METABOLISMUS a jeho měření

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
3. Metabolismus KPK/FYO Filip Neuls & Michal Botek.
Advertisements

ENDOKRINNÍ SOUSTAVA ( SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍ SEKRECÍ ) Daniel Chlup.
SOUSTAVA ŽLÁZ S VNITŘNÍM VYMĚŠOVÁNÍM. Funkce: řízení celého organismu (spolu s nervovou soustavou) žlázy s vnitřním vyměšováním = endokrinní žlázy produkují.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Metabolismus sacharidů. hlavní složkou výživy –obilniny, rýže, kukuřice, brambory... zdroj energie stavební funkce (nukleotidy, koenzymy,glykolipidy…)
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
Ch_056_Buněčné dýchání Ch_056_Přírodní látky_Buněčné dýchání Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Fotosyntéza – temnostní fáze Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Fotosyntéza. Fotosyntéza je složitý proces probíhající v několika stupních v zelených částech rostlin. Účinkem světla za přítomnosti zeleného barviva.
VAR Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_32.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_20_01_stavba trávicí soustavy.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o enzymech a hormonech. Klíčová slova:
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
PROTEINY-BÍLKOVINY LUCIE VÁŇOVÁ. ZÁKLADNÍ STAVEBNÍ JEDNOTKA.
Energetická hodnota potravin (EH)
☼.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_27_ Hormony
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Výživa a hygiena potravin
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
CHEMIE - Metabolismus Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Diabetes mellitus.
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Obezita.
Metabolické děje I. – buněčné dýchání
Metabolismus a energetické krytí při sportu
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: 469 661 719, emaiI:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_INOVACE_09_28_Trávicí soustava
Cukry (sacharidy).
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
14b_kalorimetrie Petr Zbořil
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
OBEZITA A PREVENCE OBEZITY
INDEXY Nejčastější indexy a relativní rozměry - Indexy tělesných segmentů - Výško-váhové indexy pro určování množství tuku v těle - Vybrané indexy hlavy.
Soustava močová Funkce: Tvoří a vylučuje z těla moč.
Spirometrie.
Obrázek trávicí ústrojí
SPIROERGOMETRIE funkční vyšetření v laboratoři při tělesném zatěžování, které je možné charakterizovat ve fyzikálních jednotkách a na základě tohoto určovat.
Chemická termodynamika (učebnice str. 86 – 96)
Jód - problematika dietárního příjmu a suplementace, saturace populace
Diferencované stravování
Základní škola, Hradec Králové
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

METABOLISMUS a jeho měření

metabolismus Energetické a chemické přeměny, které probíhají v organismu po příjmu potravy Zahrnuje procesy jejího zpracovávání, trávení, vstřebávání a distribuce oběhovým systémem k buňkám

regulace Pod vlivem endokrinního systému Pod vlivem nervového systému

Energetické látky Základní živiny (substráty): Sacharidy Lipidy Proteiny Využití mimo jiné i na výstavbu nových struktur a regulačních látek (hormony, enzymy) Voda

Katabolismus – rozklad – podkladem je oxidace základních živin za vzniku oxidu uhličitého, vody a energie; jedná se o postupný, komplexní proces Anabolismus – opak – proces syntézy, při kterém vznikají z jednoduchých stavebních látek složité molekuly za spotřeby energie Oba procesy probíhají současně uvnitř buněk, měly by být vyrovnané Uvolňuje se teplo a chemická energie (uchovávaná ve speciálních vysokoenergetických vazbách v molekulách ATP)

Energetická bilance Pozitivní Negativní Úroveň metabolismus – podle množství energie uvolněné v organismu při katabolických procesech; energie potřebná na zpracování přijaté potravy, zabezpečení tělesných funkcí, na fyzickou aktivitu a termoregulaci

Bazální metabolismus Množství energie potřebné na zabezpečení funkcí organismu za tzv. bazálních podmínek Stav bdělosti, ale psychický a fyzický klid Termoneutrální prostředí 12-18 hodin po přijetí posledního jídla (bez bílkovin)

Nejnižší úroveň metabolismu je ve spánku (pokles o 10%) Dlouhodobé hladovění – snížení o 40% (minimální metabolický obrat) Při tělesné námaze – až 10x vyšší obrat než BM (maximální metabolický obrat) Trénovaní atleti – zvýšení až 20x

Faktory ovlivňující metabolickou úroveň Svalová aktivita (zvýšená spotřeba kyslíku při práci, ale i po jejím skončení (splácení kyslíkového dluhu) Specificko-dynamický efekt – energie vynaložená na zabezpečení procesů trávení, vstřebávání, přenos jednotlivých živin (nejvyšší mají bílkoviny, BM zvyšují o 30%; cukry, tuky o 5-10%) Teplota (každé zvýšení tělesné teploty o 1 stupeň C znamená zvýšení metabolismu o 10-13%; snížení teploty – opačný účinek, užití v klinice – hypotermie při operacích na otevřeném srdci) Povrch těla Pohlaví věk

Určování energetického metabolismu Celkový energetický metabolismus Jednotky: kilojouly kJ/hod lépe kJ/den Starší jednotka: kalorie (1 cal=4,18 J) Množství energie, které je potřebné na ohřátí 1g vody o 1stupeňC (z 15 na 16) Metody měření: Přímá kalorimetrie (měříme uvolněné teplo, které je jako odpadní produkt při metabolických procesech) U substrátů – spalné teplo: 1g cukrů - 17,1 kJ; 1g bílkovin 23 kJ; 1g tuků 38,9 kJ; fyzikální versus fyziologická hodnota

