Fondy vnější spolupráce EU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Komunitární program PROGRESS
Advertisements

Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
CzechInvest Koncepce podpory investic
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
European Neighbourhood Instrument
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Seminář Nástroje vnější spolupráce EU Odbor politik Evropské Unie, MZV ČR 8. prosince 2014 Praha.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Fondy vnější spolupráce EU Základní přehled finančních nástrojů dostupných pro období
ZPŮSOBY FINANCOVÁNÍ A ZPOPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Platforma podnikatelů pro zahraniční rozvojovou spolupráci Rozvojová politika EU a podpora podnikání Věra Venclíková EUROPEUM 30. listopadu 2011.
Komerční banka - partner pro příjemce dotací Jitka Haubová zástupce výkonné ředitelky korporátního bankovnictví KB 190. Žofínské fórum, Čerpání.
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Zuzana Hlavičková MZV ČR.
Zahraniční rozvojová spolupráce ČR Martin Náprstek zástupce ředitele Česká rozvojová agentura (ČRA) Rozvojová spolupráce měst a obcí SMO ČR,
Soukromý sektor v rozvojovém rámci po roce 2015 Ivan Voleš, poradce prezidenta HK ČR pro mezinárodní vztahy a člen Evropského hospodářského a sociálního.
Zakázky ve vnější akci EU a.k.a. PRAG in Prague Kde získat informace a jak rozumět systému? Jiří Hladík, Evropská komise, GŘ pro sousedství a vyjednávání.
1 Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) – osa Mikrofinancování/sociální podnikání Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Program rozvojového partnerství pro soukromý sektor Program studie proveditelnosti ČESKÁ ROZVOJOVÁ AGENTURA Subsaharská Afrika – exportní příležitosti.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Fondy vnější spolupráce EU
Finanční a kombinované nástroje jako příležitost pro české firmy
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
Fondy vnější spolupráce EU – finanční nástroje rozvojové spolupráce
Vnější investiční plán EU
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Praha, 31. března 2016 Alice Štollová Kovandová
Finanční příležitosti ve vnější akci EU
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Program B2B a zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce Ludmila Leškovská, Česká rozvojová agentura Praha,
Podpora podnikatelských kontaktů v Asii
EU Moravskoslezský kraj a příležitosti budoucí kohezní politiky
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Interreg EUROPE Alice Kovandová Ministerstvo pro místní rozvoj
PESCO vs. EDF: projekty rozvoje schopností
Transkript prezentace:

Fondy vnější spolupráce EU v sektoru udržitelná energie

Obsah Přehled fondů vnější spolupráce Jak vznikají projekty? Energie v období 2017 - 2020 Inovativní finanční nástroje Sektorový seminář Vybrané příspěvky ze sektorového semináře

1. Přehled fondů vnější spolupráce

Geografický přehled fondů IfG IPA II ENI PI IPA II DCI ENI PI ENI PI EDF DCI EDF EDF DCI PI DCI

2. Jak vznikají projekty? Nařízení Evropského parlamentu a Rady Definuje jaké země jsou způsobilé pro poskytnutí financování z dané nástroje, jaké jsou cíle nástroje, jaký je rozpočet daného nástroje apod. Víceleté indikativní programy (rozhodnutí Komise) blending? Obsahují informace o zamýšlených oblastech/sektorech podpory na období 3 až 7 let pro zemi či region. Uvádějí indikativní finanční alokace pro jednotlivé podporované oblasti např. životní prostředí, energie, státní správa apod. Roční akční programy (rozhodnutí Komise) Obsahují konkrétní informace o finanční alokaci na daný rok pro zemi či region. Je již známo jaké opatření bude financováno, způsob implementace, specifické zamýšlení cíle navrženého opatření apod. Konkrétní projekty Na základě ročního akčního programu jsou připraveny veřejné zakázky/granty. Oznámení o veřejných zakázkách je potřeba hledat dle způsobu implementace programů: Přímé řízení: EuropeAid Nepřímé řízení (delegovaná spolupráce): webové stránky příslušné rozvojové agentury, mezinárodní organizace apod.

