Geografické informační systémy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Advertisements

Databáze.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV GEODÉZIE
Analytické nástroje GIS
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING
Výpočetní technika Akademický rok 2006/2007 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Plošná interpolace (aproximace)
Analytická geometrie II.
ADT Strom.
DOK.
XII/2007 Gepro, spol. s r.o. Ing. Stanislav Tomeš Struktura výkresu - titulní strana Struktura výkresu WKOKEŠ.
T.A. Edison Tajemství úspěchu v životě není v tom, že děláme, co se nám líbí, ale, že nacházíme zalíbení v tom, co děláme.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:OSI - spojová vrstva I. Ročník:4. Datum.
Řešení dynamických problémů s podmínkami Pavel Surynek Univerzita Karlova v Praze Matematicko-fyzikální fakulta.
EKO/GISO – Modely prostorových dat.  Mnoho definic - jedno mají společné – Gisy pracují s prostorovými daty  Minimální GIS vždy spojuje databázi, prostorové.
DATOVÉ MODELY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
ORIENTOVANÉ GRAFY V této části se seznámíme s následujícími pojmy:
Formulace a vlastnosti úloh lineárního programování
Gramatiky a jazyky Přednáška z předmětu Řízení v komplexních systémech
Počítačová podpora konstruování I 4. přednáška František Borůvka.
Gis pro krajinné ekology
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
Databázové systémy Přednáška č. 4 Proces návrhu databáze.
Definice, druhy, chyby, abstrakce
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
Čištění dat Cleaning. Vstup: Množina geometrických objektů Výstup: Mapová vrstva s topologií.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:OSI - struktura Ročník:4. Datum vytvoření:Srpen.
EKO/GISO – Prostorová analýza  Prostorová složka  lokace  tvar  vzájemné prostorové vztahy zPopisná složka yatributy Složky prostorové informace:
Autor výukového materiálu:
Polygonové pořady Slouží k určení nových bodů v polohovém poli
Databázové modelování
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
Generování sítě MIDAS GTS. Prvky pro generování sítě MIDAS má několik typů prvků, jež využívá pro generování sítě. Každý prvek je určen svými uzly (konstrukčně).
Definice fraktální (vnitřní) dimenze a její aplikace v databázích
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
10. Vytyčování oblouků Vytyčování oblouků
Vzájemná poloha dvou kružnic
Geografické informační systémy Tomáš Vaníček Stavební fakulta ČVUT Thákurova 7, Praha 6 Dejvice, B407
Data pro GIS. Bodová vrstva IdXYPopis 11,82,8Plzeň 22,81,1ČB 33,13Praha 434,1Ústí 54,53,9HK.
Vyhledávání v multimediálních databázích Tomáš Skopal KSI MFF UK
České vysoké učení technické V Praze Fakulta dopravní Ústav řídicí techniky a telematiky Dopravní a cestovní informace Petr Bureš.
Návrh a implementace algoritmů pro údržbu,
Operace s vektory Autor: RNDr. Jiří Kocourek.
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
© Institut biostatistiky a analýz INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT prof. Ing. Jiří Holčík, CSc.
Vícerozměrné statistické metody Vícerozměrné statistické rozdělení a testy, operace s vektory a maticemi Jiří Jarkovský, Simona Littnerová.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
CAD V - GIS Mgr. Jiří Čtyroký Ph.D Ing. Martin Šilha.
REPREZENTACE 3D SCÉNY JANA ŠTANCLOVÁ Obrázky (popř. slajdy) převzaty od RNDr. Josef Pelikán, CSc., KSVI MFF UK.
● Databaze je soubor dat,slouží pro popis reálného světa(např.evidence čkolní knihovny..) ● Relační databaze je databáze založená na relačním modelu.
Vizualizační 3D projekt rozhleden na území Moravskoslezského kraje řešitel : vedoucí projektu : konzultant : zadavatel : Michal Osovský Mgr. Ivana Češková.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní K620 – ÚSTAV ŘÍDICÍ TECHNIKY A TELEMATIKY ČVUT FD, Konviktská 20, Praha května 2016 Stávající.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Geografické informační systémy Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D.
Typické operace v GIS. Manipulace s daty Ztotožnění okrajů (angl. edge matching) ztotožnění okrajů (angl. edge matching) spojení oddělených mapových.
 NÁZEV: VY_42_INOVACE_33  AUTOR: Petr Kubec  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Matematika a její aplikace  VZDĚLÁVACÍ OBOR: Matematika.
Geografické informační systémy
Geografické informační systémy
Geografická kartografie
Geografické informační systémy
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr
C-síť (circle – net) Petr Kolman.
Databázové systémy 1 – KIT/IDAS1 Ing. Monika Borkovcová, Ph.D.
Geografické informační systémy
1 Lineární (vektorová) algebra
Geografické informační systémy
Počítačová grafika.
Geografické informační systémy
Geografické informační systémy
Transkript prezentace:

Geografické informační systémy Pavel Hrubeš

Web s prezentacemi Aktuality Témata a termíny referátů http://www.lss.fd.cvut.cz/vyuka/gis Témata a termíny referátů České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídicí techniky a telematiky

Opakování - reprezentace reálného světa České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky

Vektorové datové modely České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky

„Špagetový“ datový model Polygon Koordináty A (1,4), (1,6), (6,6), (6,4), (4,4), (1,4) B (1,4), (4,4), (4,1), (1,1), (1,4) C (4,4), (6,4), (6,1), (4,1), (4,4) 1 5 4 3 2 6 A B C Chybí zde relace mezi body, liniemi a polygony České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky

Topologie Matematický způsob jak explicitně vyjádřit prostorové vztahy mezi jednotlivými geometrickými objekty Ukládání dat efektivněji Mnoho analýz využívá topologický vztah a nikoli geometrický Topologie objektů je nezávislá na souřadnicích a nemění se tedy při geometrické deformaci objektů Topologické koncepty Konektivita – dvě linie na sebe navazují v uzlech Definice plochy – linie uzavírající plochu definují polygon Sousednost – linie mají směr a nesou informaci o objektech napravo a nalevo České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky

Topologický datový model Topologický model je vhodný zejména pro prostorové analýzy objektů. Využívá základních geografických entit které jsou uzel (node), hrana (edge) a polygon. Uzel může tvořit: samostatný bod bod dotyku dvou hran koncový bod hrany určený bod na hraně České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky

Topologický datový model Hrana je úsek mezi dvěma uzly (posloupnost vektorů). Hrany na sebe navazují pouze v uzlech. Hrana obsahuje informace o počátečním a konečném uzlu a o pravém a levém polygonu Polygon je uzavřená oblast ohraničená hranami. Může obsahovat vnitřní polygony (ostrovy). České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky

Topologický datový model Vazby mezi objekty se uchovávají v topologických tabulkách, které doplňuje tabulka souřadnic tabulka polygonů - pro každý polygon obsahuje seznam hran, které tvoří jeho hranici (polygony jsou určeny identifikačním údajem, hrany se uvádí ve směru chodu hodinových ručiček). tabulka uzlů - pro každý uzel obsahuje seznam hran, které z něho vycházejí (uzly jsou určeny identifikačním údajem; hrany se uvádí ve směru chodu hodinových ručiček). tabulka hran - pro každou hranu obsahuje identifikační údaj počátečního a koncového uzlu a identifikační údaj polygonu nacházejícího se na pravé a levé straně hrany. České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky

Topologický datový model 1 5 4 3 2 6 A B C I II III IV O = “venkovní” polygon Coords X Y I 1 4 II III 6 IV Node Lines I 1,4,2 II 5,6,4 4 III 1,3,5 IV 6,3,2 Poly Lines A 1,5,4 B 2,4,6 C 5,3,6 České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky

Topologický datový model pro 3D 3D topologický model je založen na entitách uzly (nodes), hrany (edges), plochy (faces), objemy (volumes) a podpůrných typech: okruhy (rings) -, sestava hran které vytvářejí plochu slupky (shells) -, sestava ploch které vytvářejí svazek České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky

Uzel České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky

Lokalizace je definována souřadnicemi X, Y a Z. Uzel Lokalizace je definována souřadnicemi X, Y a Z. Každý uzel topologického modelu musí být unikátní - musí mít jedinečnou kombinaci souřadnic Není tedy možné, aby se dva uzly překrývaly. Ve 3D oproti 2D prostoru se mohou lišit Z souřadnicí. České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky

Hrana České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky

Hrana Je tvořena sestavou dvou a více bodů, přičemž její orientace je určena jejich pořadím. Hrana nemůže křížit uzel nebo plochu, musí být vždy rozdělena na více hran. Hrany jsou spojeny pouze v koncových uzlech a plochy nebo svazky je musí obsahovat celé. České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky

Plochy České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky

Geometrie plochy je definována: sestavou jedné nebo více hran které uzavírají plochu, sestavou žádného nebo více vnitřních uzlů které tvoří plochu, sestavou žádného nebo více vnitřních uzlů, které jsou totožné s vnitřními uzly příslušných hran. České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky

Obvodová hranice plochy může obsahovat jednu nebo více hran. Plocha může obsahovat i díry, které jsou definovány jako vnitřní hranice a také je vytvářejí sestavy hran. Plocha se nesmí křížit s jinou a nebo ji překrývat. Plochy se mohou vzájemně stýkat pouze v uzlech a hranách svazky je musí obsahovat pouze celé. České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky

Okruhy České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky

Okruhy Okruhy jsou sestavy hran, které ohraničují plochu. Každý okruh je spojen se specifickou plochou, jednu hranu může obsahovat více okruhů. Hrana, která je uvnitř plochy, ale je spojena s obvodem plochy je také zahrnuta do obvodového okruhu. České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky

Slupky České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky

Slupka je sestava dvou nebo více ploch které ohraničují svazek Slupky Slupka je sestava dvou nebo více ploch které ohraničují svazek Plocha, která tvoří hranici mezi dvěma svazky je součástí dvou slupek. Slupka může obsahovat jednu plochu dvakrát, pro každou orientaci plochy. Každá plocha, která je uvnitř svazku a je spojena s obvodovou hranicí při náleží do slupky. České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky

Objemy České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky

Objemy Objem je třídimenzionální geometrický objekt, který je složen z uzavřených částí prostoru ohraničeného sestavou ploch Objem nesmí překrývat nebo křížit sebe nebo jiný objem, může obsahovat bublinu, která je definovaná vnitřní hranicí složenou z ploch. České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky

„Plovoucí“ uzly a hrany Topologické vazby Vazba uzel - hrana Vazba uzel - plocha Vazba uzel - objem Vazba hrana - plocha Vazba hrana - objem Vazba plocha - objem „Plovoucí“ uzly a hrany České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky

Vazba uzel - hrana České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky

Vazba uzel - plocha České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky

Vazba uzel - objem České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky

Vazba hrana – plocha České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky

Vazba hrana - objem České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky

Vazba plocha - objem České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky

„Plovoucí“ uzly a hrany České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky

Implementace datového modelu České vysoké učení technické v Praze - Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky