Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní program udržitelnosti I
Advertisements

Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Koordinace resortních politik výzkumu a vývoje Seznámení s Národní politikou výzkumu a vývoje České republiky na léta Ministerstvo školství,
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
Technologické platformy a dopravní výzkum
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Aktuální úkoly MŠMT v oblasti VaVaI Josef Janda. Obsah prezentace 1. Mezinárodní spolupráce ve VaV Programy EU Infrastruktury VaVaI 2. Lidé 3. Instituce/NPV.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 Ing. Blanka Miksová Praha,
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
Technologická platforma Vozidla pro udržitelnou mobilitu Vedoucí projektu: Ing. V. Volák, Ricardo Prague Vedoucí projektu: Ing. V. Volák, Ricardo Prague.
Informace z oblasti výzkumu (Předsednictvo RVŠ, ) Tomáš Opatrný.
Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační strategie Manfred Hellmich Inovace 2006 Praha 5. prosince 2006.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Reforma systému Výzkumu, vývoje a inovací v České republice 5. prosince 2008.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Pavel Švejda Inovační potenciál ČR Praha, 10. září 2008.
1 Výzkum, vývoj a inovace v ČR a ve světě Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2011.
Inovační potenciál ČR, 5. září 2007 Středisko společných činností AVČR, v.v.i. Centrum inovačního vzdělávání Liblice Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Projekt.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Prezentace RIS kraje Vysočina Ing. Zdeňka Škarková ředitelka RRA Vysočina.
Spolupráce na tvorbě Regionálních inovačních strategií Podpora konkurenceschopnosti krajů CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic Mgr. Lucie.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora VaVaI v rámci Operačního programu Podnikání.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO Ing. Martin.
Výzvy PO1 Téma výzvySpecifický cíl Žadatel Alokace na výzvu Předpokládaný termín vyhlášení Strategické řízení VaVaI na národní úrovni specifický cíl 4.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Mgr. Jitka Baťková Odbor přípravy OP VVV.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
N. Witzanyová Lichtenštejnský palác 16. října 2012; obrázky v prezentaci jsou z webu EK ohledně Evropského výzkumného prostoru
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Výroční konference OP PIK
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
hodnocení a financování výzkumu, vývoje a inovací
SPOLEČNOST VĚDECKOTECHNICKÝCH PARKŮ ČR, z.s.
INOVACE 2017 Petr Očko předseda TA ČR
Technologická agentura
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE LIBERECKÉHO KRAJE
Transkript prezentace:

Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI

SYSTÉM INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ Podnikatelské subjekty Výzkumné organizace Státní správa

PODNIKATELSKÉ SUBJEKTY Malé a střední podniky Velké podniky Svazy a asociace (AIP, AVO, ČSVTS, IA, ČSVTP ad.) ostatní – VTP, BIC, klastry apod.

Univerzity, vysoké školy Ústavy akadamie věd Soukromé VO VÝZKUMNÉ ORGANIZACE Univerzity, vysoké školy Ústavy akadamie věd Soukromé VO

RVVI MŠMT další poskytovatelé agentury - TA ČR a GA ČR STÁTNÍ SPRÁVA ostatní

Finanční podpora VaVaI Metodická podpora VaVaI Právní prostředí STÁTNÍ SPRÁVA Finanční podpora VaVaI Metodická podpora VaVaI Právní prostředí Politiky, strategie

FINANCOVÁNÍ VaVaI

FINANCOVÁNÍ VaVaI ČR celkem 88,7 80,1 Podnikatelé 45,6 48,2 R. 2015 r. 2016 v mld.Kč ČR celkem 88,7 80,1 Podnikatelé 45,6 48,2 veřejné ČR 28,6 28,6 SF EU 13,8 2,6 Ostatní 0,7 0,7 MPO + TA ČR / SR 5,7 (20 %) 6,2 (22 %) MPO+TAČR+podniky / ČR celk. 51,3 (58 %) 54,4 (68 %)

FINANCOVÁNÍ VaVaI Dlouhodobá strategie financování systému VaVaI – říjen 2017

METODIKA HODNOCENÍ VO Metodika 17+ (UV 107/17 z 8.2.17) 3 úrovně hodnocení (RVVI, poskytovatelé, VO) 3 segmenty VO (VŠ, AV ČR, resortní VO) 5 hodnotících modulů (kvalita, výkonnost, relevance, viabilita, strategie) 3 nástroje hodnocení (bibliometrická analýza, vzdálená recenze, odborné panely)

PRÁVNÍ PROSTŘEDÍ EU: ČR: Nový zákon? Bloková výjimka (Nařízení Komise (EU) č. 651/2014) Rámec pro státní podporu VaVaI (Sdělení Komise) ČR: Zákon č. 130/2002 Sb., o podpoře VaVaI Zákon č. 110/2009 Sb. – Reforma systému VaV (rozšíření o inovace, založení TA ČR) Nový zákon?

Návrh nového zákona o VaVaI PRÁVNÍ PROSTŘEDÍ Návrh nového zákona o VaVaI Zřízení Ministerstva pro výzkum a vývoj (MVV) GA ČR a TA ČR pod MVV (ale mimo zákon o st. službě) Zřízení Vědecké rady ČR (místo RVVI) Seznam VO - vede MVV (v původní verzi) Metodika hodnocení VO (přímo v zákoně) Výkonnostní smlouvy s VO (na 5 let) a další

Politiky, strategie EU: ČR: Unie inovací (rozpracovává cíle Strategie Evropa 2020 pro VaVaI) Horizont 2020 ERA Road Map Key Enable Technologies – KETs ad. ČR: Národní priority orientovaného výzkumu, experimentálního vývoje a inovací (UV 552/12) Národní politika VaVaI na léta 2016 - 2020 (UV 135/16) RIS3 strategie ČR (UV 634/16) Akční plán mezinárodní spolupráce ČR ve VaV … na léta 2017-2020 (UV 1179/16)

Inovační potenciál ČR + – Jaký je tedy inovační potenciál České republiky? + Systém vzdělávání generuje kvalitní odborníky v širokém spektru oborů K dispozici rozsáhlá síť špičkových výzkumných infrastruktur Nastartován trend růstu výdajů na VaVaI ve státním i soukromém sektoru – Stálý růst administrativní zátěže pro příjemce i poskytovatele Složitost a časté změny legislativy Přetrvávající nízká motivace ke spolupráci výzkumné a průmyslové sféry Nízká účast českých řešitelů v mezinárodních programech Může být lépe, ale rozhodně není zle

Děkuji za pozornost Ing. Martin Štícha sticha.martin@vlada.cz