UNGC Bělorusko na MPO – 5. prosince 2017 Společenská odpovědnost organizací (CSR) Ing. Pavel Vinkler, Ph.D. ředitel Odboru podnikatelského prostředí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠÍŘÍME PRINCIPY CSR A UDRŽITELNÉHO PODNIKÁNÍ.
Advertisements

ZAČLENĚNÍ PODNIKATELŮ DO TVORBY REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE KONKRÉTNÍ AKTIVITY SPOLUPRÁCE S VÁMI PRO OBDOBÍ OD DO – JAK SE MŮŽETE.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Rezortní interní protikorupční program Ministerstva obrany.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
1 „Zájmy České republiky a přijetí společné měny“ Stav příprav v jednotlivých sektorech a úkoly pro další období Vladislav Flek vedoucí Organizačního výboru.
Konference INOVACE 19. září 2013 Podpora podnikání malých a středních podniků ze strany Ministerstva průmyslu a obchodu ČR Ing. Tomáš Hajdušek náměstek.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Národní konference kvality ve veřejné správě – Brno 2013
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Jak se pozná sociální podnik
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Společenská odpovědnost organizací
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Informace o ministerské konferenci „Sdílení nejlepších.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Společenská odpovědnost firem Ing. Silvia Aguilar Bobadilla VŠE-Kostelecké horky
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
Interaktivní personální portál
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
JUDr. Ing. Robert Szurman ředitel odboru předseda Rady kvality ČR 8. Národní konference kvality ve veřejné správě, Praha Národní konference.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
MPO Odbor podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu Aktualizovaný Národní akční plán společenské odpovědnosti organizací v České republice Ing. Hana.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Kde jsme a kam jdeme na cestě k digitální ekonomice?
Společenská odpovědnost a školy
Společné setkání „minitýmů“
Společensky odpovědné podnikání
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Zákon o ochraně veřejného zdraví před hlukem a řízení hluku v komunálním prostředí (Zákon o hluku) věcný záměr.
Sociální podnikání a lokální ekonomika Mgr. Alena Zieglerová
Společenská odpovědnost organizací (CSR) Národní akční plán společenské odpovědnosti organizací v České republice Ing. Pavel Vinkler, Ph.D. ředitel.
Společenská odpovědnost v rámci Národní politiky kvality
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR)
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Ing. Pavel Vinkler, Ph.D., ředitel odboru podnikatelského prostředí
Vyhodnocení dotazníkového průzkumu CSR
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
Klíčové aktivity projektu
Ing. Pavel Vinkler, Ph.D. 23. dubna 2018
Expertní skupina pro snižování administrativní zátěže podnikatelů Zákon o sociálním podniku Ing. Pavel Vinkler, Ph.D. ředitel odboru podnikatelského.
Podnikatelská rada Rodinné podniky v ČR Ing. Pavel Vinkler, Ph.D.,
Odbor pro udržitelný rozvoj
Transkript prezentace:

UNGC Bělorusko na MPO – 5. prosince 2017 Společenská odpovědnost organizací (CSR) Ing. Pavel Vinkler, Ph.D. ředitel Odboru podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu

Společenská odpovědnost organizací CSR Osnova: Obecně o CSR Národní akční plán společenské odpovědnosti organizací v České republice Výhled do budoucna

Společenská odpovědnost organizací CSR Definice Evropské komise – „odpovědnost podniků za dopad jejich činností na společnost“ CSR – představuje dobrovolný závazek organizace zohledňovat při svém rozhodování a každodenních činnostech potřeby svých zákazníků, dodavatelů, zaměstnanců a dalších aktérů, jichž se její činnost dotýká, ať již přímo či nepřímo Jde o „průřezovou problematiku“ dotýkající se širokého spektra aspektů – sociálního, environmentálního i ekonomického Její důležitou součástí je také snaha minimalizovat negativní dopady činnosti organizace na životní prostředí Téma CSR je v celém světě stále více akcentováno jako základ pro udržitelný rozvoj, tedy rozvoj, který naplňuje potřeby přítomných generací, aniž by ohrozil schopnost naplňovat je i generacím budoucím

Národní akční plán společenské odpovědnosti organizací v České republice (dále jen Národní akční plán) Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO - gestor) převzalo agendu společenské odpovědnosti organizací od Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV - spolugestor) - březen 2013 Úkolem MPO bylo vypracování Národního akčního plánu CSR v ČR (duben 2014) Využity byly také podněty z „peer review“ organizované Evropskou Komisí Národní akční plán byl zpracován a ke konci roku 2013 předložen Vládě ČR, která jej schválila Usnesením vlády ze dne 2. dubna 2014 č. 199

