Rovnice základní pojmy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tercie Rovnice Rovnice – lineární rovnice postup na konkrétním příkladu.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Funkce Lineární funkce a její vlastnosti 2. Funkce − definice Funkce je předpis, který každému číslu z definičního oboru, který je podmnožinou množiny.
ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLUDUM 7 – Lineární rovnice – teorie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Mnohočleny Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Matematika – výrazy s proměnnými Datum vytvoření
Definice: Funkce f na množině D(f)  R je předpis, který každému číslu z množiny D(f) přiřazuje právě jedno reálné číslo. Jinak: Nechť A, B jsou neprázdné.
Mocniny, odmocniny, úpravy algebraických výrazů
KVADRATICKÉ NEROVNICE
MATEMATIKA Lineární nerovnice o jedné neznámé a jejich soustavy.
MATEMATIKA Čísla celá základní pojmy.
Celá čísla VY_32_INOVACE_2.14.M.7 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Lineární funkce - příklady
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
Lomené algebraické výrazy
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU 1 – Množiny – teorie
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Lineární rovnice a nerovnice I.
Lineární rovnice Ekvivalentní úpravy
Soustava dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
Soustavy dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
Mocniny s přirozeným mocnitelem pravidla pro počítání s nimi
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Škola pro 21. století
VY_32_INOVACE_RONE_13 Rovnice a nerovnice Iracionální rovnice.
Soustavy dvou lineárních rovnic o dvou neznámých Metoda sčítací
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
4.1 – 4.3 Lineární nerovnice i jednoduchý podílový tvar
2.2 Kvadratické rovnice.
Rovnice a nerovnice Lineární nerovnice Mgr. Jakub Němec
MATEMATIKA Soustavy dvou lineárních rovnic o dvou neznámých.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vladimíra Houšková Název materiálu:
Kvadratické nerovnice
Dostupné z Metodického portálu
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
Lomené algebraické výrazy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
Rovnice s absolutními hodnotami
12 CELÁ ČÍSLA.
Lomené algebraické výrazy
REÁLNÁ ČÍSLA (mocniny a odmocniny) mocniny a odmocniny.
Početní výkony s celými čísly: sčítání a odčítání
Rovnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
IRACIONÁLNÍ ROVNICE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor: Mgr. Renata.
Algebraické výrazy: lomené výrazy
Dostupné z Metodického portálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
Mocniny s přirozeným mocnitelem
* Násobení celých čísel Matematika – 7. ročník *
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
Lomené výrazy (2) Podmínky řešitelnost
Početní výkony s celými čísly: násobení
Lomené algebraické výrazy
Rovnice s neznámou ve jmenovateli
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
Druhá mocnina a odmocnina
Lineární funkce a její vlastnosti
Lineární rovnice Druhy řešení.
Početní výkony s celými čísly: dělení
Rovnice opakování Výukový materiál pro 9.ročník
Grafy kvadratických funkcí
Průměr
MATEMATIKA Lineární rovnice s neznámou ve jmenovateli.
MATEMATIKA Lineární rovnice - procvičování.
VÝRAZY Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
VY_32_INOVACE_Pel_I_08 Výrazy lomené – podmínky2
Lomené algebraické výrazy
MATEMATIKA Lineární rovnice o jedné neznámé.
Dělení racionálních čísel
Transkript prezentace:

Rovnice základní pojmy

Rovnice je zápis rovnosti dvou výrazů 𝐿(𝑥)=𝑃(𝑥) s neznámou 𝑥, kde výraz 𝐿(𝑥) je levá strana rovnice a 𝑃(𝑥) pravá strana rovnice. Proměnná v rovnici se nazývá neznámá a značí se libovolným malým písmenem. Definiční obor rovnice je číselná množina, v níž mají výrazy na obou stranách rovnice smysl.

Kořen (řešení) je taková hodnota neznámé (takové číslo), pro které rovnost 𝐿(𝑥)=𝑃(𝑥) platí. Množinu všech kořenů neboli obor pravdivosti rovnice značíme K. Řešením rovnice rozumíme také postup, kterým hledáme kořen(y) rovnice. Postupujeme tak, že důsledkovými úpravami přecházíme až k rovnici, jejíž obor pravdivosti je zřejmý.

