Vybrané kognitivní procesy a sport

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dyspraxie.
Advertisements

SPECIFICKÉ PORUCHY UČENÍ
R Y C H L O S T Michal Lehnert.
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
PROJEKT: RIZIKA PŘESTUPU DĚTÍ MATEŘSKÝCH ŠKOL DO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A JEJICH ŘEŠENÍ ZAVÁDĚNÍM NOVÝCH VYUČOVACÍCH FOREM, METOD A POSTUPŮ, VČETNĚ VYUŽITÍ ICT.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
M ODELOVÉ A KTIVITY V K ONTEXTU K OGNITIVNÍ R EHABILITACE Bc. Tereza Peštová Mgr. Veronika Slepičková ERGO Aktiv o.s. – Centrum odborné péče pro osoby.
Narušená komunikační schopnost PaedDr
Psychologie Mgr. Milan Šimek
LOGOPEDICKÁ INTERVENCE
Schopnosti. Schopnost Je psychická vlastnost, která umožňuje člověku naučit se určitým činnostem a úspěšně je vykonávat. Utváří se na podkladě biologické.
. V učení nacházíme tři současně probíhající procesy:
Pohybové dovednosti (motor skills, Bewegungfertikeit, dvigaťelnoie umenie, pohybová zručnost) Měkota 2008: Motorickým učením a opakováním získaná pohotovost.
Jemná motorika Pohybové schopnosti dítěte a řeč se vzájemně ovlivňují. Pokud je postižen pohybový systém, nebo opožděn motorický vývoj, bývá často opožděn.
Pohybové dovednosti (motor skills, Bewegungfertikeit, dvigaťelnoie umenie, pohybová zručnost)‏ Měkota 2008: Motorickým učením a opakováním získaná pohotovost.
TECHNICKÁ PŘÍPRAVA ..
KOORDINAČNÍ SCHOPNOSTI 1. BIOLOGICKÁ DETERMINOVANOST 2. SENZITIVNÍ OBDOBÍ – MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK 3. ÚZKÝ VZTAH S MOTORICKOU DOCILITOU 4. JEMNÁ A HRUBÁ MOTORIKA,
ZÁKLADY SPECIÁLNĚPEDAGOGICKÉ DIAGNOSTIKY
Artificial Intelligence (AI).  „Úloha patří do oblasti umělé inteligence, jestliže řešení, které najde člověk považujeme za projev jeho inteligence.
(soubory vnitřních předpokladů organismu k dané pohybové činnosti)
Charakter a projevy talentovanosti jako obecného fenoménu s aplikací na některé prvky v míčových hrách představení projektu disertační práce Katedra kinantropologie.
MICHAL LEHNERT. OSNOVA PŘEDNÁŠKY: 1. Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. 2. Biologické základy R. 3. Členění rychlostních schopností.
RYCHLOSTNÍ SCHOPNOSTI. Struktura přednášky –Charakteristika rychlostních schopností –Taxonomie rychlostních schopností –Biologické předpoklady –Ontogeneze.
OBSAHOVÁ ANALÝZA TEXTU ● nekvantitativní způsob obsahové analýzy - kategorie se nezpracovávají numericky ● kvantitativní způsob obsahové analýzy -obsahové.
LATERALITA A její význam ve sprtu.
Symbolické funkce a jejich poruchy
Motorické schopnosti Motorické schopnosti jsou obecné kapacity jednotlivce, projevující se ve výsledcích pohybové činnosti, jinak jsou skryté, latentní.
Logopedická třída MOTÝLCI
TALENT ..
Motorické schopnosti (Physical Abilities, Motorische Eigenschaften) Integrace vnitřních vlastností organismu, která podmiňuje splnění určité skupiny pohybových.
Vybrané testové baterie
Paměť, intelekt a jejich poruchy (bakalářské a magisterskí studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno paměť učení.
Vývojová dysfázie.
Vybrané testové baterie
DEMENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Motorické schopnosti.
Mozek. Co je to mozek? - je řídící integrační orgán nervové soustavy člověka -kontroluje veškeré tělesné funkce - činnost srdce - trávení - pohyb - řeč.
Ontogeneze motoriky Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
Lukáš Hochmann. Definice rychlostních schopností Schopnost uskutečnit pohybový akt v co nejkratším čase Schopnost vyvíjet činnost s maximální intenzitou.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_14.
Fáze motorického učení fázeÚroveň zvládnutí poh. dovednosti Vnější projevyProcesy v CNSMentální aktivita I. Seznámení Velmi nízkáGeneralizace (souhyby,
Školní zralost Bc. Lenka Hufová 2016.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Vojtěch Smejkal, Mikuláš Radouš.
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
Pedagogická diagnostika
jen pro vnitřní potřebu
LOGOPEDICKÁ ODBORNÁ PÉČE
Mgr.Michal Vičar Emoční inteligence.
Koordinační schopnosti
Nadání a inteligence Mgr. Michal Vičar.
Lateralita [z lat. latus = strana, bok]
Inteligence,tvořivost, paměť
OSNOVA PŘEDNÁŠKY: Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. Biologické základy R. Členění rychlostních schopností – druhy R. Tréninkové.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
ÚVOD DO SPECIALIZACE AKTIVITY PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ
Pronásledování.
ANTROPOMOTORIKA.
Význam sociálních podnětů pro rozvoj empatie a mentalizace aneb dívej se mi do očí Schopnost orientace v pocitech jiného člověka má neurobiologický základ,
Testy koordinačních schopností
SCHOPNOSTI MOTORICKÉ SCHOPNOSTI © Tom Vespa.
Diagnostické metody.
R Y C H L O S T Michal Lehnert.
KOMPETENCE TERMÍN : Oprávněnost, způsobilost, pravomoc
Vybrané testy pro diagnostiku motorických schopností
Konstrukty motoriky, fylogeneze motoriky
MOTORIKA II JEMNÁ MOTORIKA
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Vybrané kognitivní procesy a sport Mgr. Michal Vičar Vybrané kognitivní procesy a sport

