Transformace uhelných regiónů z evropské perspektivy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Advertisements

Předsednictví ČR v Radě EU Gita Vašíčková Úřad vlády ČR Odbor koordinace evropských politik.
Projekt: „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Základ kvalitního vyjednávacího týmu = dobře vyškolený kolektivní vyjednavač 3 základní stavební kameny kvalitního vyškolení: 1.Odborné znalosti 2.Techniky.
Projekt Místních partnerství zaměstnanosti
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Informace o vrcholné Konferenci OSN o udržitelném rozvoji (Rio+20): Očekávání, možné dopady, přínos pro ČR PhDr. Přemysl Štěpánek 10. listopadu 2011.
OMC Pracovní expertní skupina
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Evropský sociální dialog. Evropský Sociální dialog Partneři Partneři Výbor EU pro sociální dialog Výbor EU pro sociální dialog Nástroje sociálního dialogu.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Kde se EHSV nachází? Postavení EHSV v rámci institucí EHSV Evropská komise Evropský parlament Rada.
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Tato prezentace byla vytvořena
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR MONITOROVACÍ VÝBOR Praha 21. ledna 2015 Milada Hroňková.
Program dnešního setkání OPS ( )
Příprava České republiky na výkon předsednictví v Radě Evropské unie leden – červen 2009.
Ú S T E C K Ý K R A J Ing. Martin Pondělík Inovační ofenzíva tří zemí ČR, Německa a Polska – Internetový portál 3-CIP.
INOVACE 2004 Praha, Příprava předsednictví ČR v programu EUREKA Karel Šperlink Prezident AIP ČR Zástupce ČR v Skupině.
Základní informace o projektu  Název projektu:Posílení inovací prostřednictvím nových klastrových konceptů za podpory nově vznikajících a mezisektorových.
Projekt sociálně-ekonomický rozvoj Hradce Kralové VNG-GST-projekt ve spolupráci měst Hradec Kralové (CZ) aArnhem (NL) Mezinárodní konference Praha, 16.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Místní partnerství zaměstnanosti Projekt Místních partnerství zaměstnanosti Ing.Tomáš Müller MAS Uničovsko,o.p.s. Informační seminář 19.2.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Zapojení se do "evropských" procesů a diskusí o sociálním začleňování Sociální inkluze ve světle současného vývoje a nového programovacího období Seminář.
Ústecký kraj, člen evropské sítě chemických regionů Ing. Petr Fiala, Zastupitel Ústeckého kraje, předseda finančního výboru Mezinárodní rok chemie 2011.
Sněm RVŠ1 2. zasedání sněmu Rady vysokých škol 18. května 2006.
EUROPEAN REGIONAL DEVELOPMENT FUND Interreg IVC/ Interreg Europe – 6 May 2015, Prague INTERREG IVC Od INTERREG IVC k INTERREG EUROPE Alice Štollová| Národní.
EVROPSKÁ UNIE.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
SLAVKOV Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Členská schůze MAS Opavsko.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Příprava na programovací období východiska a přístupy.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Makroregionální strategie EU: Strategie pro region Baltského moře, Dunajská strategie „Reforma kohezní politiky – aktuální vývoj a důsledky pro ČR“ Expertní.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Program podpory mladých lidí na trhu práce v regionu Děčínska a Šluknovského výběžku - CESTA Ing. Dagmar Prošková.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Sociální zabezpečení v EU
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Kde jsme a kam jdeme na cestě k digitální ekonomice?
Parlament České republiky " PREVENCE SEZÓNNÍ CHŘIPKY V ČR"
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
PROJEKT„ÚSPĚŠNÁ PRAXE PŘI ZVLÁDÁNÍ KOMUNITNÍCH KONFLIKTŮ V REGIONECH STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPY” Projekt je finančně podpořen v rámci programu EK pro.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Jablunkovska
PROJEKT„ÚSPĚŠNÁ PRAXE PŘI ZVLÁDÁNÍ KOMUNITNÍCH KONFLIKTŮ V REGIONECH STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPY” Projekt je finančně podpořen v rámci programu EK pro.
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Příprava operačních programů
Podpora podnikatelských kontaktů v Asii
VENKOV SPOV ČR
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
Transformace uhelných regionů
Těžební unie, Jarní setkání těžařů, března 2018, Mikulov
Aktuální informace z odboru strategického rozvoje Milan Filip 25. 5
Transkript prezentace:

Transformace uhelných regiónů z evropské perspektivy 3. Podnikatelské fórum, Ústí nad Labem, 5.-6.června 2017 Dr. Renata Eisenvortová – člen Poradní komise pro průmyslové změny EHSV

regiónů v důsledku plnění cílů energetické transformace EU Evropský hospodářský a sociální výbor (EHSV) Poradní komise pro průmyslové změny (CCMI) - Významný iniciátor aktivit v oblasti restrukturalizace uhelných regiónů v důsledku plnění cílů energetické transformace EU Intenzivní diskuse o tomto významném tématu s Evropskou komisí během každoročních Dialogů o uhlí - 05/2016 schváleno stanovisko EHSV*) ve kterém se doporučuje zpracovat návrh opatření na podporu komunit a regiónů závislých na těžbě uhlí využitelných při jejich restrukturalizaci .*) http://cdlink.eesc.europa.eu/l/067671860672418a804107d5f82155ed/A54DFAA3/062016 Dialog o uhlí, Brusel, 2015

Zahájení workshopů v Bruselu se očekává na podzim 2017. Evropská komise Rozhodnutí EK realizovat workshopy k restrukturalizaci uhelných regiónů 3 hlavní témata: nové technologie (včetně čistých uhelných technologií) finanční oblast (revize stávajících fondů EU, možnost jejich využití, jejich dostatečnost, příprava nového programovacího období ) sociální oblast (rekvalifikace, podpora restrukturalizace sociálně spravedlivým způsobem) Zahájení workshopů v Bruselu se očekává na podzim 2017. Cíl: výměna zkušeností a vytipování možností jak restrukturalizaci uhelných regiónů efektivně pomoci Prof. Klaus-Dieter BORCHARDT Generální ředitelství pro energetiku

Rezonance tématu restrukturalizace uhelných regiónů v EK i EP 9. Evropský ekonomický kongres, Katowice, 10. – 12. května 2017 Maroš Šefčovič, místopředseda EK zodpovědný za Energetickou unii Zdůraznil nutnost pomoci uhelným regiónům při restrukturalizaci vyzdvihl význam místních komunit a samospráv vzhledem ke znalosti místních podmínek a potenciálu regiónů Jerzy Buzek, předseda výrobu EP pro průmysl, výzkum a energetiku ITRE „ Je nutno re-industrializovat Evropu a jednou z cest je transformace uhelných regionů“

Evropský hospodářský a sociální výbor (EHSV) Poradní komise pro průmyslové změny (CCMI) 7. dubna 2017 high level debate k restrukturalizaci uhelných regiónů v EHSV Účast: Evropská komise, Evropský parlament, zástupci odborů /IndustriAll/ zástupci uhelných regiónů ze Španělska (Castilla y Leon), Německa (IRR), Polska, Rumunska, ČR Prezentace restrukturalizační strategie v ČR v Ústeckém, Karlovarském a Moravskoslezském kraji a příprava akčního plánu velmi dobře přijato účastníky diskuse a velmi oceněna podpora ze strany vlády ČR a spolupráce všech partnerů v regiónech

Evropský hospodářský a sociální výbor (EHSV) Poradní komise pro průmyslové změny (CCMI) Závěr z diskuse v EHSV: Záměr uskutečnit od 2. pololetí 2017 několik kulatých stolů přímo v uhelných regiónech a závěry prezentovat na workshopech v Bruselu aby diskuse v EU nebyla odtržena od reality reflektovala skutečnou situaci v uhelných regionech zaměřila se na oblasti, ve kterých může EU skutečně efektivně pomoci

Dr. Renata Eisenvortová Severní energetická a.s. r.eisenvortova@sev-en.cz 00420 602680519