Programové dokumenty DCI a EDF: IPA II a ENI: Víceleté indikativní programy – Multiannual Indicative Programmes (MIPs). Spadají do působnosti ředitelství Evropské komise pro mezinárodní spolupráci a rozvoj (DG DEVCO) viz zde: Multiannual Indicative Programmes IPA II a ENI: Country Strategic Paper / Single Support Framework Spadají do působnosti ředitelství Evropské komise pro Evropskou politiku sousedství a jednání o rozšíření (DG NEAR) viz zde: CSP/SSF

DG DEVCO

DG NEAR

3. Energie v období 2017-2020 podpora hospodářského rozvoje Východní partnerství: Bělorusko, Ukrajina, Arménie, Moldavsko, Gruzie podpora hospodářského rozvoje posilování institucionálních kapacit a podpora dobré správy podpora konektivity, energetické účinnosti, opatření zaměřená na ochranu životního prostředí a změnu klimatu podpora mobility (vzdělání, výzkum, práce) Děkuji za pozornost

Jižní sousedství Děkuji za pozornost Jordánsko podpora hospodářského rozvoje, právní stát, správa hranic a prevence extrémismu Palestina reforma státní správy, přístup k základním službám, přístup k vodě a elektřině, podpora udržitelného hospodářského rozvoje Tunisko podpora dobré správy, udržitelné hospodářství, tvorba pracovních míst, sociální koheze Libanon podpora opatření na tvorbu pracovních míst, zajištění sociálního a hospodářského rozvoje Alžírsko podpora hospodářské diverzifikace, podpora místního rozvoje včetně rozvoje MSP, podpora opatření v energetickém sektoru a boje proti změně klimatu. Děkuji za pozornost

4. Inovativní finanční nástroje/blending Investiční mechanizmy zřízeny v rámci fondů vnější spolupráce. Cíle: Propojení grantů z rozpočtu EU, dobrovolných příspěvků ČS a dalších dárců, s půjčkami multilaterálních a bilaterálních evropských finančních rozvojových institucí. Podpora zapojení soukromého sektoru do hospodářského a sociálního vývoje v partnerských zemích. Dosažení finanční páky / multiplikačního efektu. Podpora infrastrukturních investic. Struktura: Technical Assistance Meeting TAM (předsedá EK, účastní se rozvojové finanční instituce s cílem předpřipravit a prodiskutovat projekty před předložením ke schválení na operativní radu). Operativní rada (schvaluje konkrétní příspěvky do projektů předložených FI)

Blendingový proces Komitologické výbory Operativní Rady Regionální indikativní program → určí pro jaké prioritní oblasti podpory se použije blending Regionální roční akční program → schválení akční fiše, převod finančních prostředků do finanční facility. Operativní Rady Projektové fiše → schválení příspěvků EU kvalifikovanou většinou ČS.

Přehled blendingových nástrojů Geografické blendingové rámce: ENI - NIF (Neighbourhood Investment Facility) DCI - LAIF (Latin America Investment Facility) - AIF (Asian Investment Facility) - IFCA (Investment Facility for Central Asia) - ElectriFI + AgriFI – (tematické nástroje) IPA - WBIF (Western Balkans Investment Framework) EDF - IFP (Investment Facility for Pacific) - CIF (Caribbean Investment Facility) - AfIF (Africa Investment Facility)

Formy blendingu Grant Evropské komise na podporu investičního projektu: Snížení počátečních investic a celkových nákladů pro partnerskou zemi - investiční granty, dotace úrokových sazeb. Zajištění potřebné kvality, efektivnosti a udržitelnosti projektu - technická pomoc. Získání dodatečného kapitálu - rizikový kapitál, příspěvky do základního kapitálu. Snižovaní rizika - poskytování finančních záruk.