Aktualizace Národního akčního plánu CSR v ČR Usnesení vlády České republiky ze dne 2. dubna 2014 č. 199; část II, bod 2, odstavec b) uložilo ministrovi průmyslu a obchodu předložit vládě do 31. prosince 2015 aktualizovaný Národní akční plán CSR v ČR. Aktualizovaná verze Národního akčního plánu byla schválena Usnesením vlády České republiky ze dne 25. ledna 2016 č. 49

Aktualizovaný Národní akční plán CSR v ČR Hlavní záměry aktualizovaného NAP CSR v ČR: Posílení důvěryhodnosti konceptu CSR prostřednictvím aktivní podpory jejího rozvoje (například formou osvěty) Podpora výměny dobrých praxí a informací z oblasti CSR Sdílení zkušeností a transfer mezinárodního know-how. Aktualizovaný Národní akční plán CSR v ČR zůstává nelegislativním otevřeným dokumentem a je dostupný na: http://www.mpo.cz/dokument169121.html Tištěná brožura v CZ a v AJ verzi.

Aktualizovaný Národní akční plán CSR v ČR Dominantní je třetí kapitola Národního akčního plánu, ve které je definováno deset klíčových oblastí: Propagace a podpora konceptu společenské odpovědnosti Dialog a spolupráce zainteresovaných stran společenské odpovědnosti Úloha orgánů veřejné správy Šíření, implementace a dodržování mezinárodních standardů chování Mezinárodní spolupráce Dodržování lidských práv Sociální podnikání Vzdělávání a výzkum v oblasti společenské odpovědnosti Oceňování organizací za společenskou odpovědnost Ochrana zájmů spotřebitelů

Aktualizovaný Národní akční plán CSR v ČR Problematika Společenské odpovědnosti organizací – v podmínkách současného globalizovaného trhu se stává stále významnějším prvkem strategického řízení firem Aktualizovaný NAP CSR v ČR – může být určitým vodítkem k odpovědnému a udržitelnému podnikání Cílem materiálu je přispět k rozvoji konceptu společenské odpovědnosti organizací v České republice a jeho pozitivních dopadů na konkurenceschopnost ČR. Smyslem není posílení regulace, CSR je v principu dobrovolnou aktivitou.

Aktivity Národního akčního plánu CSR v ČR Národní informační portál o CSR Národní informační portál o CSR – oficiální portál České republiky o společenské odpovědnosti organizací Správcem portálu – je MPO, národní gestor problematiky CSR, společně s Radou kvality ČR Cíl portálu – informovat podniky, neziskové organizace, orgány veřejné správy i širokou veřejnost o novinkách z oblasti společenské odpovědnosti a aktivitách státních orgánů a dalších zainteresovaných aktérů, kteří aktivně přispívají k rozvoji společenské odpovědnosti organizací v České republice Národní portál o CSR slouží jako úložiště, ve kterém jsou zveřejňovány veškeré informace k CSR, např. sídlení informací a dobrých praxí, propagace aktivit, sdělování novinek, dokumenty, legislativa atd. Vzájemná provázanost s webovými stránkami Ministerstva průmyslu a obchodu www.narodniportal.cz

Aktivity Národního akčního plánu CSR v ČR Platforma zainteresovaných stran CSR Platforma zainteresovaných stran CSR – je dobrovolným a otevřeným uskupením právnických osob, které se aktivně zabývají uplatňováním společenské odpovědnosti. Představuje zájmové diskusní fórum organizací, propagujících koncept CSR, které umožňuje výměnu zkušeností (know-how), shromažďuje a monitoruje existující nástroje a iniciativy CSR a propaguje příklady dobré praxe. Organizaci, činnosti a výstupy Platformy zajišťuje Rada kvality ČR prostřednictvím Národního střediska podpory kvality. Výstupy Platformy přispívají k realizaci a vyhodnocování úkolů Národního akčního plánu CSR. Aktuálně má Platforma zainteresovaných stran - cca 50 členů Komunikačním médiem Platformy je Národní informační portál CSR www.narodniportal.cz

Směrnice o nefinančním reportingu Novela zákona č. 513/1991 Sb., o účetnictví Účinnost zákona je od 1. ledna 2017 Dotčené subjekty budou reportovat o nefinančních informacích za rok 2017, tj. „první zprávy o nefinančním reportingu“ budou zveřejněny v roce 2018 Kdo má povinnost reportovat nefinanční informace? Velká účetní jednotka, která je obchodní společností a je zároveň subjektem veřejného zájmu, pokud k rozvahovému dni překročí kritérium průměrného počtu 500 zaměstnanců v průběhu účetního období Konsolidující účetní jednotka velké skupiny účetních jednotek, která je zároveň subjektem veřejného zájmu, pokud k rozvahovému dni překročí na konsolidovaném základě kritérium průměrného počtu 500 zaměstnanců v průběhu účetního období.

