Doc. PhDr Stanislav Štech CSc prorektor pro rozvoj

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Univerzita a společenství průmyslových podniků Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava
Advertisements

Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Pracovněprávní vztahy v organizaci
CZ.1.07/2.3.00/ Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
1 Grantové schéma Spolupráce výzkumných a vývojových pracovišť s podnikatelskou sférou, podpora inovací Národní vzdělávací fond.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Transfer technologií na Technické univerzitě v Liberci Pavel Němeček.
Strategické plánování při zakládání spin-off
Spolupráce firem s výzkumnými organizacemi - možnosti a jejich úskalí I. neformální setkání Vladimíra Zádová Technická univerzita v Liberci SVOC ROBOTIKA.
Enterprise Europe Network Síť pro podporu nových a inovačních firem Ing. Daniela Váchová Seminář „Podniková inkubace“ 8. prosince 2008.
Technology Transfer Offices can help disseminate IP knowledge Jaroslav Burcik Czech Technical University in Prague Centre for Business cooperation, CTU.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
Třetí role vysokých škol
ÚřadPrůmyslovéhoVlastnictví Česká republikaČeská republika Josef Kratochvíl Úřad průmyslového vlastnictví a podpora mezinárodní konkurenceschopnosti.
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
Brno 3. června 2010 Technologická platforma „Vozidla pro udržitelnou mobilitu“ Co je Technologická platforma (TP)? V evropském hospodářském prostoru vznikají.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Projekt CZ / /0052 Komplexní program Univerzity Karlovy v Praze pro vzdělávání v řízení přenosu znalostí a výchovu v inovačním podnikání.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
CZ / /0003 Digitalizace – digitální vysílání jako nová technologie a nový trh Hermes o.s. Czech Digital Group, Newton College Jan Vávra,
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Centrum inovačního vzdělávání Liblice INOVACE 2006 Galerie inovací 7. prosince 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková.
Inovační potenciál ČR, 5. září 2007 Středisko společných činností AVČR, v.v.i. Centrum inovačního vzdělávání Liblice Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Projekt.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Pražské analytické centrum inovací CZ / /0002 Kontaktní osoba Karel Volka ESF – JPD 3 Grantové.
STAV A VÝHLED TRANSFERU TECHNOLOGIÍ NA ZČU doc. Ing. Jan Horejc, PhD., prorektor pro spolupráci s praxí Mgr. Jaroslav Šíp, asistent prorektora.
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva NKS 2008.
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
PRAKTICKÉ PŘÍKLADY ÚSPĚŠNÝCH INOVAČNÍCH PROJEKTŮ
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Transfer technologií v podmínkách VŠ INOVACE 2015 Miroslav Mašláň Univerzita Palackého v Olomouci Praha,
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Centrum energeticky efektivních budov.  CLB vzniklo jako sdílená infrastruktura, tedy seskupení firem a akademických pracovišť na vývoj systémů technologií,
MONDRAGON Cooperative Corporation (MCC) Příklad z dobré praxe - Best practice Červen 2015.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Budování expertních kapacit – transfer technologií Praha, 15. února 2016 Mgr. Filip Týc.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Association of Knowledge transfer organizations and Professionals
PRŮMYSLOVĚ-PRÁVNÍ STRATEGIE
I. Dvořák Zahajovací setkání
Shrnutí výsledků analytické etapy
CleverTech v rukou CPPT. …očima CleverTechnologies, s. r. o. R
Centrum pro přenos poznatků a technologií Univerzity Karlovy (CPPT UK) 10 let
Od „Transferu technologií“ k „Managementu znalostí
Pomáháme vaší firmě inovovat a růst
Vybrané právní aspekty podnikání v digitálním věku
Přenos poznatků a technologií na UK
Transkript prezentace:

Doc. PhDr Stanislav Štech CSc prorektor pro rozvoj Strategie Univerzity Karlovy v oblasti přenosu znalostí a politika její implementace Náměty k diskusi Doc. PhDr Stanislav Štech CSc prorektor pro rozvoj