Určování energetického metabolismu Nepřímá kalorimetrie – množství tepla uvolněné za jednotku času při přeměně látek v organismu lze vypočítat podle množství spotřebovaného kyslíku a vytvořeného CO2 Spotřeba kyslíku je snadno změřitelná – kroghův respirometr Energetický ekvivalent kyslíku – množství energie, které se uvolní v organismu při spotřebě 1 litru kyslíku Výdej energie: množství spotřebovaného kyslíku násobené energetickým ekvivalentem

Respirační kvocient Poměr mezi vydechnutým oxidem uhličitým a spotřebovaným kyslíkem Sacharidy: =1 Tuky: 0,7 Bílkoviny 0,8 Smíšená strava: 0,82

REGULACE PŘÍJMU POTRAVY A VÝŽIVOVÉHO STAVU

CENTRUM SYTOSTI CENTRUM HLADU (trvale aktivní) - PŘÍJEM VÝDEJ CENTRUM SYTOSTI CENTRUM HLADU (trvale aktivní) - ncl. ventromedialis v hypothalamu (při stimulaci – odmítání potravy-anarexia) laterální hypothalamus (při stimulaci –nadměrná konzumace potravy=hyperfagie)

Vnitřní termoreceptory VZNIK POCITU HLADU (hlad je nespecifický pocit, který vede k vyhledávání a příjmu potravy) SNÍŽENÝ PŘÍJEM POTRAVY Hladové kontrakce žaludku Snížená dostupnost glukózy Snížení produkce tepla Změny lipidového metabolismu Mechanoreceptory Glukoreceptory Vnitřní termoreceptory (hypotalamus) „Liporeceptory“ HLAD KRÁTKODOBÁ REGULACE DLOUHODOBÁ REGULACE Kompenzace dietních chyb

ZPRACOVÁNÍ INFORMACÍ V CNS VZNIK POCITU SYTOSTI PŘÍJEM POTRAVY Žvýkací pohyby Receptory v nose, ústech, hltanu, trávicí trubici Mechanoreceptory žaludku-jeho naplnění Chemoreceptory GIT Centrální gluko- termo- lipo- receptory ZPRACOVÁNÍ INFORMACÍ V CNS (CENTRUM SYTOSTI = ncl. ventromedialis v hypotalamu) SYTOST

REGULACE PŘÍJMU POTRAVY HYPOTÉZA: Lipostatická (leptin jako hormon sytosti – inhibuje příjem potravy) Hormony peptidové povahy – hypotalamické a GIT neuropeptidy: Serotonin inhibuje, neuropeptid Y stimuluje příjem potravy

LEPTIN (ob-protein) Secernován adipocyty do krve Účinek na CNS (regulace tělesné hmotnosti a stálosti tukové hmoty těla) Sérové hladiny mají pulzativní a diurnální charakter Forma volná a vázaná (v séru) HUBENÍ LIDÉ MAJÍ 2x VÍCE VÁZANÉ FORMY NEŽ OBÉZNÍ LEPTINOVÁ REZISTENCE: často u obézních s inzulínovou rezistencí Leptin řídí zásoby tělesného tuku koordinací příjmu potravy, metabolismu, autonomního nervstva a energetické rovnováhy.

VYŠETŘOVACÍ METODY METODY ANTROPOMETRICKÉ Inspekce Tělesná hmotnost (kg) BMI Obvod pasu, poměr pas-boky Určení procenta tělesného tuku (kaliper, impedanční metoda, densitometrie, CT) Určení aktivní tělesné hmoty (%, vážení pod vodou) Měření objemu velkých svalových skupin METODY BIOCHEMICKÉ Celková dusíková bilance Odpad dusíku močí Stanovení plazmatických hladin bílkovin Inkorporace AMK Určení prealbuminů, transferinu Vylučování vitamínů nebo jejich metabolitů

Narůstá procento obézních dětí!!! (2014: 24% hoši, 23% dívky) OBEZITA (OTYLOST) Patologické zvýšení tělesné hmotnosti podmíněné nadměrným hromaděním tělesného tuku a doprovázené řadou závažných komplikací. INCIDENCE 2008 v ČR: 52% populace s vyšší hmotností těla (35% nadváha, 17% obezita), nad 45 let – jen 30% populace s normální hmotností (muži – 72% vs. ženy – 60%) Narůstá procento obézních dětí!!! (2014: 24% hoši, 23% dívky) TYPY OBEZITY: ABDOMINÁLNÍ x GYNOIDNÍ ALIMENTÁRNÍ (EXOGENNÍ) SEKUNDÁRNÍ, SYMPTOMATICKÁ DŮVODY PŘEJÍDÁNÍ Rodinné zvyklosti vs. GENETIKA??? Jídlo zdarma Psychické poruchy (deprese, poruchy příjmu potravy) Náboženské důvody Frekvence obezity přímo úměrná stupni vzdělání

PREVENCE TERAPIE OBEZITY 1. Omezení příjmu energie potravou U mužů pod 11 tis.kJ/den, u žen – pod 8 tis.kJ/den Omezit sacharidy (INZ – antilipofilický hormon), omezit lipidy (občas tukový den). Vynechat: sůl, koření, kávu, alkohol. 2. Zvýšení výdeje energie pohybem Aktivita vyvolávající zvýšení TF na 140-150/min. Cyklické, švihové pohyby (základní gymnastika). Omezeně plavání. 3. Doplňkové metody Anorektika Hormony štítné žlázy Lázně Psychoterapie Chirurgické zásahy – BARIATRICKÁ CHIRURGIE PREVENCE