Vítejte Bienvenu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vytvořila Beata Duchková
Advertisements

Umění raného středověku
Evropská nej….
ŠKOLNÍ VÝLET: Tiské stěny. V ŠEOBECNÉ ÚDAJE : Tiské stěny jsou pískovcová skalní oblast poblíž obce Tisé na Děčínsku. Jedná se o pískovcové město, ojedinělé.
 Rozsáhlé pohoří na hranicích Česka, Rakouska a německého Bavorska.  Rozkládá se v nadmořské výšce mezi 600 m ( údolí Otavy u Rejštejna ) a 1378 m (
charakteristika krajiny
 Poniklá se nachází v okrese Semily v Libereckém kraji.  Obec roku 2010 měla obyvatel. Část obce se rozkládá v údolí řeky Jizery.  Poslední obydlí.
Island :: :: Zpracoval :Michal Uvíra.
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
PO STOPÁCH KARLA IV. ŠKOLNÍ PROJEKT 4. B –
ROMÁNSKÁ KULTURA ARCHITEKTURA.
Registrační číslo projektu
Kanada Canada hlavní město: Ottawa počet obyvatel: 32,5 mil úřední jazyk: angličtina, francouzština měna: kanadský dolar státní zřízení:
Liberecký kraj Městská radnice.
Click. Francouzské turistické lokality uvedené na seznamu kulturního dědictví UNESCO.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Vypracoval-Vojtěch Lépeš Škola- I.zš Zruč nad Sázavou 8.B.
Velká řecká kolonizace
Nejvýznamnější přírodní zdroje (suroviny, komodity) v zemi Nizozemsko jsou: zemní půda, plyn, ropa, rašelina, vápenec, soli, písek a štěrk, orná.
PRAŽSKÉ PARKY Lunick Destin Ondongo Jakub Svoboda Lukáš Ridvan.
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
KAMENICE Oblastí Jizerských hor prochází hlavní evropské rozvodí. Jihovýchodní část odvodňuje Jizera, jejím největším přítokem je Kamenice. Jejich vody.
VY_32_Inovace_ICT2.4_3-51 Anotace
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Vlastivěda 5. ročník
Sídla. místo koncentrace hospodářství a ubytování obyvatelstva - jde o základní centrum lidské aktivity. Studiem sídelních útvarů se zabývá věda zvaná.
Portugalsko Pod tímto pojmem si většina návštěvníků představí prosluněné Algarve, za rekreačními středisky se však skrývá nepoznaná země nepřeberných možností.
AUTOREM MATERIÁLU A VŠECH JEHO ČÁSTÍ, NENÍ-LI UVEDENO JINAK, JE ZUZANA ŠTĚPÁNKOVÁ Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Kraj Praha Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová.
Claudia Richterová 7.třída
MÍSTO, KDE ŽIJI - BOBRKY Bobrky jsou část města Vsetína
JIČÍNKA řeka našeho města.
Česká Republika a její kraje
Prezentace KRKONOŠ Eva ČERNOCHOVÁ 5MB Na mateřské dovolené.
OLOMOUCKÝ KRAJ Andrea Klášterecká.
ÚSTECKÝ KRAJ Rozloha: km 2 Počet obyvatel: Počet obcí: 354.
Leží na severozápadě od naší republiky. Je rozdělen na 16 spolkových zemí. Za sousedy má nejen nás, ale i Polsko, Rakousko, Švýcarsko, Francii, Belgii,
Francie Miroslav Chmelka.
Igor Dostal
Vsetín Město ve kterém žiji
 LÁZNĚ LUHAČOVICE LÁZNĚ LUHAČOVICE  LÁZNĚ LEOPOLDOV LÁZNĚ LEOPOLDOV  LÁZNĚ NEZDENICE LÁZNĚ NEZDENICE  SIRNATÉ LÁZNĚ OSTROŽSKÁ NOVÁ VES SIRNATÉ LÁZNĚ.
Vlastivěda 5 Vypracovala: Lucie Holanová, ZŠ a MŠ Višňová.
KANADA Obr.1. KANADA - Rozloha: km² - Počet obyvatel: Hustota zalidnění: 3,26 ob. / km² - Státní zřízení: federativní konstituční.
TURISTICKÉ OBLASTI JIHOMORAVSKÉHO KRAJE C Z.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; C Z.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_11_Irsko Téma: Zeměpis.
Afghánistán. Hlavní město: Kábul Obyvatelstvo: asi 30 milionů Rozdělení: Tádžikové, Paštunové, Uzbeci a Hazárové. Kultura: Mnoho historických památek.
Zemský povrch dotváří vnější činitelé
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Název : VY_32_INOVACE_08_Francie Téma: Evropa – Francie 7.ročník Číslo.
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Šárka Doležalová NÁZEV: VY_32_INOVACE_36_Liberecký kraj TEMA: Zeměpis.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_Z6-002 Předmět ZEMĚPIS 6.ROČNÍK.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_ZEMĚPIS Téma: Hlavní město Praha Ročník:
TITANIC V PRAZE Na světové výstavě Titanic se žáci IX. A a B seznámili nejen s osudy legendárního Titaniku, ale také s bouřlivým obdobím technických objevů.
Velká Británie.
Vypracoval: Josef Truhlář Dne
Ukaž významná chráněná území kraje VY_32_INOVACE_10
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
HOŘICE TURISTICKÉ ZAJÍMAVOSTI – PODZVIČINSKO – VLASTIVĚDA – 4. r
Skrytý poklad Sibiře Kamenný les na Leně 1.
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Vítejte Bienvenu.
Soňa Maruničová Říjen ročník
Zelený, „smaragdový“ ostrov
HISTORICKÝ VÝVOJ VZTAHŮ ČLOVĚKA A PROSTŘEDÍ
Člověk a životní prostředí ve vzájemném působení, kterou používá a které se sám přizpůsobuje Životní prostředí ta část světa, s níž je člověk ve.
PRAVĚK U NÁS významná naleziště.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Naše země v dávných dobách.
Transkript prezentace:

