Rozvoj metod mapování, zejména na evropské úrovni

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV GEODÉZIE
Advertisements

Vstupní data do modelů, jejich dostupnost a spolehlivost
NAŘÍZENÍ VLÁDY 351/2002, kterým se stanoví emisní stropy pro některé látky znečišťující ovzduší a způsob přípravy a provádění emisních inventur a projekcí.
POROVNÁNÍ SRÁŽKOVÝCH ÚHRNŮ S RADAROVÝMI DATY
GEOSTATISTICKÉ VYHODNOCENÍ DESETILETÉHO POZOROVÁNÍ SESUVU „HALENKOVICE“ Karel Macků Vedoucí práce: Mgr. Pavel Tuček, PhD.
Plošná interpolace (aproximace)
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
Josef Keder Hana Škáchová
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: František Skácel Distribuce.
Název navrhovaného projektu: Aplikace pokročilých statistických metod asimilace modelových předpovědí s pozorováními v terénu ve formě moderního programového.
Josef Keder Hana Škáchová
Praha DÚ IV.2 - Podklady pro potřeby pracovních skupin MKOOpZ Autoři: Tušil, P., Šajer, J., Durčák, M., Kristová, A. Identifikace antropogenních.
ZNEČIŠTĚNÍ VOD DUSÍKEM V ZEMĚDĚLSKÝCH POVODÍCH ČR
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
Přesnost a validace rozptylových modelů Josef Keder, ČHMÚ
Interpolační funkce Metody Výstupy VEKTOR RASTR Globální Lokální
Referenční model ATEM České ekologické manažerské centrum Praha, 14. října 2010 Jan Macoun, Český hydrometeorologický ústav -
Znečištění ovzduší na Ostravsko-Karvinsku v zimní sezóně
Koncentrace znečišťující příměsi v ovzduší
Interpretace výsledků modelových výpočtů
Požadavky na vypracování rozptylových studií
Ing.Miroslava Rýparová
REGIONÁLNÍ ANALÝZA Cvičení 3 Evropský sociální fond
Kvantifikace externích nákladů z jízdy nákladního vozidla na zpoplatněných a objízdných trasách Vojtěch Máca Centrum pro otázky životního prostředí UK.
Partyzánské náměstí Ostrava tel.: fax: Projekty EU na Zdravotním ústavu Ostrava „Identifikace průmyslových zdrojů“
Ekonometrie „ … ekonometrie je kvantitativní ekonomická disciplína, která se zabývá především měřením v ekonomice na základě analýzy reálných statistických.
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
Nízkoemisní zóna v hl. m. Praze varianty územního rozsahu duben 2014.
Tvorba mapy pro orientační běh s použitím GPS
OPTIMALIZACE INTERPOLAČNÍ METODY PRO MONITORING KONCENTRACE VYBRANÝCH PLYNŮ Autor: Marek Mitana Vedoucí práce: doc. Dr.Ing. Jiří Horák.
Nástroje pro prostorovou analýzu srážek v GIS
Jednoduchý lineární regresní model Tomáš Cahlík 2. týden
Modelování hluku ze silniční dopravy v oblasti městské zástavby
Kombinovaná analýza srážek z meteorologických radarů a srážkoměrů a jejich užití v hydrologických modelech Milan Šálek
V experimentu měníme hodnotu jedné nebo několika veličin x i a studujeme závislost veličiny y. - např. měníme, ostatní x i bereme jako parametry ( , ,
Hodnocení životního prostředí ČR v kontextu The European Environment: State and Outlook 2015 Tereza Ponocná CENIA, česká informační agentura životního.
Úvod do praktické fyziky Seminář pro I.ročník F J. Englich, ZS 2003/04.
METODY STŘEDNĚDOBÉHO PROGNÓZOVÁNÍ SURO jaro 2010.
Přenos nejistoty Náhodná veličina y, která je funkcí náhodných proměnných xi: xi se řídí rozděleními pi(xi) → můžeme najít jejich střední hodnoty mi a.
IV..
Modelování rozptylu znečišťujících látek v ovzduší Kateřina Růžičková.
Životní prostředí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno V YHODNOCENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V J IHLAVĚ ZA ROKY
Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno V YHODNOCENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V J IHLAVĚ ZA ROKY 2010 – 2014.
CHISA 2011, Srní, října 2011 OBRAZOVÁ ANALÝZA – porovnání vlivu recepturního složení pečiva I. Švec, M. Hrušková, T. Hofmanová.
Výškopis ● Vrstevnice -Vrstevnice je čára o stejné nadmořské výšce zobrazená na mapě. – Interval i = M / 5000 – Hlavní, vedlejší.
Vývoj monitoringu venkovního ovzduší v Ústeckém kraji Mgr. Lenka Janatová Ing. Tomáš Hrbek.
Interpolace funkčních závislostí
Úvod do praktické fyziky
Vyhodnocení měření kvality ovzduší v Jihlavě
„Take a Breath! – Adaptation Actions to reduce adverse health impacts of air pollution“ „Nadechni se! – Aktivity směřující ke zmírnění zdravotních dopadů.
VLOZ0241c: Ochrana a podpora zdraví I – cvičení Životní prostředí v ČR
Porovnání výsledků různých měření v téže lokalitě Jan Horálek, Irena Vachudová Rozšířená porada a seminář ÚOČO,
ÚZEMNÍ PROGRAM SNIŽOVÁNÍ EMISÍ A IMISÍ ZNEČIŠŤUJÍCÍCH LÁTEK DO OVZDUŠÍ PRO SPRÁVNÍ ÚZEMÍ ZLÍN – ZLÍNSKÝ KRAJ ČHMÚ, pobočka Brno
EMEP Task Force on Measurements and Modelling
Porovnání bodových srážkových úhrnů s údaji zvážených objemů z odběrových zařízení pro čisté srážky a srážky se spadem aneb kontrola kvality měření objemů.
Národní program snižování emisí České republiky
Propojení modelu AEOLIUS a GIS
Měření ozonu v Novohradských horách pasivními dosimetry
„Územní program snižování emisí a imisí znečisťujících látek do ovzduší Zlínského kraje“ řešitelské pracoviště ČHMÚ pobočka Brno.
Návrh metodiky výpočtu příspěvku resuspenze ke koncentracím PM10
Zdeněk Blažek, Vladimíra Volná
Model CAMx a možnosti jeho využití v ČHMÚ
Lineární regrese.
Doprava a kvalita ovzduší v Brně „Umíme ji ovlivnit?“
Interpolace funkčních závislostí
Oblasti se zhoršenou kvalitou ovzduší v r. 2002
Porovnání epizod vysokých koncentrací přízemního ozonu v létě 1994 a 2003 Karel Dejmal Observatoř Košetice.
STUDIE PROVEDITELNOSTI ZAVEDENÍ NÍZKOEMISNÍ ZÓNY NA ÚZEMÍ STATUTÁRNÍHO MĚSTA BRNA „Tento projekt je spolufinancován Státním fondem životního prostředí.
Reprezentativní stanice pro hodnocení kvality ovzduší v aglomeracích České republiky Jan Sládeček, ISKO.
Transkript prezentace:

