Finanční rámec grantových projektů oblast podpory 3.2 (3. výzva)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Advertisements

Způsobilé výdaje projektů
1 Způsob žádání o dotaci v rámci OP Lidské zdroje a zaměstnanost Prezentující Mgr. Petr Zavadil.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZPŮSOB FINANCOVÁNÍ A ZPŮSOBILÉ VÝDAJE.
Způsobilé výdaje poskytovatelů sociálních služeb pro Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
Pracovní setkání k OPVK 1. Výzva oblast podpory rozpočet.
Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK 2007 – 2013 FINANČNÍ ČÁST.
Tyto projekty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem státním rozpočtem České republiky 1 „Vzdělávejte se!“ Ing. Blanka Švorcová vedoucí Odboru.
Phare 2003 RLZ Financování květen 2005 regionální informativní semináře.
Grantové programy Odboru školství, mládeže a sportu KrÚ pro rok 2008: Sportoviště 2008 Jednorázové akce 2008.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část finanční Praha, 15. března 2006 Ing. Kateřina Auerveková
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Výzva č. 42 OP LZZ – Projekt Moravskoslezského kraje Rozvoj kompetencí strategického, procesního a projektového řízení a kvality Výzva č. 42 OP LZZ Zpracoval:
Finanční řízení Ing. Michal Čech.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
III. Finanční řízení Ing. Michal Čech. Obsah Způsobilé výdaje Rozpočet projektu Osobní výdaje Vykazování výdajů Hodnotící kritéria Finanční milníky 2.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecné informace k finanční části seminář pro žadatele – 3. výzva
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Finanční část projektu Rozpočet projektu Seminář pro žadatele – 3. výzva oblast podpory
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Finanční část projektu Rozpočet projektu Seminář pro žadatele – 5. výzva oblast podpory
Petra Němcová Finanční rámec grantových projektů z OP VK, zaměření na oblast podpory 3.2 ORR, Krajský úřad kraje Vysočina.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Výzva Budování expertních kapacit – transfer technologií Praha, 15. února 2016 Seminář pro žadatele.
Cestovní náhrady kapitola rozpočtu 2 Jiří Haken 1.
PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ V RÁMCI OPZ – VÝZVA Č. 03_15_015 Veronika Pokorná, MPSV Praha,
Název kapitoly Název podkapitoly Text Výzva Budování kapacit pro rozvoj škol I. Praha, 12. února 2016 Seminář pro žadatele.
Seminář pro příjemce finanční podpory z OP VK Způsobilé a nezpůsobilé výdaje Jihomoravský kraj Oddělení evropských dotací Březen 2009.
Přímá podpora kapitola rozpočtu 7 Denisa Kolouchová 1.
Specifická pravidla VÝZVA Č. 6 IROP – REŽIJNÍ VÝDAJE MAS Mgr. Helena Kosová , Jince.
Způsob financování GP a způsobilé výdaje. Financování GP  Celková výše dotace: 100 % celkových způsobilých výdajů  Podíl EU: 85 %  Podíl SR: 15 % 
Zařízení kapitola rozpočtu 3 Jiří Haken 1.
Seminář pro žadatele o finanční podporu - Výzva č. 51 Finanční řízení 1.
1 Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Finanční část projektu Operační program Vzdělávání.
1 Finanční část projektu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Finanční část projektu (rozpočet grantových projektů) (seminář pro žadatele.
Finanční řízení Lenka Geržová. 2 Rozpočet Sestavování rozpočtu do žádosti o podporu 3.
1 Finanční řízení Ing. Jana Literová. Obsah Rozpočet projektu Nepřímé náklady Nezpůsobilé výdaje 2.
Markéta Lisová Finanční rámec grantových projektů 3. výzva, oblast podpory 3.2 ORR, Krajský úřad kraje Vysočina Tato prezentace je spolufinancována Evropským.
Alena Zítková INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Globální granty kraje Vysočina jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Administrace projektu (finanční část) Pracovní workshop pro příjemce – 2. výzva PO 1, 2. GG
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Finanční část projektu (zpracování rozpočtu grantových projektů)
Finanční řízení Lenka Geržová. 2 Rozpočet 3 Sestavování rozpočtu do žádosti o podporu 4.
1 Finanční řízení Ing. Jana Čandová. Obsah Rozpočet projektu Nepřímé náklady Nezpůsobilé výdaje 2.
IV. Finanční řízení Rozpočet projektu Nepřímé náklady Nezpůsobilé výdaje Ing. Petra Kalinová 1.
Veřejná podpora v rámci OP VK Seminář pro žadatele 6. února 2012.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Finanční část projektu (zpracování rozpočtu globálních projektů)
Podporujeme Vaši budoucnostwww.esfcr.cz Seminář k výzvě OP LZZ č. 89 – Finanční část Mgr. Lucie Kučerová, Bc. Karel Ritschel oddělení hodnocení.
Odbor regionálního rozvoje oddělení grantů Jana Patočková 20. června 2012 Tento seminář je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Způsob financování GP a způsobilé výdaje Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK, oblast podpory 3.2 Podpora nabídky dalšího vzdělávání Liberec.
UNIVERZITNÍ INSTITUT SEMINÁŘ K OP VK VÝZVA 2.2 – VYSOKOŠKOLSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ DOPORUČENÍ PRO PŘÍPRAVU PROJEKTŮ Zlín, budova VTP, 1. července 2009.
Pracovní setkání středních škol k připravovanému individuálnímu projektu z OP VK Finanční příprava projektu 1.
1 TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Operační program Vzdělávání.
Seminář pro příjemce podpory z OP VK Smlouvy + náležitosti.
Veronika Kamenická Finanční rámec grantových projektů z OP VK pro prioritní osy 1 a 3, oblasti podpory 1.1, 1.3 a 3.2 ORR, Krajský úřad Kraje Vysočina.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Jana Kopečková Globální granty kraje Vysočina jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost OBECNÉ INFORMACE (seminář pro žadatele – 2. výzva, 2. GG PO 1)
Finanční část. Seminář pro žadatele, výzvy Předaplikační výzkum a Předaplikační výzkum pro ITI.
Sál zastupitelstva Královéhradeckého kraje, 23
ORR, Krajský úřad kraje Vysočina
Seminář pro žadatele Výzvy 2. GG OP VK - Finanční část
seminář pro žadatele 4. května 2011
2. Výzva OP Finanční část Ondřej Nauš.
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI MONITOROVÁNÍ PROJEKTŮ SEMINÁŘ PRO PŘÍJEMCE 5. května 2010.
ORR, Krajský úřad kraje Vysočina
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ORR, Krajský úřad kraje Vysočina
1.Výzvy 2. GG OP VK - Finanční část
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI
Implementace KAP v Jihočeském kraji I
Transkript prezentace:

Finanční rámec grantových projektů oblast podpory 3.2 (3. výzva) OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ORR, Krajský úřad kraje Vysočina Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Obsah prezentace Obsah: Struktura financování Druhy výdajů Způsobilost výdajů Rozpočet projektu Veřejná podpora Partnerství 22. Července 2011

Struktura financování OP VK je financován z Evropského sociálního fondu (ESF) 85% a z veřejných prostředků České republiky (SR ČR) 15%. Má formu nenávratné přímé pomoci (dotace), poskytnuté na základě Smlouvy o realizaci grantového projektu (dále jen „Smlouva“). Úspěšným žadatelům je po podpisu smlouvy automaticky poskytnuta zálohová platba ve výši 20% rozpočtovaných způsobilých výdajů. Další platby jsou poskytovány v souladu se Smlouvou. Poskytnutá dotace se vztahuje pouze na způsobilé výdaje. Na poskytnutí podpory není právní nárok. 29. července 2018

Struktura financování Finanční alokace Celková alokovaná částka pro 3. výzvu 37 000 000,00 Kč Minimální částka na jeden grantový projekt 1 000 000,00 Kč Maximální částka na jeden grantový projekt 4 500 000,00 Kč* Jedná se o maximální výši, která je daná součtem přímých nákladů, nepřímých nákladů a křížovým financováním. 29. července 2018

Druhy výdajů 29. července 2018

Druhy výdajů Nezpůsobilé výdaje - nesmí být zahrnuty v rozpočtu projektu => nesplnění podmínek přijatelnosti => vyřazení Způsobilé výdaje - přímo a výhradně spojeny s realizací projektu, součást rozpočtu, lze je hradit z prostředků OP VK Přímé výdaje - přímo přiřaditelné k určité konkrétní aktivitě projektu, vykazovány a ověřovány dle standardních postupů pravidel způsobilosti Nepřímé výdaje - nejsou nebo nemohou být jednoznačně spojené s konkrétní aktivitou, zahrnují zejména náklady spojené s administrací projektu, jsou způsobilé ve výši odpovídající procentní sazbě stanovené výzvou 29. července 2018

