Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_13_20_životní prostředí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚVOD DO EKOLOGIE 1. lekce.
Advertisements

Vznik, složení a význam půd
GEOGRAFIE KRAJINNÁ SFÉRA
KRAJINA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
OZP-komplet.pptGEOtest Brno a.s.1 Vlivy na životní prostředí Znečištění ovzduší Znečištění povrchových a podzemních vod Znečištění půdy Vliv nebezpečných.
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
Doporučená literatura Esf v ČR, TU Ostrava: Výukový program: Environmentální vzdělávání. Statistická ročenka ŽP ČR. MŽP ČR. Praha. Wittlingerová, Jonáš,
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
Krajina a krajinná sféra
Krajinná sféra a její části
PŘÍRODNÍ ZDROJE A ENERGIE Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI607 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní škola Drnovice okres Vyškov Číslo a název operačního.
Složky krajiny a životní prostředí
BIOSFÉRA – TYPY EKOSYSTÉMŮ
ŽP – základní pojmy Ekologie … věda o vztazích mezi organismy a jejich životním prostředím a mezi organismy navzájem (Ernest Haeckel 1866) Environmentalistika.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
Ekosystémy přírodní a umělé
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Životní prostředí Petr Machala.
Biosféra Úvodní část Jan Dušek.
Životní prostředí - vše co nás obklopuje - přírodní - příroda
Biotické podmínky života
prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc. Mgr. Zdeněk Máčka, Ph.D.
KRAJINNÁ SFÉRA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Ekosystémy.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – sféry Země autor VM:Ondřej Vojáček.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Biosféra.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Krajinná sféra Jan Dušek.
Životní prostředí a chemie
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Ekonomika životního prostředí – základní pojmy
PRÁVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ - úvod do problematiky
B IOSFÉRA Magdaléna Vičarová. 1.O RGANISMY A JEJICH ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Na zemi žije velké množství různých druhů mikroorganismů, rostlin (flóra) a živočichů.
VY_32_INOVACE_01_20_energie Energie může označovat schopnost hmoty (látky nebo pole) konat práci.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Stavba, funkce a typy EKOSYSTÉMŮ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
VY_32_INOVACE_15_20_zdravý způsob života NEPOHODA KULTURA BYDLENÍ MEZILIDSKÉ VZTAHY OSOBNÍ HYGIENA NEČISTOTA REŽIM DNE ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ ZAMOŘENÉ PROSTŘEDÍ.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
VY_32_INOVACE_10_20_léky. Lék je léčivo, které se podává pacientovi (člověku nebo zvířeti) např. ve formě tablet, kapslí, roztoku.
K RAJINNÁ SFÉRA. obsah krajina krajinná sféra příroda přírodní krajinná sféra litosféra pedosféra hydrosféra atmosféra biosféra kontrolní otázky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dvořáček Josef. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
3. Autotrofní a heterotrofní organismy
Ekonomika životního prostředí
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Eva Khorelová
Význam ovzduší, vodstva, půd, rostlinstva a živočišstva na Zemi
Ekonomika životního prostředí
PŘÍRODNÍ (KRAJINNÁ) SFÉRA ZEMĚ
LITOSFÉRA Stavba zemského povrchu
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Ekosystém Pětilístek: Prostředí
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_05_20_nekvalitní voda.
Geografie Krajinná sféra
Charakteristika zeměpisu CR
PŘÍRODNÍ SFÉRA ZEMĚ.
VY_32_INOVACE_12_05_stavba Země
KRAJINNÁ SFÉRA PŘÍRODNÍ SLOŽKA ČLOVĚKEM TVOŘENÁ SLOŽKA
VY_52_INOVACE_01_ Ekosystémy
VY_32_INOVACE_272_Krajinná sféra
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_13_20_životní prostředí

Životní prostředí

Životní prostředí je podle definice Ministerstva životního prostředí České republiky: „systém složený z přírodních, umělých a sociálních složek materiálního světa, jež jsou nebo mohou být s uvažovaným objektem ve stálé interakci. Je to vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů, včetně člověka a je předpokladem jejich dalšího vývoje. Složkami je především ovzduší, voda, horniny, půda, organismy, ekosystémy a energie.“

Složky životního prostředí neživé (anorganické) složky voda (hydrosféra) půda (pedosféra) ovzduší (atmosféra) horninové podloží (litosféra) živé (organické) složky organismy (biosféra, biocenóza)

Vztah člověka a životního prostředí Lidé v průběhu dějin postupně bezprostředně oslabovali a narušovali závislost na životním prostředí. S rozvojem vědy a techniky je stále obtížnější stanovit předpověď důsledků lidských činností na životní prostředí. V současné době je například aktuální debata o podílu člověku na globálních změnách klimatu.

Napiš, co zhoršuje životní prostředí

Napiš, co zlepšuje životní prostředí

Popis 2. snímek – úvod 3. snímek – slouží k výkladu 6. snímek – úkol pro žáky k zamyšlení 7. snímek – úkol pro žáky k zamyšlení 8. snímek – popis 9. snímek – zdroje

Zdroje Obrázek 1 - http://www.wallpaper.cz/primo/old_ir/kvetnovy_les--400x300.jpg Obrázek 2 - http://www.viessmann.cz/etc/medialib/internet-global/images/portrait.Par.83131.Image.ImagesrcML.portrait.jpg/portrait.jpg Obrázek 3 - http://mm.denik.cz/1/f8/eu_summit_klima_komin_znecistovani_ovzdusi_denik_clanek_solo.jpg Obrázek 4 - http://img.blesk.cz/img/1/full/482087-img-ostrava-ovzdusi-karcinogeny.jpg www.microsoft.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Pajkrtová.