Alkeny Alkadieny Alkyny. Alkeny Alkadieny Alkyny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Advertisements

ALKENY CHRAKTERISTIKA VLASTNOSTI
Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
UHLOVODÍKY.
ALKENY A ALKADIENY UHLOVODÍKY S JEDNOU DVOJNOU VAZBOU V ŘETĚZCI
Acyklické uhlovodíky Dělíme je na:
Co víme o Uhlovodících Předmět: Chemie Ročník: devátý
Opakovací otázky na uhlovodíky
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět: Chemie Ročník: 9.
Uhlovodíky s dvojnou vazbou
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
CZ.1.07/1.1.10/
ALKYNY uhlovodíky Nenasycené ……………
Alkeny.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH26/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Uhlovodíky Autor: Mgr. Eva.
Projekt Škola do života
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 9. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Základní škola a Mateřská škola Bělotín, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_408.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ALKYNY Cn H 2n-2 nenasycené acyklické uhlovodíky s trojnou vazbou
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_04_Ch_OCH Ročník: II. Vzdělávací oblast : Přírodovědné vzdělávání.
Alkany acyklické uhlovodíky se samými jednoduchými vazbami
Alkany.
25.1 Vím, co jsou alkeny a alkyny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Nenasycené uhlovodíky alkeny a alkyny
ALKYNY.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 9. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Uhlovodíky 2. Alkeny RZ –
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_03_Ch_OCH Ročník: II. Vzdělávací oblast : Přírodovědné vzdělávání.
Uhlovodíky - shrnutí Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
CZ.1.07/1.1.10/
ALKENY.
Písemka lineární uhlovodíky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_133.
Alkyny.
ALKYNY Nenasycené …………… uhlovodíky.
CHEMIE OPAKOVÁNÍ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Alkeny, cykloalkeny.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Alkany.
jsou to uhlovodíky, které obsahují v otevřeném řetězci právě jednu násobnou-dvojnou vazbu uhlík- uhlík v názvu je koncovka -en Př. mezi alkeny (uhlíkaté.
ALKENY.
Ch_026_Uhlovodíky Ch_026_Uhlovodíky_Uhlovodíky Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
ALKYNY. DEFINICE ● Alkyny jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku jednu trojnou vazbu.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_02_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_13_CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: ORGANICKÁ.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_05_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
ALKYNY. Alkyny Jsou uhlovodíky s jednou trojnou vazbou v otevřeném řetězci. V názvu mají koncovku –YN Obecný vzorec alkynů: C n H 2n-2.
Organická chemie Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
ARENY. DEFINICE * Areny jsou uhlovodíky, které obsahují v molekule alespoň jedno benzenové jádro. * Starší název aromatické uhlovodíky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Areny.
ALKENY Chemie 9. třída.
ALKENY Chemie 9. ročník VY_32_INOVACE_07.2/14
Uhlovodíky Chemie 9. třída.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05-15
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Alkeny.
Alkyny nenasycené uhlovodíky s acyklickým uhlíkatým řetězcem
Alkeny Chemie pro 9.ročník ZŠ.
4. Přednáška Plasty, lepidla a nátěrové hmoty
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Transkript prezentace:

Alkeny Alkadieny Alkyny

Alkeny jsou nenasycené uhlovodíky, které mají mezi atomy uhlíku v molekule s otevřeným řetězcem jednu dvojnou vazbu C=C. Patří mezi alifatické sloučeniny. Názvy alkenů jsou zakončeny na –en Uhlíkový skelet alkenů může být lineární, bez rozvětvení či se může libovolně větvit, navíc musí obsahovat minimálně jednu dvojnou vazbu mezi atomy uhlíku Alkeny se se svými fyzikálními vlastnostmi podobají alkanům. Jejich skupenství závisí na molární hmotnosti, jinak též řečeno na počtu atomů uhlíku v řetězci. Tři nejjednodušší alkeny - ethen, propen a buten - jsou plyny, alkeny s 5 až 16 uhlíky kapaliny a vyšší pevné voskovité látky

ETHEN: starší názvy: ethylen, etylén - je nejjednodušším zástupcem uhlovodíků ze skupiny alkenů. Je to bezbarvý hořlavý plyn nasládlé vůně s teplotou tání -169,1 °C. Se vzduchem tvoří výbušnou směs. Bývá obsažen v zemním a koksárenském plynu, dále se získává krakováním. Patří mezi základní suroviny v chemickém průmyslu. Odštěpením jednoho atomu vodíku vzniká funkční skupina ethenyl (triviálním názvem vinyl), která se může dále vázat na jiné sloučeniny

Kalotový model ethenu kuličkový model ethenu

ALKADIENY: nebo dieny jsou alifatické uhlovodíky, které mají 2 dvojné vazby mezi atomy uhlíku v otevřeném řetězci 1,3-butadien (buta-1,3-dien, but-1,3-dien) je uhlovodík se dvěma konjugovanými dvojnými vazbami v molekule. Tato látka se v průmyslu používá jako výchozí surovina pro výrobu polymerů, zejména styren-butadienového kaučuku a polybutadienu.

ALKYNY: dříve alkiny jsou uhlovodíky s minimálně jednou trojnou vazbou mezi atomy uhlíku v otevřeném řetězci. Alkyny mají body tání a varu vyšší než jim (počtem atomů uhlíku) odpovídající alkany a alkeny. První tři členy homologické řady (ethyn, propyn, butyn) jsou za běžných podmínek plyny, alkyny C5-C16 jsou kapaliny a s počtem atomů uhlíku větším jak 16 pevné látky.

Ethyn: HC≡CH (acetylen) – je bezbarvý plyn, v čistém stavu je bez zápachu, nicméně stopová množství různých nečistot způsobují, že ve směsi zapáchá. Stlačením vybuchuje, proto je v tlakových lahvích (s bílým pruhem) rozpuštěn v acetonu, který je navíc nasáknut do porézní hlinky. Jeho směs s kyslíkem je výbušná, oba plyny se společně využívají při sváření (teplota až 3.000 °C). Acetylen je možné získat reakcí karbidu vápenatého s vodou či tepelným rozkladem methanu. Dále je acetylen využíván například jako výchozí surovina pro výrobu PVC.

Syntetický kaučuk Vyrábí se polymerací nebo kopolymerací některých nenasycených uhlovodíků, může mít různé složení. Mezi nejběžnější typy patří polybutadienové kaučuky, butadien-styrenové kaučuky, ethylen-propylenové kaučuky a isoprenové kaučuky (jejich monomerem je isopren, tedy jsou chemickou obdobou přírodního kaučuku). Mezi syntetické kaučuky patří i silikonové kaučuky, což jsou zesíťované polysiloxany, ale také polychloropren a další halogenované kaučuky. Z kaučuků na bázi uhlovodíků se pryž vyrábí přídavkem plniv, antioxidantů, vulkanizačních činidel a následnou vulkanizací.

Použité zdroje: NEZNÁMÝ. Wikipedie [online]. [cit. 9.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ethylene-3D-vdW.png TORSTEN HENNING. Wikipedie [online]. [cit. 9.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:GHS-pictogram-flamme.svg USER:ABPONG. Wikipedie [online]. [cit. 9.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Butadi%C3%A8ne.PNG JIŘÍ JANOUŠEK. Wikipedie [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ethylene_3D.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Ethen http://cs.wikipedia.org/wiki/1,3-butadien http://cs.wikipedia.org/wiki/Alkyny