SLOUŽÍM VLASTI! PROČ? PROJEKT MOTIVACE K VOJENSKÉ PROFESI 2016–2022

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?
Manažerská moudrost © Outward Bound – Česká cesta Outward Bound – Česká cesta, s.r.o.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
Vocational Education and Training for Young people ODBORNÉ VZDĚLÁVACÍ KURZY PRO MLADÉ Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za.
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Vize, Strategie, Cíle.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Charakter, sexualita a zodpovědnost MUDr. Marcela Rozehnalová, CEVAP
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Mentoring pro začínající vědkyně a vědce Kateřina Cidlinská Národní kontaktní centrum – ženy a věda Sociologický ústav AV ČR, v. v. i.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Prodejní dovednosti pro společnost Chodura Konkurenceschopnost a kvalita - cesta k úspěchu zemědělského podniku.
Výzkum: ženy v politice Rada pro rovné příležitosti pro ženy a muže.
Proškolení studentů k projektu Inovace a podpora praxí VŠPJ
„Talent 2020 aneb…“ TALENT – UNIVERZITA – PRAXE – ?
1 Tento projekt je spolufinancován Evropským Sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Představení výzkumného projektu CZ / /0203 POSTAVENÍ.
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
NOVÝ KONTRAKT MEZI VĚDOU A SPOLEČNOSTÍ? Tereza Stöckelová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Prostředí pro podnikání a rozhodující faktory růstu MSP Karel Havlíček květen 2008.
Dobrá škola ?. Co je produktem školy? Výstupy: výsledky dlouhodobé efekty.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Vyhodnocení besed a ankety studentů SŠ o neobnovitelných přírodních zdrojích VŠB - TU Ostrava, katedra společenských věd Ing. Jiří.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Každé povolání si žádá své
Deinstitucionalizace... Deinstitucionalizace pobytových sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením Závěrečná konference k individuálnímu projektu.
Regionální individuální projekt Příležitost pro mladé v Olomouckém kraji reg. č. CZ.1.04/2.1.00/ CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU HODNOCENÍ KLÍČOVÝCH AKTIVIT.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Pracovní spokojenost všeobecných sester ve světle Herzbergovy teorie
M ATEMATIKA A BYZNYS I NFORMAČNÍ MANAGEMENT VE FIRMĚ Eva Turnerová Západočeská univerzita
Diskuse u kulatého stolu na téma Sociálně prostorová diferenciace obyvatelstva a její vliv na kvalitu života ve městech a obcích České republiky Univerzita.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
SLUŽBY ZAMĚSTNANOSTI A PRÁCE S NEZAMĚSTNANÝMI Téma: Programy vzdělávání a pracovního výcviku FSS MU Brno, 2006.
Eva Kaňáková, Casiopea, s.r.o Jak efektivně vést porady Eva Kaňáková, Casiopea, s.r.o. Mobil
Řízení kariéry PhDr. Dana Bernardová, Ph.D.
Tržní prostředí.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
O formálním vzdělávání dospělých v České republice Milada Rabušicová (ÚPV FF MU) Ladislav Rabušic (FSS MU) 16. conference ČAPV: Pedagogický výzkum jako.
Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů Jana Stávková.
Řízení a plánování kariéry
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta HODNOTA A POSTOJ OŠETŘOVATELSTVÍ PRO VEŘEJNOST Prezentace diplomové práce: Vedoucí.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Mladí lidé a dobrovolnictví v oblasti péče o přírodu a kulturní dědictví České republiky prezentace výsledků výzkumu Tomáš Blaha Marek Zemský.
STEM Které souvislosti vstupu do EU veřejnost nejvíce zajímají? Nejnovější data STEM tisková zpráva ze dne
Seznámení s multimediálními ukázkami na podporu vzdělávání v technických oborech Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro analýzy.
Kariéra Předmět:Ekonomická praxe Ročník: 2. nástavbového studia - Podnikání Autor: Ing. Alexandra Herbriková Anotace: Materiál seznamuje žáky se základními.
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Základní informace k ŠAP a PA
Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny Fakulta sociálních studií
MINULOST – PŘÍTOMNOST - BUDOUCNOST KARIÉRA Vlasta Krejčová
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
ŽĎAS PRO STUDENTY.
Teorie a metodika výchovy seminář 1
Společnost sociálních pracovníků ČR
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND
Škola základ občanského života
Příprava občanů k obraně státu …
Transkript prezentace:

SLOUŽÍM VLASTI! PROČ? PROJEKT MOTIVACE K VOJENSKÉ PROFESI 2016–2022 Eva Pavlíková, Jitka Laštovková oddělení expertních služeb pro oblast lidských zdrojů GŠ AČR 7. olomoucká podzimní sociologická konference/Olomouc/20. 10. 2017

ZÁKLADNÍ INFORMACE K VÝZKUMU CÍL – analyzovat motivy, hodnoty a postoje vojáků nastupující generace – na základě získaných dat podpořit velení v rozhodování (nejen) v oblasti rekrutace LONGITUDINÁLNÍ PANELOVÝ VÝZKUM TECHNIKA SBĚRU DAT – dotazník 3 FÁZE – 1. fáze na začátku kariéry (konec kurzu základní přípravy) – 2. a 3. fáze po dvou a čtyřech letech služby

1. FÁZE všechny dotčené cílové skupiny vojáci z povolání, studenti Univerzity obrany, vojáci v aktivní záloze, účastníci dobrovolných vojenských cvičení 6 sběrů dat 2016–2018 u nastupujících vojáků z povolání, 4 sběry u nastupujících vojáků v Aktivní záloze a účastníků dobrovolných vojenských cvičení dotazník vyplňován ke konci kurzu základní přípravy/dobrovolného vojenského cvičení (pouze úspěšní účastníci) prosba o kontakt pro 2. a 3. fázi projektu 2019–2022

SOUČASNÝ STAV PROJEKTU 3 sběry dat u nastupujících vojáků z povolání prosinec 2016, březen 2017, září 2017 2 sběry dat u vojáků v Aktivní záloze – malý vzorek, neprezentován květen 2017, srpen 2017 871 dotazníků (43 žen) 808 kontaktů pro 2. fázi

OBSAŽENÁ TÉMATA demotivující faktory profesní identita preferované hodnoty motivace stát se velitelem hodnocení rekrutačního procesu

MOŽNOSTI SROVNÁNÍ srovnat výsledky z 1., 2. a 3. fáze HLAVNÍ CÍL VYBRANÉ OTÁZKY KOMPAROVAT s novými výzkumy mezi českou veřejností s výsledky starších výzkumů Motivace k vojenskému povolání z 90. let

VYBRANÉ VÝSLEDKY

I. HODNOTY NEJDŮLEŽITĚJŠÍ průměr na škále 1–4 respektovat právo a pořádek 1,35 podílet se na zajišťování bezpečnosti státu 1,53 být loajální k nadřízeným 1,55 prosadit se vlastní pílí 1,55 NEJMÉNĚ DŮLEŽITÉ mít moc a vliv být politicky aktivní

1 2 3 4 HODNOTY KONFORMITA SELF MADE WO/MEN NEZÁVISLOST UTILITARITA respektovat právo a pořádek podílet se na zajišťování bezpečnosti našeho státu být loajální k nadřízeným mít úctu k lidem, kteří mají jiné názory než já respektovat názor většiny 2 SELF MADE WO/MEN žít a jednat na vlastní zodpovědnost nacházet uspokojení v tom, co život přináší prosadit se vlastní pílí 3 NEZÁVISLOST pomáhat sociálně slabým být politicky aktivní rozvíjet vlastní představivost a tvořivost dosáhnout pochopení pro sebe a své zájmy 4 UTILITARITA mít vysokou životní úroveň mít moc a vliv

II. OBECNÉ MOTIVY PRO VÝBĚR POVOLÁNÍ REKRUTI HLEDAJÍ sociální jistotu a jistotu zaměstnání spíše než kreativitu, rodinnou tradici nebo moc ČESKÁ VEŘEJNOST (Proměny české společnosti 2016) 1. jistota zaměstnání 2. možnosti sladění pracovního a osobního života 3. dobré interpersonální vztahy 4. výše platu

TRENDY V OBECNÝCH MOTIVECH MLADÉ GENERACE K VÝBĚRU POVOLÁNÍ SROVNÁNÍ S VÝZKUMY Z LET 1999–2002 STEJNÉ – jistota zaměstnání, přátelské prostředí, využití vlastních znalostí ZMĚNY – vyšší důraz na profesní růst seberealizaci, užitečnost a dobrodružství – méně důležitá moc a rodinná tradice

NEJVĚTŠÍ ZMĚNY PŘI VÝBĚRU POVOLÁNÍ OBECNĚ

III. MOTIVACE K VÝBĚRU VOJENSKÉ PROFESE odpověď ANO Chci dělat zajímavou práci 98 % Chci udělat něco pro bezpečnost své země 90 % Chci dělat užitečnou práci 87 % Láká mě práce s vojenskou technikou 87 % Možnost učit se cizí jazyky 83 % Možnost podívat se do zahraničí 78 % Líbí se mi pořádek, kázeň, vojenská organizace 78 % Líbí se mi vojenské uniformy 71 % Chci si vydělat více peněz než v civilu 59 % Už od dětství jsem chtěl/a být vojákem/yní 52 % Abych se vyhnul/a nezaměstnanosti 18 %

ODPOVĚDNOST A DISCIPLÍNA MOTIVY 1 ODPOVĚDNOST A DISCIPLÍNA Chci dělat užitečnou práci Chci udělat něco pro bezpečnost své země Chci dělat zajímavou práci Mám rád/a pořádek, kázeň, voj. organizaci 2 VOJÁK TĚLEM I DUŠÍ Už od dětství jsem chtěl/a být vojákem/yní Líbí se mi vojenské uniformy Láká mě práce s vojenskou technikou 3 KOSMOPOLITA Možnost podívat se do zahraničí Možnost učit se cizí jazyky 4 PRAGMATIK Chci si vydělat více peněz než v civilu Abych se vyhnul/a nezaměstnanosti

III. VNÍMÁNÍ VOJENSKÉ PROFESE 1. příležitost k zajištění vlastní/rodinné sociální stability 2. příležitost ke kariérnímu postupu 3. zábavu, protože budu dělat to, co mě baví 4. službu vlasti 5. povolání na celý život 6. získání zkušeností a start do dalšího civilního zaměstnání hrdost na vojenské povolání 100 % (jediná výjimka z 871 dotazníků)

DISKUSE

TEORIE CH. MOSKOSE OD INSTITUCE K ZAMĚSTNÁNÍ čest, služba a vlast dlouhodobá služba přináležitost k organizaci silná vojenská kultura povinnost a akceptace ZAMĚSTNÁNÍ tržní ekonomika specializace, vzdělání slabá vojenská kultura osobní rozvoj, hedonistické hodnoty

STEJNÁ SLOVA, JINÝ VÝZNAM Vypadá to na NÁVRAT ČÁSTI INSTITUCIONÁLNÍCH HODNOT – témata jako bezpečnost země, odpovědnost, dlouhodobá služba ALE jiné mezinárodní bezpečnostní prostředí odlišná situace na trhu práce odlišná situace profesionální armády jako zaměstnavatele než před 20 lety STEJNÁ SLOVA, JINÝ VÝZNAM

ZÁVĚRY

ZÁVĚRY do armády vstupují lidé, kteří jsou ztotožnění s jejími hodnotami v armádě rekruti hledají spíše jistoty než dobrodružství bezpečnost země se znovu objevuje jako důležitý motiv NE jednoznačně posun od tradičních hodnot (čest, služba a vlast) k tržním zaměstnaneckým hodnotám, spíše se mísí budoucnost – vojáci, pro které jsou klíčové jistoty, důležitá jasná představa kariéry a obrana vlasti (NE dobrodružství či seberealizace)

DĚKUJEME ZA POZORNOST