Rozvoj metod mapování, zejména na evropské úrovni Jan Horálek, Pavel Kurfürst

Rozvoji mapování je druhým rokem věnován úkol „Spatial air quality data“ v rámci ETC/ACC - letos úkol 5.3.1.2. Implementačního plánu na rok 2006 (MNP, ČHMÚ, NILU)

Motivace – velké nároky na přesnost tvorby map (u nás mj. díky znění Motivace – velké nároky na přesnost tvorby map (u nás mj. díky znění zákona o ovzduší č. 86/2002 Sb. a nařízení vlády č. 350/2002 Sb). – imisní mapy u nás slouží jako podklad pro vymezování oblastí se zhoršenou kvalitou ovzduší, které každoročně provádí MŽP

Tvorba imisních map Základní a nejspolehlivější informaci o hladině znečištění ovzduší dávají imisní data. Ta ovšem – jsou získána pro omezený počet bodů (měřicích stanic může být jen omezeně) – potřebují být zobecněna pro celé území Interpolace měřených imisních dat – dvě třídy metod: - deterministické (nejbližší soused, IDW, radiální basické funkce včetně splinů) - geostatistické (různé typy krigingu – obyčejný, univerzální, blokový, cokriging)

Tvorba imisních map – pokračování Další informaci poskytují doplňková data: – modely transportu a rozptylu (založeny na datech z emisních inventur a na meteorologických datech; méně spolehlivé, než měřená data), – nadmořská výška – dopravní síť. – klimatické parametry – … Poskytují komplexnější informaci o celém území i mimo místa měření. Kombinace měřených imisních dat a dat doplňkových Spojuje přesnost měřených dat a komplexní pokrytí dat doplňkových (na základě jejich statistické závislosti).

