Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektronická učebnice - I
Advertisements

RODINA Maminka a tatínek jsou mí rodiče.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Rodina TÉMA: Příbuzenské.
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Nemetová. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
PŘÍBUZENSKÉ VZTAHY Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.

 VY_32_INOVACE_16_12  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.17
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Občanská výchova 7. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
 VY_32_INOVACE_16_06  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Rodina
Digitální učební materiál
Prvouka 3.ročník ZŠ „DOMOV-RODINA-TRADICE -VÁNOCE“
ANOTACE CZ. 1.07/1.5.00/ Já a moje rodina VY_52_INOVACE_87_96
Název Náhradní rodinná péče
1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_406.
RODINNÉ PRÁVO PREZENTACE.
Křížovka – příbuzenské vztahy
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.03_Manzelstvi Datum:
Manželství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce– Manželství.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_09_Manželství Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
RODINNÉ VZTAHY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_01_RODINNÉ VZTAHY Téma: OBČANSKÁ.
Rodičovství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce– Rodičovství.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Změny v životě člověka – puberta, dospívání
Co je to domov? DOMOV Domov je máma, táta a sourozenci … Domov je můj pokoj, hračky, knížky … Domov je náš dům, byt, obývák, kuchyň, ložnice,
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Mgr. Romana Vítková ZŠ a MŠ Nedašov
Rodina, příbuzenství.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-02
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_01_Náhradní rodinná péče
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření listopad 2011
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Křížovka – opakování, manželství
Vztahy a pravidla soužití - rodina
Rodina dříve a dnes Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.21_Zivoni_prostredi_makrosvet_a_mikrosvet.
Vztahy a pravidla soužití - obec
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Pardubice - Spořilov
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
Sada 2 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Rodina VY_32_INOVACE_3A_11 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Autor Mgr. Hana Drchotová Škola ZŠ Bor, Školní 440, Bor, Téma
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.24_Zivoni_prostredi_viry_bakterie.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.20_Zivoni_prostredi_trideni_organismu.
Číslo: VY_32_INOVACE_14_19 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
19. září Manželství, rodina.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá   Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.01_Rodinny_zivot  Datum: 5.1.2014 Ročník: ŠESTÝ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost  Vzdělávací obor: Obraz světa Název: RODINNÝ ŽIVOT Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.3489  Název projektu: UČÍME SE S RADOSTÍ Anotace: Tento materiál slouží k zopakování pojmu rodina. Citace : JANOŠKOVÁ Dagmar, Občanská výchova s blokem Rodinná výchova pro 6.ročník základních škol a primu víceletého gymnázia, 1. vyd. Plzeň: Fraus 2003 136 s. ISBN 80-7238-207-1.

RODINNÝ ŽIVOT RODINA

Napiš vlastními slovy, co si představíš pod pojmem rodina. Rodina je skupina lidí žijících v příbuzenském vztahu. Člověk poznává soužití se svým partnerem a podílí se na výchově svých dětí, nových občanů státu. Napiš vlastními slovy, co si představíš pod pojmem rodina.

Vytvoř si základní rodový strom (doplň jména i příjmení) Moje rodina já Maminka Tatínek sourozenec Babička Babička Děda Děda

Většina dětí má to štěstí, že se kolem nich od narození točí máma, táta, babičky, dědečkové… Není tomu tak vždy. Podle toho, kdo tvoří rodinu (rodiče, prarodiče, sourozenci a další), můžeme rozlišit různé typy rodin: rodina základní rodina neúplná

Už víš, kdy je rodina úplná a kdy neúplná Už víš, kdy je rodina úplná a kdy neúplná. Napiš, jak se dá pomoci rodině, která nemá vlastní děti. Správně jsi uvedl(a), že se dá pomoci adopcí. Rozeznáváme adopci úplnou, kdy si rodiče osvojí cizí dítě a to získává právní vztah, jako by se rodičům narodilo, nebo částečnou, kdy si rodiče dítě osvojí do doby, než soud rozhodne o návratu dítěte k původní rodině. Zde mluvíme o pěstounské péči. Můžeš se však setkat i s termínem adopce na dálku. Napiš, co si pod tímto termínem představíš.

Někteří jedinci však dojdou k rozhodnutí samostatného žití Někteří jedinci však dojdou k rozhodnutí samostatného žití. Jejich rozhodnutí můžou záviset i na různých etapách lidského života.

Úkol : Napiš, kdy je rodina základní a kdy neúplná. Napiš, jaký je rozdíl mezi pěstounskou péčí a adopcí.

Napiš, kdy je rodina základní a kdy neúplná. Kontrola: Napiš, kdy je rodina základní a kdy neúplná. Základní rodina je rodina taková, kde jsou: máma, táta, dítě. K této rodině patří další příbuzní (prarodiče, strýcové, tety). Neúplná rodina je taková, když ze základního modelu chybí jeden z rodičů. Po ztrátě jednoho z rodičů většinou dochází k odloučení i od prarodičů a ostatních příbuzných z dané větve. Napiš, jaký je rozdíl mezi pěstounskou péčí a adopcí. Pěstounská péče znamená, že náhradní rodiče mají svěřené dítě do doby, než soud rozhodne o návratu dítěte do původní rodiny. Adopcí rodiče získají cizí dítě a mají k němu právní vztah, jako by se jim narodilo.

Zdroje : JANOŠKOVÁ Dagmar, Občanská výchova s blokem Rodinná výchova pro 6.ročník základních škol a primu víceletého gymnázia, 1. vyd. Plzeň: Fraus 2003 136 s. ISBN 80-7238-207-1. Obrázky: KLIPART: Microsoft Office PowerPoint