BIBS Informatika pro ekonomy přednáška 2

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informatika pro ekonomy II přednáška 1
Advertisements

Strategické otázky výzkumníka 1.Jaký typ výzkumu zvolit? 2.Na jakém vzorku bude výzkum probíhat? 3.Jaké výzkumné metody a techniky uplatnit?
Základy zpracování geologických dat Rozdělení pravděpodobnosti R. Čopjaková.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Význam diferenciálních rovnic převzato od Doc. Rapanta.
1 Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra Autor: Tomáš Miléř Vedoucí: Doc. RNDr. Petr Sládek, CSc. Oponent: RNDr. Jan Hollan BRNO 2007Katedra.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_6_INOVACE_MAT49 Název školy SPŠ a.
Autor: Mgr. Tomáš SládekGVH HořoviceVY_52_INOVACE_ZSV1_21 POZORNOST.
Funkce Lineární funkce a její vlastnosti 2. Funkce − definice Funkce je předpis, který každému číslu z definičního oboru, který je podmnožinou množiny.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Pojem informace Pojem informace.
POČET PRAVDĚPODOBNOSTI
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základy automatického řízení 1
Název prezentace (DUMu)
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
MATEMATIKA Funkce.
Matematika 3 – Statistika Kapitola 4: Diskrétní náhodná veličina
Rozhodování 1.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU 1 – Množiny – teorie
Lineární rovnice a nerovnice I.
Přetěžování Datové typy.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
8.1 Aritmetické vektory.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
SIMULAČNÍ MODELY.
Informatika pro ekonomy přednáška 3
Poměr v základním tvaru.
Název prezentace (DUMu): Logaritmické rovnice
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Management Přednáška 7, 8: Plánování.
Základy zpracování geologických dat testování statistických hypotéz
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Kvadratické nerovnice
Logické funkce a obvody
Informatika pro ekonomy přednáška 3
Název prezentace (DUMu): Posloupnosti
8.1.3 Lineární obal konečné množiny vektorů
Informatika pro ekonomy přednáška 8
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
MNOŽINY.
Rovnice základní pojmy.
Teorie Informace, signál
Jak postupovat při měření?
Finance TNH 2 (S-5) Pavel Seknička.
Pravděpodobnost a statistika
Optimální pořadí násobení matic
Jiří Vyskočil, Marko Genyg-Berezovskyj 2010
Základní statistické pojmy
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
TŘÍDĚNÍ DAT je základní způsob zpracování dat.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
Poměr v základním tvaru.
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Běžná pravděpodobnostní rozdělení
Matematika + opakování a upevňování učiva
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Centrální limitní věta
Lineární funkce a její vlastnosti
Více náhodných veličin
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Funkce Pojem funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
MATEMATIKA – ARITMETIKA 7
Transkript prezentace:

BIBS Informatika pro ekonomy přednáška 2 Informace v počítači BIBS Informatika pro ekonomy přednáška 2

Jak informaci chápat? Informace — z hlediska kvalitativního (obsah sdělení, význam zprávy) tím se zabývá INFORMATIKA Informace — z hlediska kvantitativního (množství a jeho měření) tím se zabývá TEORIE INFORMACE

Údaje, data, informace, znalosti Údaj – hodnota libovolné reálné veličiny Data – formalizované údaje Informace – interpretovaná data Znalosti – ucelený komplex informací o nějaké objektivní realitě

Interpretace dat Data v počítači: jedničky a nuly Pro člověka musí být zobrazeny Zobrazení stejné posloupnosti jedniček a nul může být provedeno nekonečně mnoha způsoby Interpretace zobrazení: přisouzení významu zobrazeným údajům

Pojem datový typ Definován oborem povolených hodnot a kolekcí povolených operací Implementace – přisouzení posloupnosti binárních hodnot v paměti počítače Modeluje objektivní realitu – hodnoty jsou zobrazeny pro vstup i výstup Příklad: Excel – formaty.xls Otázka: stejný údaj, kolik informace????

Pojem informace Mnoho různých definic podle toho, co autoři definice považovali za nejdůležitější. Příklady: 6

Různé definice informace 1. Informace je obsah jakéhokoli oznámení, údaje o čemkoli, s určením pro přenos v prostoru a čase. V nejširším slova smyslu je to obsah vztahů mezi materiálními objekty, projevující se změnami těchto objektů. 2. Informace je obsah zprávy, sdělení, objasnění, vysvětlení, poučení. 3. Informace jsou údaje, čísla, znaky, povely, instrukce, příkazy, zprávy apod. Za informace považujeme také podněty a vjemy přijímané a vysílané živými organismy.

Jak informaci měřit? Claude Shannon — základy teorie informace, stanovil možnosti měření informačního množství Shannonova definice informace: Informace je míra množství neurčitosti nebo nejistoty o nějakém náhodném ději odstraněná realizací tohoto děje. Informace rozšiřuje okruh znalostí příjemce.

Měření informačního množství Entropie — název vypůjčený z fyziky, použitý pro měření informačního množství. Jak kvantifikovat rozšíření okruhu znalostí příjemce? Pravděpodobnost zprávy — spojeno s individuálními vlastnostmi příjemce (Shannon)

Jevy a jejich realizace Jev — náhodný proces s n možnými realizacemi (tah sportky, účast na přednášce, semafor na křižovatce apod.) Realizace jevu — jeden projev, získání výsledku (vytažení 6 čísel, konkrétní počet osob na přednášce, svítící zelená na křižovatce apod.)

Požadované vlastnosti funkce pro výpočet množství informace Jev X má n realizací, množství informace je funkcí n Je-li n = 1, jedná se o jev jistý, množství informace je rovno nule Jevy X a Y probíhající současně a nezávisle, p(x,y) = p(x).p(y): množství informace je dáno součtem množství jednotlivých jevů: f(x,y) = f(x) + f(y) Jev X má n realizací, jev Y má m realizací. Je-li m>n, pak chceme i f(m)>f(n)

Výpočet vlastní informace Funkce, která vyhovuje uvedeným podmínkám, je logaritmus. I(x) = log n Zde předpokládáme, že pravděpodobnost každé realizace je stejná. Má-li jev n realizací, pak můžeme psát p(x) = 1/n, odsud pak n = 1/p(x)

Výpočet vlastní informace Vlastní informace výsledku realizace x — je reálné číslo získané logaritmem pravděpodobnosti: I(x) = –log p(x) Základ logaritmu — principiálně není podstatný. Ale používají se logaritmy o základu 2. Pak dostáváme výsledek v bitech. Vlastní informace se nazývá též částečná informace.

Entropie Jak spočítat informační množství celého jevu? — Pomůžeme si shrnutím všech vlastních informací jednotlivých realizací. Předpokládejme, že jev X má n realizací x1, x2, ..., xn s pravděpodobnostmi p(x1), p(x2), ..., p(xn)

Výpočet entropie jevu Entropie H(X) je dána určitou střední hodnotou vlastních informací všech realizací jevů: Entropie zahrnující informační množství celého jevu se nazývá též úplná informace.