Příklad schváleného projektů - NIF EIB - modernizace ukrajinských železnic – 7 mil. EUR Sektor: dopravní infrastruktura. Cílem projektu je elektrifikace spolu s modernizací signalizačního a telekomunikačního systému 253 km železniční trati. Vedoucí finanční instituce: EIB (spolufinancováno EBRD). Implementuje: ukrajinské ministerstvo dopravy resp. státní železniční podnik (Ukrzaliznytsia), který bude vypisovat veřejné zakázky na stavební práce. Grant z NIF bude využit pro financování stavebního dozoru a technickou pomoc. Financování: 309. 4 mil. EUR. EIB EUR 300, 2 m NIF EUR 7,0 m EPTATF EUR 0,2 m UA EUR 2,0 m

Seznam finančních institucí EIB – Evropská investiční banka EBDR – Evropská banka pro obnovu a rozvoj AFD – Francouzská rozvojová agentura KfW – Německá rozvojová banka AfDB – Africká rozvojová banka ADB – Asijská rozvojová banka FMO – Holandská rozvojová banka

5. Sektorový seminář Seminář je organizován Stálými zastoupeními ČS při EU společně s podnikatelskými reprezentacemi a agenturami na podporu obchodu. je určen konzultačním společnostem, asociacím, obchodním společnostem a dalším subjektům se zájmem o realizaci projektů ve třetích zemích. možnost seznámit se s aktuálními programy zahraniční spolupráce a s pravidly účasti v tendrech a grantových výzvách, příležitost navázat kontakty se subjekty z ostatních členských států a vytvořit konsorcia pro budoucí spolupráci, umožňuje obrátit se s dotazy přímo na místě na experty EK, EIB a další účastníky semináře.

6. Vybrané příspěvky ze sektorového semináře Evropský vnější investiční plán Inspirace Evropským fondem pro strategické investice. Cíl je posílit investice v partnerských zemích (Afrika a země spadající do politiky sousedství). Podpora inklusivního růstu, tvorby pracovních míst, udržitelného rozvoje a řešení příčin migrace. Investice zaměřeny na sektory: udržitelná konektivita a udržitelná energie; mikro-malé a střední podniky; udržitelné zemědělství; digitalizace; udržitelný rozvoj měst.

Evropský vnější investiční plán Tři pilíře: Evropský fond pro udržitelný rozvoj (EFSD): Dne 26.9.2017 přijato nařízení EP a Rady Obsahuje záruku EFSD ve výši 1,5 mld. EUR a záruční fond ve výši 0,75 mld. EUR – likviditní rezerva. II. Technická pomoc podpora pro veřejné instituce partnerských zemí a další zainteresované subjekty s přípravou projektů (rovněž budování kapacit, příprava regulatorního rámce apod.). III. Investiční klima strukturované dialogy, vládní reformy, propagace obchodu, obchodní platformy, přispívání k rozvoji podnikatelského prostředí.

Evropský fond pro udržitelný rozvoj Záruka EFSD se použije na krytí rizik pro nástroje: úvěry (včetně úvěrů v místní měně) záruky protizáruky nástroje kapitálového trhu jakoukoli jinou formu financování nebo úvěrového posílení, pojištění a kapitálové nebo kvazikapitálové účasti. Způsobilými partnerskými stranami pro účely záruky EFSD jsou: EIB a EIF Veřejnoprávní subjekty Mezinárodní organizace a jejich agentury; Soukromoprávní subjekty pověřené výkonem veřejné služby, pokud poskytují dostatečné finanční záruky; Soukromoprávní subjekty partnerské země, které poskytují dostatečné finanční záruky, odchylně od ustanovené čl. 58 odst. 1 písm.c) bodu vii) nařízení (EU, Euratom) č. 966/2012. Bude fungovat spolu s blendingem

Východní partnerství vzniklo v roce 2009 s cílem přiblížit země Východního partnerství blíže k EU. Summit v Rize 2015 přijata Komplexní politická agenda. podpora čtyř strategických oblasti: hospodářský rozvoj a rozvoj tržních příležitostí posílení institucí a řádné správy mobilita a posilování vzájemných vztahů konektivita, energetická účinnost, ŽP a klima

