Projekt realizace referenčního rozhraní

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
Advertisements

Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/ Operační řízení útvarů Policie ČR s celostátní působností CZ.1.06/1.1.00/
BEZPEČNOSTNÍ TECHNOLOGIE I Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
Ing. Jan Bartoš Listopad 2010 Hodnocení smluv o poskytování služeb Liberecké informatické fórum.
Pilotní projekt základního registru územní identifikace a nemovitostí („PP ZRÚIN“) Vít Suchánek, ČÚZK.
Spisová služba ICZ Lite, verze (eGON) Spisová služba pro obce a zřizované organizace města Milevska Marek HRADIL, město Milevsko CZ.1.04/4.1.00/
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
ZAPOJENÍ SPOLEČENSTEV DO TVORBY NOREM VÝTAHOVÝ PRŮMYSL ČR.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Výstupy projektu „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ Benchmarking sociálních služeb Mgr. Marián Svoboda AUGUR Consulting s.r.o.
Zákon o kybernetické bezpečnosti č. 181/2014 Sb. Presentation title.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
 2006  Ministerstvo průmyslu a obchodu Příprava aplikace zákona č. 179/2006 sb. o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání do působnosti Ministerstva.
1 Aplikovaná informatika Aplikovaná informatika Případová studie bezpečnosti IS – zadání a vypracování ZEMÁNEK, Z. - PLUSKAL, D. Operační program Vzdělávání.
Tvorba Národní strategie elektronického zdravotnictví České Republiky 2015 – 2020 Prezentace pro Zdravotní výbor PSP ČR 27. ledna
Vznik pojmu KISDIS: © 2015 Projekt byl spolufinancován v rámci Programu bezpečnostního výzkumu České republiky BV II/2-VS Pojem KISDIS  Zkrácené označení.
JAN FABIANEK, CS-PROJECT spol. s r.o. Konference Centralizované zadávání veřejných zakázek Praha, VYUŽITÍ ČÍSELNÍKU NIPEZ.
Principy Základních registrů Ing. Ondřej Felix, CSc.
Síťové operační systémy OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
Ministerstvo vnitra ČR, leden 2012 Centrální nákup v resortu MV.
BEZPEČNOST NA KONTAKTNÍCH MÍSTECH Czech POINT. 2 Administrativní bezpečnost Režimová bezpečnost Ochrana spisové agendy Automatizované prostředky spisové.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
PROJEKT ISTI INFORMAČNÍ SYSTÉM TECHNICKÉ INFRASTRUKTURY VEŘEJNÉ SPRÁVY
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář
Co je program CEF? Nástroj pro propojení Evropy (Connecting Europe Facility – CEF) je zaměřen na poskytování finanční pomoci Unie na transevropské sítě.
PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ
Úřad práce České republiky
KVALITA – BEZPEČNOST - EFEKTIVITA
„IOP – šance pro váš rozvoj“
Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
METODIKA ZAVÁDĚNÍ UIS NA JINÝCH UNIVERZITÁCH
Integrace VISION a VIS Mail do NS-VIS – VIS Mail fáze II projekt spolufinancovaný z ročního programu Fond pro vnější hranice (FVH)
RASC Standardy řízení služeb
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Jednotný evropský železniční prostor
eRecept – komunikace se základními registry
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Porada vedoucích Úřadů územního plánovaní
Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně
Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra - ředitelka sekce
Strom a keř VY_52_INOVACE_35
Gymnasium Jižní Město Praha
IKI jako prostředek pro komunikaci mezi VS a občany Pavel Parma
GDPR aneb to chceme.
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Přehled nejdůležitějších novinek
Bezpečnost nade vše... Dominik Marek.
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Principy fungování spolku BISON
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Aktuálně o stavu příprav na účinnost GDPR
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
INFORMACE TAJEMNÍKA PROFESNÍCH UNIÍ
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
Atestační středisko pro ISVS
Implementace BAT závěrů do integrovaných povolení v Moravskoslezském kraji Krakow.
Projekt „Strategické řízení rozvoje elektronického zdravotnictví v resortu MZ“ a příprava resortních metodik rozvoje elektronického zdravotnictví v oblasti.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Základní Listina Projekt: „Aktualizace procesu komunitního plánování sociálních služeb v ORP Šternberk“, reg. číslo CZ /0.0/0.0/16_063/
Klíčové aktivity projektu
Počítačové sítě Úvodní přednáška
Profesionalizace sociální práce v ČR
Informační systém základních registrů
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Příspěvek k činnosti v PSNDP
Transkript prezentace:

