Srovnávací a historická gramatika, historicko-srovnávací metoda Franz Bopp, Jacob Grimm, Karl Brugmann.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní seminář k metodám evaluací aktivit v oblasti globálního rozvojového vzdělávání (GRV) Praha, 2010 Analýza monitoringu a evaluace globálního rozvojového.
Advertisements

Název vzdělávacího materiálu
SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Tematická a kompoziční složka literárního díla
Úvod do studia jazyka – 4. Gramatika Morfologie.
Interpretace práva.
Předmět a prameny pracovního práva
Grafická média ve vyučování dějepisu LS AR
Metody psychologie PhDr. Eva Tomešová, PhD.. Jak psychologové dospějí k závěrům o neznámém?  Používají VĚDECKOU METODU: IDENTIFIKACE VĚDECKÉ OTÁZKY FORMULACE.
Metodologie historického výzkumu volného času
Hodnocení práce Hodnocení práce je nástrojem zajišťujícím, aby požadavky, náročnost, složitost a podmínky práce se odrazily v diferenciaci odměny pracovníka.
Metody zkoumání ekonomických jevů
OBLAST 1: KOOPERACE VE VÝZKUMU A VÝVOJI Marek Junek Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA SV. CYRILA A METODĚJE.
Sociální konstruktivismus
Rétorika Etymologie Dialektologie
ŠKOLA / SMĚR Marrismus Gabriela Studená – Eva Ženčáková | |
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá.
Science fiction & fantasy
Indoevropská jazyková skupina
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
Tajemství vývoje jazyka
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Test dobré shody Fisherův přesný test McNemar test
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_09/C1 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníSrpen.
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Metody sociální psychologie
Národ, národní identita a národní hrdost v Evropě
JAZYKOVĚDA JAZYKOVÉ PŘÍRUČKY
 Zkoumáním fyzikálních objektů (např. polí, těles) zjišťujeme že:  zkoumané objekty mají dané vlastnosti,  nacházejí se v určitých stavech,  na nich.
Pedagogická diagnostika
STRUKTURA LITERÁRNÍHO DÍLA Mgr. Michal Oblouk
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
Systém a evoluce rostlin
Dagmar Strejčková Kapitoly z lexikologie současné češtiny Kapitoly z lexikologie českého jazyka Dagmar Strejčková
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Ekonomicko – správní fakulta v Brně Katedra podnikového hospodářství KONKURENCESCHOPNOST PODNIKU VE VZTAHU K ROZVOJI MANAGEMENTU Ing. Viliam Záthurecký,
Úvod do systému rostlin
Alexis de Tocqueville / / Karl Marx /1818 – 1883/
Základy sociální psychologie
VÝVOJ SPISOVNÉ ČEŠTINY
VY_32_INOVACE_05_01 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_05_01 Zpracovala:Mgr.
Postavení pedagogiky mezi vědami
Počítačové zpracování češtiny v Ústavu formální a aplikované lingvistiky
= prostředek lidské komunikace
Obecné výklady o českém jazyce
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_05 Název materiáluFotoelektrický.
Rozdělení hudební vědy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými systémy.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Genetika populací – teoretický základ Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10 /13 Šablona: III/2 Inovace.
Pozitivismus Kristýna Zinková C4B Seminář společenských věd Co je to?PrincipyAuguste ComteTři stádiaKritikaSoučasnost.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vendulka.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada44 Anotace.
Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika 1. Tvorba zisku (výsledku hospodaření) 2. Bod zvratu a provozní páka 3. Zdanění zisku a rozdělení výsledku.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KOSMOVA KRONIKA ČÍSLO PROJEKTU:
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Srovnávací a historická gramatika 19.století
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Jazykověda a její disciplíny
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
JAZYKOVĚDA A JEJÍ DISCIPLÍNY
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_276_ČJ8
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ9_01
Digitální učební materiál
Srovnávací a historická gramatika, historicko-srovnávací metoda Franz Bopp, Jacob Grimm, Karl Brugmann.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
LYŽOVÁNÍ Jazyk a řeč.
Jazykověda a její disciplíny
Koherence textu   - koherence textu: soudržnost textu, provázanost.
Transkript prezentace:

Srovnávací a historická gramatika, historicko-srovnávací metoda Franz Bopp, Jacob Grimm, Karl Brugmann

