BIBLE Starý zákon.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Advertisements

BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE BIBLE NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Písmo svaté Bible (biblos= kniha knih), Písmo svaté vznikala 1500 let
Téma: Středověká literatura
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
7. Židé: náboženství smlouvy a posvátného textu
Škola: ZŠ Dr. Miroslava Tyrše, příspěvková organizace
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Zacharová. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Anotace Žák se seznámí s obsahem Bible …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Pojmenuje význam bible. Je schopen správně přiřadit významné.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Starověká Palestina.
IZRAEL Možno uvést úryvkem „Na orlích křídlech“ z knihy „Lidé smlouvy“ od E. Giles Hlavní otázky: Jaké jsou hlavní události starověkých dějin Židů? Jak.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Křesťanství.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12.
Nic v životě křesťana nepůsobí takový nepokoj, jako odbývaná modlitba. (Jan XXIII.)
Toto je první kniha tištěná mechanicky. Pan Gutenberg si dal tu práci a první kniha, kterou vysázel a vytiskl, byla právě Bible. V roce 1978 byla tato.
Náboženská literatura
Světová náboženství.
Bible 6. ročník.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_02.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.16 Anotace: Prezentace se zaměřuje na období před vznikem česky psané literatury. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí hlavní představitele.
Na stránce č. 4 jsou otázky testu. Na dalších stránkách
Starověká literatura 3000 př.n.l. – 476 n.l.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_03.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Vypracoval: Jakub Moravec
Ikonostas Otevřená kniha o Božím díle spásy. Ikonostas je tvořen ikonami, které připomínají Boží dílo v dějinách spásy. Ukázky z tzv. svátkové řady:
KŘESŤANSTVÍ.
Identifikátor materiálu: EU –
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Literatura hebrejská BIBLE.
Syropalestina.
Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih
Digitalizace výuky Příjemce
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Starověká Palestina Petr Machala.
VĚROUKA JUDAISMU ŽIDOVSKÝ MONOTEISMUS ZÁKON PROROCI MESIANISMUS BIBLE
1.Paralipomenon.
Magen – Davidova hvězda – symbol židovství
BIBLE – STARÝ ZÁKON Osnova s ukázkami textů pro studenty středních pedagogických škol.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Moderní škola Název školy Střední hotelová škola, s.r.o., Floriánské nám.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.3.6 Starověká Palestina Název sady: Staroorientální státy.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává první část většího celku - Bible. Věnuje.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
BIBLE = KNIHY STARÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_CJ_1_5E_.
Anotace: Text je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žákům nástavbového studia. Prezentace je určena k opakování literárního období nejstarší.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vendulka.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Bible Tematická oblast Český jazyk a literatura pro I. ročník oboru Krajinář.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Počátky písemnictví na našem území
VY_32_INOVACE_25_HG PŘEDMĚT: JAZYK ČESKÝ ROČNÍK: IX. TÉMA: BIBLE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Judaismus (židovství)
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Starověká Palestina.
STÁTY PŘEDNÍHO VÝCHODU
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Židovství - Judaismus Pavel Novák, Roman Budějský, Tereza Dvořáková, Veronika Velichová, Zuzana Veselá.
Křesťanství – Bible, VY_32_INOVACE_
Souvislá pedagogická praxe Bc. Lenka Ďurišová 2. ročník, NMgr. D-Zsv
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Transkript prezentace:

BIBLE Starý zákon

1.a. Obecná charakteristika - otázky Jaký význam má Bible? Co znamená slovo bible? Jak bývá Bible ještě nazývána? Je Bible pouze jednou knihou? Jaké existují nejznámější překlady Bible?

1.b.Obecná charakteristika - řešení Bible je nejrozšířenější kniha na světě, je to nejvýznamnější kniha křesťanů „Biblios, biblia“ pochází z řečtiny, znamená „kniha, knihy“ Bible neboli též „Kniha knih“ či „Písmo svaté“ Bible zahrnuje velké množství knih, obsahuje spisy: historické, liturgické, literární , právnické

1.c. Překlady Bible Septuaginta - 3.st.př.n.l., překlad Starého zákona do řečtiny (úkol: Co znamená název překladu?) Vulgata - 5.st.n.l., překlad Starého zákona do latiny Neovulgata - 1979, revize Vulgaty naše překlady - 9.stol. překlady částí Bible, autoři Cyril a Metoděj, 16.stol. Jan Blahoslav přeložil Nový zákon, členové Jednoty bratrské přeložili Starý zákon, celá Bible vydána pod názvem Bible kralická (úkol: Proč nese překlad tento název?)