Předkládaná STRATEGIE a politika její implementace vycházejí z VZORY Předkládaná STRATEGIE a politika její implementace vycházejí z Oxfordského modelu (mírně) adaptovaného s ohledem na zkušenosti dalších významných evropských univerzit a místní zkušenosti (VUT Brno)

STRATEGIE Přenos poznatků a technologií a jejich komercializace je považována za agendu svým významem srovnatelnou s  hlavním posláním UK – tj. vzdělávat a bádat. Centrem aktivit realizujících komercializaci poznatků a technologií vzniklých a vyvinutých na fakultách a pracovištích UK je Centrum pro přenos poznatků a technologií Univerzity Karlovy v Praze (CPPT UK).

STRATEGIE – pokrač. Aktivity CPPT jsou organizovány tak, aby přispívaly k naplňování uvedeného základního poslání Univerzity, nikoliv, aby mu konkurovaly. Komercializace poznatků a technologií realizovaná CPPT organicky navazuje na stávající ekonomické aktivity Univerzity a jejích pracovišť a dále je rozvíjí.

STRATEGIE – pokrač. Získávání dalších finančních zdrojů pro činnost UK prostřednictvím komercializace poznatků a technologií by je chápáno jako významný, nikoliv však jediný cíl této aktivity. Neméně významným cílem je stimulace dalších výzkumných a vývojových aktivit fakult a pracovišť UK. Aktivity v oblasti komercializace poznatků a technologií jsou organizovány jako „síťové“, tj. jsou realizovány kombinací vertikálního řízení CPPT UK vedením UK a horizontální spolupráce CPPT s jednotlivými fakultami a pracovišti Univerzity.

STRATEGIE – pokrač. Činnost CPPT ve vztahu k akademické obci Univerzity je chápana jako služba, poskytující jejím členům možnosti pro další realizaci jejich tvůrčího potenciálu, nikoliv jako jeho omezování.

Politika implementace Statut CPPT UK Statut Centra pro přenos poznatků a technologií Univerzity Karlovy v Praze (CPPT UK) bude vyplývat z a navazovat na statut UK a bude CPPT UK zakotvovat jako samostatné pracoviště Univerzity.

Politika implementace Aktivity CPPT Detekce komercializovatelných poznatků a technologií na výzkumných a vývojových pracovištích Univerzity Karlovy; Detekci vnější poptávky po nových technologiích a vyhledávaní komerčních partnerů – klientů; Zajišťování ošetření patentových práv (či práv obdobného typu, např. autorských) nových objevů a vynálezů a marketing a prodej licencí těchto patentů;

Politika implementace Aktivity CPPT – pokrač. Poradenství při zakládání tzv. spin-off společností a podporu v prvních stadiích jejich rozvoje; Organizace cílených společných výzkumných a vývojových projektů s komerčními subjekty; Zprostředkování služeb poskytovaných akademickými pracovišti na komerční bázi;

Politika implementace Aktivity – pokrač. Poskytování konzultací akademickým pracovníkům o možnostech komercializace výsledků jejich výzkumu a vývoje; Školení akademických pracovníků a podnikatelů v oblasti přenosu poznatků a technologií; Zpracování expertiz pro akademické, komerční, nevládní i vládní instituce;

Politika implementace Aktivity – pokrač. Formulace návrhu politiky v oblasti inovací a komercializaci poznatků a technologií pro Univerzitu Karlovu a její fakulty a další pracoviště; Získávání dalších finančních zdrojů pro zajištění procesu přenosu poznatků a technologií z akademické do komerční sféry na Univerzitě Karlově.

Politika implementace Financování Financování činnosti CPPT UK bude třísložkové - z centrálního rozpočtu UK v rozsahu vymezeném rozpočtem UK, - z projektů směřujících k podpoře inovačního transferu na fakultách - z provizí za dosažené komerční výsledky. Variantně: financování pouze dvousložkové s tím, že všechny podíly na zisku budou rozdělovány zřizovatelem (UK).

