieliczka), Rakousko (Alpy – Salzburg, Bad Reichenhall) Použití: potravinářský a chemický průmysl (výroba sodíku, jedlé sody, chlóru, kyseliny solné a mnoha dalších látek) Zajímavosti: Název je složený z řeckých slov halos – slaný a lithos – kámen. Na světě se vyrobí 220 milionů tun soli ročně. Otázka: Kolik myslíte, že dospělý člověk zkonzumuje ročně soli? – Odpověď: 7,5 kg

Halit (sůl kamenná) [cit. 2011-09-07]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation Licence na www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Selpologne.jpg>.

Halit (sůl kamenná) [cit. 2011-09-07]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation Licence na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Halit_5.JPG>. [cit. 2011-09-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Halite-283225.jpg>.

Bývalý solný důl Wieliczka v Polsku [cit. 2011-09-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wieliczka_salt_mine_old_corridor.jpg>. [cit. 2011-09-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wieliczka_salt_mine_old_corridor2.jpg>.

Bývalý solný důl Wieliczka v Polsku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil. [cit. 2011-09-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wieliczka.jpg>.

Solný reliéf Poslední večeře Páně v dole Wieliczka [cit. 2011-09-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wieliczka-daVinci.jpg>.

Bývalý solný důl Wieliczka v Polsku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marek Odstrčil. [cit. 2011-09-07]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation Licence na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Old_Schaft_-_Salt_Mine_Wieliczka.jpg>.

Fluorit Složení: fluorid vápenatý, CaF2 Barva: nejčastěji zelený, fialový, v odstínech mezi žlutou a hnědou, též bezbarvý Tvrdost = 4 Použití: surovina pro výrobu sloučenin fluoru, plastů, teflonu, chladicích náplní (freonů), kyseliny fluorovodíkové, v hutnictví jako příměs při tavení rud (snižuje teplotu tání), ve sklářství, při výrobě cementu, bezbarvé čiré krystaly v optice

Fluorit [cit. 2011-09-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fluorite-20639.jpg>. [cit. 2011-09-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Calcite-Fluorite-d06-139a.jpg >.

Fluorit [cit. 2011-09-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fluorite-283513.jpg>. [cit. 2011-09-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Baryte-Fluorite-172358.jpg>.

Fluorit [cit. 2011-09-07]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation Licence na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:FluoriteValzergueFillonjaune.jpg>.

[cit. 2011-09-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: Fluorit [cit. 2011-09-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Barite-Fluorite-jmix07-162a.jpg>.

[cit. 2011-09-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: Využití fluoru – teflon (teflonová pánev), freon (chladicí náplň do ledniček) [cit. 2011-09-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:100_0783.JPG>. [cit. 2011-09-07]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation Licence na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Typicalfridge.jpg>.

Kontrolní otázky Jak se jmenuje bývalý solný důl v Polsku, kde se dnes nachází známé muzeum těžby soli? Správná odpověď: Wieliczka Jak se nazývá dnes již nepoužívaná chladicí náplň do ledniček? Správná odpověď: Freon

Použité zdroje Zdroje tištěné: Zdroje elektronické: Mineralogie pro školy [online]. [cit. 2011-09-07]. Dostupné na www: <http://web.natur.cuni.cz/ugmnz/mineral/mineral/fluorit.html>. Fluorit - Wikipedie [online]. [cit. 2011-09-07]. Dostupné na www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Fluorit>. [cit. 2011-09-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Calcite-Fluorite-d06-139a.jpg>. [cit. 2011-09-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fluorite-20639.jpg>. [cit. 2011-09-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fluorite-283513.jpg>. [cit. 2011-09-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Baryte-Fluorite-172358.jpg>. [cit. 2011-09-07]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation Licence na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:FluoriteValzergueFillonjaune.jpg>. [cit. 2011-09-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Barite-Fluorite-jmix07-162a.jpg>. [cit. 2011-09-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:100_0783.JPG>. [cit. 2011-09-07]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation Licence na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Typicalfridge.jpg>.

Použité zdroje Zdroje tištěné: Zdroje elektronické: Mineralogie pro školy [online]. [cit. 2011-09-07]. Dostupné na www: <http://web.natur.cuni.cz/ugmnz/mineral/system.html#halogenidy>. Mineralogie pro školy [online]. [cit. 2011-09-07]. Dostupné na www: <http://web.natur.cuni.cz/ugmnz/mineral/mineral/halit.html>. Halit - Wikipedie [online]. [cit. 2011-09-07]. Dostupné na www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Halit>. [cit. 2011-09-07]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation Licence na www: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Selpologne.jpg>. [cit. 2011-09-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Halite-283225.jpg>. [cit. 2011-09-07]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation Licence na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Halit_5.JPG>. [cit. 2011-09-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wieliczka.jpg>. [cit. 2011-09-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wieliczka-daVinci.jpg>. [cit. 2011-09-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wieliczka_salt_mine_old_corridor2.jpg>. [cit. 2011-09-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wieliczka_salt_mine_old_corridor.jpg>. [cit. 2011-09-07]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation Licence na www: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Old_Schaft_-_Salt_Mine_Wieliczka.jpg>.