Byznys a lidská práva Pracovní skupina při Úřadu vlády – pracovní skupina byla ustanovena v prosinci 2015 Cíl - implementace Obecných zásad OSN k byznysu a lidským právům na národní úrovni. Vztah mezi konceptem byznysu a lidských práv a společenské odpovědnosti – oba koncepty se prolínají. Dobrovolné závazky států a podnikatelů. Tři pilíře: Povinnost státu chránit Odpovědnost podnikatelů respektovat Zajištění prostředků k nápravě Materiál byl schválen usnesením vlády České republiky ze dne 23. října 2017 č. 752 o Národním akčním plánu pro byznys a lidská práva na období 2017 – 2022. Jedná se o nelegislativní materiál.

Sociální podnikání Návrh věcného záměru zákona o sociálním podnikání byl přijat dne 15. května 2017 usnesením vlády ČR č. 367. Byl připraven návrh paragrafového znění zákona o sociálním podnikání – bude předložen vládě ČR do 31. prosince 2017. Zákon nebude vytvářet novou právní formu, pouze stanoví znaky, které bude muset splňovat podnikající fyzická nebo právnická osoba, která bude chtít získat a využívat status sociálního podniku, resp. Integračního sociálního podniku, a případných výhod z tohoto statusu plynoucích.

Plnění Akčního plánu CSR v ČR Vytvoření a správa Národního informačního portálu o CSR včetně jeho provázání s národními a mezinárodními dokumenty Podpora a udržitelnost podnikání a národních cen za společenskou odpovědnost Rada kvality ČR vydala v červnu 2016 novou publikaci k Národní ceně za společenskou odpovědnost a udržitelný rozvoj. Podpora konceptu společenské odpovědnosti v rámci veřejného sektoru Příručka CSR pro veřejnou správu, aneb jak se chovat společensky odpovědně (vydána v listopadu 2016 Národním střediskem podpory kvality ve spolupráci s Radou kvality ČR a Ministerstvem vnitra)

Plnění Akčního plánu CSR v ČR Newsletter Platformy zainteresovaných stran CSR Diskuse na téma současný stav CSR a udržitelný rozvoj v ČR Spolupráce s Národní sítí Global Compact ČR v rámci globálního summitu společenské odpovědnosti a udržitelného podnikání GLOBAL COMPACT 2030, který proběhl dne 4. května 2016 v Praze VŠE v Praze zavedla ve spolupráci s Českou společností pro jakost certifikát „Specialista CSR junior“ – pro studenty bakalářského programu Národní cena ČR za CSR a udržitelný rozvoj – každoroční slavnostní vyhlašování na konci listopadu (měsíc kvality) ve Španělském sále na Pražském hradě Ocenění za CSR Podnikáme odpovědně – bylo předáno v rámci akcí Evropský týden malých a středních podniků Cena hejtmana za CSR

CSR v rámci EU – High Level Group on CSR MPO se rovněž zapojuje do aktivit souvisejících se společenskou odpovědností organizací i na evropské úrovni Zástupce MPO je členem Skupiny na vysoké úrovni pro otázky společenské odpovědnosti organizací (High Level Group on Corporate Social Responsibility), která pracuje v rámci generálního ředitelství DG GROW (přesunuto z DG EMPL)

Priority na další období Z Usnesení vlády České republiky ze dne 25. ledna 2016 č. 49 vyplývají následující úkoly pro ministra průmyslu a obchodu: koordinovat a monitorovat plnění úkolů vyplývajících z Plánu, předložit vládě do 30. září 2018 zprávu o plnění Plánu se stavem ke dni 30. června 2018 a návrh nového akčního plánu. Přípravné práce na „návrhu nového akčního plánu“ byly již zahájeny.

Návrh nového akčního plánu „DRAFT“ Úvodní slovo pana ministra ÚVOD – vymezení pojmů, vyhodnocení předchozího NAP Aktéři CSR Udržitelný rozvoj Ceny Mezinárodní spolupráce Vzdělávání Veřejné zakázky Best practices Ochrana spotřebitele (Témata Byznys a lidská práva a Sociální podnikání již nebudou součástí) Závěr Zkratky Příloha – Vyhodnocení stávajícího NAP CSR Příloha – Základní přehled dokumentů souvisejících se CSR

Návrh nového akčního plánu „DRAFT“ S čím počítáme při tvorbě „nového akčního plánu CSR v ČR“? Výstupy z konference „Společenská odpovědnost organizací ve spojitosti s operačními programy“ ze dne 17. října 2017 Jednoduché dotazníkové šetření Zapojení Platformy zainteresovaných stran CSR – náměty, připomínky Spolupráce s odborníky CSR Příklady nejlepší praxe Zapojení stakeholderů Připomínkové řízení

Děkuji za pozornost Ing. Pavel Vinkler, Ph. D Děkuji za pozornost Ing. Pavel Vinkler, Ph.D. ředitel Odboru podnikatelského prostředí a vnitřního obchodu