C7900 Lehká biotechnologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyziologie zažívacího systému
Advertisements

Pitný režim Ztráta tekutin odpovídající 4% tělesné hmotnosti (u 70kg sportovce asi 3 l) redukuje výkon o 40%.
Imobilizace a stabilizace enzymů.
RISKUJ ! Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
S A C H A R I D Y VI. Polysacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
Tělní tekutiny Krev Text: Reprodukce nálevníků.
METABOLISMUS SACHARIDŮ
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
Zhotovení mikroskopického preparátu z tvrdé tkáně
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Sacharidy a metody jejich stanovení
Chemická stavba buněk Září 2009.
Cukry Sacharidy SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
Peptidy.
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
VÝZNAM CUKRŮ VE VÝŽIVĚ.
KYSELINA CITRÓNOVÁ běžně se vyskytující organická kyselina
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
Metabolismus sacharidů
Nutný úvod do histologie
Sloučeniny v organismech
Nina Tomečková Projekt 3 Skupina 12 Vyučující: Ing. Tomáš Pospíšil
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Sacharidy ve výživě ryb
Metabolismus sacharidů I.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_225.
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Metabolismus ba kterií. – Bakterie se složením prvků zásadně neliší od ostatní živé hmoty – Stejně jako buňky rostlinné a živočišné obsahují biogenní.
Metabolismus bakterií
Cukry Alice Skoumalová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Mária Ol’hová, Veronika Frkalová, Petra Feberová
Mikroorganismy v životním prostředí
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Cukry Alice Skoumalová.
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
POLYSACHARIDY Glykany
Lékařská mikrobiologie I Růst bakterií, růstová křivka
Buňka  organismy Látkové složení.
C7900 Lehká biotechnologie
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
Izolace genomové DNA Základní kroky: Biologický materiál:
C7900 Lehká biotechnologie
Polysacharidy a proteoglykany Doc.Mgr. Martin Modrianský, Ph.D.
BIOCHEMICKÁ ENERGETIKA
Sacharidy Lipidy Bílkoviny Nukleové kyseliny Buňka
Srážecí metody.
20_Glykolýza a následný metabolizmus
C5720Biochemie 07-Polysacharidy Petr Zbořil 1/2/2019.
C5720Biochemie 07-Polysacharidy Petr Zbořil 1/13/2019.
19_Metabolismus sacharidů 19a_Polysacharidy
© Biochemický ústav LF MU (E.T.) 2009
BIOTECHNOLOGIE každá technologie, která využívá živé organismy nebo jejich součásti k výrobě nebo modifikaci nějakého produktu představuje integrované.
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

C7900 Lehká biotechnologie 08 – Mikrobiální polysacharidy Petr Zbořil

Dextran Charakteristika – glukan Polymer glukosy – obdoba glykogenu či škrobu Vazba 1-6 Méně jiné – větvení, něco 1-4, výjimečně 1-3 a 1-2 Vysokomolekulární, MW až 109! Exosacharid Matrix – ochrana buněk Vhodné prostředí Ukotvený systém Obdoba – zubní plak aj.

n(fruktosa) + (glukosyl)n Dextransacharasa Biosyntéza n(sacharosa) n(fruktosa) + (glukosyl)n Dextransacharasa Sacharosa:glukosyltransferasa Oproti biosyntéze škrobu či glykogenu nezahrnuje fosfátové estery Energie pro syntézu pochází ze štěpení sacharosy

Dextran Fermentační produkce Producenti – bakterie rodu Leuconostoc Fakultativně anaerobní, heterofermentativní Další produkty – etanol, laktát, acetát aj. 3 druhy, liší se schopností zkvašování sacharidů na kyseliny L. mesenteroides – sacharóza, pentosy L. citrovorum – jiné cukry kromě uvedených L. dextranicum – cukry kromě pentos Obdobný proces i u dalších bakterií tvořících sliz

Dextran Fermentační produkce Postup Konzerva na 7% agaru s 10% sacharózy, pepton, kvasničný extrakt, fosfát Propagace Přenos do tekutého media, 2-3x do větších (10-15x) objemů Produkce Médium s anorganickým zdrojem N, fosfát, kukuřičný výluh Podmínky a operace 23-25 oC 18-20 hod. propagace, 48-96 hod. produkční fáze Sledování viskozity jako ukazatele produkce dextranu

Dextran Důležité podmínky Sacharosa nejlepším substrátem Možné i jiné, méně efektivní co do produkce Oddělená sterilizace, pH > 7 – hrozí inverze! Užívá se 5%, vyšší snižuje výtěžky Dusíkaté živiny Přirozené, pepton, kvasničný výtažek Vyšší výtěžek i rychlost x toxické účinky dextranu při biologických testech – vhodný pro užití mimo lékařství Syntetické, amonné soli Produkt netoxický – pro lékařské účely

Důležité podmínky Technologické zařízení Esenciální živiny Kultivační nádoby odpovídajících velikostí standartní vybavení Inertní materiál – sklo, nerez Esenciální živiny Aminokyseliny Glu, Val, Thr, Try, His (Cys stimuluje) Vitaminy Skupina B Thiamin, kys. listová, nikotinová, pantotenová Biotin s glukosou jako substrátem Fosforečné soli stimulují produkci

Dextran Produkce dextranu při fermentaci v baňce

Dextran Produkce dextranu při fermentaci ve fermentoru

Dextran Izolace a úpravy – frakcionované srážení Hrubé srážení Medium se přenese do srážecího tanku, úprava pH > 7 Přídavek etanolu za míchání do 46-50% Dekantace sraženiny, rozpuštění a přesrážení - pH > 7, T < 25 oC Hydrolýza 1 L 37% HCl na 100 L 7-8% roztoku dextranu, T = 90-95 oC Sleduje se viskozita, pokles na odpovídající hodnotu Produkt je směsí polymerů v rozmezí MW 10 000 – několik 100 000

Dextran Izolace a úpravy – frakcionované srážení Frakční srážení T < 25 oC, pH 7-7,2 Etanol za míchání do 44% - a-frakce, vysokomolekulární Oddělení sraženiny, vrací se do hydrolýzy Další etanol do 51% - b-frakce, terapeutická MW ca 100 000, výsledný produkt Po oddělení sraženiny – roztok g-frakce, nízkomolekulární Startér do produkční půdy Lze opakovat pro jemnější rozmezí MW

Dextran Izolace a úpravy – frakcionované srážení Vakuová destilace Odstranění etanolu Deionizace IEC Depyrogenizace Aktivní uhlí, adsorpce pyrogenů

Dextran Užití v lékařství Náhražka krevní plasmy – požadované vlastnosti Koloidní roztok schopný restaurovat krevní objem Obdobná viskozita a pH jako krevní plazma Koloidy v rozmezí MW jako plazmatické bílkoviny ca 70-150 000 Nesmí být rychle vylučován, metabolizován apod. Nesmí se ukládat v tkáních Nesmí být toxický, pyrogenní, antigenní, alergenní …

Dextran Viskosita dextranu

Dextran Další užití Nemusí mít vlastnosti jako předešle Technologické Sephadex Potravinářské Nemusí mít vlastnosti jako předešle Jiné hodnoty MW Jednodušší technologie fermentace a zpracování

Dextran Další užití – technologické – Sephadex

Dextran Další užití – potravinářské Pekařství Cukrovinky Mlékárenské fermentační produkty Zmrzlina Mražené a sušené potraviny Udržuje vlhkost, strukturu, gelotvorný, kryoprotektant, prebiotikum, vláknina …