Zdroje a vyhledávání informací pro vědeckou práci

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní informační zdroje pro zubní lékařství
Advertisements

Harmonogram - úprava – úvod, plán semestru, podmínky zápočtu. Studium literatury, vyhledávání literatury, databáze, knihovny, citace, Dr. Procházková.
Zdroje a vyhledávání informací pro vědeckou práci Mgr. Jiřina Procházková, Ph.D
Dana Sigmundová Úvod do elektronických informačních zdrojů ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Využití a zpracování literatury Belma Skender, Iva Jelínková, Zuzana Pernicová Seminář oddělení Fyziologie živočichů a imunologie, září 2010.
Kurz pro doktorandy „ ELEKTRONICKÉ INFORMAČNÍ ZDROJE NA ČVUT “ Mgr. Zdeňka Civínová Ústřední knihovna ČVUT v Praze Únor 2011.
TRANSPARENTNÍ ORGANIZACE Financování politických stran Jakub Michálek 6. října 2011.
Projekt Informační a vzdělávací portál Libereckého kraje I CZ.1.07/1.1.00/ I Školení pro uživatele portálu.
Oborová brána Musica (MUS) Nový nástroj (nejen) pro české muzikology Václav Kapsa Národní knihovna České republiky Výroční konference ČSHV Nové výsledky.
Výstupy projektu „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ Benchmarking sociálních služeb Mgr. Marián Svoboda AUGUR Consulting s.r.o.
Přijímací řízení ve školním roce 2015/ ÚVOD Kde je/bylo možné získávat informace:  Návštěvy SŠ a SOU, dna otevřených dveří  Výstava EDUK ART.
Vyhledávání v citační databázi Web of Science (WoS) Česká zemědělská univerzita v Praze Studijní a informační centrum 2016.
Jaké je místo knihovny ve vzdělávacím procesu vysoké školy? Hana Landová SIC ČZU v Praze Celostátní porada vysokoškolských knihoven a 10. listopadu.
Co je Open Access (OA) Bc. Miroslava Pourová. Open Access = Otevřený přístup mezinárodní iniciativa k zajištění: – trvalého – okamžité – bezplatného přístupu.
OPAC – jak dál? Nové technologie v knihovnictví Seminář KISK, VIKMB15.
11 Doktorské studium na FLD doc. Ing. Tomáš Kušta, Ph.D.
Vyhledávání v citační databázi Web of Science (WoS) Česká zemědělská univerzita v Praze Studijní a informační centrum 2013.
Zdroje a vyhledávání informací pro vědeckou práci Mgr. Jiřina Procházková, Ph.D
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_036.ICT.34 Tvorba webových stránek – databáze úvod.
OneNote. Co to je?  OneNote patří k produktům Microsoftu, nyní je ke stažení zdarma  jde o aplikaci pro rychlou, snadnou a přehlednou správu různých.
Elektronická knihovna časopisů EZB Karolína Košťálová Národní knihovna ČR.
Úvod do databází MS Access (1).
Mgr. Jitka Laholová Odbor vzdělávání a vědy MZ
16.1 Dokument v digitální podobě
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Ústřední knihovna FSS MU
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Databáze pro hledání odborných informací
Jak zveřejnit článek přes Webpublisher ?
Bohumil Havel MoodleMoot.cz 2016
Informační a komunikační technologie
KNIHOVNA KTF UK Magdalena Hornová.
Harmonogram - úprava – úvod, plán semestru, podmínky zápočtu. Studium literatury, vyhledávání literatury, databáze, knihovny, citace, Dr. Medalová.
EIZ - bilance Profesionální informační zdroje
Tématické vyhledávání aneb nový Vyber.pm
TIPY A RADY PRO PRÁCI S DATABÁZÍ SCOPUS
Kurz informačního vzdělávání: průvodce online databázemi EBSCO
Ústřední knihovna FSS MU
EFEKTIVNÍ VYHLEDÁVÁNÍ ODBORNÝCH INFORMACÍ
Vědeckovýzkumný IS Milan Šorm.
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Informační zdroje v zoologii Zoological resources of information
Městská knihovna Znojmo
Vkládání záznamů do databáze OBD
Plný text publikačních záznamů
Obsahuje asi 4,5 mil. bibliografických záznamů
Elektronické informační zdroje pro obor pedagogika
Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a
Název projektu: Od rozvoje znalostí k inovacím
Harmonogram - úprava – úvod, plán semestru, podmínky zápočtu. Studium literatury, vyhledávání literatury, databáze, knihovny, citace, Dr. Medalová.
3. Odborná literatura, její zdroje na Internetu a PřFUK
Aplikace vyhledávače Google na zdroje odborných informací
Bibliografické odkazy a citace změny oproti starší verzi normy ISO ČSN 690 Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
Základy práce s informačními zdroji ZUR163
Knihovny a elektronické informační zdroje na Přírodovědecké fakultě UK aneb jak efektivně hledat užitečné vědecké informace Radka Lukášová.
Pozor, vyhledání probíhá i v plném textu.
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
OECD iLibrary Mgr. Alena Filipová
ProQuest Central Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
ACM Digital Library Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
ANOPRESS IT Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Souborný katalog v informační gramotnosti
Online databáze pro ohrožené rodiny a děti v ORP Chrudim SÍŤ POMOCI A PODPORY na Chrudimsku V RÁMCI PROJEKTU EFEKTIVNÍ ŘÍZENÍ SÍTĚ SLUŽEB PRO OHROŽENÉ.
ProQuest Central Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Doktorské studijní programy v biomedicíně
3. Odborná literatura, její zdroje na Internetu a PřFUK
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Portál - role studenta v informačním systému STAG
Transkript prezentace:

Zdroje a vyhledávání informací pro vědeckou práci Mgr. Jiřina Procházková, Ph.D. jipro@sci.muni.cz

Zdroje informací Typy informací knihovny (http://aleph.muni.cz/F) internetové databáze ostatní (osobní kontakt, žádost o článek…) Typy informací současný stav dané problematiky statistické údaje (WOS) praktické informace grafická data

Principy vyhledávání Boolean (http://searchenginewatch.com/showPage.html?page=2155991) AND, OR, NOT, NEAR, () Search Engine Math (http://searchenginewatch.com/showPage.html?page=2156021) +,-,““ (pozor na umístění mezery, např. +cell +cycle) (hierarchie) Google (http://www.google.cz/intl/cs/help/basics.html) používá Search Engine Math Další detaily na http://searchenginewatch.com/showPage.html?page=2156031

Současný stav dané problematiky PubMed http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi export a ukládání dat (Clipboard, My NCBI account) Informační systém MU http://library.muni.cz/ezdroje abstrakty, fulltexty, seznamy fulltextových časopisů, knih

PubMed - databáze

PubMed – levá lišta seznam časopisů (zvlášť fulltexty) přehled databází, základní informace o databázích a principu vyhledávání seznam časopisů (zvlášť fulltexty) převod běžné mluvy na odborné termíny dohledávání konkrétních citací podle autora apod. vyhledávání podle vědního oboru NCIB účet – uložení předešlého vyhledávání linky na další spřízněné databáze a aplikace projít možnosti, pak otevřít pubmed, prakticky vše ukázat,co se dá dělat s tou levou lištou pak nechat je at vymýšlí hesla a hromadně ukázat, jak správně zadávat a hledat a co se s tím dá i udělat (i endnote a jiné databázové programy)

Databáze na Př.F. MU

Zdroje fulltextů pro biology na MU http://library.muni.cz/ezdroje/obor.php?lang=cs&id=2

Připojování se z PC mimo síť nutná registrace v is.muni.cz proxy http://library.muni.cz/ezdroje/proxy_podrobne.html https://inet.muni.cz/auth/login Test VPN https://vpn.muni.cz/ - Vytvoření „tunelu“ mezi MU sítí a osobním PC

Statistické údaje Web of Sciences http://apps.isiknowledge.com impact factor časopisů citovanost autorů, článků Current content počet citací článků, které vyšly „Impact factor“ za rok X = v daném časopise v letech (X-1) a (X-2) počet článků vyšlých v daném časopise v letech (X-1) a (X-2) „Immediancy factor“ za rok X = v daném časopise v roce X časopise v roce X

Praktické informace Laboratorní průvodce http://www.labo.cz/ Gate to Biotech http://www.gate2biotech.com/ Abcam http://www.abcam.com/ Laboratorní manuály http://userpages.umbc.edu/~jwolf/method1.html http://www.cshprotocols.org/ Konference http://www.allconferences.com/Science/Biology/ http://www.conferencealerts.com/biology.htm FEBS - http://www.febs.org/ EMBO - http://www.embo.org/ ČSBMB - http://csbmb.vscht.cz/index06.html

Grafická data Sigma obrázky http://www.sigmaaldrich.com Pathway maps http://escience.invitrogen.com/ipath Cell signalling technology http://www.cellsignallingbiology.org ProteinLounge http://www.proteinlounge.com Reactome http://www.reactome.org