Východní partnerství Iniciativa na vysoké úrovni mezi EU-IFIs – cílem investovat do energetické účinnosti, usiluje o rozšíření blendingových aktivit, pilotní země Gruzie a Ukrajina a později ostatní země VP. Covenant of Mayors (CoM) – globální iniciativa, klima a přístup k energii, implementace akčních plánu pro udržitelnou energii, platforma technické pomoci pro městské projekty. Trustový fond E5P (Eastern Europe Environment and Energy Efficiency Fund) – cílem je zvýšit multiplikační efekt u městských investic. Kombinuje investiční granty s úvěry FI a příspěvky zemí VP. Rozpočet 180 mil. EUR, z toho EU 78 mil. EUR. Green for Growth Fund – cílem je zpřístupnit blendingové nástroje pro MSP a domácnosti. Poskytuje úvěry prostřednictvím místních finančních institucí (domácnosti), přímé financování (velké projekty, geoterm.ene., VF), technická pomoc (budování kapacit, výzkum apod.) E5P - Dodávka 143 CNG autobusů – Tbilisi. EBRD úvěr 27 mil, E5P grant 7 mil, 11 mil. místní úřady.

Všechny země ElectriFI Climate Investor One Implementuje FMO/EDFI Cílem je zvýšit přístup k obnovitelné energii Celkem alokováno 132 mil. EUR Poskytování financování pro developery a investory na realizaci malých a středně velkých projektů (0,5 – 10 mil. EUR) Možnost žádat o financování ad hoc, velká míra flexibility. Climate Investor One Implementuje FMO Financování velkých projektů Obsahuje tři druhy fondů: rozvojový fond poskytuje nevratné příspěvky do výše 50% nákladů konstrukční fond financuje 75%, dle tržních podmínek fond pro refinancování umožňuje refinancování projektů v operativní fázi.

Všechny země GEEREF – fond fondů Založen Evropskou komisí v roce 2006 Cílem je stimulovat prostřednictvím blendingu privátní investice do zelené energie v rozvojových zemích. Celkový rozpočet 222 mil. EUR Investice do kapitálových fondů (multiplikační efekt až 10mld. EUR) Do konce roku 2016 již investováno do 12 fondů v Africe, Asii, Latinské Americe a Karibiku. Významná poradní role EIB

Africa Renewable Energy Scale-UP Facility Afrika Africa Renewable Energy Scale-UP Facility Implementováno AFD a Proparco Celkem 24 mil EUR (příspěvek z EU) 12 mil. EUR alokováno na posílení veřejného sektoru – sektorové strategie, regulatorní rámce, příprava veřejných zakázek a výběrových řízení apod. 12 mil. EUR alokováno na podporu projektů pro privátní sektor. Možnost získat záruky se zaměřením na projekty PV systémy (240MW on-grid a 50MW off-grid)

Africa-EU Renewable Energy Cooperation Programme (RECP) Afrika Africa-EU Renewable Energy Cooperation Programme (RECP) Iniciativa zaměřena na podporu rozvoje trhu a investic v sektoru obnovitelné energie. Založena EK, AT, NL, DE, FI Implementována německou rozvojovou agenturou GiZ Neposkytuje žádné formy financování. Jedná se o poradenskou platformu s cílem propojovat obchodní partnery s projektovými příležitostmi: online poradenství, seznámení s hosp. a pol. situací v zemi, analýzy trhu hledání vhodných projektových příležitostí zajištění vhodných finančních nástrojů (přes 50 zdrojů) networking, semináře, workshopy apod. Více informací zde: https://www.africa-eu-renewables.org/

Michal Klučka tel.: +32 2 2139 213 e-mail: michal_klucka@mzv.cz Stálé zastoupení České republiky při Evropské unii Děkuji za pozornost