Mgr. Ladislav Rášši / TVZ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Koření do kuchyně. Koření Ve středověku bylo,,koření‘‘ vzácné a velmi cenné. Ve středověku bylo,,koření‘‘ vzácné a velmi cenné. Do Evropy se dováželo.
Rostliny a člověk – vybrané druhy koření
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Teplé nápoje Číslo DUM: VY_52_INOVACE_107_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_20
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_17
Digitalizace výuky Příjemce
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
P O C H U T I N Y ČAJ Čaj jsou upravené lístky čajovníku, z nichž je možno připravit chutný aromatický nálevový nápoj. Čaj se pěstuje v Indii, na Srí Lance.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_19
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Hospodářsky významné rostliny - koření
Strava při zánětu jater
Koření a další dochucovadla
Kakao.
Káva.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Káva Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník / Kuchař.
Koření.
ČAJ o Čaj je zpracovaná nadzemní část rostlin – listy, plody, květy Rozdělení čaje 1. Čaj pravý – černý, zelený, žlutý, bílý, matcha 2. Čaj ovocný.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
Koření  Koření patří mezi pochutiny  Většinou jsou to produkty rostlinného původu  Mezi koření můžeme řadit i některé druhy zeleniny  Působí příznivě.
Mgr. Ladislav Rášši / TVZ
ČAJ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: čaj, charakteristika, složení, dělení, zpracování, druhy, skladování.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Tajemství čaje Ročník / obor studia: 2. a 3.. ročník.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
KOŘENÍ PRAVÉ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: koření pravé, listů, oddenků,kůry, semen, plodů Klíčová slova:
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Kofein 1,3,7-trimethylxanthin coffea arabica (kávovník arabský) bílý hebký prášek, hořké chuti alkaloid, derivát xanthinu (theobromin-kakao) guarana, maté,
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potravinářské zbožíznalství
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potraviny a výživa – čaj
Železo a jeho zlúčeniny II
Nikola Pučejdlová VII. E
´ Spracovala: Mary Zdroj: Gify Nena ˇ.
Potraviny živočíšneho pôvodu
Č A J Marek Balušik Martin Grelneth Milan Halán Vlado Maľa
Percentá: Výpočet percentovej časti
SOI – Slovenská obchodná inšpekcia
PRÍRODNÉ LÁTKY CUKRY TUKY BIELKOVINY.
Mgr. Ladislav Rášši / TVZ
Význam a zásady stolovania
KVAPALINOVÉ BRZDY Kód ITMS projektu:
Praktická aktivita -mikroskopická technika
OVOCNÉ RASTLINY I. trieda.
Veternice Anemone 4. ročník.
ČO JE FAIRTRADE? Ponúka ekonomické a podnikateľské riešenie chudoby v rozvojových krajinách Prostredníctvom stabilných cien posilňuje miestne výrobné a.
Etiketa konzumácie nápojov
PAPIER VYPRACOVAL: RNDr. Ivana Péchyová október 2014
ČOKOLÁDA Dominika Tuschlová 1.B.
Ing. Anita Sáreníková/ Informatika
Základné parametre obrazu II.
Úvod do tovaroznalectva
2.8 Matematika inak Percentá: Úvod
Kuchynská linka – digestory.
Mgr. Ladislav Rášši / TVZ
Název projektu: Moderní škola
Potravinářské zbožíznalství
Koření P. Pechová, 2012.
Transkript prezentace:

Mgr. Ladislav Rášši / TVZ Pochutiny Mgr. Ladislav Rášši / TVZ Obchodná akadémia, Akademika Hronca 8, Rožňava Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť / Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ OA Rožňava – moderná škola ITMS kód Projektu 26110130729

Obsah Pochutiny Káva Čaj Kakao Koreniny Zdroje Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ

Pochutiny = látky zlepšujúce chuť jedla a pôsobiace na nervovú sústavu a vnútorné vylučovanie nemajú žiadnu, resp. minimálnu výživnú funkciu patria sem: káva, čaj, kakao, soľ, ocot, horčica, kečup, koreniny, dresingy, polievkové prípravky, ochucovadlá, kypriace prostriedky Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ

Káva získava sa zo semien (zrniek) rastlín kávovník (napr. coffea arabica), ktoré sa pražia (180 – 200 °C), triedia a prípadne melú obsahuje kofeín (30-80 mg) – alkaloid, ktorý povzbudzuje nervovú sústavu a posilňuje činnosť srdca (vo vysokých dávkach spôsobuje otravu!) Druhy: podľa spracovania: pražená zrnková pražená mletá rozpustná (instantná, granulovaná) bezkofeínová 2. podľa zloženia: jednodruhová zmes Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ

náhrada kávy je kávovina: Káva náhrada kávy je kávovina: = výrobok z rastlín bohatých na polysacharidy (koreň čakanky, raž, jačmeň, cukrová repa, figy...), ktoré sa pražia neobsahuje kofeín patrí sem napr. melta, caro, melcafé, alebo zmesi kávoviny a kávy v rôznych pomeroch (ricoré, milde sorte) Zaujímavosti: najdrahšia káva je tzv. cibetková káva (jej zrná najprv zjedia a vylúčia cibetky, následne sa ešte čerstvé zbierajú a iba jemne pražia); kilogram stojí asi 600 až 1000 € káva má výrazný absorpčný účinok na pachy a vlhkosť a je citlivá na priame slnečné žiarenie Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ

káva nemá odvodňovacie a močopudné účinky Zaujímavosti: najdrahšia káva je tzv. cibetková káva (jej zrná najprv zjedia a vylúčia cibetky (luwaky), následne sa ešte čerstvé zbierajú a iba jemne pražia); 1 kg = 500 až 1000 € káva má výrazný absorpčný účinok na pachy a vlhkosť a je citlivá na priame slnečné žiarenie káva nemá odvodňovacie a močopudné účinky káva nie je problémom pre srdciarov a tehotné ženy (v rozumných dávkach, 3 šálky denne) Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ

Čaj získava sa z lístkov rastliny čajovník (najlepšie mladé lístky zbierané ručne), ktoré sa po zvädnutí sušia, resp. fermentujú (fermentácia = enzymatické zrenie / kvasenie) obsahuje kofeín (cca 25 mg) v podobe alkaloidu teínu; teobromín, ale aj antioxidanty Druhy: podľa fementácie: čierny čaj (fermentovaný) zelený (nefermentovaný) biely (nefermentovaný) žltý (polofermentovaný) každý z týchto čajov môže byť aromatizovaný (ochutený kvetmi, plodmi, koreninami), čím vzniká čaj s príchuťou Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ

2. podľa spôsobu prípravy: porciovaný (v nálevových vrecúškach) sypaný Čaj 2. podľa spôsobu prípravy: porciovaný (v nálevových vrecúškach) sypaný rozpustný (instantný, granulovaný) 3. podľa pôvodu (špecifického regiónu): napr. indický, cejlónsky, gruzínsky, japonský, čínsky... náhrada čaju je čajovina: = čaju podobný výrobok získaný z rôznych častí sušených rastlín (byliny, plody...) patrí sem bylinný „čaj“ a ovocný „čaj“ zaujímavosť: čaj ako rastlina obsahuje viac kofeínu ako káva (...) Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ

Kakao získava sa z plodov (tobolky) stromu kakaovník, ktoré sa fermentujú, sušia (pražia pri nižšej teplote 100 – 140 °C), drvia, melú a lisujú obsahuje kofeín (cca 15 mg), alkaloid teobromín s povzbudivým účinkom, hodnotný tuk / olej (kakaové maslo) a zdraviu prospešné látky (flavonoidy) Kakao sa vyrába v podobe: kakaový prášok (kakao) kakao so zníženým obsahom tuku kakaové prípravky = zmesi kakaového prášku, cukru (sladidiel) a rôznych prísad – napr. Granko Zaujímavosti: kakaovník je strom vysoký aj 12 m a len 5 % jeho plodov dozrie na výrobu 100 g kvalitnej čokolády treba asi 80 zŕn kakaa Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ

Koreniny = čerstvé, sušené alebo inak upravené časti rastlín (plody, semená, kôra, kvety, listy), používané ako prísada do potravy, jedál vyznačujú sa typickou chuťou a vôňou podporujú trávenie, ovplyvňujú chuť jedál Druhy: podľa úpravy: celé (napr. bobkový list, klinčeky, celé korenie...) mleté / drvené (mleté čierne korenie, mletá paprika...) podľa zloženia: jednodruhové zmesi Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ

Koreniny patria sem napr.: škorica (kôra škoricovníka); zázvor (ďumbier; podzemok ďumbiera lekárskeho); škorica (kôra škoricovníka); bobkový list (listy vavrínu); čierne korenie (plody piepora čierneho; obsahuje piperín); nové korenie (plody stromu pimentovníka); oregano (pamajorán obyčajný; listy z pamajoránu obyčajného); bazalka (listy bazalky pravej); klinčeky (kvetné kalichy s pupeňom stromu klinčekovec voňavý); kurkuma (indický šafrán; súčasť korenia karí; je zo stromu kurkumovník); majorán (lístky a kvety majoránu); tymian (lístky materinej dúšky); šafran (blizny kvetu šafran – jedna z najdrahších korenín); Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ

zaujímavosť: najvýraznejší antioxidačný účinok majú škorica a bazalka Koreniny kajenské korenie (= prášok z chilli papričiek); vanilka (fermentované plody vanilky pravej); muškátový orech (semeno stromu muškátovník pravý); kapary (púčiky, nevyvinuté kvety kapary tŕnistej); rasca (semená rasce lúčnej); fenikel (semená feniklu obyčajného); aníz (plod bedrovníka anízového); wasabi (japonský zelený chren) karí (=masálá; zmes korenín: kurkuma, čierne korenie, čili, koriander, kardamón, rasca...) provensálske korenie (=zmes korenín: rozmarín, bazalka, tymián, majoránka, oregano) zaujímavosť: najvýraznejší antioxidačný účinok majú škorica a bazalka Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ

Strecký, J. a kol.: Tovaroznalectvo 3. Bratislava, SPN, 1987. Zdroje: Mgr. Ladislav Rášši Olšanská, Z. – Balažovičová, A.: Tovaroznalectvo I. Bratislava: SPN, 2005. Tovaroznalectvo. [online]. c 2004-2014 [cit. 2.3.2014]. Dostupné v internete: <http://www. euroekonom.sk/obchod/tovaroznalectvo/> Strecký, J. a kol.: Tovaroznalectvo 3. Bratislava, SPN, 1987. Výuka předmětu Potraviny a výživa užitím ICT [online] [cit.1.3.2014]. Dostupné v internete: <http://vladahadrava.xf.cz/uvod.html> Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