Čeština: 3. lekce Czech language: 3rd lesson

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁJMENA- osobní, přivlastňovací a předmětová
Advertisements

Vypracovala:Mgr.Silvie Reitharová
Osobní a přivlastňovací zájmena
Zájmena přivlastňovací
Ona a on: Masculine & Feminine Pronouns In each of the following sentences, replace ona with on, and vice versa. Remember to keep the pronoun in the correct.
Pronouns Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/AJ18 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek nesmí být použit.
Nová slova: Lekce 8 Fill in the blanks with the vocabulary words from Lesson 8 of Contemporary Czech by Michael Heim.
Interrogative pronouns Tázací zájmena Who, What, Where, Why, When?
Pronouns Markéta Zakouřilová VY_32_INOVACE_112 ŽS Jenišovice.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA1_03 Název materiálu: Zájmena Tematická oblast: Angličtina 1. ročník – strojírenské obory Anotace: Zájmena.
Zájmena.
Jméno autora: Mgr. Olga Bayerlová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_05_AJ1G Ročník: I. Anglický jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
Fonologie Cvičení číslo 7. Otázky o zkoušce Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?. Diktát: napíšeme na tabuli.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Gender Bender! Changing Gender of Nouns & Verbs In each of the following sentences, change all masculine animate nouns into their feminine counterparts,
1⇨ nominativ of singular Jeden tisíc (m.) Jeden milion (m.) Jedna miliarda (f.) 2, 3, 4 ⇨ nominativ of plural Dva, tři, čtyři tisíce Dva, tři, čtyři miliony.
Gender Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
FAMILY #1 Who is this / that? Who is it? Angličtina 7. ročník
2 Czech 100 Czech for Travelers Czech for Travelers Lesson 7 – L1+L2 revision October 9, 2008.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Feminine Nouns, Adjectives, and Demonstratives Czech 403.
Název školy:Základní škola Městec Králové Autor:Mgr. Marcela Kloučková Název:VY_32_INOVACE_05_Aj6 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Zájmena Anotace:Tato.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_166.ANJ.12 Formal and informal letters - Elementary.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Marcela Götzová ČísloVY_32_Inovace_3299 NázevPronouns Téma hodinyZájmena PředmětAnglický jazyk Ročník/y/5.B.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: PaedDr. Vaňková Marcela Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_3C_20_Pronouns.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Hana Kletečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ K 05 Přivlastňovací zájmena – 5. tř.
Anotace – Otázky Anotace - Pracovní list k procvičení tvoření otázek pomocí tázacích zájmen, překlad vět Autor - Mgr. Martina Kolářová Jazyk - Čeština,
Kliknutím lze upravit styl předlohy Volný čas, zábava (Free time) B1 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická.
Dative singular (Komu? Čemu?) after verbs: rozumět, kupovat, posílat, věřit, radit Eva chce dát Petrovi dárek. KOMU chce dát Eva dárek? Medik měří pacientovi.
FAMILY = RODINA. pes kočka sestra bratr maminka dcera tatínek syn.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Věra Tománková Název DUM: VY_32_Inovace_ Present simple, present continuous Název sady: Project 1.
Čeština: 6. lekce Czech language: 6th lesson
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Practicing of to be and possessives
Anglický jazyk – slovní zásoba Autor: Mgr. Vlasta Skořepová
Který or Jaký? Insert the proper form of který (which one?) or jaký (what sort of?), depending on the sense of the sentence. Vzor: V(e) ____ jazycích.
Čeština: 2. lekce Czech language: 2nd lesson
Čeština: 3. lekce Czech language: 3rd lesson
Where? 1) An adverb of place: Doma, tady, tam, vepředu, vzadu, nalevo, napravo, nahoře, dole, uprostřed … 2) A preposition + a noun in locative: V Praze,
Výukový materiál VY_22_INOVACE_10_ Warming up – langage game
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Věra Tománková
Čeština: 11. lekce Czech language: 11th lesson
Object pronouns Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Čeština: 7. lekce Czech language: 7th lesson
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Věra Tománková Project 2
Čeština: 10. lekce Czech language: 10th lesson
Ona a on: Masculine & Feminine Pronouns
Čeština: 2. lekce Czech language: 2nd lesson
VY_32_Inovace_ Sloveso „to be“- opakování
ANGLICKÝ JAZYK ČLOVĚČE, NEZLOB SE !
Gender Bender! Changing Gender of Nouns & Verbs
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Radka Černá Název materiálu: VY_32_INOVACE_5_ANGLICKY_JAZYK_GRAMATIKA_03.
Personal pronouns 1. Já 2. Ty (I)/vy (F) 3. On (m.)/ona (f.)/ono (to) (n.) 1. My 2. Vy 3. Oni (m.)/ony (f.)/ ona (n.)
Zopakovat Rozumím atd..
Čeština: 9. lekce Czech language: 9th lesson
Čeština: 1. lekce Czech language: 1st lesson
Dative in singular.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
VY_32_INOVACE_09.1/03 ADJECTIVES
AKUZATIV OF LIVING CREATURES MALE ALIVE
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_10_25_Future Tenses Going to
Possessive adjectives
Translation 03/02 Žiješ se svou rodinou? Do you live with your family?
Transkript prezentace:

Čeština: 3. lekce Czech language: 3rd lesson Communicative Competency: What is my friend like? Grammar Who is it? What is it? Adjectives: hard and soft. Jaký, -á, -é? Possesive pronouns.

How to recognize gender? — possessivity by endings (check the end of the word) ŮJ = masculines: můj student, tvůj doktor, můj telefon, tvůj cukr, můj citron, tvůj dort, můj rohlík, tvůj salám, můj sýr OJE= feminines + neutres: moje kniha, tvoje žena, moje maminka, tvoje doktorka, moje profesorka, moje pivo, tvoje Brno, moje město, tvoje jablko ___________________________________________ ÁŠ = masculines: náš student, váš doktor, náš telefon, váš cukr, náš citron, váš dort, náš rohlík, váš salám, náš sýr AŠE= feminines + neutres: naše kniha, vaše žena, naše maminka, vaše doktorka, naše profesorka, naše pivo, vaše Brno, naše město, vaše jablko

Mirroring the form‘s endings | „tenis“ 1st and 2nd person gender of the possessed object person switch in communication = tenis můj/moje — my tvůj/tvoje — your (sing. + inform.) náš/naše — our váš/vaše — your (pl. / form.) A: To je tvůj telefon? B: Ano, to je můj telefon. A: To je tvoje káva? B: Ano, to je moje káva. A: To je tvoje pivo? B: Ano, to je moje pivo. A: To je váš telefon? B: Ano, to je náš telefon. A: To je vaše káva? B: Ano, to je naše káva. A: To je vaše pivo? B: Ano, to je naše pivo.

Keeping the forms | copies JEHO his JEJÍ her JEJICH their A: To je jeho telefon? A: To je její telefon? A: To je jejich telefon? B: Ano, to je jeho telefon. B: Ano, to je její telefon. B: Ano, to je jejich telefon. A: To je jeho káva? A: To je její káva? A: To je jejich káva? B: Ano, to je jeho káva. B: Ano, to je její káva. B: Ano, to je jejich káva. A: To je jeho pivo? A: To je její pivo? A: To je jejich pivo? B: Ano, to je jeho pivo. B: Ano, to je její pivo. B: Ano, to je jejich pivo.

Jaký? Jaká? Jaké? Jaký je Petr? --- Petr je vysoký. Petr je mladý. Petr není tlustý. Jaká je Eva? --- Eva je vysoká. Eva je mladá. Eva není tlustá. Jaké je pivo? --- Pivo je dobré. Pivo je levné. Pivo není drahé. Petr je normální. Eva je normální. Pivo je normální. soft adjectives = unisex: perfektní, elegantní, sportovní, moderní…

Rod | gender Ma: masculines animates (males) Mi: masculines inanimates (objects, gender is arbitrary) F: feminines (females + objects with arbitrary gender) N: neutres (babies + objects with arbitrary gender) Ma: ten jeden můj český student Mi: ten jeden můj nový telefon F: ta jedna moje česká studentka N: to jedno moje české pivo

Homework http://mluvtecesky.net/en/courses/a1/6/1 and on (whole chapter 6) Vocabulary Lesson 2 (family) aktivity book: 10/7, 12/14, 13/16 longterm project (by week 5): Moje rodina (90 words, writing)