Inteligence Kreativita Tělesně-pohybová inteligence Reakční čas

Definice pojem amerického psychologa H.Gardnera pro schopnost a dovednost úspěšně řídit pohyby svého těla a zacházet manuálně zručně s předměty Porozumění, jak se věci a lidé „hýbou“ Schopnost vystihnout tyto pohyby

Charakteristiky Zahrnuje jemnou i hrubou motoriku, rovnováhu – jedná se o obratnost těla Propojení vnímání a motoriky Neustále probíhají zpětnovazebné signály Programování pohybu -cvik Například pianista učící se sekvenci pohybů, programování pohybů Schopnost zapamatování si pohybů

Lateralita U primátů – může být dominantní ruka Většina lidí má dominantní levou hemisféru Problémy s přeučováním Zkřížená lateralita Dominantní v motorice je jedna strana, ve vnímání druhá strana „Clumsy child“, ale může být i výhodou Leváctví?

Apraxie chorobná neschopnost účelných pohybů, porucha hybnosti, neobratnost, nemotornost Často spojená s afázii (porucha řeči), ale ne vždy Typy: Kinetická apraxie rukou, Neschopnost rukama provádět nějaký úkon Ideomotorická apraxie Používání části těla jako by byly vnější objekty Ideativní apraxie Problém ve správné posloupnosti

Aspekty TP inteligence Nápodoba Schopnost napodobit, vystihnout pohyby Mimové, herci Může existovat jedinec, který je tělesně nadaný, přitom pozbývá ostatní typy inteligence? Idiot savants Chlapec Joye Anticipace Schopnost předpokládat pohyby Ve sportu, v tanci

Reakční čas Jak rychle reagujeme na podnět Jednoduchý reakční čas Disjunktivní reakční čas Výběrový – volíme jednu z reakcí Propojení s anticipaci

Tělesně-pohybová inteligence Jak je důležitá pro sport?

Posuzování Motorické testy / např. Unifit test 6 – 60 (Měkota & Kovář, 1995) Eurofit (Eurofit Tests of Physical Fitness, 1993), AAHPER test (American Association for Health, Physical Education, and Recreation. Youth Fitness test, 1961) Standardy pro motorické testy Co měří testy? Nápodoba pohybů

Problematika testování a selekce Ranná specializace x obecné pohybové dovednosti Akcelerovaní jedinci Datum narození

Pohybování se s objektem Pohybové dovednosti Pohybové dovednosti Dovednosti kontrolovat objekt   Pohyby rovnováhy Chození Odeslání Stabilizovaná pozice Běh Házení Rovnováha/Klid Skákání Kopání Zastavení Hopsání Přihrávání Přistání Vyskakování Kutálení míčem Klesnutí/Spadnutí Klouzání Trefovaní míčem Kymácení Zrychlení Přijímání Natažení /natočení Lezení Chycení Obrácení/Otočení Kývání Zpracování nohou Roztočení Přeskakování Zpracování (holí) Kotoul / kutálet se Pohybování se s objektem Uhýb Driblování (ruce) Driblování (nohy) Driblování (holí) Přijímání a odesílání Odbití Úder (pálka) Úder (hůl)