Vítejte Bienvenu

V ZEMI GABÁR A la región de las gabarras

Dordogne (čti Dordoň) je nejdelší řeka Francie Dordogne (čti Dordoň) je nejdelší řeka Francie. Svůj pramen má až v centrálním masivu a vtéká do Atlantického oceánu u Royan. Po celé délce své cesty protéká nejkrásnějšími oblastmi Francie, Périgord-Dordogne (čti Perižö) v Aquitaine.

Gabáry jsou malé ploché nákladní lodě z dubového dřeva, speciálně konstruované pro plavbu na Dordogne . Ještě dnes převážejí gabáry lidi z vesnice a ostatní, často za veselého doprovodu průvodců této francouzské řeky.

Une gabarre Jedna gabára

Gabáry umožňují objevit návštěvníkům ty nekrásnější středověké vesnice Francie. Objevíme 557 obcí v údolí řeky Dordogne se stovkami starousedlíků.

Tato oblast byla osídlena již před 45 tis. lety Tato  oblast byla osídlena již před 45 tis. lety. Bylo to tady, kde se našly stovky pozůstatků lidských obydlí, nejstarších v celé Evropě, především ve slavné jeskyni Lascaux (čti Laskó).

Území ohraničené Limousin (čti Limuzen) a Charente (čti Šarant), v údolí Dordogne má několik zámků a mnohočetné kamenné usedlosti, staré několik století.

Je to tady, na březích řeky Dordogne, kde si vladykové a šlechta z Aquitaine vybudovali přepychová sídla a bohaté letohrádky, které jsou dodnes udržované ve velmi dobrém stavu.

Střechy dordoňských usedlostí jsou často úzké a vysoké, k zajištění dobrého odtoku silných zimních dešťů, typických v tomto kraji.

Périgueux (čti Périžó) je hlavní město Dordogne Périgueux (čti Périžó) je hlavní město Dordogne. Nenajde se jiné významnější město na tomto rozsáhlém území, které má v konečném součtu 388 tisíc obyvatel rozmístěných ve svých 557 obcích.

Dordogne je uznávané také pro svou krajovou kuchyni, využívající místních produktů, králíků, hus, kachen a obzvláště vychvalovaná jídla z výborných lanýžů z Périgord (čti Périžó).

Nuže, láká Vás malá cesta do Dordogne Nuže, láká Vás malá cesta do Dordogne? Mám již pro vás rezervovanou gabáru. Očekává vás v Beynac (čti Bejnaku). Šťastnou cestu !

Překlad z francouzštiny : AT Editace 2.6.2009 JS www.jkk.estranky.cz