Politika implementace Předpisová základna Činnost CPPT UK a formy jeho spolupráce s fakultami a dalšími pracovišti UK budou zakotveny ve - Statutu UK a CPPT UK  - opatření rektora: Závazný postup při komercializaci vědeckých objevů a technologických vynálezů vzniklých na Univerzitě Karlově v Praze.

Politika implementace Zásady směrnice rektora Svoboda zvolit mezi otevřenou publikací získaných objevů a jejich komerčním využitím. Variantně: určité omezení otevřené publikace vědeckých objevů a technologických vynálezů s komerčním potenciálem, např. povinností deklarovat objev či vynález a poskytnout UK omezený čas (3 měsíce) pro roztnutí o jejich využití. Povinnost deklarovat vědecký objev či technologický vynález, o jehož komercializaci má pracovník zájem, a poskytnout UK (CPPT UK) omezený čas (3 měsíce) k rozhodnutí, zda má o realizaci této komercializace zájem ve své režii Pozn. 1: V případě, že CPPT UK nebude reflektovat na nabídku, nebudou možnosti pracovníka realizovat komercializaci ve vlastní režii nijak omezeny. Pozn. 2: Povinnost nabídnout zaměstnavateli právo k využití výsledků výzkumu a vývoje – pokud byly dosaženy v pracovním poměru – vyplývá zejména u patentů přímo ze zákona.

Politika implementace Zásady směrnice rektora – pokrač. Závazný postup řízení o využití práv k duševnímu vlastnictví se akademický tým a CPPT UK dohodnou na spolupráci. CPPT UK zajistí právní ochranu (patentování), marketing a licenční proces. Výzkumný tým a fakulta (pracoviště) poskytnou účinnou spolupráci. Pravidla pro rozdělení zisku při komerčním využití práv k duševnímu vlastnictví (cestou prodeje patentů a know-how): Návrh: zisk = výnosy po odečtení přímých nákladů se rozdělí: 1/3 – výzkumný tým; 1/3 fakulta (nebo pracoviště); 1/3 Univerzita. Variantně: toto rozdělení může platit až od určité úrovně zisku, např. 100.000,- Kč, pro nižší částky může být více zvýrazněna role týmu (např. 50% : 25% : 25%).

Politika implementace Zásady směrnice rektora – pokrač. Závazný postup při zakládání spin-off společností implementující know-how vzniklé na fakultách a pracovištích Univerzity Karlovy: zakladatelem spin-offu bude Univerzita, organizačně a právně bude projekt zastřešovat CPPT UK. Výzkumný tým a fakulta (pracoviště) poskytnou účinnou spolupráci. Pravidla pro rozdělení podílů společníka nebo akcií v zakládaných spin-off společnostech. (pouze rámcová, velký prostor pro jednání mezi zúčastněnými stranami). Minimální podíl Univerzity bude a) 30% v případě založení společnosti bez vnějšího financování. (Doporučení: podíl členů výzkumného týmu byl do 50% - zbytek pro manažery). b) 5% v případě vstupu externího investora (Doporučení: podíl členů výzkumného týmu do 30%).

Politika implementace Zásady směrnice rektora – pokrač. Pravidla pro organizaci společných výzkumně-vývojových projektů : Projekt bude organizovat a právně zastřešovat CPPT UK, které potom bude také monitorovat jeho průběh. Pro stanovení podíl na zisku zúčastněných stran bude ponechána poměrně velká vůle, podíl UK (variantně: přímo CPPT UK) bude pokrytí nákladů + 10% až 20% z objemu kontraktu (podle jeho velikosti). Zprostředkování výzkumných, vývojových, testovacích, poradenských a dalších služeb poskytovaných externím subjektům: budou úzce navazovat na současná pravidla a zvyklosti platná pro vedlejší činnost, za sjednané kontrakty bude mít UK (variantně: přímo CPPT UK) provizi 5% - 20% (v závislosti na objemu kontraktu).

Politika implementace Předložené zásady jsou návrh projednaný Monitorovacím výborem projektu CPPT a předkládaný akademické obci UK k diskusi. Děkuji za pozornost !