Kritéria způsobilosti výdajů Základní pravidla pro způsobilost výdajů: charakter výdaje (přiměřený, hospodárný, účelný a efektivní) účel výdaje (v souladu s pravidly OP VK) prokazatelnost výdaje (identifikovatelný a prokazatelný, doložitelný účetními doklady, zaplacený) s výjimkou nepřímých výdajů, odpisů a režijních nákladů datum uskutečnění výdaje (vznik a úhrada v průběhu realizace, existují výjimky) 29. července 2018

Rozpočet projektu Rozpočet projektu nedílná součást každého projektového záměru vychází z reálných hodnot a současně v maximální možné míře předvídá případné změny a možná rizika celkový rozpočet projektu je závazný a nelze jej překročit v rozpočtu pouze způsobilé výdaje (tj. přímé a nepřímé) do rozpočtu je třeba zahrnou i výdaje finančních partnerů, pokud jsou v projektu zapojeni jednotlivé aktivity projektu a výdaje spojené s jejich realizací musí být provázány s rozpočtem 29. července 2018

Rozpočet projektu - struktura Osobní výdaje Služební cesty zahraniční Zařízení Místní kancelář Nákup služeb Stavební úpravy Přímá podpora Náklady vyplývající ze smlouvy Přímé způsobilé výdaje (= 1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6 + 7 + 8) Nepřímé způsobilé výdaje (% z přímých způsobilých výdajů bez KF) Celkové způsobilé výdaje (= 9 + 10) 12. Celkové nezpůsobilé výdaje (běžně se neuvádí) 13. Celkové výdaje projektu (=11 + 12) 14. Zdroje připadající na nezpůsobilé výdaje (běžně se neuvádí) 15. Křížové financování (počítá se automaticky z křížového financování zahrnutého v kapitole 3 a 6) 29. července 2018

Rozpočet projektu Kapitola 1 – Osobní výdaje mzdové výdaje osob (pracovníků příjemce/partnera), které mají v rámci projektu uzavřený pracovně právní vztah (PS, DPČ, DPP) a jsou přímo zapojeny do realizace projektu hrubé mzdy (platy, odměny) a zákonné odvody zaměstnavatele (sociální a zdravotní pojištění, odvody do FKSP, zákonné pojištění zaměstnanců) jedná se o mzdové náklady pracovníků, jejichž činnost je přiřaditelná k určité konkrétní aktivitě projektu výše osobních výdajů nesmí přesahovat výši v daném místě, oboru a čase obvyklou (metodický dopis č. 4, verze 4.2) Pozn.: některé „administrativní“ pozice v nepřímých nákladech 29. července 2018

Rozpočet projektu Kapitola 1 – Osobní výdaje strukturu rozpočtu rozpracovat na úroveň jednotlivých pozic (např. projektový manažer, finanční manažer, lektor, metodik, ...) u každé pozice nutné oddělit činnosti spadající do přímých nákladů (popsat v žádosti, uvést v rozpočtu) a do nepřímých nákladů (vnitřní postupy a řízení) V jakých kapitolách projektové žádosti se objevuje? VI. Klíčové aktivity – v části náklady u jednotlivých aktivit (pouze přímé náklady) VII. Realizační tým (pouze přímé náklady) IX. Rozpočet projektu vč. Komentáře IV. Popis projektu – Vnitřní postupy a řízení (přímé i nepřímé náklady) 29. července 2018

Rozpočet projektu Kapitola 2 – Služební cesty Tuzemské cestovné hrazeno z nepřímých nákladů neuvádět v rozpočtu projektu! Zahraniční cestovné pouze v odůvodněných případech, musí být součástí projektové žádosti a rozpočtu projektu pracovníci mající v rámci projektu uzavření pracovně právní vztah cestovné, ubytování, stravné, nutné vedlejší výdaje mimo EU způsobilé cesty expertů a odborných pracovníků podílející se na realizaci věcných aktivit projektu „per diems“ pro zahraniční experty v ČR V jakých kapitolách projektové žádosti se objevuje? VI. Klíčové aktivity – v části náklady u jednotlivých aktivit (pouze přímé náklady) IX. Rozpočet projektu vč. Komentáře 29. července 2018