Historicko-srovnávací metoda zvláštní vědecký postup zkoumání příbuzenských vztahů mezi jazyky; seskupení jazyků do jazykových rodin na základě zjištění příbuznosti mezi nimi

Historická a srovnávací gramatika 19. století rozvinula se na začátku 19. stol. v Dánsku a zejména v Německu směr, který zahájil období moderní vědecké lingvistiky podnětem k jeho vzniku se stalo tzv. „objevení“sanskrtu (dávného vymřelého jazyka staroindických literárních památek). Ten byl sice znám už odedávna, ale teprve v tomto období si jazykovědci uvědomili, že velké množství podobností mezi sanskrtem a moderními evropskými jazyky nemůže být náhodné zajímá se hlavně o jazykový vývoj a měla v jazykovědě až do konce 19. stol. monopolní postavení (výjimkou byl pouze Wilhelm von Humboldt, který věnoval pozornost i živým současným jazykům).

Historická a srovnávací gramatika 19. století Výsledky systematického porovnávaní různých jazyků (jsou trvalou součástí i moderní lingvistiky) teorie o příbuznosti jazyků, objasnění jejich historického vývoje objasnění jejich genetické klasifikace podrobný popis indoevropských jazyků vypracování fonetických metod a moderní artikulační fonetiky

Srovnávací a historická gramatika V poslední čtvrtině 19. stol. vyvrcholily její teorie v tzv. mladogramatickém hnutí (věnovali ve svých dílech pozornost především otázkám fonetických změn a historickému pohledu na jazyk,za jejich hlavní myšlenku bývá nejčastěji považována teze o nevyhnutelnosti fonetických zákonů, tvrzení, že pokud se určitá hláska v jistém kontextu a v daném období změnila, muselo k takové změně nutně dojít ve všech slovech, v nichž byla tato hláska ve stejném kontextu) Jeho představitelé shrnuli výsledky srovnávací a historické gramatiky v několika monumentálních dílech: H. Paul Principy dějin jazyka, 1880 K. Brugmann – B. Delbruck: Základy srovnávací gramatiky indoevropských jazyků 1886 - 1900

Úkoly historicko-srovnávací metody: zjistit a určit původ příbuzných jazyků event. zrekonstruovat příbližnou podobu prajazyka, ze kterého se příbuzné jazyky vyvinuly určit stupeň příbuznosti mezi danými jazyky – tím určit menší příbuzenské celky (na základě shodných, podobných a odlišných prvků – klasifikovat jazyky v rámci jazykové rodiny) sledovat podmínky a příčiny paralelního obdobného vývoje jednotlivých jazyků sledovat možnosti vlivů jazyka na jazyk všechny tyto úlohy jsou prostředkem k vysvětlení vývojových zákonů jednotlivých jazyků

Konkrétní postup při zjišťování příbuznosti jazyků: 1) východiskem jsou shody a podobnosti mezi jazyky slova ze základního slovního fondu (ty jsou vývojově nejstarší: číslovky, zájmena, pojmenování příbuzenských vztahů) gramatické koncovky pro vyjmenování základních gramatických kategorií (pádů u jmen, osob u sloves) Co rozhoduje o tom, jestli totožnost porovnávaných slov je náhodná nebo skutečna? Rozhoduje pravidelnost hláskových paralel 2) postup může být i opačný – nevychází se s významové stránky, ale z formální, hláskové stránky. Pokud zjistíme hláskové paralely (střídnice) v jednotlivých příbuzných jazycích, je potřeba je foneticky vysvětlit

Závěr: hlavní a rozhodující kritérium pro určování příbuznosti jazyků jsou pravidelné hláskové střídnice gramatická stavba jako celek nemůže být rozhodujícím faktorem při zjišťování příbuznosti jazyků, protože principy gramatické stavby se můžou ve vývoji měnit (srov. bulharština – staroslověnština)

Nedostatky historicko-srovnávací metody: nemůže určit absolutní chronologii prajazykových změn, které zjistí porovnávaním příbuzných jazyků, proto – větší důležitost má tzv. relativní chronologie (porovnávají se jazykové jevy v jejich existenci v čase v časovém poměru); není možné blíže chronologicky určit jednotlivá vývojová stádia Klady historicko-srovnávací metody: je jedinou metodou, která nám umožňuje odhalit a vysvětlit vývojové zákonitosti jazyků