Důsledkovými úpravami přecházíme z rovnice o množině kořenů 𝐾 1 k rovnici o množině kořenů 𝐾 2 . Vždy platí, že 𝐾 1 ⊂𝐾 2 . Pokud platí 𝐾 1 =𝐾 2 , jedná se o ekvivalentní úpravu. Pokud uvedená rovnost neplatí, jde o úpravu neekvivalentní a nutnou součástí řešení se stává zkouška.

Ekvivalentní úpravy Výměna stran rovnice Nahrazení jedné strany rovnice výrazem, který se jí rovná v celém oboru řešení rovnice. Přičtení čísla nebo výrazu, který je definován v celém oboru řešení k oběma stranám rovnice. Vynásobení obou stran rovnice stejným číslem nebo definovaným výrazem různým od nuly.

Ekvivalentní úpravy umocnění obou stran rovnice přirozeným mocnitelem, nabývají-li obě strany rovnice pouze nezáporných hodnot na celém oboru řešení rovnice nebo nabývají-li obě strany rovnice pouze záporných hodnot nebo hodnoty nula v celém oboru řešení rovnice odmocnění obou stran rovnice přirozeným odmocnitelem, nabývají-li obě strany rovnice pouze nezáporných hodnot v celém oboru řešení rovnice zlogaritmování obou stran rovnice logaritmem téhož základu, nabývají-li obě strany rovnice pouze kladných hodnot v celém oboru řešení rovnice

umocnění obou stran rovnice přirozeným mocnitelem Neekvivalentní úpravy vynásobení obou stran rovnice stejným číslem nebo výrazem, který je definován v celém oboru řešení rovnice umocnění obou stran rovnice přirozeným mocnitelem

Na střední škole řešíme elementární rovnice algebraické a nealgebraické. Algebraická rovnice n-tého stupně vznikne položením polynomu (mnohočlenu) rovno nule tj. 𝑎 𝑛 𝑥 𝑛 + 𝑎 𝑛−1 𝑥 𝑛−1 +…+ 𝑎 2 𝑥 2 + 𝑎 1 𝑥+ 𝑎 0 =0 Jednotliví sčítanci jsou členy algebraické rovnice. 𝑎 0 , 𝑎 1 ,.., 𝑎 𝑛 jsou koeficienty algebraické rovnice. Nealgebraická rovnice je každá rovnice, která není algebraická, např. rovnice exponenciální, logaritmická, goniometrická (necháme si na 2. ročník :-)

Lineární rovnice je algebraická rovnice 1. stupně. Je jí tedy každá rovnice ve tvaru 𝑎𝑥+𝑏=0, kde 𝑎, 𝑏 jsou reálné koeficienty. Platí:

Nekonečně mnoho kořenů Lineární rovnice je algebraická rovnice 1. stupně. Je jí tedy každá rovnice ve tvaru 𝑎𝑥+𝑏=0, kde 𝑎, 𝑏 jsou reálné koeficienty. Platí: Podmínka Kořeny Množina kořenů 𝑎≠0 𝑥=− 𝑏 𝑎 𝐾= − 𝑏 𝑎 𝑎=𝑏=0 Nekonečně mnoho kořenů 𝐾=𝑅 𝑎=0, 𝑏≠0 Žádný kořen 𝐾=∅

Lineární rovnice s neznámou ve jmenovateli Lomené výrazy v těchto rovnicích mají smysl jen tehdy, jsou-li výrazy ve jmenovatelích lomených výrazů nenulové. Chceme-li využívat ekvivalentních úprav k řešení těchto rovnic, určíme nejprve definiční obor rovnice. Pozn.: Při určování definičního oboru vycházíme z podmínky, že jmenovatel lomeného výrazu se nesmí rovnat nule.

Lineární rovnice s absolutními hodnotami je rovnice, v níž se neznámá vyskytuje v absolutní hodnotě. Při řešení budeme využívat definici absolutní hodnoty, popřípadě využívat význam absolutní hodnoty rozdílu čísel.