Rozpočet projektu Kapitola 3 – Zařízení nehmotný majetek bez ohledu na pořizovací cenu drobný hmotný majetek (do 40 000,00 Kč/ks) použitý drobný hmotný majetek nájem zařízení, leasing odpisy křížové financování 29. července 2018

Rozpočet projektu Kapitola 3 – Zařízení Nehmotný majetek software, licence, know-how, studijní programy Drobný hmotný majetek výukový a spotřební materiál určený pro práci s cílovou skupinou s pořizovací cenou do 40 000,00 Kč Použitý drobný hmotný majetek nutné splnit podmínky Nájem zařízení, operativní leasing 29. července 2018

Rozpočet projektu Kapitola 3 – Zařízení Daňové odpisy nutné splnit podmínky pokud příjemce daňově odepisuje pořízený majetek, nemůže využít křížové financování, ale daňové odpisy Výdaje na opravy a údržbu pouze k majetku, který byl pořízen v rámci projektu (z jeho způsobilých výdajů) Křížové financování výjimka z pravidel financování ESF pouze pro příjemce, kteří daný majetek daňově neodepisují 29. července 2018

Rozpočet projektu Kapitola 3 – Zařízení Křížové financování – investiční část vybavení, nábytek, tzv. soubor movitých věcí s pořizovací cenou vyšší než 40 000,00 Kč Křížové financování – neinvestiční část nábytek Podíl kapitoly 3 na celkových způsobilých výdajích činí nejvýše 25 % (včetně křížového financování)! Podíl křížového financování na celkových způsobilých výdajích činí nejvýše 9 %! V jakých kapitolách projektové žádosti se tento náklad nejčastěji objevuje? VI. Klíčové aktivity – v části náklady u jednotlivých aktivit tak, aby byla jasná potřebnost pořizovaného vybavení a zařízení pro projekt IX. Rozpočet projektu XII. Výběrová řízení 29. července 2018

Rozpočet projektu Kapitola 4 – Místní kancelář v nepřímých nákladech Kapitola 5 – Nákup služeb bezprostřední souvislost s realizací projektu (v souladu s cíli projektu) člení se: publikace, školící materiály, manuály vytvořené dodavatelem; výdaje na odborné služby, stude, výzkum; zajištění konferencí, kurzů; podpora účastníků (stravování, ubytování): limit pro občerstvení 300,00 Kč/osobu/den pro ubytování 1 500,00 Kč/osobu/noc v ČR (v Praze 2 000,00 Kč/osobu/noc) pokud interními předpisy neupravena nižší částka jiné výdaje; 29. července 2018

Rozpočet projektu zahrnují se výdaje, které zajišťuje příjemce dodávkou služby v rámci vlastní činnost (upravuje MD č. 17) již vydané publikace volně dostupné k zakoupení (učebnice) se zahrnují do položky 3.3 drobný hmotný majetek pro cílovou skupinu Podíl kapitoly 5 na celkových způsobilých výdajích činí nejvýše 49%! V jakých kapitolách projektové žádosti se tento náklad nejčastěji objevuje? VI. Klíčové aktivity – v části náklady u jednotlivých aktivit tak, aby byla jasná potřebnost pořizované služby pro projekt IX. Rozpočet projektu XII. Výběrová řízení 29. července 2018

Rozpočet projektu Kapitola 6 – Stavební úpravy bezprostřední souvislost s projektem – úprava pracovního místa pro osoby se zdravotním postižením / úprava prostor na realizaci aktivit s cílovou skupinou nesmí přesáhnout 40 000,00 Kč – v opačném případě se jedná o rekonstrukci/modernizaci => křížové financování V jakých kapitolách projektové žádosti se tento náklad nejčastěji objevuje? VI. Klíčové aktivity – v části náklady u jednotlivých aktivit tak, aby byla jasná potřebnost pro projekt IX. Rozpočet projektu 29. července 2018

Rozpočet projektu Kapitola 7 – Přímá podpora výdaje spojené se zapojením cílové skupiny do aktivit – nespadají do nepřímých nákladů člení se: mzdové příspěvky (náhrada mzdy zaměstnavateli pro pracovníka po dobu jeho účasti na vzdělávání – 100% skutečně vyplacených mzdových nákladů vč. zák. odvodů max. do trojnásobku minimální mzdy) cestovné, ubytování, stravné doprovodné aktivity Podíl kapitoly 7 na celkových způsobilých výdajích činí nejvýše 20% ! V jakých kapitolách projektové žádosti se tento náklad nejčastěji objevuje? VI. Klíčové aktivity – v části náklady u jednotlivých aktivit tak, aby byla jasná potřebnost pro projekt IX. Rozpočet projektu 29. července 2018

