Události 19. století Plzeňské pivo…  Groll ovšem nepočítal se specifiky místních surovin měkká plzeňská voda, žatecký chmel a světlejší slad připravovaný anglickou technologií.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ v Plzeňském kraji Plánování lidských zdrojů Svaz průmyslu a dopravy ČR, Západočeská univerzita v Plzni, Česko-německá obchodní.
Advertisements

Konec českého piva Aneb pijeme stále ještě staré poctivé české pivo?
PROČ SE MÁME UČIT CHEMII?
Bažant obecný (Phasianus colchicus)
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU
Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Baví vás práce s lidmi, chcete rozhodovat o nových projektech a řídit jejich realizaci? Chcete-li být.
Tomáš Jadrný Marek Hnatiak
Výroba piva Nikola Pohrancová.
Reality show, ktorá našla brata Výsledky sledovanosti
Radegast nefiltrovaný ležák
Plzeňský kraj                  Plzeňská brána Lucie Valentová, 9.C.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
P I V O 203, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny a výživa 3.ročník,
Léta prosperity v ČSR v počátku 20. let 20. století.
Stolování ve středověku
Roneli – franchisa ve stavebnictví. Roneli (staví např. na Ukrajině, v Rusku, Kazachstánu a Gruzii) Generální dodávky staveb - stavby občanské, průmyslové,
Wi-Fi Adam Ludes, 5.A.
POZNÁVÁME PLZEŇ A JEJÍ PAMÁTKY
Věrnostní program 2011 Národní památkový ústav a Plzeňský Prazdroj
nejdůležitější minerály
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
POZNÁVÁME PLZEŇ A JEJÍ PAMÁTKY „Medzinárodní pátrači“ = „Mezinárodní detektivové“
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Destinace Dolní Poohří
PILSNER ENERGY AUTOŘI: Doubravová Monika Pavelka Martin Seďová Erika
Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis
Plzeň Plzeň.
42.1 Plzeňský kraj– poznáš jeho dominanty?
Inovace je změna daného stavu a lze ji aplikovat ve všech směrech lidských aktivit. Tyto změny mají sedm řádů, sedm faktorů a sedm zdrojů. Inovační proces.
„Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ Technologie Ludmila Doležalová, č ročník, tříletý.
Martin Fabián, Marketing v EU Jaro 2011.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Uhlík, síra, fosfor.
Město Plzeň leží v Plzeňském kraji v Západních Čechách.
Joanne Rowlingová (31. července 1965, Yate).
EKONOMIKA BURZY II Ing. Renata Slaná
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Ekonomika pivovarského průmyslu (v) - slad
zpracoval: Michal Kuča
Pivovar Krakonoš V pivovaru Krakonoš se začalo pivo vařit v roce 1582, ale pivo Krakonoš existovalo už před tím. Pivo se vařilo po 149. domech v Trutnově.
Autoři: David Vrtěl, David Pleva. Plze ň ský kraj - Rozloha  Rozloha: km 2  obyvatel  Sousední kraje: Karlovarský, Ústecký, Středočeský,
Plzeňský kraj. Rozloha:7 561 km² Počet obyvatel: Hustota zalidnění:73 obyvatel/km² Nejvyšší bod:Blatný Vrch (1 376 m) Počet okresů:7 (Domažlice,
Plzeňský kraj. Základní informace Plzeň je krajským městem Plzeňského kraje katastrální výměra:137,65km2(4.místo) počet obyvatel: (4.místo) nejvyšší.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Regionální značka Jako ochranná známka Mgr. Ladislav Drobníček.
Pivovar Vratislavice. PIVOVAR VRATISLAVICE ZALOŽENO 1872 Již téměř jeden a půl století je život Vratislavic spojen se zdejším pivovarem. Vratislavický.
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Určeno pro:žáky 2.ročník středních škol Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Česká republika Téma: Česká republika – průmysl Jméno autora: Mgr. Tomáš.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Dominik a Prokop 1.
Česká republika - Plzeň
Odbavování cestujících v číslech
Česká republika Plzeňský kraj.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Technologie 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Slad Základní surovinou při výrobě sladu je kvalitní sladovnický ječmen Cílem výroby sladu je přeměnit většinu škrobu v obilkách na sladový cukr, a tím.
Výroba dezertních hmot 1
PLZEN Plzeň je statutární město na západě Čech a metropole Plzeňského kraje. Leží na soutoku řek Mže, Radbuza, Úhlava a Úslava, z nichž vzniká řeka Berounka.
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
VY_32_INOVACE_19_ČR – součást společenstva hospodářsky vyspělých států
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Odbavování cestujících v číslech
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Transkript prezentace:

Plzeňské pivo…

 Groll ovšem nepočítal se specifiky místních surovin měkká plzeňská voda, žatecký chmel a světlejší slad připravovaný anglickou technologií.  Díky těmto surovinám vyrobil první várku 5. řína 1842 a vytvořil tak zcela nové originální pivo jasně zlatavé barvy. Sklidil s ním značný úspěch a receptura se velmi rychle ujala.

Plzeňské pivo…  Říká se, že Groll záměrně udělal chybu v technologickém postupu, aniž by dopředu znal výsledek – vařil podkvasené bavorské pivo, ale z odlišných českých surovin.  První várka byla naražena 11. listopadu a ač nedopadla úplně dle očekávání, sklidila v hostincích „U bílé růže“ a „U zlatého orla“ na plzeňském náměstí veliký úspěch.  Plzeňský kronikář poznamenal: „Jak zajásali pijáci, když seznali, jakou říznou, znamenitou chutí, při pivě dosud nepoznanou, honosí se tento domácí výrobek.“

Plzeňské pivo…  Industrializace a s tím související rozvoj dopravy v 19. století významně napomohl rozšíření plzeňského piva.  V roce 1853 se točilo již v 35 pražských hostincích, v roce 1856 se dostalo do Vídně a roku 1862 bylo možno napít se jej až v Paříži.  Obchodní úspěch vedl k vytvoření ochranné známky Pilsner Bier registrované 1. března 1859 u Obchodní a živnostenské komory v Plzni, a později v roce 1898 Prazdroj - Urquell (dnes Pilsner Urquell ).