2. Členění Bible 1. Starý zákon – zapsán v 1.tis.př.n.l., hebrejsky a aramejsky, určen pro židy i křesťany, reprezentuje hebrejskou literaturu 2. Nový zákon – zapsán v 1. a 2.st.n.l., latinsky, uznávají jej pouze křesťané, reprezentuje středověkou literaturu

3.a. Starý zákon – První část První část Bible se nazývá Tóra neboli Pentateuch neboli Pět knih Mojžíšových, je to soubor nejstarších textů 1.kniha – Genesis (příběhy, které se staly součástí obecného kulturního povědomí - úkol: Které příběhy znáš?) 2.kniha – Exodus (putování Židů z Egypta do země zaslíbené – Palestiny, součástí je i Desatero, které dostává na Sinajské poušti Mojžíš od Boha

3.a.a. Starý zákon – První část 3. kniha – Leviticus (obětní a obřadní řády a rituální předpisy pro Židy) 4. kniha – Numeri (obsahuje řadu početních údajů) 5.kniha – Deuteronomium (obsahuje různá právní ustanovení)

3.a.b. Desatero - úkoly Přečti si Desatero přikázání Co je to Desatero? Přečti si jednotlivá přikázání a interpretuj je vlastními slovy Některá přikázání lze vyjádřit i formou lidské vlastnosti, dokaž toto tvrzení Komu jsou přikázání určena? Mohou přikázání použít i „ateisté“?

3.b. Starý zákon – Druhá část Druhá část Bible se označuje jako Kniha proroků Druhá část obsahuje vyprávění z dějin Izraele, nejznámější jsou příběhy o Samsonovi, Davidovi a Goliáši, o králi Šalamounovi Úkol: Na základě četby příběhů vysvětli, co znamenají rčení „zrádná jako Dalila“, „chytrý jako Šalamoun“, „šalamounský rozsudek“. Uveď i jiná rčení z Bible.

3.c. Starý zákon – Třetí část Třetí část se označuje jako Spisy Tato část obsahuje různé texty, např. Žalmy, Přísloví, Píseň písní, Jób aj.

3.c.a.Žalmy Žalmy jsou z poloviny připisovány králi Šalamounovi Jedná se nejčastěji o chvalozpěvy či žalozpěvy, někdy mají též prosebný charakter Úkol: Vysvětli, co znamená, že žalmy mají „liturgický“ charakter Žalmy jsou součástí Bible, ale vydávají se též samostatně jako tzv. Žaltář (proč?)

3.c.b. Přísloví Jejich autorství je připisováno králi Šalamounovi Úkol: Přečti si v čítance některá přísloví a interpretuj jejich význam, lze je považovat jen za historismy? Co je obecně podstatou přísloví, jak vznikají?

3.c.c. Píseň písní Píseň písní neboli Píseň Šalamounova Jedná se o soubor svatebních písní z různých dob Ke kanonizaci textu (úkol: Vysvětli termín „kanonizace“) došlo až v 1.st.n.l. Interpretace textu je různá – vztah Hospodina k Izraeli, Krista k církvi, ale také doslovně vztah muže a ženy

3.c.d. Píseň písní - úkoly Přečti si ukázku v čítance (Krása milé a milého) Co je námětem? Posuď metrické a rýmové schéma básně Najdi příklady obrazných pojmenování (metafory a přirovnání) K jaké interpretaci se přikláníš?

3.c.e. Jób Drama Jób představuje hluboké zamyšlení nad otázkou lidského utrpení Jób je zpočátku šťastný a bohabojný člověk, Bůh ho na popud Satana vystaví těžké zkoušce, v níž Jób obstojí Úkol: na základě znalosti textu vysvětli, v čem spočívají božské zkoušky, charakterizuj postavu Jóba, co znamená rčení „Jobova zvěst“, jak zní její hovorová podoba?