Rozpočet projektu Kapitola 8 – Náklady vyplývající přímo ze smlouvy audit (u projektů rozpočet roven/nad 3 000 000,00 Kč) publicita a bankovní poplatky v nepřímých nákladech V jakých kapitolách projektové žádosti se tento náklad nejčastěji objevuje? VI. Popis projektu – Vnitřní postupy a řízení (přímé i nepřímé náklady) IX. Rozpočet projektu (komentář) 29. července 2018

Rozpočet projektu Kapitola 9 – Nepřímé výdaje nejsou nebo nemohou být jednoznačně spojené s konkrétní aktivitou projektu stanoveny % dle výzvy z přímých výdajů ponížených o křížové financování v rámci vyúčtování nejsou prokazovány jednotlivými doklady pravidly nepřímých výdajů nejsou nijak dotčeny povinnosti organizace vymezení nepřímých výdajů v příručce pro příjemce (verze 4) str. 61 a v příloze prezentace 29. července 2018

Rozpočet projektu Nezpůsobilé výdaje nelze hradit z prostředků OP VK nejsou vynaloženy v souladu s cíli projektu, nejsou pro realizaci projektu nezbytné, nejsou přiměřené (vynaložené v souladu s principem hospodárnosti), nejsou v souladu s českou nebo evropskou legislativou nesmí být zařazeny v rozpočtu projektu vymezeny v příručce pro příjemce (verze 4) str. 65 – 68 a v příloze prezentace 29. července 2018

Rozpočet projektu Postup při sestavení rozpočtu s nepřímými náklady ve vazbě na klíčové aktivity vyplnit relevantní kapitoly rozpočtu projektu (splnění podmínky způsobilosti výdajů) do přímých výdajů nesmí být zahrnuty výdaje spadající svým vymezením mezi nepřímé výdaje automaticky doplněno % nepřímých výdajů a spočítána výše nepřímých výdajů POZOR: Pohlídat celkovou výši způsobilých výdajů – maximální výše 4 500 000,00 Kč !!! 29. července 2018

Veřejná podpora Veřejná podpora podpora poskytnutá z veřejných prostředků, narušuje hospodářskou soutěž tím, že zvýhodňuje určitou skupinu/podnik/odvětví neslučitelná se společným trhem – je zakázaná grantové projekty podpořené v rámci tohoto globálního grantu zakládají svým charakterem veřejnou podporu v rámci této výzvy bude poskytnuta podle nařízení Komise (ES) č. 1998/2006 ze dne 15. prosince 2006 o použití článků 87 a 88 smlouvy na podporu de minimis výše veřejné podpory nesmí přesáhnout 200 000,00 EUR v rozhodném tříletém období 29. července 2018

Partnerství Partnerství smluvní vztah mezi dvěma nebo více subjekty, založený na společné odpovědnosti za realizaci projetu společná příprava a realizace projektu (zpracování žádosti, realizace, ukončení, udržitelnost) účast partnerů opodstatněná a nezastupitelná – zajištění aktivit, monitorovacích indikátorů, cílové skupiny (bez jeho účasti by nemohl být projekt realizovaný) nemůže být dodavatelem právnická osoba se sídlem na území ČR, musí splňovat stejná kritéria oprávněnosti jako žadatel 29. července 2018

Partnerství Typy partnerství Partner s finančním příspěvkem prostřednictvím příjemce přijímá část finanční podpory na realizaci aktivit projektu dle smlouvy o partnerství musí být uvedeno v projektové žádosti (rozpočtu projektu) vč. rozdělení (žadatel / partner) Partner bez finančního příspěvku není mu poskytován finanční příspěvek podílí se na realizaci věcných aktivit např. formou konzultací, odborné garance apod. 29. července 2018

Prostor pro Vaše dotazy 29. července 2018

Děkuji za pozornost Krajský úřad kraje Vysočina Odbor regionálního rozvoje Oddělení grantových programů Žižkova 16, Jihlava lisova.m@kr-vysocina.cz 29. července 2018