Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ INDIKÁTORY V RÁMCI MĚŘENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚVAHA NAD NEUDRŽITELNÝM STAVEM.
Advertisements

Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Financování komunitních projektů Tento příspěvek vznikl při řešení grantu podpořeného Vzdělávací nadací Jana Husa Ing. Jana Krbová.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
ÚVOD DO SOCIÁLNÍ POLITIKY
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Sociální politika,
Koncepce péče o staré občany
01 ÚVOD DO SOCIÁLNÍ POLITIKY, OBJEKTY A SUBJEKTY SOCIÁLNÍ POLTIKY
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Demografie je věda, která se zabývá:
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Obyvatelstvo světa a jeho početní růst
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Petra Jarábová Markéta Kanisová
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Úvod do učiva občanské výchovy
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Právo sociálního zabezpečení
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
ÚVOD DO PRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
Ondřej Beran, 8.J. ?  Geografie cestovního ruchu je věda hraniční a syntetická  Intenzita cestovního ruchu roste  Rekreační oblasti – významná střediska.
IDEOLOGIE A STÁT I. IDEOLOGIEANTISEMITISMUSNACIONALISMUS.
Chudoba jako sociální problém
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Trh bydlení EKBY- 4. přednáška 15. března Specifika bydlení heterogenní, komplexní zboží zboží dlouhodobé spotřeby fixace v prostoru ostatní specifika:
Postavení pedagogiky mezi vědami
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Obyvatelstvo světa a jeho početní růst
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
Vymezení sociální politiky Welfare state Sociální zabezpečení
Správa sociálního zabezpečení
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 5. Sociální politika státu Název sady: Občanská nauka Ročník: 1.
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Vymezení demografie, její vnitřní diferenciace a vnější návaznosti.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
Právo sociálního zabezpečení
ROZVOJ OS A TŘETÍHO SEKTORU V ČESKÝCH ZEMÍCH Přednáška OS, ZS 2011/12, KAP FF ZČU Lenka Strnadová.
Místní Agenda hodnocení místní udržitelnosti v ČR a evropský kontext Ing. arch. Marie Petrová PS URROU, 11. prosince 2013.
Správa sociálního zabezpečení
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Ekonomika – základní pojmy.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Pedagogické disciplíny
Úvod do ekonomiky školství, vzdělávání a trh práce
Strategie regionu, obce
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Počátky teoretického ekonomického myšlení
Sociální systém České republiky
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Správa sociálního zabezpečení
Základní terminologie sociální politiky
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Základy demografie Přednáška 1.
Úvod do problematiky sociální politiky
Správa sociálního zabezpečení
Demografie je věda, která se zabývá:
Transkript prezentace:

Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017 Sociální politika Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017

Sociální politika - pojem Sociální – společenský, spojenecký, společný Politika Specifická společenská činnost ovlivňující společenskou realitu soustava politických idejí, teorií, názorů Praktická činnost neboli politický proces vedoucí k pozitivním výsledkům Realizována politickými institucemi Sociální politika – součást veřejné politiky (důležitý je sociální management)

Sociální politika Součást každé politiky V širším slova smyslu konkrétní jednání státu a subjektů sociální sféry Aktivity vztahující se bezprostředně k životním podmínkám lidí Souhrn opatření, jejichž cílem je vytvořit podmínky pro všestranný rozvoj schopností a dovedností člověka Souhrn cílů, aktivit, prostředků a realizací sociálního programu dané společnosti (např. sociální zabezpečení, politika zaměstnanosti, politika vzdělanosti, bytová politika,…)

Sociální politika V užším slova smyslu Cílevědomá činnost státu, organizací a institucí, která se zaměřuje na omezování příčin sociální nerovnováhy a zjišťování předpokladů pro harmonický vývoj jedinců Je ovlivněna politickým systémem a technicko-ekonomickou úrovní společnosti, filosofií, kulturou, tradicemi Společenská činnost směřující ke zlepšení nebo udržení základní životní úrovně lidí Odpovědnost má stát a obce, nestátní sdružení, nadace a zaměstnavatelé

Sociální politika jako vědní obor Zabývá se zkoumáním sociální politiky jako praktické aktivity Zabývá se nerovnostmi a jejich rozdělením ve společnosti V povědomí občanů je chápána jako úsilí o zlepšení sociálních poměrů Je pro ni typická problémová a empirická orientace (návaznost na jiné vědní disciplíny – politika, ekonomika, sociologie, demografie, sociální právo, filosofie, pedagogika, kriminologie, psychologie,…)

Demografické ukazatele tvorby sociální politiky Obyvatelstvo celkem Obyvatelstvo v produktivním věku Střední délka života Živě narození, zemřelí a jejich přirozený přírůstek a úbytek Sňatečnost, rozvodovost Kojenecká úmrtnost, potratovost

Aktivní (perspektivní) sociální politika Usiluje o prevenci Předcházení vzniku sociálních problémů přijímáním opatření „ex ante“ Jde o kurativní (léčebný) přístup

Pasivní (retrospektivní) sociální politika Řešení již vzniklých sociálních problémů Reaguje „ex post“ Jedná se o paliativní přístup (napravuje vzniklé sociální problémy)

Faktor času a prostoru Významné aspekty sociální politiky Je nezbytné, aby SP byla pravdivá, transparentní, motivující a aby působila preventivně Přítomná doba – týká se opatření sociální politiky, jako je realizace práv Budoucí doba – jedná se o očekávání, že občanovi budou poskytnuty jisté garance či konkrétní pomoc Předpoklady SP – očekávání občanů, tradice, realita, možnosti společnosti

Kvantitativní a kvalitativní stránka sociální politiky Kvalita – rozsah, resp. okruh osob, které se zúčastňují na opatřeních sociální politiky Kvantita – úroveň jednotlivých opatření (dostatečnost sociálních dávek, připravenost orgánů,…)

Základní charakteristiky postavení člověka ve společnosti Sociální suverenita Sociální bezpečí – je dosahováno realizací SP úzce spolu souvisí

Životní úroveň Složitá, sociálně ekonomická kategorie Charakterizuje stupeň rozvoje a uspokojení fyzických, materiálních a duševních potřeb člověka i podmínek uspokojení Ukazatele: Příjem Zdravotní stav Výživa Vzdělání, kvalifikace Pracovní podmínky Zaměstnanost Spotřeba a úspory Doprava, bydlení Oblékání Volný čas

Děkuji za pozornost