Coonsovy pláty KMA / GPM F. Ježek (JEZEK@KMA.ZCU.CZ)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Téma 5 Metody řešení desek, metoda sítí.
Advertisements

TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Rozdělení úhlů podle velikosti
Rovnice roviny Normálový tvar rovnice roviny
KRUŽNICE.
(polohové vlastnosti) POZNÁMKY ve formátu PDF
Funkce.
T.A. Edison Tajemství úspěchu v životě není v tom, že děláme, co se nám líbí, ale, že nacházíme zalíbení v tom, co děláme.
Křivočarý pohyb bodu. křivočarý pohyb bodu,
KEE/POE 12. přednáška Model FV systému Ing. Milan Bělík, Ph.D.
Vektory v geometrii a ve fyzice
 př. 4 výsledek postup řešení Zjistěte, zda jsou vektory a, b, c lineárně závislé. a=(1;2;3), b=(3;0;1), c=(-1;4;5)
Rovinné útvary.
POZNÁMKY ve formátu PDF
Křivky Plochy.
Porovnávání přímek v rovině
DRÁHA A RYCHLOST HMOTNÉHO BODU DRÁHA HMOTNÉHO BODU  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií.
KONVEXNOST A KONKÁVNOST FUNKCE INFLEXNÍ BODY
Frenetův trojhran křivky
Čtyřúhelníky.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Matematika Vytvořila: Ing. Silva Foltýnová Rovnice přímky DUM číslo: 01 Parametrická rovnice přímky Analytická geometrie.
Funkce více proměnných.
Čištění dat Cleaning. Vstup: Množina geometrických objektů Výstup: Mapová vrstva s topologií.
Oskulační rovina křivky
VEKTOROVÁ GRAFIKA Zatímco v rastrové grafice je celý obrázek popsán pomocí hodnot jednotlivých barevných bodů (pixelů) uspořádaných do pravoúhlé mřížky,
Vektorová grafika.
Parametrické vyjádření přímky v prostoru
Bézierovy plochy KMA / GPM F. Ježek
Vektorové prostory.
Diferenciální geometrie křivek
KUŽELOSEČKY Tečna elipsy. KUŽELOSEČKY Tečna elipsy.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
autor: RNDr. Jiří Kocourek
8. Parametrické vyjádření a obecná rovnice přímky a roviny
Polohové úlohy 2 Mgr. Martin Krajíc matematika 3.ročník analytická geometrie Gymnázium Ivana Olbrachta Semily, Nad Špejcharem 574, příspěvková.
Vektorová grafika. Vektorové entity Úsečka Kružnice, elipsa, kruhový oblouk,… Složitější křivky, splajny, Bézierovy křivky, … Plochy Tělesa Modely.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAT_NO_2_09.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAT_NO_2_04.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kryšpín. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Obecná rovnice přímky v rovině
Parametrické vyjádření přímky v rovině
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Křivka Množina bodů v rovině či prostoru, která je dráhou pohybujícího se bodu.  Grafické (empirické) křivky  Graf funkce jedné reálné proměnné  Množiny.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík Elipsa.
Povrch kvádru Vypracovala: Mgr. Martina Belžíková.
Dvourozměrné geometrické útvary
Cvičení V této kapitole můžete procvičit probrané téma. Jednotlivá cvičení obsahují správné řešení s postupem. Po zobrazení zadání se dalším(dalšími) kliknutím(kliknutími)
Parabola Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
KŘIVKY A PLOCHY JANA ŠTANCLOVÁ
Hyperbola Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
Geometrické modelování
Derivace funkce Přednáška 2.
Plochy: spline, B-Spline a NURBS
Dvourozměrné geometrické útvary
Fergusonova kubika a spline křivky
Dvourozměrné geometrické útvary
Kružnice Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
1 Lineární (vektorová) algebra
Funkce více proměnných.
Dvourozměrné geometrické útvary
Vektorová grafika.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Konstruktivní úlohy na rotačních plochách
Způsoby uložení grafické informace
39 ČTYŘÚHELNÍKY ROVNOBĚŽNÍKY.
Analytický geometrie kvadratických útvarů
Střední škola obchodně technická s. r. o.
ANALYTICKÁ GEOMETRIE Analytická geometrie je část geometrie, která v euklidovské geometrii zkoumá geometrické útvary pomocí algebraických a analytických.
KŘIVKY Cílem této přednášky není prezentovat kompletní teorii vektorových funkcí a diferenciální geometrii křivek, ale nastínit jen tu část, která nám.
Transkript prezentace:

Coonsovy pláty KMA / GPM F. Ježek (JEZEK@KMA.ZCU.CZ)

Obsah Typy Coonsových plátů Přechodová plocha Bilineární plát Bikubický plát a plátování Dvacátivektorový plát Šestnáctivektorový plát a spline plocha Shrnutí

Označení

Typy Coonsových ploch Přechodová plocha – lofting Je určena dvěma křivkami Bilineární Coonsův plát Je určena čtyřmi okrajovými křivkami (křivočarým čtyřúhelníkem) Bikubický Coonsův plát Je určena čtyřmi okrajovými křivkami (křivočarým čtyřúhelníkem) Dvanáctivektorový Coonsův plát Je určena čtyřmi rohovými body a tečnými vektory parametrických křivek v nich (tj. vektory parciálních derivací v rozích plátu) Šestnáctivektorový Coonsův plát Je určena čtyřmi rohovými body, tečnými vektory parametrických křivek v nich (tj. vektory parciálních derivací v rozích plátu) a twisty v rozích plátu (tj. vektory druhých smíšených parciálních derivací v rozích plátu)

Přechodová plocha (lofting) Dáno: dvě křivky parametrizované nad shodným intervalem Rovnice plochy Maticové vyjádření

Příklad přechodové plochy

Bilineární Coonsův plát Dáno: čtyři křivky parametrizované nad intervalem <0,1> Rovnice plochy v maticovém tvaru

Vlastnosti bilineárního plátu Pokud jsou protější dvě strany bilineárního plátu přímky, jsou i příslušné parametrické křivky přímkami. Pokud jsou protější dvě strany bilineárního plátu přímky, splývá bilineární plát s přechodovou plochou zkonstruovanou pro zbývající dvě okrajové křivky.

Bikubický Coonsův plát Dáno: čtyři křivky parametrizované nad intervalem <0,1> Rovnice plochy v maticovém tvaru

Vlastnosti bikubického plátu Bikubický plát zajišťuje plátování Pro dva pláty, které mají společnou hraniční křivku a jejich hraniční křivky navazují alespoň v první třídě geometrické spojitosti, je automaticky zajištěna i taková spojitost pro příslušné parametrické křivky. Tedy: sousední pláty mají podle společné křivky společné tečné roviny. Tedy: společná hraniční křivka netvoří na výsledném modelu vizuální hranu Twisty (druhé smíšené parciální derivace) v rozích bikubického Coonsova plátu jsou nulové

Plátování

Dvanáctivektorový Coonsův plát Dáno: polohové vektory čtyř rohových bodů plátu čtyři tečné vektory (v 1. směru) v rohových bodech čtyři tečné vektory (v 2. směru) v rohových bodech

Dvanáctivektorový Coonsův plát Rovnice plochy v maticovém tvaru

Vlastnosti dvanáctivektorového plátu Okrajovými křivkami dvanáctivektorového plátu jsou Fergusonovy kubiky Dvanáctivektorový plát je bikubickým plátem pro okraje určené těmito Fergusonovými kubikami Tedy: dvanáctivektorový plát zajišťuje automaticky plátování Dvanáctivektorový plát se nazývá také Fergusonův plát

Šestnáctivektorový Coonsův plát Dáno: polohové vektory čtyř rohových bodů plátu čtyři tečné vektory (v 1. směru) v rohových bodech čtyři tečné vektory (v 2. směru) v rohových bodech čtyři twisty v rohových bodech

Šestnáctivektorový Coonsův plát Rovnice plochy v maticovém tvaru

Vlastnosti šestnáctivektorového plátu Okrajovými křivkami plátu jsou Fergusonovy kubiky Šestnáctivektorový plát je základem pro generování spline ploch, tj. ploch, jejichž parametrické křivky jsou spline křivkami

Příklad Určete bilineární Coonsův plát pro okraj daný obrázkem 1 2

Příklad Určete bilineární Coonsův plát pro okraj daný obrázkem 1 2 čtvrtkružnice Určete bilineární Coonsův plát pro okraj daný obrázkem

Řešení (srovnání bilineárního a bikubického plátu) Bilineární plát Bikubický plát