Egypt VY_32_INOVACE_D Šablona

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_Lul_III_01 Egypt Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Advertisements

Prvňáci a matematika Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.3.5 Opakování starověkého Egypta Název sady: Staroorientální.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování staroorientálních států Název sady: Staroorientální.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Poznej, kde lyžuji Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Rozklad mnohočlenů na součin Rozkladové vzorce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického.
Anotace Čtení s porozuměním, schopnost vyhledávat informace z vnějších zdrojů a doplnit tak učební látku Autor Dagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup.
AUTOBUS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
MYŠ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
SESTAVENÍ ELEKTRICKÉHO OBVODU
Převody – jednotky délky
Konstrukce trojúhelníku
PÉČE O ZDRAVÍ Obrázek dostupný z:
RYBA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
LEŽET Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
B I N G O vzory podstatných jmen
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
OVCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
SLON Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Podstatná jména Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Helena Piskáčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Soustava souřadnic Oxy
Poznávačka - sudokopytníci a lichokopytníci
Ověř si své znalosti z živočišné říše!
Skládání sil, rovnováha sil
KOČKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Ruský obrázkový slovník XLI Ve škole – В школе
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_DĚJEPIS
PÓLY MAGNETU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Najdi rozdíl II. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
HUSA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Barvy a tvary A Pracovní list určený pro rozvoj zrakového vnímání a abstraktně vizuálního myšlení Postup práce: Spoj čarou stejné trička – jedno je barevné,
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Pravidla pro počítání s mocninami
Orofacionální cvičení I
Dělitelnost J. Šiřická Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
VLASTNOSTI KOMBINAČNÍCH ČÍSEL
Hyperoskulační kružnice elipsy
PROVĚRKY Převody jednotek délky - 2.část
Převody délky MATEMATIKA
Pracovní list - pocity a emoce Jméno: …………………………
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR
Autorem materiálu a všech jeho částí je Irena Nemetová
Vzájemná poloha dvou kružnic
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
V ZEMI PÍSMEN Opakování písmen M, m, L, l, S, s, P, p, A, a, O, o, E, e, I, i, U, u s králem Abecedou Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Ivana Kuntová, Pětiúhelník Přesná konstrukce velikosti strany pětiúhelníku ze zadaného poloměru opsané kružnice Ivana Kuntová,
ČLOVĚK – VNITŘNÍ ORGÁNY A KOSTRA
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Základní větné členy 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu
SČÍTÁME A ODČÍTÁME DO 5 S KAMARÁDEM
Převody – jednotky délky
Konstrukce trojúhelníku podle věty sus
Ruský obrázkový slovník XV Tvary – формы
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Ruský obrázkový slovník XXV Přídavná jména A
Kvadratická rovnice Vlastnosti kořenů kvadratické rovnice
Převody jednotek obsahu - 2.část
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
Transkript prezentace:

Egypt VY_32_INOVACE_D.6.10-11 Šablona VY_32_INOVACE_D.6.10-11Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Vytvořila: Mgr. Zuzana Medveďová Datum: říjen 2011 Určeno pro: 6. ročník Člověk a společnost, dějepis, pravěk, doba bronzová Klíčová slova: Egypt, úrodný půlměsíc, faraón, pyramida, kanopa, hieroglyfy Anotace: Výkladová prezentace slouží jako uvedení do učiva o starověkém Egyptě, obsahuje jen nejzákladnější informace a pojmy. VY_32_INOVACE_D.6.10-11Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Egypt kolem řeky Nil úrodná oblast vznikla tu jedna z prvních civilizací na světě tato oblast se nazývá tzv. úrodný púlměsíc řeky: Nil – Egypt Eufrat a Tigris – Mezopotámie Chuang-che a Jang-c‚-ťiang – Čína Indus a Ganga – Indie VY_32_INOVACE_D.6.10-11Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Úrodný půlměsíc VY_32_INOVACE_D.6.10-11Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Obr. 1

Faraón vládce Egypta pohřbíván do pyramid ztělesněním boha na zemi nejznámější Tutanchamon Obr. 2 VY_32_INOVACE_D.6.10-11Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Pohřbívání pyramidy – hrobky + chrámy mumifikace kanopy – nádoby, no nichž se dávaly vnitřnosti Obr. 3 Obr. 4 VY_32_INOVACE_D.6.10-11Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Egyptští bohové každý bůh měl přesně určeno, čeho je bohem lidé si chtějí bohy naklonit – staví na jejich počest chrámy, kam nosí jídlo, vonné oleje a staví jim sochy lidská podoba nebo podoba zvířat důvod: dříve vystupovali bohové jako ochránci lovu Obr. 5 VY_32_INOVACE_D.6.10-11Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Sutech – bůh bouří a zmatku Thovt – bůhpísma, počítání, moudrosti Hor – bůh nebe Sutech – bůh bouří a zmatku Thovt – bůhpísma, počítání, moudrosti Chnum – bůh, který vytváří duše lidí Hathor – bohyně nebe, spojována s láskou, radostí, plodností Sobek – bůh v podobě krokodýla Re – nejvyšší z bohů = bůh Slunce Amon – po Re nejvyšší bůh Ptah – ochránce řemeslníků Anubis - bůh mumifikace a pohřebišť Usir, též Osiris – bůh plodnosti, úrody a současně bohem zemřelých Eset – bohyně kouzel Obr. 6, 7 VY_32_INOVACE_D.6.10-11Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Hieroglyfy egyptské písmo „písmo bohů“ nejdříve mělo každé slovo svůj obrázek, postupně ale začínají přibývat znaky i pro hlásky rozluštil Jean François Champollion v 19. st. VY_32_INOVACE_D.6.10-11Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Obr. 8

Literatura Obr. 3 http://www.pyramidy.org/giza/ Egyptští bohové: http://dedecko.wbs.cz/Egyptsti-bohove.html Obrázky Obr. 1 http://blue.utb.edu/paullgj/geog3320/lectures/origincivil.html Obr. 2 http://www.karaoketexty.cz/fotky/faraon-11570/256981 Obr. 3 http://www.pyramidy.org/giza/ Obr. 4 http://www.meeshacestuje.cz/foto/1060/ Obr. 5 http://www.donnachannelsancientegyptians.blogspot.com/ Obr. 6 http://dedecko.wbs.cz/Egyptsti-bohove.html Obr. 7 http://dedecko.wbs.cz/Egyptsti-bohove.html Obr. 8 http://fuckybaby.blog.cz/0711/hieroglyfy VY_32_INOVACE_D.6.10-11Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.