VY_32_INOVACE_5/15_ČLOVĚK A PŘÍRODA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fylogenie koně.
Advertisements

Problémy světa. Vývoj obyvatelstva a problém výživy Počet a rozmístění světového obyvatelstva Rasová struktura Etnická a jazyková struktura Náboženská.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Vývoj lidoopů a člověka A – giboni (více druhů) B – orangutan C – gorila D – šimpanz učenlivý E – šimpanz bonobo F – člověk Oddělení vývojových linií 1.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Obyvatelstvo Asie Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-3 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Petr Nedbal Název: VY_32_INOVACE_9C_1_Pravěk II.-vznik zemědělství.
Obojživelníci vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
 AUTOR: Ing. Tereza Kovalská  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_Původ a vývoj savců  ROČNÍK: 9. ročník ZŠ  VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Člověk a příroda  VZDĚLÁVACÍ OBOR:
HOMO SAPIENS. Homo sapiens ( člověk rozumný) žil ve středním paleolitu před let př.n.l. na území Evropy, Afriky a Asie. K tomuto druhu.
Pravěk byl drsná doba, snad všichni měli hlad. Pravěk byl drsná doba, snad všichni měli hlad. Lásko má ! Mám pro tebe růži. Hybaj já chci mamut a!
EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ PŘÍRODOPIS NA II. STUPNI ZV-LMP Téma: Sudokopytníci - přežvýkaví Vzdělávací oblast: Člověk a.
PRAVĚK. DĚLENÍ PRAVĚKU nejdelší období lidských dějin pravěk dělíme podle materiálu, z jakého lidé dokázali vyrobit nástroje.
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉMy - biodiverzita
Pravěk Vývoj člověka.
(kůň domácí) Anna Bittersmannová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Vznik a vývoj života.
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
7. ročník Michaela Hantková
VY_32_INOVACE_5/14_ČLOVĚK A PŘÍRODA
DĚJEPIS – 6. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_18
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Přírodopis – 8.ročník VY_32_INOVACE_
Vznik a vývoj člověka.
Ploštěnci 16. února 2014 VY_52_INOVACE_210208
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Přírodopis, Nejbližší předkové člověka Autor: Kamil Bujárek,
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_5/08_ČLOVĚK A PŘÍRODA
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II .
Marketing VY_32_INOVACE_41_822
CHOV KONÍ – Domestikace a změny koňovitých
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_PŘÍRODOPIS
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
zpracovaný v rámci projektu
Říše: živočichové Kmen: strunatci Třída: savci Řád: lichokopytníci
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: říjen 2012
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Obojživelníci - ocasatí
Přírodopis – 7.ročník Obojživelníci - žáby VY_32_INOVACE_
Název projektu: Modernizace vzdělávání
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
LIDSKÉ RASY.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VY_52_INOVACE_52_ Vývoj člověka – učební text
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Základní skupiny živočichů
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_32_PTÁCI Mgr. Petra Kukuczková Prvouka
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
Přírodopis – 7.ročník Ryby - lalokoploutvé VY_32_INOVACE_
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název sady materiálů: Člověk a zdraví
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_ PRV.1R.1B.14 Hlavní znaky ptáků.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
VY_32_INOVACE_04-36 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_5/15_ČLOVĚK A PŘÍRODA Předmět:  Přírodopis Ročník: 9.ročník Poznámka:  Vývoj koně- vývojová teorie Vypracoval:  Mgr. Zdeňka Buchtová

VÝVOJ KONĚ

EVOLUCE KONĚ Historie tohoto druhu je stará již více než milion let. Předci dnešního koně jsou zařazeni do období před 60 miliony let. Kůň se vyvíjel v Severní Americe, potom přecházel přes tzv. pevninské mosty do dnešní Asie. Před několika tisíci lety kůň v Severní Americe z neznámého důvodu zcela vyhynul. Znovu se sem koně vrátili až v 16. století spolu s osadníky z Evropy. Dobu ledovou přežili dva předkové koně – kůň Přewalského a Tarpan, který byl lidmi vyhuben.

VLIV PODNEBÍ NA VÝVOJ KONĚ Horké podnebí dávalo podnět k vývoji lehčích koní, vyšších s užšími kopyty (typickým příkladem je achaltekinský kůň a arabský plnokrevník). Naproti tomu v horských či chladnějších oblastech žili koně menší a robustnější (především ponyové). V suchých oblastech se vyvíjeli lehčí koně, ve vlhčích s bohatou pastvou koně těžcí (chladnokrevní).

EOHIPPUS Kůň pochází z Eohippa (neboli Hyracotherium), známého jako prakoník. Žil v pralesích starších třetihor – v eocénu – asi před 60 miliony let. Na všech končetinách měl pět prstů, ale k chůzi byly uzpůsobeny jenom čtyři na předních končetinách a tři prsty na zadních. Měl malé a ostré zoubky, ale pravděpodobně se živil listím. Byl velký asi jako liška. obr1

OROHIPPUS Tento předek koně už žil ve stepích Severní Ameriky. Na předních nohou měl jen čtyři prsty, na zadních tři. obr5

MESOHIPPUS A MIOHIPPUS Oba tyto druhy, z nichž Mesohippus je starší, byly již větší než jejich předchůdce Eohippus. Jejich zuby byly již také lépe vyvinuté, mohl proto přijímat více potravy. Na všech nohou měli tři prsty. Mesohippus žil v oligocénu, Miohippus v miocénu. obr2

PARAHIPPUS Parahippus už se na tvrdém povrchu pohyboval pouze po prostředním prstě a ostatní dva používal jen v měkkém terénu. obr3

MERYHIPPUS Stál u vzniku několika různých odlišných linií vývoje, z nichž nejdůležitější je linie Pliohippuse. Právě z tohoto předchůdce se před miliónem let vyvinul Equus caballus – dnešní kůň. obr4

KONEC

Zdroje: URL: <http://cs.wikipedia.org/wiki/K%C5%AF%C5%88>[2011-05-04] Obr1: URL: <http://scienceblogs.com/laelaps/2007/10/troodon_sapiens_thoughts_on_th.php>[2011-05-04] Obr2: url: <http://scienceblogs.com/laelaps/2007/10/troodon_sapiens_thoughts_on_th.php>[2011-05-04] Obr3: URL: <http://scienceblogs.com/laelaps/2007/10/troodon_sapiens_thoughts_on_th.php>[2011-05-04] Obr4: URL: <http://scienceblogs.com/laelaps/2007/10/troodon_sapiens_thoughts_on_th.php[2011-05-04] Obr: 5URL: < http://www.jeanne.estranky.cz/clanky/co-to-je-kun-___.html>[2011-05-04]