Projekt realizace referenčního rozhraní Jitka Krčilová Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005

Vymezení Referenčního rozhraní ISVS Referenční rozhraní ISVS (dále také „RR ISVS“) je ta část referenčního rozhraní, která v rámci veřejné správy vymezuje uskutečňování vazeb mezi informačními systémy veřejné správy, tj. dimenzi IS/ICT referenčního rozhraní vymezeného v zákoně 365/2000 Sb., o ISVS. Základním problémem je zajištění bezpečné a efektivní interoperability[1] mezi systémy umístěnými v různých orgánech veřejné správy v různých lokalitách po celém území ČR. Tyto organizace jsou vybaveny různými typy softwarového a hardwarového vybavení, využívají různé typy komunikační infrastruktury a spravují data, za která nesou odpovědnost ze zákona. [1] Interoperabilita - schopnost informačního systému využívat funkčnost jiných informačních systémů a/nebo poskytovat vlastní funkčnost pro využití jinými informačními systémy.

Hlavní principy řešení Splnění požadavků zákona č. 365/2000 Sb., o ISVS kladených na referenční rozhraní tj. na referenční, bezpečné a sdílené rozhraní informačních systémů veřejné správy Řešení musí být založené na otevřených standardech (specifikace W3C, ISO, OASIS,…) Musí se jednat o otevřené řešení, které umožní budoucí rozšiřování Řešení musí podporovat subsidiaritu – dělbu/řízení odpovědností Technologické řešení – škálovatelnost, spolehlivost apod. Využití dosavadních best practices řešení ve VS Zajištění vazby na projekty EU IDA, resp. IDABC (od pol. 2005) - mj. eLink, EIF - European Interoprability Framework aj.

Specifikace Referenčního rozhraní Specifikace Referenčního rozhraní ISVS se skládá z následujících základních problémových oblastí: 1. Specifikace formátů dat a metadat - Výstupem bude metodický materiál, popisující doporučení pro budování služeb ISVS v oblasti dat a metadat, včetně testovacího předpisu. 2. Specifikace transportu dat - Výstupem bude metodický materiál, popisující doporučení pro budování služeb ISVS v oblasti přenosových protokolů a transportu dat, včetně definice testu kompatibility. 3. Specifikace propojovací sítě veřejné správy - Výstupem bude technická specifikace propojovací sítě včetně specifikace testu pro ověření interoperability a bezpečnosti propojovací sítě.

Specifikace Referenčního rozhraní 4. Vymezení základních generických služeb - Výstupem bude popis architektury generických služeb, seznam předpokládaných základních generických služeb včetně metodického materiálu, popisujícího rozhraní některých generických služeb z pohledu uživatele. Součástí výstupu bude také popis projektového záměru pro všechny generické služby RR ISVS včetně vybudování systémů podporujících funkčnost generických služeb podle vymezení globální architektury, pokud takové systémy budou potřebné. 5. Popis koncepce řešení bezpečnosti - Výstupem bude popis komplexní koncepce popisující doporučení pro zajištění bezpečnosti RR ISVS a to jak technologické tak i fyzické, personální a administrativní včetně metodiky pro atest bezpečnosti, vzorový bezpečnostní projekt, vzor auditu bezpečnosti, vzor pro provedení analýzy aktiv, vzor pro provedení analýzy hrozeb a vzor pro provedení analýzy rizik. Součástí výstupu bude také návrh mechanismů pro zajištění bezpečnosti a návrh dalšího postupu.

Předpokládaný harmonogram prací výběr řešitele specifikace - duben 2005 vypracování specifikací - do čtyř měsíců od podpisu smlouvy ověření na pilotních implementacích – 2. pol. 2005

Děkuji za pozornost