A. Vyvinutá metoda mapování

Kombinace měřených imisních dat a různých doplňkových dat Lineární regrese měřených dat s různými daty doplňkovými + prostorová interpolace reziduí kde D1(s), …, Dm(s) jsou doplňkové veličiny v bodě s (např. rozptylový model, nadmořská výška, teplota, relativní vlhkost, sluneční svit, zeměpisné souřadnice) c, a1, …, am jsou parametry regresního modelu spočtené na základě dat v místech imisního měření. Má význam uvažovat takové doplňkové veličiny, které vykazují regresní závislost s měřenými koncentracemi.

Tvorba imisních map – pokračování Odlišný charakter městského a venkovského znečištění. PM10 - městské znečištění výrazně vyšší než venkovské (i v malých sídlech) ozon - u dlouhodobějších charakteristik výrazně vyšší venkovské koncentrace. Jeví se jako užitečné při tvorbě výsledné mapy sloučit odděleně vytvořené venkovské a městské části

Lineární regresní model – měření vs. rozptylový model EMEP, nadm Lineární regresní model – měření vs. rozptylový model EMEP, nadm. výška, sluneční svit, 2003

PM10 venkov – venkovská mapa (kombinace s modelem, nadm PM10 venkov – venkovská mapa (kombinace s modelem, nadm. výškou a slunečním svitem), 2003 RMSE = 5,59

PM10 venkov – městská mapa (venkovská mapa + interpolace městského přírůstku „Delta“), 2003

Sloučení venkovské a městské mapy - pomocí mapy populační hustoty

PM10 - roční průměr, 2003 Kombinovaná městská a venkovská mapa

B. Letošní rozvoj projektu

PM10 - 36. nejvyšší denní hodnota, 2004 Kombinovaná městská a venkovská mapa

PM10 - 56. nejvyšší denní hodnota, 2004 Kombinovaná městská a venkovská mapa

NOx - roční průměr, venkovská mapa, 2004

AOT40 - Mapa chyby odhadu interpolace, 2004 (venkovská území)

C. Aplikace pro českou mapu PM10

PM10 - roční průměr, 2005 venkovská území – kombinace s modelem SYMOS+EMEP a nadmořskou výškou

PM10 - 36. nejvyšší hodnota, 2005 venkovská území – kombinace s modelem SYMOS+EMEP a nadmořskou výškou

Nárůst území s překročením imisních limitů Zpráva o ŽP: Nárůst území, kde je překročena hodnota pro imisní limit – z 2,12% rozlohy ČR na 35,5% rozlohy. Tři základní faktory: 1. Nárůst koncentrací na měřicích stanicích 2. Nárůst počtu měřicích stanic s platnými daty 3. Zpřesnění tvorby map

Nárůst území s překročením imisních limitů 1 Nárůst území s překročením imisních limitů 1. Nárůst koncentrací na měřicích stanicích

Nárůst území s překročením imisních limitů 2 Nárůst území s překročením imisních limitů 2. Nárůst počtu měřicích stanic s platnými daty

Nárůst území s překročením imisních limitů 3 Nárůst území s překročením imisních limitů 3. Zpřesnění metodiky mapování rozlišení typu stanic při mapování (na stanice venkovské a městské/předměstské) byl použit kombinovaný model EMEP+SYMOS spolu s nadmořskou výškou - výrazně lepší shoda s měřením, než samotný model SYMOS

D. Finální evropské mapy

Ozon - SOMO35, 2003 Kombinovaná městská a venkovská mapa

PM10 - roční průměr, 2003 Kombinovaná městská a venkovská mapa

PM10 - 36. nejvyšší denní hodnota, 2003 Kombinovaná městská a venkovská mapa

PM10 - roční průměr, 2003 Mapa koncentrací + hustota populace

Ozon - AOT40 pro vegetaci, 2004

Ozon - AOT40 pro vegetaci, 2004 „Agricultural Areas at Risk / Damage“

Ozon - AOT40 pro vegetaci, 2004 „Arable Land at Risk / Damage“

Ozon - AOT40 pro vegetaci, 2004 „Permanent Crops at Risk / Damage“

Ozon - AOT40 pro vegetaci, 2004 „Pastures at Risk / Damage“

Ozon - AOT40 pro vegetaci, 2004 „Heteregenous Agricultural Areas at Risk / Damage“

Ozon - AOT40 pro lesy, 2004

Ozon - AOT40 pro lesy, 2004 „Forests at Risk / Damage“

Ozon - AOT40 pro lesy, 2004 „Broad-Leaved Forests at Risk / Damage“

Ozon - AOT40 pro lesy, 2004 „Coniferous Forests at Risk / Damage“

Ozon - AOT40 pro lesy, 2004 „Mixed Forests at Risk / Damage“