Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých států

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.7 Povrch Evropy Téma: Česká republika jako součást Evropy Číslo.
Advertisements

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Libor Hrbek Název : VY_32_INOVACE_8A03Z6-8_Rusko - lidé a hospodářství.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Města Olomouckého kraje Téma: Česká republika jako součást.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.2 Polská republika Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Název školy: Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín Autor: Mgr. Alena Černá Název: VY_32_INOVACE_Z_07_Český průmysl Číslo.
Chcete se něco dozvědět o naší škole? Potom …VstupteVstupte.
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_26_11_Z9_Skála AUTOR : Mgr. Aleš Skála TÉMA : Zemědělská výroba Základní škola Libina, příspěvková.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.3 Spolková republika Německo Téma: Česká republika jako součást.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
VY_12_INOVACE_Rů_II_06 Polsko, Slovensko Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_26_02_Z9_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Dělení zemí podle vyspělosti Základní škola Libina,
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ. Dělíme na: Primární sektor (těžba nerostných surovin, zemědělství, lesní a vodní hospodářství, rybolov) Sekundární sektor (průmysl,
Vzdělávací materiál: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
VY_52_INOVACE_32_02_Evropská unie a NATO
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_21_VLASTIVĚDA
Sousední státy české republiky
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
NÁZEV: VY_32_INOVACE_26_03_Z9_Skála
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
Josef Středula, předseda ČMKOS
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR. JANA ZELINKOVÁ.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých států
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
Přírodní zdroje na Zemi
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Autor: Mgr. Helena Nováková
Huslenky V obci se nachází evangelický kotel, který byl nedávno rekonstruován a je postavem i ve skanzenu v Rožnově. Historie obce začíná v roce 1949.
Mezinárodní migrace AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Evropská unie Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_05_VLASTIVĚDA
Zpracovala: Mgr. Jitka Hříbková, ZŠ Dyjákovice
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Rozdělení zemí podle vyspělosti
CESTOVNÍ RUCH AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název projektu: Moderní škola
Název projektu: Moderní škola
Šablona 32 VY_32_INOVACE_05_23_Období Studené války.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Česká republika jako součást Evropy
Evropa – jeden ze světadílů
Česká republika jako součást Evropy
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Česká republika jako součást Evropy
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_28_ZEMĚPIS
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR
EVROPSKÁ UNIE.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_20_VLASTIVĚDA
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Transkript prezentace:

Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých států Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.1.20 Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých států Téma: Česká republika jako součást Evropy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3577 Anotace: Materiál je určen žákům 5. tříd k procvičování a výkladu učiva o ČR a mezinárodních organizacích. Materiál se dá využít při práci s interaktivní tabulí, multimice, v počítačové učebně.

Česká republika – země, kde žijeme

Česká republika – součást Evropy Najdeš naši republiku na mapě? Říká se, že je „srdcem Evropy“. Vysvětlíš proč?

Jaká je naše republika? Průmyslově vyspělý stát, daří se i zemědělství Nerostné zdroje – černé uhlí, kaolin, vápenec Vývoz – sklo, porcelán, keramika, pivo, osobní automobily Důležité – lázeňství a cestovní ruch (památky)

Co bys řekl kamarádovi z ciziny? Když přijede na návštěvu někdo z ciziny, co mu u nás ukážeš? Co je typicky české? Kromě spousty památek máme i typická česká jídla.

Evropská unie Evropské státy usilují o vytvoření jednotné Evropy V EU si státy navzájem pomáhají, spolupracují při ochraně životního prostředí apod. Každý stát si však uchovává svoje tradice, jazyk a zvyklosti To není překážkou ke sbližování obyvatel Evropy

Evropská unie Evropská unie (EU) je politická a ekonomická unie, kterou od posledního rozšíření v roce 2007 tvoří 27 evropských států s 500 miliony obyvatel EU vznikla v roce 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii, známější jako Maastrichtská smlouva. Evropská unie jako integrační celek vykazuje zásadní rozdíly oproti mezinárodním organizacím, proto je Evropská unie specifickou organizací, jež stojí v jistém smyslu nad členskými státy, které na ni přenesly některé své svrchované pravomoci.

Evropská unie Čtyři základní svobody : volný pohyb zboží, osob, služeb a kapitálu ČR členem od roku 2004 Společná měna – euro, je oficiálním platidlem v 17 z 27 států Evropské unie a v šesti dalších zemích mimo EU Základním symbolem – vlajka EU Sídlo - Brusel

Mezinárodní organizace Řeší spory mezi státy Snaží se o řešení mírovou cestou Nejznámnější: UNESCO, UNICEF, NATO, OSN

Víš, čím se zabývá? OSN Organizace spojených národů je mezinárodní organizace, jejímiž členy jsou téměř všechny státy světa ( v současné době 195 členských států) Cílem OSN je zachování mezinárodního míru a bezpečnosti a zajištění mezinárodní spolupráce

Víš, čím se zabývá? UNESCO Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu Sídlí v Paříži.   Hlavním úkolem UNESCO bylo proto usilovat o udržení mezinárodního míru rozvíjením spolupráce v oblasti výchovy, vědy a kultury a prosazováním úcty k lidským právům a právnímu řádu.

Víš, čím se zabývá? NATO Severoatlantická aliance je euroatlantický mezinárodní vojenský pakt úkolem NATO bylo „udržet Ameriku v Evropě, Rusko mimo západní Evropu a Německo při zemi.“ Byla založena jako protiváha k Varšavské smlouvě Sídlí v Bruselu

Víš, čím se zabývá? UNICEF Dětský fond Organizace spojených národů je částí OSN Je to největší světová organizace, která se celosvětově zabývá ochranou a zlepšováním životních podmínek dětí a podporou jejich všestranného rozvoje Založen 1946 http://www.youtube.com/watch?v=rrzvFqpxTTo http://www.youtube.com/watch?v=fOoIjH0J5Xg

Citace http://www.treking.cz/mapy/ceska-republika.jpg NEZNÁMÝ. mapyzdarma.cz [online]. [cit. 21.3.2012]. Dostupný na WWW: http://www.mapyzdarma.cz/mapa-evropa.html TOSOVSKY. Wikipedia.cz [online]. [cit. 21.3.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Wenceslaus_I_Duke_of_Bohemia_equestrian_statue_in_Prague_1.jpg DE VRIES, Michael. Wikipedia.cz [online]. [cit. 21.3.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:SkodaSuperbII.jpg ZORNER. Wikipedia.cz [online]. [cit. 21.3.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Praha_2005-09-25_sv%C3%AD%C4%8Dkov%C3%A1_na_smetan%C4%9B-00.jpg NEZNÁMÝ. Wikipedia.cz [online]. [cit. 21.3.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Praha_Narodni_divadlo.jpg NEZNÁMÝ. Wikipedia.cz [online]. [cit. 21.3.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Evropsk%C3%A1_unie NEZNÁMÝ. Wikipedia.cz [online]. [cit. 25.3.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/UNESCO